Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Prosinec 2011

Vánoční rybí polévka z kapra

24. prosince 2011 v 13:11 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Ryby

Vánoční rybí polévka a smažený kapr je tradičním symbolem českých vánoc, proto by neměla chybět ani v mé rybí rubrice. Všem přeji krásné svátky a ať nám nezaskočí žádná kapří kůstka v krku.


Vánoční rybí polévka z kapra


Doba přípravy: 60 minut, pro 4 osoby

Ingredience:
  • 2 rybí hlavy
  • 3 ks nového koření
  • bobkový list
  • 3 kuličky celého pepře
  • kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
  • 1 cibule
  • na máslovou jíšku 70 g másla + 70 g hladké mouky
  • 70 g másla na osmahnutí na nudličky nakrájené kořenové zeleniny dle chuti
  • sklenička bílého vína
  • rybí vnitřnosti
  • 300 g rybího masa
  • špetka muškátového květu
  • špetka pepře
  • osmažená houska jako vložka do polévky

Rybí hlavy rozsekneme, aby se lépe vyvařily. Vložíme je do hrnce se studenou vodou, osolíme, přidáme koření, oloupanou kořenovou zeleninu v kuse, cibuli. Vaříme pomalým varem cca 1 hodinu a poté dobře procedíme, zeleninu i koření odstraníme. Z másla a mouky upražíme světlou jíšku, rozředíme ji připraveným vývarem. Na másle osmahneme na nudličky nakrájenou syrovou kořenovou zeleninu, přidáme ji do polévky, zalijeme malou sklínkou dobrého bílého vína a přidáme rybí maso a vnitřnosti, které jsme předem krátce osmahli na másle. Rybí hlavy obereme a vložíme zpět do polévky. Okořeníme muškátovým květem a pepřem. Podáváme se smaženými kostičkami housky a sypeme zelenou petrželkou.

Dobrou chuť a šťastné a veselé!

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Bílé čokoládové hrudky

19. prosince 2011 v 13:08 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně



BÍLÉ ČOKOLÁDOVÉ HRUDKY - dobrota, kterou dělávám většinou tehdy, když nastane čas uklidit všechny vánoční formičky zase na rok do rohu kuchyňské skříňky. Než vymetu z kuchyně všechny zbylé drobečky, oříšky, rozinky a jiné laskominky, přidám k nim kousek čokolády a vyrobím tyhle malé sladké hrudky. A jsou docela snadné a efektní.

Na té čokoládě přeci musí být něco božského, když tak ďábelsky dobře chutná? :-)


BÍLÉ ČOKOLÁDOVÉ HRUDKY
  • 250 g bílé čokolády
  • 100 g ořechů (vlašských, lískových, pekanových)
  • 100 g rozinek a sušeného ovoce
  • hrst müsli vloček
V kastrolku ve vodní lázni zvolna rozpustíme čokoládu a přimícháme ořechy, rozinky, podle chuti sušené ovoce a hrst müsli vloček. Dobře promícháme a lžičkou tvoříme malé hromádky, které necháme důkladně vychladnout. Jednotlivé hrudky můžeme vkládat do papírových košíčků.

Podle chuti můžeme do teplé směsi přidat i lžíci strouhaného kokosu nebo kapku dobrého likéru.
Bílé čokoládové hrudky změníme na tmavé pouhým použitím kvalitní hořké čokolády.

Jak se pečou pouštní růže?
To je nový recept, který jsem přidala na stránky Gurmánka.cz.
Kdo chce vyzkoušet symbol Sahary v jiném skupenství, má k tomu možnost právě tady.


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Kapr na černo na štědrovečerním stole

12. prosince 2011 v 13:04 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Ryby


Jihočeské vánoce, to je především mistrovské využití bohatých darů zdejší štědré přírody. 7600 rybníků se muselo nutně projevit i v kuchyni. Nesmazatelnou stopu zanechali rybníkáři ve štědrovečerním menu, neboť hlavní roli zde hrála sladkovodní ryba (kapr, štika, lín, sumec), považovaná za boží dar. Bez ní by byla jihočeská vánoční tabule smutná. Kapr se stal důležitým postním jídlem a od 19. století se stává součástí vánočního menu bohatých měšťanů a rozšiřuje se jako hlavní štědrovečerní pokrm po celé naší vlasti.
.
Šikovné hospodyně dokázaly kapra vykostit tak, že v něm nezbyla ani jedna kostička, která by štědrovečerní hodování narušila. Pro Jihočechy je typická vydatná a neošizená rybí polévka a za ní následuje starodávný recept na úpravu kapra na černo. Ten měl výhodu, že se mohl jíst teplý, ale nejchutnější býval druhý den studený. Protože je to pokrm přislazený, děti ho rády pojídaly s kouskem vánočky. Při jeho přípravě se používalo teplé pivo, tzv. mladinka. Kapři se prodávali od kusu - jikrnáč za 60-80 krejcarů. Oblíbený byl i kapr na modro, ale stálicí štědrého večera se stal až kapr dozlatova smažený. Kapr z Třeboně, to je opravdová chlouba jihočeské tradiční kuchyně.


Kapr na černo

Doba přípravy: 2 hodiny vaření, 24 hodin odležení + 30 minut přípravy

Ingredience:
  • 1 kapr
  • 100 g másla
  • 2 cibule na plátky
  • 2 mrkve
  • kousek celeru
  • 1 kořen petržele - vše nakrájet na drobné kostky
  • 200 ml černého piva
  • 3 kostky cukru
  • 3 plátky citrónu
  • 1 bobkový list
  • celý pepř
  • nové koření
  • špetka tymiánu
  • 3 lžíce nastrouhaného perníku
  • 1 lžíce rybízové a šípkové zavařeniny, lze použít i švestková povidla
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce rozinek
  • 1 lžíce vlašských jader

Postup receptu:

Na másle osmahneme cibuli se zeleninou. Zalijeme pivem a dle potřeby i sklenkou vody. Přidáme cukr, citrónové plátky, koření, perník, zavařeninu, osolíme a zvolna vaříme cca 2 hodiny. Do omáčky přidáme lžíci rumu, rozinky a jádra vlašských ořechů. Necháme den odležet. Kapra vykucháme, naporcujeme, osolíme. Vložíme do hrnce, zalijeme omáčkou do které jsme přidali i zachycenou kapří krev a zvolna vaříme cca 20 minut. Kapra na černo podáváme s jemným houskovým knedlíkem.


Už jste někdy kapra v této voňavé úpravě ochutnali? Jestli ano, tak určitě na něj máte nějaký svůj vlastní názor. Určitě se masově v českých domácnostech nepřipravuje, ale na jihu Čech sem tam zavoní a se zdejší vánoční atmosféřou je už po staletí spojen.
.
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Štóla - vánoční, velmi máslová a návyková

6. prosince 2011 v 18:57 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně


Vánoční štóla se hlásí o slovo, tzn. že na pečení domácí vánoční štóly je ten pravý čas!
Pokud to letos s vánočním pečením myslíte vážně, tak v těchto dnech již o tom nepřemýšlíte, ale konáte. Kdo má rád bohatě pocukrovanou a v ústech se rozplývající vánoční štólu, ten by ji měl nejpozději v těchto dnech strčit do trouby. Je to pečivo, které potřebuje nejdelší předstih, aby se stihlo pořádně uležet. Já recepty na dobrou štólu už nikde nehledám, protože během doby jsem si jeden upravila k dokonalosti, které mé jazyk rozumí :-) Budu ráda, když si i s vaším mlsným jazykem sedne do noty.


.
VÁNOČNÍ ŠTÓLA
(z této dávky se upečou 2 velké kusy)
  • 1 kg hladké mouky
  • 2 kostky droždí (tj. 2 x 42g)
  • 100 g cukru krupice
  • 10 g soli
  • 2 vejce
  • 125 ml mléka
  • 2 kostky másla (1 a ½ kostky do těsta, ½ kostky rozehřejeme na potření upečených štól)
  • 200 g rozinek (nejlepší jsou zlaté velké rozinky - doporučuji předem namočit do rumu)
  • 100 g kandované citrónové a pomerančové kůry
  • 200 g mandlí (nasekané nebo použijte mandlové lupínky)
  • moučkový cukr
  • papír na pečení
  • alobal na zabalení pro dobré uskladnění
.
V tomto případě si připravte všechny suroviny do kuchyně, aby získaly tu správnou pokojovou teplotu. Začneme nezbytným kváskem. Ohřejeme mléko tak, aby bylo jen lehce vlažné. Do mléka přidáme 50 g hladké mouky (odebereme z předepsaného 1 kg, který máme na samotné pečení) a 10 g cukru. Do této směsi nadrobíme droždí, zamícháme, aby se pěkně rozpustilo a na teplém místě necháme vykynout. Kdo má doma podlahové vytápění, posadí mísu s kváskem někam na teplé místečko na podlaze. Kvásku dopřejeme trochu klidu a necháme ho vykynout.
.
Zbytek mouky prosijeme do mísy, přidáme cukr a špetku soli, dobře promícháme. Do mouky vymáčkneme důlek a rozklepneme do něj 2 vejce. Máslo rozkrájíme na tenké plátky (použijeme 1 celou kostku a ½) a do tohoto máslového základu přidáme vykynutý kvásek. Těsto zpracujeme nejlépe v robotu, ale kdo má dost sil, zvládne se to snadno i ručně. Je to trošku posilovna, ale jde to! Z těsta uhněteme kouli, poprášíme ji hladkou moukou a v míse zakryté utěrkou necháme zase pěkně na teplém místě kynout.
.
Těžké máslové těsto nám celý objem neznásobí, ale má tendenci se o kus zvětšit. Většinou se stane, že na povrchu praskne a trochu se nafoukne. Je to přeci jenom těsto s dostatkem másla, tak nečekejte, že těsto uteče z mísy. Necháme kynout 2 hodiny.
.
Do vykynutého těsta přidáme rozinky, mandle, kandovanou citrusovou kůru. Těsto znovu dobře zpracujeme a nyní ho rozdělíme na dva oválné bochánky, ze kterých později upečeme 2 štóly. Bochánky necháme ještě pod utěrkou na pracovní desce trochu vykynout, 20 minut stačí. Delší polovinu každého bochánku vyválíme válečkem (řekněme válečkem rozmáčkneme). Vyválenou půlku štóly překlopíme přes nevyválenou polovinu a necháme ještě 30 minut kynout. Tím nám vznikne charakterický tvar štóly, který jistě každý zná. Tvarem štóla připomíná nepletenou vánočku.
.
Troubu vyhřejeme na 170 °C a pečeme 30 minut. Po této době teplotu snížíme na 140 °C a dopečeme při mírnější teplotě ještě 15 až 20 minut. Horkou štólu vyndáme a ještě za tepla ji natřeme rozpuštěným máslem. Použijeme na to ½ kostky másla (tj. 125 g) a natřeme důkladně obě štóly ze všech stran.
.
Máslo se hned vsákne a my můžeme pořádně ocukrovat moučkovým cukrem s přidáním pravé vanilky. Necháme prochladnout a zabalíme důkladně do alobalu, aby se ke štólám nedostal vzduch. V tomto stavu je ukryjeme na chladné místo a zapomeneme na ně až do štědrovečerní snídaně. Toto pečivo má nespornou výhodu, že není suché, je voňavé, vláčné, neodolatelné a vydrží neuvěřitelně dlouho.
.
Recept sám se zdá být možná trochu komplikovaný, ale je to jen zdání. Nic se na něm nedá zkazit a silné vanilkové aróma v celém domě za vynaložený čas jednoduše stojí. První vánoční pečení je vždy neklamným důkazem, že Vánoce tlučou na dveře. Tak se do toho dejte také, určitě Vám to půjde pěkně od ruky.
.
Kdo má z pečení štóly obavy, mohu nabídnout i fotorecept, který je k vidění na mých stránkách. Já totiž každé Vánoce peču podle svého a spolehlivého receptu :-)
.
.
Pěkný adventní čas a dobrý sladký výsledek Vám přeje
Šárka

.
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)