Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Bramborové placky - lokše

10. listopadu 2011 v 2:01 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Brambory
Bramborové placky - lokše
.
Starodávný recept na bramborové placky - lokše se ani vlivem moderní doby nemění. Je totiž geniální.
Lokše jsou skutečně hotovy raz-dva-tři a k jejich přípravě není potřeba víc než 3 suroviny. Brambory, mouka a sůl. Bohužel za opravdovou rozpálenou plotýnku kachlových kamen supluje mnohde pávička "teflonka", ale i s ní se kupodivu podaří lokše naprosto skvostné. Dokonce s černými puchýřky, které k lokším patří a moc jim sluší. Tyhle bramborové placky budou chutnat jako od babičky.

Bramborové placky - lokše

Svatomartinská tradice budiž naplněna. K husí pečeni a červenému zelí musí být lokše.

  • 1 kg brambor
  • 300 g hladké mouky (nejlépe dvounulky)
  • sůl
  • husí nebo kachní sádlo na omaštění
.
Rada do kuchyně:
Podle starého moudra je vhodné použít mouky tolik, kolik váží jedna třetina použitých brambor.

.
Dám vařit 1 kg brambor ve slupce. Vodu v hrnci mírně osolím. Když jsou brambory vařeny, vyjmu je z vody a nechám zvolna chladnout. Nejraději je vařím den předem. Studené brambory oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme.
.

Po oloupání a nastrouhání mi zůstane cca 900 g vařených brambor, do kterých přidám cca 300 g hladké mouky a vypracuji tvárné a nelepivé těsto. Je-li třeba, mouku zlehka přisypávám, ale pokud by jí bylo moc, mohlo by se stát, že lokše budou tvrdé a to by nebylo ono.

.
Z vypracovaného těsta vyválím váleček a nakrájím na menší kousky, ze kterých vyvaluji tenké placky. Během vyvalování je třeba těsto podsypávat moukou.

Opékáme nejlépe na horké litinové plotýnce rozpálených kamen, ale dobře poslouží i nahřáté teflonová pánvička. Pečeme nasucho z obou stran a přebytečnou mouku z pánvičky průběžně odstraňujeme, aby se nepřepalovala. Lokše mají pěkné černé puchýřky a chutnají výtečně, když je ihned po vyndání z pánvičky, ještě pěkně horké, potřeme rozpuštěným husím nebo kachním sádlem z obou stran peroutkou.
.
Teplé a omaštěné lokše klademe na talíř pěkně na sebe a přikryjeme je porcelánovou mísou.
Krásně se provoní a zvláční. Servírujeme je složené na čtvrtiny srolované.

Lokše podáváme jako přílohu k husí nebo kachní pečínce, kterou doprovodí dušené červené zelí. Svatomartinská tradice budiž naplněna :-) V pátek se u nás chystá husí pečínka.
.

Lokše chutnají skvěle i na sladký způsob. V tomto případě je můžeme potírat rozpuštěným máslem a sypat mákem a cukrem nebo být rafinovanější a nejprve potřít švestkovými povidly a poté posypat mletým mákem. Jestli nejste na sladké, tak je zkuste třeba namazat brynzou a vydatně posypat pažitkou. Nezklamou!
.
Co dobrého budete vařit na sv. Martina vy? Kdyby to neměla být pečínka, na lokše si troufněte. Věřím tomu, že pokud je budete jíst úplně poprvé, mile vás překvapí.
.
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

18 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Alena Alena | Web | 10. listopadu 2011 v 7:10 | Reagovat

Jejda, to je dobroty … Spojují se mi vzpomínky na jednu část mého života, dělávala je moje maminka. Kombinace bramborového těsta, povidel a máku je úžasná. Místo másla se tenkrát používalo sádlo

2 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 10. listopadu 2011 v 8:48 | Reagovat

Jsem rád, že tradice přetrvávají...

3 Daniela Daniela | E-mail | 10. listopadu 2011 v 8:53 | Reagovat

Moja babka robievala výborné lokše, tenučké ako palacinky. Ja som ich mala najradšej so slivkovým lekvárom zmiešaným s makom, zrolované ako palacinky. Nie sú zlé ani s pečenou kačicou alebo husou:-))

4 L+P<3 L+P<3 | Web | 10. listopadu 2011 v 9:36 | Reagovat

znám a je to výborné :)

5 Frantiska Frantiska | 10. listopadu 2011 v 12:30 | Reagovat

u nas se jim říká Magaše :)

6 Jenoféfa Jenoféfa | 10. listopadu 2011 v 12:44 | Reagovat

Dávám vařit brambory na zítřek...
Těmhle plackám se u babičky říkalo "žebrácké", mastily se máslem (nebo margarínem, když bylo vysoko do žlabu) a mazaly švestkovými povidly. Maminka je mastila sádlem a potírala jemně česnekem utřeným se solí, já je potírám rozmixovanými škvarky se sádlem, cibulkou a česnekem. Že bych se šla na neděli kouknout po nějaké nezdravé drůbeži? Prý to s tím drůbežím sádlem není tak zlé... Husa je moc velká, že by kachna? To jsou lákadla. :-)

7 Daniela Daniela | E-mail | 10. listopadu 2011 v 12:50 | Reagovat

[6]: Jenoféfa lokše potreté masťou a cesnakom som tiež jedla, ale len raz ako prílohu k pečenej husi a veľmi mi chutili:-) Dobrú ruku pri výbere nezdravej hydiny:-))

8 happy.lenulka happy.lenulka | Web | 10. listopadu 2011 v 15:10 | Reagovat

Jsou moc krásné, ale zdají se mi dost tlusté. Nevím sice jak to strejda dělá, ale ten je má vždycky úplně průhledný, jak jsou tenký... Člověk pak na posezení splácá třeba i 20 placek :-)
Taky když je dělá, tak po stovkách. Naposledy pro 8 lidí dělal 437 placek a byli pryč do tří dnů ;-)

9 DolceVita DolceVita | Web | 10. listopadu 2011 v 17:23 | Reagovat

[1]: Alena:

Sádlo je geniální a používám ho i dnes. Jen na tu sladkou variantu s mákem si ráda omastím přepuštěným máslem. I když je to proti tradici, mám to tak ráda :-) A upřímně řečeno dobrého domácího sádle je tak trochu pomálu. Když už se náhodou nějaké domácí vyškvařené sádlo doma objeví, skončí namazené na měkkém krajíčku chleba v doprovodu špetky soli a pažitky :-)

10 DolceVita DolceVita | Web | 10. listopadu 2011 v 17:27 | Reagovat

[2]: TlusŤjoch:

Tradiční česká a slovenská kuchyně je prostě originál, kterého se nechci vzdát a připomínám si staré recepty fakt ráda :-) Díky za souznění!

11 DolceVita DolceVita | Web | 10. listopadu 2011 v 17:30 | Reagovat

[3]: Daniela:

Je to tak, i plněné s kačicou nebo husou budou senzační! :-) Tentokrát jsem na ně moc spěchala a okraje se zdají být trochu kostrbaté, ale doma jsem je uvedla, že tentokrát lokše mají krajkované lemy :-)

12 DolceVita DolceVita | Web | 10. listopadu 2011 v 17:31 | Reagovat

[4]: L+P:

Souhlas :-)

13 DolceVita DolceVita | Web | 10. listopadu 2011 v 17:31 | Reagovat

[5]: Františka:

To je krásné slovo! Magaše si budu pamatovat :-) To je nějaké krajové označení?

14 DolceVita DolceVita | Web | 10. listopadu 2011 v 17:40 | Reagovat

[6]: Jenoféfa:

Dnes jsem se šla po nějaké velké drůbeži podívat. Donesla jsem si zajímavý úlovek. Celá husa mi přišla přeci jenom velká, vzala jsem pro každého pěkné husí stehno a pořídila si i celá husí prsa na kosti i s kůží. Jsou tak velká, že si budou žádat vlastní pekáč. Prsa připravím na zázvoru a husí stehna upeču klasickým způsobem. Jdu postavit brambory na plotnu a pomalu začnu krouhat červené zelí :-)

Proti domácímu sádlu se občas nedá nic namítnout. V jeho zdravé poslání věřím :-)

P.S.
Lokše a škvarky, to je harmonie.

15 DolceVita DolceVita | Web | 10. listopadu 2011 v 17:44 | Reagovat

[7]: Daniela:

Jenoféfa mně s česnekovou nápovědou vnukla myšlenku, že bych mohla vyzkoušet uzený česnek, původem z Provence. To by mohlo být zajímavé srovnání :-)

P.S.
Ať nám zítra ta nezdravá hydina chutí! :-)

16 DolceVita DolceVita | Web | 10. listopadu 2011 v 17:47 | Reagovat

[8]: happy.lenulka:

Vypadají mírně obézně, ale po promaštění a krátkém odležení se z nich vytočily malé tenké ruličky. K husí pečínce budu dělat na větší pánvi ještě tenčí. Tak snad se vydaří :-)

17 Keltan Keltan | 10. listopadu 2011 v 19:45 | Reagovat

Úplně cítím tu vůni.Bramborové placky (ale se škvarečkama) dělávala moje babička.Vždycky na chalupě na plotně a byla to ta nejhezčí vůně,co nás jako malé špunty vyháněla z pod duchen.Jo,kde jsou ty časy...

18 Katka Hrnček-var (Katinka) Katka Hrnček-var (Katinka) | E-mail | Web | 10. listopadu 2011 v 22:06 | Reagovat

Zdravím vás Šárko,
u nás sa lokše od malička jedli iba na sladko, potreté rozpusteným maslom a posypané práškovým cukrom. Bola to neskutočná dobrota, ktorú sme jedávali často na štedrý deň v rámci pôstu. Neskôr, po spoznaní lokší aj v iných kútoch Slovenska som sa naučila, že lokše sa podávajú k pečenej husi alebo kačke s kapustou, plnia sa husacou pečienkou, kyslou kapustou, alebo kraľujú v rámci dezertov s makom, džemom,mletými orechai alebo nutelou. Obľúbené mám všetky verzie. Len mi nejde do hlavy, ako sa vám podarili na lokšiach také zubaté okraje. Zámer, ktorý máte patentovaný? Vyzerajú milo :-). Dlho som vám nepísala, prajem krásnu jeseň a nech sa zajtrajší Martin u vás vydarí. Navyše som práve dnes po vzhliadnutí vašich dnešných fotiek pochopila, že krásna pec na fotkách Evy Rýznerovej, ktorú pred časom uverejnila, bude zrejme vaša. Nádherná.

19 toffo toffo | 11. listopadu 2011 v 8:53 | Reagovat

Už dlouho si myslím, že lokše jsou ty naše milované chalupské placky:
http://toffo.blog.cz/1001/bramborove-placky-ktere-se-hodi-i-na-barbinackou-oslavu
Jen jsme si ulehčili práci s pečením.
Nedávno jsem podle Vesnické kuchařky vyměnila hladkou mouku za polohrubou a šly podstatně lépe vyvalovat. Ale také to mohlo být kvalitou brambor.
Na Slovácku se takovým plackám říká laty:http://www.bukovansky-mlyn.cz/inc/jidelni_listek.pdf, teď na podzim jsme si na návštěvě o nich vyprávěli. Někdo je dělá stejně jako lokše, někdo přidává vajíčko.

20 toffo toffo | 11. listopadu 2011 v 9:01 | Reagovat

Svatomartinské menu si dáme jako nedělní oběd. Zítra si jedeme pro objednanou čerstvou husu na pražskou Náplavku, zároveň se pokocháme panoramatama Hradčan. Vloni jsme jí na Martina nestihli, byla až na Štěpána. Myslím, že budu od rána celé dopoledne stát v kuchyni, střihnu i knedlíky, i lokše, dva druhy zelí, jedno do sladka, jedno kyselejší a budu doufat, že mi ti tři jedlíci všechno nesnědí a zbyde mi na pracovní týden něco k večeři :-).

21 Dytta Dytta | 11. listopadu 2011 v 11:43 | Reagovat

Taky přidám k výčtu krajových názvů ten náš...jsem z Vysočiny a u nás se jim říká Pekáče:)klasicky maštěné sádlem a potřené povidly...jinak co se přípravy týče, tak moje maminka má stále klasické litinové pláty po prababičce, které se dají na plynový sporák a už se peče:)

22 Lisinka Lisinka | 12. listopadu 2011 v 20:46 | Reagovat

A u nas to jsou zase patenty. :) Masti se na sladko...Zakladem jsou samozrejme kvalitni suroviny - sadlo, trnky (povidla) delane doma a mak...Dnes uz jsme ovsem taky vymenili kamna za teflonku....inu pokrok.

23 Michelle (eM) Michelle (eM) | Web | 13. listopadu 2011 v 9:11 | Reagovat
24 Madla Madla | Web | 13. listopadu 2011 v 11:57 | Reagovat

Přiznám se, že lokše jsem ještě nejedla a na letošního Martina jsem tak nějak na tradice pozapomněla. Ale protože má moje maminka na Martina narozeniny, které budeme slavit příští týden, bude kachna na pomerančích, na kterou se orhomně těším. A já si kachnu či husu (v Makru prý mají husí stehna) zvu do kuchyně nejen na Martina (tedy s letošní výjimkou), ale i v době vánoční. Tak voňavé kachní  či husí pečínce a všem tradicím zdar!

25 Mango Mango | Web | 13. listopadu 2011 v 14:18 | Reagovat

Wow! Fakt vynikající! Příští týden mám na blogu PIZZA WEEK, taky se mrkni! :-)

26 DolceVita DolceVita | Web | 14. listopadu 2011 v 13:45 | Reagovat

[18]: Katka-Hrnček var:

Milá Katka, děkuji za milou úvahu kolem lokší. Jsou tak báječné, že se dají podávat na všechny možné způsoby a těžko si vybrat jen jeden. Zubaté okraje na mých lokších byly způsobeny tím, že jsem použila extra málo škrobovaté brambory. I tak ale byly moc dobré, jen ten jejich tvar je úsměvný :-) Ke svatomartinské huse jsem chtěla fotky lokší poupravit, ale nakonec se rodina rozhodla pro bramborové knedlíky a lokše nebyly :-(

Pokud jde o pec, je to dlobrý postřeh :-) Už se v ní topí a s takovou pecí se opravdu pěkně bydlí :-) Měly jsme tady před nedávnem takový holčičí sraz, tak jsme se kolem té pece sesedly a vznikla z toho pěkná fotka :-)

Přeji krásný podzimní čas a díky moc za komentář. Šárka ;-)

27 DolceVita DolceVita | Web | 14. listopadu 2011 v 13:48 | Reagovat

[19]: toffo:

Přišla jsem na to, že s polohrubou moukou se s těstem lépe pracuje, ale zase nejsou tak jemňoučké, jako když se sáhne po hladké mouce. V té kuchařce se opravdu děsně prima listuje :-) Od doby, co jsem si dala knihovnu do kuchyně, pořád mám nějakou knihu na stole a z kuchyně se mi vlastně nikdy nechce odejít. Díky tomu, že kuchyně je vlastně takové centrum našeho domu, vlastně ani nemusím a všechno mám pod dohledem od kuchyňského stolu a nic mi neunikde :-)

28 DolceVita DolceVita | Web | 14. listopadu 2011 v 14:50 | Reagovat

[20]: toffo:

Tak u nás nic nezbylo! :-) Dělala jsem si naděje, že přes týden se vařit nebude, ale jsou tu jenom prázdné hrnce a po pečínce voňící kuchyně :-)

29 DolceVita DolceVita | Web | 14. listopadu 2011 v 14:52 | Reagovat

[21]: Dytta:

Litinové pláty, to je ta pravá romantika! Kdyby to šlo, taková kamna bych ve své kuchyni chtěla mít. Mám sice krásnou velkou pec z kachlí. Krásně hřeje, ale plotýnku nemá :-( Díky za další krajový název.

30 DolceVita DolceVita | Web | 14. listopadu 2011 v 14:53 | Reagovat

[22]: Lisinka:

Patenty jsou milé slůvko :-) Vždycky mi voní sladce po trnkách se špetkou skořice a kapkou rumu.

31 DolceVita DolceVita | Web | 14. listopadu 2011 v 14:54 | Reagovat

[24]: Madla:

Proti husím stehnům se nedá nic namítat! Letos jsem také pekla stehna zvlášť, potom prsa a skelet s droby skončil v polévce :-)

32 DolceVita DolceVita | Web | 14. listopadu 2011 v 14:55 | Reagovat

[25]: Mango:

Nic proti pizze, ale svatomartinská husa je úplně jiná kategorie rozkoše :-)

33 hulahi hulahi | Web | 14. listopadu 2011 v 15:17 | Reagovat

Ahoj přidáš mi ozdobu? staší kliknout na ´web´  ptom na darujte ozdobu ..pokud bys chtěla daruji ti taky :)

34 sigrid sigrid | 14. listopadu 2011 v 19:31 | Reagovat

Skoro se to stydím sem napsat, ale pokaždé, když jsem pekla husu )a bylo to jen asi třikrát v živitě), vždycky skončila tak nějak tuhá. A to jsem ji pekla i šest hodin. Když se to stalo naposledy, usoudila jsem, že v tm je zřejmě jakási neslučitelnost charakteru a od dalších pokusů jsem upustila ;). Letos jsme skončili v místním hotelu na plněném husím stehně a huse s podpoušťkou. Což o to, dobré to bylo, ale přece jenom moje sebevědomí tím utrpělo pořádnou ránu. A na tom nic nezmění ani mé úžasné zelí na čtyři způsoby a lokše tenounké jak vílí košilka. Prostě je to tak. A to bych si přitom tak dala šoulet. S husou samozřejmě...

35 Fanda Fanda | E-mail | Web | 14. listopadu 2011 v 20:40 | Reagovat

Vypadá velmi dobře ;-)

Prosím dej mi ozdobičku http://vanocni.datart.cz/frantisek-fischer-si-preje-smartphone-apple
Kdyby si chtěl taky pomoc v nějaké soutěži napiš mi na e-mail.
P.S. Promiň, že otravuji. :-)
Odkaz v "web" - PROSÍM MOC, klikneš mi dole 2x na "darovat ozdobu tomuto přání"

36 DolceVita DolceVita | Web | 15. listopadu 2011 v 8:37 | Reagovat

[34]: sigrid:

Já ji ve svém životě nepekla víckrát :-) Přeci jenom husa je událost pro vzácnější příležitosti a čím je mladší, tím je vlastně sušší. Letos jsem měla nutkání zajít na husí hody do restaurace, ale nakonec jsem sezvala přátele k nám a peklo se doma. Ideálně jen husí stehna a prsa zvlášť. Z celého zbytku byla polévka a dopadlo to výtečně. Příště bych to nedělala jinak :-)

37 zvirata2222 zvirata2222 | Web | 15. listopadu 2011 v 20:29 | Reagovat

Ahoj tvůj blog mě velmi zaujal prosím podívala by si se na náš blog?? Teprve se rozjíždí.. :-)
Předem děkuji

38 Pavla Pavla | E-mail | 22. listopadu 2011 v 22:25 | Reagovat

Ahoj Šárko, prosím Vás můžete mi napsat na můj email, jestli vydáváte i letos kalendář na rok 2012? Moc ráda bych si ho objednala k Vánocům :-) Prosím napište mi, jak se k němu dostat. Díky moc a mějte se krásně.
Pavla

39 12lucky34 12lucky34 | Web | 23. listopadu 2011 v 7:57 | Reagovat

mnáááám :P dala bych si.... :))

40 maxim maxim | 24. listopadu 2011 v 12:43 | Reagovat

kde je to u nás, zajíma mně, kde se to jmenuje patenty :-)

41 Realiz Realiz | Web | 25. listopadu 2011 v 20:47 | Reagovat

Ahoj, na svém blogu píšu různé povídky, příběhy, básně. Ráda bych, aby sis je přečetla a napsala mi na ně vlastní názor :-P

http://moje-povidky-v.blog.cz/

Děkuju Realiz

42 Realiz Realiz | Web | 25. listopadu 2011 v 20:47 | Reagovat

Ahoj, na svém blogu píšu různé povídky, příběhy, básně. Ráda bych, aby sis je přečetla a napsala mi na ně vlastní názor :-P

http://moje-povidky-v.blog.cz/

Děkuju Realiz

43 areunaked areunaked | Web | 27. listopadu 2011 v 12:30 | Reagovat

ahoj prosím nemám dost peněz na dárek ,kterým můžu udělat svým bližním radost taK prosím kliknete mi daruj ozdobu - oplácím moc děkuju http://vanocni.datart.cz/marek-novak-si-preje-vycepni-zarizeni-lindr

44 JaňuLa JaňuLa | Web | 27. listopadu 2011 v 17:11 | Reagovat

Máš pěkný blog, náhodou jsem na něj narazila .. ;)

45 Vanda Vanda | Web | 30. listopadu 2011 v 9:11 | Reagovat

Pekla jsem letos poprvé husu a naštěstí se povedla! Ale mnohem větší radost než z pečínky samotné mám radost ze dvou hrnků sádla, které mi po ní zbyly! Takže lokše se určitě chystám udělat. Děkuji za tip a zdravím, váš blog je super!

46 murkaeva murkaeva | E-mail | Web | 1. prosince 2011 v 14:03 | Reagovat

Lokše miluju!!!! A s povidli je milují i mé děti. Mám stařičkou plotnu, tu šupnu na sporák a jedéém :-) Ale co jsem se toho receptu nahledala, co toho vyzkoušela, ale nakonec....tramtadadá :-D Lokše jak vystřižené - recept jsem nakonec schrastila u staré tety :-) Ví jak moc mi placky chutnají a tak je udělala a já byla v sedmém nebíčku :-) a ona mi povídá " a recept máš?" a já že ne,že jich mám,ale není to ono. Maže husím sádlíčkem a to bylo!!!!!! Tak Šáry měj nádherný den a krásný adventní čas všem :-)

47 Saša Med Saša Med | E-mail | Web | 2. prosince 2011 v 0:31 | Reagovat

Dobry den,
mam take internetovou kucharku http://vareniapeceni.blogspot.com a  mela bych zajem o vymenu odkazu mezi nasimi kucharkami. Souhlasite?
Dekuji a zdravim
Saša Med

48 Denn Kamze Denn Kamze | Web | 2. prosince 2011 v 12:28 | Reagovat

Mňam :))

49 white-coffee white-coffee | E-mail | Web | 4. prosince 2011 v 21:13 | Reagovat

Úžasné, vypadají báječně! U nás na Moravě jsou lokše něco jiného než placky, ale i tento způsob je famózní... ;)

50 Hannie Hannie | Web | 5. prosince 2011 v 10:14 | Reagovat

Mňamkí :D

51 Pipi Pipi | Web | 5. prosince 2011 v 13:44 | Reagovat

Jéje, také patřím k těm, kteří ještě lokše neochutnaly... :-( hrozně by mě zajímalo, jak se chuťově jiší od bramboráků, ty totiž moc nemusím...

52 Saurah Saurah | E-mail | Web | 10. prosince 2011 v 0:18 | Reagovat

Milá paní Šárko, moc vtipně a čtivě píšete, jste sympatická, odpovídáte trpělivě každému... a jak jsem se dočetla, také jste prchnula z města do přírody... No, asi jsem Vás měla potkat: nerada totiž vařím ( neb jsem estét a celý život vedu nepříliš úspěšný boj s kily navíc; ale i když mlsám a jsem vůbec závislá na dobrotách, zřejmě vydám spousty energie trápením se a výčitkama, že zas úplná koule nejsem :-)... a umím hodně schovat oblečením ). Zato docela ráda peču ( vychovala jsem sama dva žravé syny, krmila jejich kamarády a sama- ach jo, jak mně samotné chutná :-)).A co se nestalo: lovila jsem předpis na něco rychlého z tvarohu - můj manžel rád ( hm...co spolyká čokolády a přitom postavu v 55ti jak 18ti letý kluk )a ten "sypaný" od Vás už voní po chalupě. A objednala jsem si Vaši kuchařku i oba kalendáře :-). To jsem se rozepsala... za to mohou ty bramborové placky... ve městě jsem je pekla na litinové plotýnce posypané solí na plynovém sporáku, závěje smetené černé soli mě nechávaly klidnou... Využila jsem na ně vždy zbytek bramborové kaše. Teď máme jen elektřinu, ale po těch šesti letech tady se mně při pohledu na Vaše obrázky vybavila i ta neodolatelná vůně. Dnes se určitě přecpu koláčem, tak zítra, k uzenému je bramborová kaše :-)... Moc Vám přeji, ať se Vám vrací zpátky energie a láska, kterou rozdáváte ♥. Ráda se K Vám budu vracet a méně psát... a víc vařit :-)

53 DolceVita DolceVita | Web | 10. prosince 2011 v 11:10 | Reagovat

[51]: Pipi:

Proti bramborákům jsou lokše úplně něco jiného. Nepečou se na omastku a když se po upečení omastí sádlem (to nejčastěji) nebo máslem, krásně se všechno vsákne do lokší a jsou opravdu famózní. Jak ve slané podobě, tak i sladké.

54 DolceVita DolceVita | Web | 10. prosince 2011 v 11:19 | Reagovat

[52]: Saurah:

Milá Saurah,
je krásné, že jídlo lidi sbližuje :-))) Vaše psaní je moc milé a přívětivé, tak klidně méně vařte a víc pište, vůbec to nevadí :-) Občas se přistihnu, že když něco dobrého sním, tak se trápím výčitkami, ale když si potom sednu k psaní a celý ten obřad "vaření-konzumace-popis receptu na blog" pojmu jako jeden celek, nevyčítám si nic. Vlastně je to docela bohulibá činnost, která dělá radost nejen mě, ale i všem doma, kteří se nacházejí poblíž mého kuchyňského stolu :-) Dobré jídlo dělá pozitivní myšlenky a těch je jednoznačně třeba! :-) Mějte se moc krásně a ať vám s dobrým jídlem do života přichází i dobří lidé a samé dobré myšlenky. Mám radost, že má kniha bude v tak báječném prostředí - za to vám patří mé velké díky.

Krásný adventní čas přeje Šárka

55 asTMA asTMA | E-mail | 7. ledna 2012 v 8:39 | Reagovat

Sice už nebudou martinské, ale přesto budou! :o) Máme tu hromadu brambor a já jsem stále ještě nezasvětila nově koupenou litinovou plotýnku - tohle se mi jeví jako ideální křest! Děkuju, Šárko, jste pro mě velikou inspirací. :o)

56 adusum adusum | E-mail | 7. ledna 2012 v 13:29 | Reagovat

U nás na Chrudimsku jim říkáme "pekáčky"

57 asTMA asTMA | E-mail | 8. ledna 2012 v 17:29 | Reagovat

Brambory už čekají na strouhnutí a litinová plotýnka na první zasvěcení. :o) A od máminky ze Slovácka jsem se dozvěděla, že tyhle placky pekávali též (jen tam ještě dávali vajíčka) a že jim říkávali patenty. :o)

58 Katy Katy | Web | 9. ledna 2012 v 7:51 | Reagovat

S povidly a makem jsou super. Dělám je jen na plotně a nejsou vůbec mastné jako na pánvičce s olejem.

59 DolceVita DolceVita | Web | 18. ledna 2012 v 1:47 | Reagovat

[55]: asTMA:

Je jedno, jak jim říkáme, ale je moc dobře si staré tradiční recepty připomenout :-) Moc se omlouvám, že jsem tento komentář přehlédla ... ale velice za něj děkuji. Š ;-)

60 DolceVita DolceVita | Web | 18. ledna 2012 v 1:47 | Reagovat

[57]: asTMA:

O "patentech" vím a ten výraz se mi líbí :-)

61 DolceVita DolceVita | Web | 18. ledna 2012 v 1:47 | Reagovat

[56]: adusum:

To je milý a vtipný výraz :-)

62 zdenka zdenka | 5. února 2012 v 17:01 | Reagovat

jsou úžasné i samotné :-)))

63 DolceVita DolceVita | Web | 6. února 2012 v 7:52 | Reagovat

[62]: zdenka:

Samotné jsou asi nejlepší :-)

64 Alisa Alisa | E-mail | Web | 12. dubna 2012 v 14:58 | Reagovat

Taky znám lokše a jsou dobrý, dají se jíst jako příloha téměř ke všemu.

65 http://www.pokrmy.estranky.cz/ http://www.pokrmy.estranky.cz/ | Web | 18. července 2012 v 23:30 | Reagovat
66 Šárka Šárka | 27. září 2012 v 11:26 | Reagovat

Babička i teta, co se později o babičku starala v jejím domě, placky dělaly ještě nedávno. A zítra je jdu dělat já a to poctivě na babiččiných kamnech. Babička mě bude pozorovat už shora :-( Ale na placky se těším, domácí škvarkové sádlo máme, k tomě pěkně meltu s mlékem a oběd je hotový :-)

67 DolceVita DolceVita | Web | 28. září 2012 v 9:19 | Reagovat

[66]: Šárka:

Poctivý přístup tyhle placky rozhodně ocení. Když jsou doma stará kachlová kamna s tálem, nejde to jinak :-) Tak ať chutná! Jak já bych si dala ... s povidlama a mákem. A meltu bych také nevynechala.

68 Irena Irena | 29. září 2012 v 21:49 | Reagovat

Moje extchýně je dělala k fazolové polévce, z bílých fazolí, ne moc husté a dost kyselé....fazole už jsou namočené a já zítra poprvé zkusím placky. Kamna nemám, snad to pánev zvládne!....Bohužel nemám to sádlo, to mi bude chybět!

69 DolceVita DolceVita | Web | 30. září 2012 v 10:39 | Reagovat

Irena:

Tak to si nechte chutnat. S takovou fazolovou polévkou to musí chutnat báječně! Placky se na dobré pánvi také povedou, ale je škoda, že se nedá použít na pomazání sádlo. To dělá skutečné divy s výslednou chutí. Krásnou neděli přeji :-) Šárka

70 french sole shoes french sole shoes | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:46 | Reagovat

Q. What did the the tie say to the hat?
http://www.shoesgreat.com/

71 Medard Medard | Web | 29. listopadu 2012 v 13:32 | Reagovat

Skvělý recept :) Je s podivem, jak málo lidí doteď přišlo na to, jak skvěle placky chutnají, pokud se připravují na sádle místo nějakého hnusného levného rostlinného oleje, případně pokud se dělají nasucho a pak se sádlem pomažou. Ta výsledná chuť je neporovnatelná.

72 Helena Helena | E-mail | 6. ledna 2013 v 12:41 | Reagovat

Dětem jsem vařila bramborové placky se špenátem a volským okem. Všem nám tahle kombinace chutnala. Nemusí být vždy husička...

73 pepinka911 pepinka911 | 14. ledna 2013 v 19:34 | Reagovat

Tak placky se povedli. Jsou přesně jako od babičky, která je dělá na kamnech. I ty černé puchýřky na teflonce vyšli. Babička nám to mazala sádlem, v kterém byla sůl a rozetřený česnek. úžasný. Děkuji za recept.

74 Jaroslava Jaroslava | E-mail | 7. února 2013 v 14:27 | Reagovat

placky jsou výborný,dneska s makem a příště snad s husičkou, děkuji za recept

75 DolceVita DolceVita | Web | 9. února 2013 v 11:41 | Reagovat

[71]: Medard:

Je to tak! Tradiční postupy naše moderní posuny v gastromyšlení nikam neposune a poctivé sádlo nic nepřekoná :-)

76 DolceVita DolceVita | Web | 9. února 2013 v 11:43 | Reagovat

[71]: Medard:

Je to tak! Není nad tradiční postupy, které ani naše moderní gastromyšlení nepřekoná. Nikdo zatím nevymyslek nic lepšího než je poctivé sádlo :-)

77 DolceVita DolceVita | Web | 9. února 2013 v 11:45 | Reagovat

[72]: Helena:

Tak to rozhodně! Každý den není posvícení a já sama dávám přednost méně komplikovaným kombinacím a upřednostňuji jídla bez masa. Když se takové jídlo umí připravit, je naprosto skvělé.

78 DolceVita DolceVita | Web | 9. února 2013 v 11:53 | Reagovat

[74]: Jaroslava:

S husou nebo bez ní, jsou opravdu vždy báječné a přenesou nás do časů našich babiček, kdy se vařila jídla skromná, leč naprosto fantastická :-)

79 Jaroslava Jaroslava | E-mail | 9. února 2013 v 17:52 | Reagovat

Jsem ráda, že ve vašich receptech nacházím jídla, která vařívala i moje babička, někdy si říkám proč jsem je tak dlouho nevařila? Tak děkuji za inspiraci.

80 Michal a sabca Michal a sabca | 14. března 2013 v 16:03 | Reagovat

po zpracovani testa lokse epive a netvarne..takze neverte vsemu co se kde rika.chybi vejce

81 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 19. března 2013 v 8:02 | Reagovat

[79]: Jaroslava:

Díky tradičnímu jídlu se můžeme snadno přesouvat do minulosti nejen v myšlenkách, ale též si k těm dávno minulým časům přivonět. Od toho máme všechny ty krásné staré recepty po předcích. Nejvoňavější jsou ty rodinné kuchařské vzpomínky, to je jasné. Staré domácí kuchařky a zápisky patří mezi mou oblíbenou četbu a je to vpravdě literatura faktu :-)

82 nikkistar nikkistar | Web | 31. března 2013 v 1:34 | Reagovat

bramborove placky jsou jedno z mych nejoblibenejsich jidel :)

83 disney wedding dresses disney wedding dresses | E-mail | Web | 2. května 2013 v 8:00 | Reagovat

Which golf clubs will be the best for beginner ?.
http://www.caredresses.org/wedding-dresses-princess-wedding-dresses.html

84 ejirek ejirek | E-mail | 12. listopadu 2013 v 16:54 | Reagovat

..název patenty jsem vystopoval na jižní moravu.. (ale zná ho i moje žena původem z pardubicka)

85 ujoodvedla123 ujoodvedla123 | Web | 15. ledna 2014 v 15:45 | Reagovat

Ahoj, chces si zvysit navstevnost stranky?
Mam na to jednoduchy sposob.
Staci sa tu zaregistrovat a zbierat body pozeranim a lajkovanim inych stranok.

http://www.like4like.org/?ref=ujoodvedla123

Na oplatku oni olajkuju a pozru tu tvoju.
Pozri si moj web pri mojom mene.
Pekny den.

86 Věra Věra | E-mail | 19. března 2014 v 9:30 | Reagovat

u nás se dělaly lokše na sladký způsob. S mletým mákem a cukrem, s povidly, ale nejvíc šly na odbyt se skořicovým cukrem a srolované jako palačinky. Všichni píšete o povidlech a máku, ale ani jedna zmínka o skořicovém cukru. Zkuste to, jsou vynikající!

87 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 20. března 2014 v 23:58 | Reagovat

[86]: Věra:

Skořicový cukr je geniální záležitost. Sladké lokše jsou se skořicí vynikající, díky za zmínku :-)

88 Zdena Ch. Zdena Ch. | E-mail | 17. května 2014 v 18:14 | Reagovat

Stále jsem přemýšlela, proč se tyto placky krajově říkají patenty....není to náhodou zkomolenina z anglického potato?? Inu, otázka pro jazykovědce:))

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.