Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Listopad 2011

Bramborové placky - lokše

10. listopadu 2011 v 2:01 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Brambory
Bramborové placky - lokše
.
Starodávný recept na bramborové placky - lokše se ani vlivem moderní doby nemění. Je totiž geniální.
Lokše jsou skutečně hotovy raz-dva-tři a k jejich přípravě není potřeba víc než 3 suroviny. Brambory, mouka a sůl. Bohužel za opravdovou rozpálenou plotýnku kachlových kamen supluje mnohde pávička "teflonka", ale i s ní se kupodivu podaří lokše naprosto skvostné. Dokonce s černými puchýřky, které k lokším patří a moc jim sluší. Tyhle bramborové placky budou chutnat jako od babičky.

Bramborové placky - lokše

Svatomartinská tradice budiž naplněna. K husí pečeni a červenému zelí musí být lokše.

  • 1 kg brambor
  • 300 g hladké mouky (nejlépe dvounulky)
  • sůl
  • husí nebo kachní sádlo na omaštění
.
Rada do kuchyně:
Podle starého moudra je vhodné použít mouky tolik, kolik váží jedna třetina použitých brambor.

.
Dám vařit 1 kg brambor ve slupce. Vodu v hrnci mírně osolím. Když jsou brambory vařeny, vyjmu je z vody a nechám zvolna chladnout. Nejraději je vařím den předem. Studené brambory oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme.
.

Po oloupání a nastrouhání mi zůstane cca 900 g vařených brambor, do kterých přidám cca 300 g hladké mouky a vypracuji tvárné a nelepivé těsto. Je-li třeba, mouku zlehka přisypávám, ale pokud by jí bylo moc, mohlo by se stát, že lokše budou tvrdé a to by nebylo ono.

.
Z vypracovaného těsta vyválím váleček a nakrájím na menší kousky, ze kterých vyvaluji tenké placky. Během vyvalování je třeba těsto podsypávat moukou.

Opékáme nejlépe na horké litinové plotýnce rozpálených kamen, ale dobře poslouží i nahřáté teflonová pánvička. Pečeme nasucho z obou stran a přebytečnou mouku z pánvičky průběžně odstraňujeme, aby se nepřepalovala. Lokše mají pěkné černé puchýřky a chutnají výtečně, když je ihned po vyndání z pánvičky, ještě pěkně horké, potřeme rozpuštěným husím nebo kachním sádlem z obou stran peroutkou.
.
Teplé a omaštěné lokše klademe na talíř pěkně na sebe a přikryjeme je porcelánovou mísou.
Krásně se provoní a zvláční. Servírujeme je složené na čtvrtiny srolované.

Lokše podáváme jako přílohu k husí nebo kachní pečínce, kterou doprovodí dušené červené zelí. Svatomartinská tradice budiž naplněna :-) V pátek se u nás chystá husí pečínka.
.

Lokše chutnají skvěle i na sladký způsob. V tomto případě je můžeme potírat rozpuštěným máslem a sypat mákem a cukrem nebo být rafinovanější a nejprve potřít švestkovými povidly a poté posypat mletým mákem. Jestli nejste na sladké, tak je zkuste třeba namazat brynzou a vydatně posypat pažitkou. Nezklamou!
.
Co dobrého budete vařit na sv. Martina vy? Kdyby to neměla být pečínka, na lokše si troufněte. Věřím tomu, že pokud je budete jíst úplně poprvé, mile vás překvapí.
.
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Dýňová polévka je zlatý hřeb podzimu

2. listopadu 2011 v 0:36 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Polévky teplé & studené

Dýňová polévka, láska na první pohled, závislost po prvním soustu. Polévka ve velkém stylu a přitom je hotova během chvilky a bez větší námahy. Polévky z dýně jsou rafinované a určitě jsou předurčeny k tomu, aby se staly zlatým hřebem podzimního stolu. Každá z nich krásně vypadá a na každý pád je i velmi lahodná. Co víc si od dýně přát?



Dýňová polévka se smetanou a česnekem
  • 1 dýně (Hokkaidó), event. jiný druh vhodný ke kuchyňské úpravě
  • zeleninový vývar
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • sladká smetana podle chuti
  • několik česnekových stroužků
  • dýňový olej pro stylové dochucení (nic se nestane, když bude mít absenci)
  • pražená dýňová semínka jsou slušivou bižuterií v polévkovém talíři
Dýni rozpůlíme, oloupeme, odstraníme semínka a dužinu nakrájíme na větší kostky. Některá semínka si schovejte, protože se do polévky určitě zamilujete. Takto připravenou dýni dáme do polévkového hrnce, zalijeme vývarem a přiměřeně osolíme. Zvolna vaříme do změknutí dužiny (30 až 40 minut je obvykle dostačující doba). Necháme mírně prochladnout a tyčovým mixérem umixujeme hladký hustý krém. Přidáme jemně postrouhaný česnek, finálně dochutíme solí a špetkou pepře a nezbytnou smetanou. Smetanu přidáme podle chuti a polévku zvolna prohřejeme. Vlijeme do nahřátých talířů a ozdobíme kopečkem ušlehané neslazené šlehačky nebo kysané smetany. Tu lehce posypeme čerstvě mletým pepřem. Jako slušivou bižuterií ozdobíme naservírovanou polévku hrstičkou pražených dýňových semínek.
(Dýňovou polévku v tomto provedení mám úplně nejraději.)



Polévka z pečené dýně s ricottou a tymiánem

  • 1 středně velká dýně Hokkaidó
  • zeleninový vývar
  • 100 g ricotty
  • tymián
  • pancetta
  • sůl
  • pepř

Dýni upečeme na másle v předehřáté troubě na 180 °C po dobu cca 20 až 30 minut. Měkkou dýni vložíme do hrnce, zalijeme vývarem, povaříme, rozmixujeme, přidáme přes jemné sítko propasírovanou ricottu, osolíme, opepříme. Na talíři ozdobíme snítkou tymiánu a nasucho osmahnutou pancettou. Milovníci hub si mohou přidat i orestované hříbky.
(Recept na tuhle dýňová polévku mi doporučuje vyzkoušet dcera Simonka. Prý je báječná! Soudě podle fotografie tomu věřím)


Dýňová polévka s medem, šalvějí a parmazánem
.
· 1 středně velká dýně Hokkaidó
· 1 cibule
· 70 g másla
· 1 lžíce medu
· šalvěj
· zeleninový vývar
· sladká smetana
· parmazán
· sůl
· bílý pepř
.
Oloupanou dýni bez semínek nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme, jemně nasekáme a krátce zpěníme na másle. Vložíme dýňové kostky, 1 lžíci medu, pár lístků šalvěje a orestujeme. Vše zalijeme zeleninovým vývarem a povaříme doměkka. Polévku rozmixujeme na hladký krém, podle chuti osolíme, opepříme, zalijeme sladkou smetanou. Polévku podáváme s hoblinkami parmazánu a s osmaženými krutonky nebo s rozpečenou bagetkou. Pro pikantní chuť můžeme do polévky přistrouhnout lžíci parmazánského sýra a přidat ho zároveň se smetanou. (Tuhle dýňovku jsem vařila ještě za teplých dnů babího léta. Pod kuchyňským oknem mi voněla šalvěj a na stole stála sklenice akátového medu. Zrovna přijela naše Petruška se zásobou pěkně vyzrálého parmazánu a v zahradě se mi urodila dýně Hokkaidó. Za takové situace by byl hřích nepustit se do polévky :-)


Dýňová polévka v silném kuřecím vývaru

Dýni oloupeme, očistíme od semínek a dužinu nakrájíme na kostky. Uvaříme je v silném slepičím vývaru doměkka. Osolíme, opepříme a rozmixujeme. Ochutíme smetanou a pokud se bez masa neobejdeme, přidáme i ovařené kuřecí maso. (Tak tuhle dýňovku jsem ještě nevařila, ale mám na ni zálusk. Horká a sytá polévka s krémovou chutí a šťavnatým kuřecím masem krásně provoní i ty nejchladnější dny, které se už blíží. Recept jsem pochytila od Gisely Krahlové, která doporučuje přidat i kari koření. S dovolením si chuť této polévky kari kořením komplikovat nebudu, ale nápad je to jistě skvělý).

A jaká je ta Vaše nejoblíbenější dýňová polévka?

.
Malá dýňová kuchařka pro podzimní dny. Když dýně zavoní, umí vytvořit příjemnou pohodu.
DÝŇOVÝ KOLÁČ - Pumpkin Pie - americká klasika
DÝŇOVÁ POLÉVKA - to nejlepší, co z dýně můžete udělat
DÝŇOVÁ KAŠE - vylepšená bramborová kaše dýní aneb štouchané brambory
DÝŇOVÝ KOMPOT - s alkoholem pro dospělé a jeden v dětské verzi
ZLATÝ DÝŇOVÝ DŽEM - báječná zavařenina netradiční chuti
NADÍVANÁ DÝNĚ - okouzlení v oranžovém tónu
RECEPT DUŠIČKOVÝ - In commemoratione omnium fidelium defunctorum
Jestli Vás na vaření neužije, nevadí. Nechte dýni klidně ležet ladem, je krásná i na pohled.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)