Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Pečená hruška v hermelínu

1. října 2011 v 16:48 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Sýry


Poezie do talířku spadlá ze staré hrušně.
Každoročně na podzim máme dost práce kolem staré hrušně. Jen co se kolem ní začnu motat a ucítím vůni zralých plodů, vždycky si najdu chvilku na jednu novou recepturu. A tou doplním sobotně prostřený stůl, na kterém už voní sladký hruškový koláč. Loni jsem dostala chuť na hrušky v županu, letos sázím na osvědčenou kombinaci tří surovin. E. M. Remarque by tohle trio možná neváhal nazvat třemi dobrými kamarády. Hruška - sýr - víno.


Ale přeci jenom jsem to pojala trochu víc po Dumasovsku. Tři mušketýři, kteří se bez čtvrtého neobejdou. Do role d´Artagnana jsem obsadila parmskou šunku.

I když jsem měla eminentní zájem zachránit ještě zbylou úrodu na stromě, odhodlané bojovné mužstvo včel ze sousední zahrady mě nepustilo ke stromu blíže než na pouhý jeden metr. Stačila jsem akorát natáhnout ruku pro pár hrušní na spodní větvi a nechala medonosky se žihadly raději dál hodovat a nenápadně se vytratila do kuchyně. Co se dvěma kousky podniknout? To jsem vymyslela cestou ke sporáku docela snadno.

Poezie do talířku spadlá ze staré hrušně aneb "pečená hruška v hermelínu"


(pro 2 osoby)

  • 2 hermelíny (proti Camembertu žádné výhrady)
  • 2 hrušky
  • 2 plátky parmské šunky
  • máslo na vymazání zapékací misky
  • na chuť lískové nebo jiné oříšky
  • na zapití dobré vínko
Hermelíny ve středu vykrojíme tak, aby se do nich dala pěkně posadit hruška. Skrojek sýra necháme na plnění hrušek. Hrušku seřízneme u stopky a skrojek vyhodíme. Lžičkou odstraníme jaderník a místo něj naplníme skrojek sýra. Hrušku posadíme do hermelínu, obalíme plátkem parmské šunky a na vymazané zapékací mističce pečeme v předehřáté troubě na 190 °C cca 15 minut.


Přidávám na talířek ještě pár lískových oříšků ve skořápce a nechám je pěkně prohřát. Když je hruška pečená, skořápky rozlousknu, oříšky přidám na talířek k pečené hrušce a s chutí si naliji skleničku vychlazeného vína a sedám si pod pergolu. Venku je krásně, barevně a voňavo. Miluji říjen!

Teď už běžím s hruškou rovnou do trouby.


Není tohle poezie babího léta?


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Kroketa Kroketa | Web | 1. října 2011 v 16:53 | Reagovat

téda,to vypadá dobře O_O ale nevím jestli by to můj mlsnej jazyk přijal,hermelín a hruška :D

2 Raisel Raisel | Web | 1. října 2011 v 17:03 | Reagovat

To vypadá náramně :) já bych si to teda musela dát bez vína, ale třeba na tento recept taky jednou přijde :) :D

3 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 1. října 2011 v 17:19 | Reagovat

Oj! Oj! Připadám si jako Pavlovův pes.

4 lucka345 lucka345 | Web | 1. října 2011 v 17:20 | Reagovat

Nádhera! Mé srdce jásá, má huba se mlsně olizuje. Tohle vyzkouším! :-)

5 Mniška Mniška | E-mail | Web | 1. října 2011 v 19:30 | Reagovat

Páni, to vypadá fakt strašně zajímavě! Hmm, a takhle při večeru...hned bych si taky dala!

6 HanaS HanaS | 1. října 2011 v 19:45 | Reagovat

Další úžasná inspirace, hned jak budu mít pohromadě všechny ingredience vyzkouším (zatím se doma na mě směje jen jedna hruška) :) Chybí mi ale fotečka výsledného dílka, aby se sliny mohly sbíhat ještě víc!

7 Alis Alis | Web | 2. října 2011 v 12:35 | Reagovat

Nádhera! Hned bych si taky dala!

8 toffo toffo | Web | 2. října 2011 v 15:34 | Reagovat

Na takový nápad bych nepřišla. Je to ďábelky rafinované, včetně nevylousknutých, pečených, lískových oříšků.
Já miluju ten letošní říjen, tomu se tento víkend snad nedá ani říkat babí, je to pravé léto. Až na ty ranní mlhy, jak do nich dnes ráno lezlo to horké slunce, válely se v údolí nad Slapskou přehradou jako prachové peřiny. Když letos do červených listů pere to nízké slunce, vytváří se krásné světlo, než když do nich říjnově prší.

9 Mirka Mirka | E-mail | Web | 3. října 2011 v 14:32 | Reagovat

No téda... vypadá to naprosto luxusně!!:)

Zdravím Šári, asi si už na mě nepamatuješ, ale já jsem po delší době moc ráda zavítala a jdu se probrouzdat tvýma dobrůtkama :)

10 Vilemína Vilemína | Web | 3. října 2011 v 23:03 | Reagovat

Hruštička jak malovaná, s hermelínem lákavá - já už zpracovala všechny hrušky do vína (rcp bude příště asi), ale ty měly dosti hrubé slupky, tak by upečené asi tak dobré nebyly...baví mě kombinace ovoce s něčím slaným.

11 mammo mammo | 4. října 2011 v 22:23 | Reagovat

Netradiční kombinace, kterou rozhodně musím vyzkoušet!!! A ty lískové oříšky tam nemůžou chybět :)

12 DolceVita DolceVita | Web | 4. října 2011 v 23:32 | Reagovat

[1]: Kroketa:

Hruška s hermelínem, resp. camembertem si náramně dobře rozumí :-)

13 DolceVita DolceVita | Web | 4. října 2011 v 23:32 | Reagovat

[2]: Raisel:

Jednou se i k vínu dospěje :-)

14 DolceVita DolceVita | Web | 4. října 2011 v 23:34 | Reagovat

[3]: TlusŤjoch:

Náš pes zůstal ledově klidný a ani nežebral :-) Na jeho vkus tam bylo málo masa a já se o proužek vypečené slaniny sobecky nerozdělila :-)

15 DolceVita DolceVita | Web | 4. října 2011 v 23:35 | Reagovat

[4]: lucka345:

Určitě doporučuji, je to raz dva hotové a nemá to chybu :-)

16 DolceVita DolceVita | Web | 4. října 2011 v 23:36 | Reagovat

[5]: Mniška:

Sladká pečená hruška je nejlepší dezert před spaním :-)

17 DolceVita DolceVita | Web | 4. října 2011 v 23:36 | Reagovat

[6]: HanaS:

Ihned po vytažení z trouby jsem chvatně jedno foto opatřila a článek se tímto stal kompletní :-)

18 DolceVita DolceVita | Web | 4. října 2011 v 23:37 | Reagovat

[7]: Alis:

I taková maličkost na talířku dokáže potěšit :-)

19 DolceVita DolceVita | Web | 4. října 2011 v 23:39 | Reagovat

[8]: toffo:

Horké oříšky k podzimu patří :-) Ale jsem potěšena, že tento způsob podzimu nezebe a je pořád tak příjemně a tahá nás to všechny ven. I když suché listí nenechává nikoho na pochybách, že se opravdový podzim už chystá a brousí si na nás drápky. Dříví do krbu už jsem nanosila, jsem připravena! :-)

20 DolceVita DolceVita | Web | 4. října 2011 v 23:41 | Reagovat

[9]: Mirka:

Zdravím tě po delší době, Diny :-) Ráda tě vidím a přeji jen to dobré! Snad tě nějaká malá dobrota z mých stránek potěšila :-)

21 DolceVita DolceVita | Web | 4. října 2011 v 23:45 | Reagovat

[10]: Vilemína:

Na hrušky byl letos u nás úrodný rok. Něco jsem zpracovala do povidel, něco na koláče, zbylo i na pracharandu a s kamarády jsme udělali dobrý kšeft. Za sud hrušek pálenku :-) Letos jsem navařila i báječnou dětskou hruškovou přesnídávku. Ta kupovaná by musela zblednout závistí, jak ta domácí intenzivně voní a pekelně dobře chutná :-) Jsem zvědavá, co na ni poví ten náš nejmenší človíček z rodiny :-)))

22 DolceVita DolceVita | Web | 4. října 2011 v 23:47 | Reagovat

[11]: mammo:

V kuchyni se moc hezky tvoří stále nové a zajímavé chuťové kombinace :-) Je to taková zábavná laboratoř.

23 Lo.Se Lo.Se | Web | 5. října 2011 v 19:45 | Reagovat

Ahoj , nechtěla by jsi design? :-) Předem díky za odpověď.
Kdyžtak mi napiš na email: lo.se@seznam.cz
nebo na blog. :-)

24 lenkafashion lenkafashion | 6. října 2011 v 13:54 | Reagovat

Pekný blog ked chceš kukni môj lenkafashion.blog.cz

25 _*Lucíík*_ _*Lucíík*_ | Web | 6. října 2011 v 17:35 | Reagovat

Dala bych si♥ :D

26 Hanah Hanah | Web | 6. října 2011 v 23:03 | Reagovat

Vypadá to skvěle! Hermelín i hrušky můžu (musím!).

27 HaF HaF | Web | 7. října 2011 v 22:10 | Reagovat

Tak to jsou gurmánská muka - číst a neochutnat!!! Vypadá to báječně! Letošní babí léto bylo opravdu kouzelné!

28 Meg Meg | E-mail | Web | 10. října 2011 v 0:11 | Reagovat

Jedním slovem, nádhera! Asi to budu muset vyzkoušet, jinak to nevidím :)

29 MooreConcetta33 MooreConcetta33 | E-mail | Web | 10. října 2011 v 21:10 | Reagovat

This is well known that money makes people independent. But how to act if somebody has no cash? The one way only is to receive the <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/mortgage-loans">mortgage loans</a> or car loan.

30 Dana Dana | Web | 18. října 2011 v 18:51 | Reagovat

Hermelín a hruška je zajímavá kombinace, po zapečení to může být dobré. Nedávno jsem viděla v nějakém jídelníčku nakládaný hermelín se sušenými švestkami a ořechy, já dávám přednost radši kozím rohům, feferonce atd.

31 mysteriouswolf mysteriouswolf | 22. října 2011 v 21:11 | Reagovat

Ahoj,hermelín doma všichni milujeme,u vás jsem našla další variantu úpravy.Skvělý blog,spousta super dobrot.Budu k vám chodit nejen "slintat" ale i hledat inspiraci:-)

32 DolceVita DolceVita | Web | 23. října 2011 v 10:41 | Reagovat

[31]: mysteriouswolf:

Ó, tak to mě moc těší :-) Inspirace není nikdy dost, budu se snažit přijít zase s něčím novým a neokoukaným :-)

P.S.
I když Hermelín (Camembert) nikdy nevyjde z módy :-)

33 be the way be the way | 27. října 2011 v 15:45 | Reagovat

Mám nový blog koukni se :) http://bythewaystyle.blogspot.com/

34 Mr. Green Mr. Green | Web | 14. ledna 2012 v 0:40 | Reagovat

Hruška a hermelín? Hodně překvapivá kombinace :)

35 DolceVita DolceVita | Web | 14. ledna 2012 v 11:05 | Reagovat

[34]: Mr. Green:

Ne tak docela :-) Ve Francii je kombinace ovoce + sýr dosti běžná. Hruška je ideální jak pro jemné krémové sýry, tak pro ty pikantnější,např. Roquefort. Nebála bych se toho :-)

36 Mr.Green Mr.Green | Web | 20. ledna 2012 v 11:18 | Reagovat

[35]: Vážně? Ve Francii jsem nebyl, takže tohle je pro mě vážně překvapení :)

37 DolceVita DolceVita | Web | 20. ledna 2012 v 17:24 | Reagovat

[36]: Mr. Green:

Gastronomie je říše neprobádaná a dokáže stále překvapovat i ty, kteří už něco zažili a ochutnali. To je na ní přitažlivé. Zkuste třeba Camembert (Hermelín) s brusinkami nebo višněmi. Nebo nedostižné francouzské kozí sýry s medem a ořechy :-)

38 petite wedding gowns petite wedding gowns | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:41 | Reagovat

Q. Why did the teacher jump into the lake?
http://www.felldress.org/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama