Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Říjen 2011

Hruškový koláč

9. října 2011 v 1:04 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně
Hruškový koláč je podle mě opravdovým symbolem podzimu.

Podzim a hruškový koláč, to je prostě jedno tělo. Obyčejných hruškových koláčů jsem už napekla pěknou řádku a vždycky jsem z nich měla naprosto dokonalý pocit.


Asi je to v nás, že i když jsme s něčím spokojeni, stejně uvnitř hlavy něco hlodá … a nedalo by se to udělat třeba ještě jinak a lépe? Dalo. Takhle nějak vznikl o loňském podzimu můj nový hruškový koláč s mandlovým krémem. Za všechno můžou mandle. Kdyby doma nebyly, zaskočily by za ně vlašské ořechy. Ořešák je totiž v těsném sousedství naší plodné hrušně a tak by to těm dvěma na jednom koláčovém plechu slušelo.

Hruškový koláč s mandlovým krémem

těsto:
  • 3 žloutky
  • 120 g cukru krupice
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla nebo Hery
  • 1 prášek do pečiva
náplň:
  • na 1 plech cca 8 až 10 ks hrušek
mandlový krém:
  • 2 zakysané smetany (400 ml)
  • 2 celá vejce
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 3 lžíce jemně strouhaných mandlí
  • 2 bílky ušlehané na sníh
V misce prošleháme 3 žloutky s cukrem do pěny, mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme na plátky pokrájené máslo. Prsty vypracujeme drobivou směs. Tu nasypeme do vymazané zapékací nádoby a upěchujeme po celé ploše pěkně rukou. Dno pokryjeme čtvrtkami neloupaných hrušek, které jsme ovšem předem přepůlili a vykrojili jaderníky. Přes hrušky nalijeme ušlehaný mandlový krém.


Pustíme se do mandlového krému. V misce smícháme zakysanou smetanu s celými vejci, cukrem, strouhanými mandlemi. Když je směs hladká, tak přidáme pevný bílkový sníh a lehce ho do směsi vmícháme. Krém rozprostřeme po celém povrchu koláče.


Připravený koláč s hruškami zalitými mandlovým krémem vložíme do předem vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme cca 1 hodinu. Jakmile zjistíme, že koláč na povrchu pěkně zlátne, ale ve středu není ještě docela upečen, překryjeme celý jeho povrch alobalem a zvolna pečeme bez obav dál.


Upečený koláč vyjmeme z trouby a než ho nakrojíme, dopřejeme mu trochu času k tomu, aby vychladnul. Mandlový krém bude pevnější a nám se podaří nakrájet úhledné koláčové dílky.


Takhle nějak si představuji jednu z mnoha krás a barev podzimu. Hruškový koláč ke sklizni hrušek z našich zahrad jednoznačně patří.


Vůně hruškového koláče a barvy podzimu jsou tak trochu hypnoticky uklidňující :-)

Jakou barvu má podzim? S tím si tak docela nevím rady. Vedena symbolikou barev podzimu přisuzuji barvu fialovou. Je to barva laskavého oddání, nepostrádá tajemství, mystiku a špetku dramatičnosti. Je to barva splynutí energie a utlumené vášně barvy červené, kterou nenápadně usměrňuje klid modré. Tak jako podzim, je fialová barva meditativní. Patří k barvám nejmystičtějším se silným duchovním významem. V mém životním prostoru nejsem touto barvou obklopena nijak výrazně, protože mám pocit, že je taková skoro až zvláštně hypnotická. Možná je to tím, že my "Blíženci" se cítíme mnohem lépe v létě, ale --- pro vůni hruškového koláče jsem ochotna zamilovat se i do nevlídného podzimu :-)


Možná Vás hrušky nedokázaly uhradnout, ale takový hříbkový koláč s oříšky (moje receptová novinka) by to mohl vyhrát. Navštivte stránky Gurmánka.cz a objevte i jiné inspirace.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Pečená hruška v hermelínu

1. října 2011 v 16:48 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Sýry


Poezie do talířku spadlá ze staré hrušně.
Každoročně na podzim máme dost práce kolem staré hrušně. Jen co se kolem ní začnu motat a ucítím vůni zralých plodů, vždycky si najdu chvilku na jednu novou recepturu. A tou doplním sobotně prostřený stůl, na kterém už voní sladký hruškový koláč. Loni jsem dostala chuť na hrušky v županu, letos sázím na osvědčenou kombinaci tří surovin. E. M. Remarque by tohle trio možná neváhal nazvat třemi dobrými kamarády. Hruška - sýr - víno.


Ale přeci jenom jsem to pojala trochu víc po Dumasovsku. Tři mušketýři, kteří se bez čtvrtého neobejdou. Do role d´Artagnana jsem obsadila parmskou šunku.

I když jsem měla eminentní zájem zachránit ještě zbylou úrodu na stromě, odhodlané bojovné mužstvo včel ze sousední zahrady mě nepustilo ke stromu blíže než na pouhý jeden metr. Stačila jsem akorát natáhnout ruku pro pár hrušní na spodní větvi a nechala medonosky se žihadly raději dál hodovat a nenápadně se vytratila do kuchyně. Co se dvěma kousky podniknout? To jsem vymyslela cestou ke sporáku docela snadno.

Poezie do talířku spadlá ze staré hrušně aneb "pečená hruška v hermelínu"


(pro 2 osoby)

  • 2 hermelíny (proti Camembertu žádné výhrady)
  • 2 hrušky
  • 2 plátky parmské šunky
  • máslo na vymazání zapékací misky
  • na chuť lískové nebo jiné oříšky
  • na zapití dobré vínko
Hermelíny ve středu vykrojíme tak, aby se do nich dala pěkně posadit hruška. Skrojek sýra necháme na plnění hrušek. Hrušku seřízneme u stopky a skrojek vyhodíme. Lžičkou odstraníme jaderník a místo něj naplníme skrojek sýra. Hrušku posadíme do hermelínu, obalíme plátkem parmské šunky a na vymazané zapékací mističce pečeme v předehřáté troubě na 190 °C cca 15 minut.


Přidávám na talířek ještě pár lískových oříšků ve skořápce a nechám je pěkně prohřát. Když je hruška pečená, skořápky rozlousknu, oříšky přidám na talířek k pečené hrušce a s chutí si naliji skleničku vychlazeného vína a sedám si pod pergolu. Venku je krásně, barevně a voňavo. Miluji říjen!

Teď už běžím s hruškou rovnou do trouby.


Není tohle poezie babího léta?


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)