Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Švestkový koláč - srdečný pozdrav z naší zahrady

11. září 2011 v 0:53 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně

Má vůbec smysl vařit, když je člověk doma sám? Má! Každá provoněná kuchyně se totiž stává centrem duševní pohody a následně i chrámem tělesného blaha. I když zrovna nejsem sama doma, přišla jsem na jeden prima recept, který by mohl s jistotou nadchnout i singly. Přinejmenším ty, kteří nejsou líní si občas uvařit :-)

Švestkový koláč má pro mě vždycky takovou pěknou příchuť doznívajícího léta. Zase je tu doba, kdy se švestky modrají skoro na každé zahrádce. Zrovna jsem se procházela po našem sadu a trhala švestky bez žebříku rovnou do pusy. Žádná červivá a všechny sladké jako med. Vás by nenapadlo upéct si koláč?
.
Měla jsem nutkání sáhnout do oblíbených domácích receptur, ale nastala zrada. Naše lednice po návratu z dovolené vypadala tak, jako bych žila singl. Nějak nebyl čas doplnit zásoby :-)
.
1 jogurt, 1 vejce, kousek másla, mléka na dně láhve, nějaký ten parmazán - do švestkového koláče absolutně nevhodný + pár ledničkových držáků, ze kterých by koláč nevykouzlil ani David Copperfield. Chuť na švestkový koláč neúnavně doráží, tak proč to nezkusit jinak? Dnes budu čarovat opravdu z mála, protože o teplý a úžasný švestkový koláč se nechci nechat ošidit. Když už jsem si tu představu vzala do hlavy, tak do toho jdu i s naší "vykradenou" ledničkou.

Švestkový koláč = srdečný pozdrav z naší zahrady

  • 1 kelímek bílého jogurtu (150 g) - řecký s medem byl opravdu luxusní
  • kelímek nevyhazovat! poslouží jako odměrka
  • 1 kelímek polohrubé mouky
  • ½ prášku do pečiva
  • ½ kelímku krupicového cukru (možno přidat ještě med)
  • 1 vejce
  • ½ kelímku rozpuštěného másla nebo slunečnicového oleje
  • hrst švestek
  • kde je drobenka? dnes nebude :-) koláč navoníme špetkou skořice a hrstí mandlových lupínků (v případě, že je doma najdeme)

Zapékací nádobu vyložíme pečicím papírem a dno poklademe vypeckovanými a na menší kousky pokrájenými čerstvými švestkami. Lehce poprášíme skořicí a posypeme mandlovými lupínky.

-
V misce smícháme jogurt s medem, mouku s práškem do pečiva, cukr, vejce, rozpuštěné máslo a dobře prošleháme.


Těsto vlijeme na švestky a stěrkou rozprostřeme po celé zapékací formě.


Koláč vložíme do předehřáté horkovzdušné trouby na 180 °C a pečeme 30 minut. Teplotu stáhneme na 160 °C a po dobu 10 minut dopečeme.


Upečený koláč necháme chvilku prochladnout a poté ho i s papírem vyjmeme a nakrájíme na dílky.


Poprášíme moučkovým cukrem a pustíme se do něj dokud je ještě pěkně vlažný. Když na to přijde, není nemožné takový lehoučký a šťavnatý koláč spořádat na posezení sám. Byla jsem ráda, že takové nástraze nemusím čelit a spravedlivě jsem se rozdělila o půlku se svou polovičkou :-) Jestli u vás doma není zrovna nikdo po ruce, tak někomu brkněte. Koláč vám ostudu neudělá. Pevně v to doufám!


Dobrá zpráva je, že nakonec z toho vznikl opravdu výborný recept, který by se mohl osvědčit i v singl kuchyni. Jednotlivec sám v bytě, běžně nevaří, tak trochu drží dietu, čímž se vysvětluje, že v lednici má jenom to "jedno" zmíněné vejce a "jeden" jogurt, nerad myje nádobí, ten možná ocení, že je to recept přímo ušitý na míru i "vykradené" ledničce. Navíc je na čas i finance úsporný, což ocení i línější skrblíci. A protože je to opravdu koláč lehoučký jako pírko, lakomci si mohou dovolit sníst ho celý sami a nemusí se strachovat, že je bude tížit svědomí.


Všem milovníkům babího léta a švestkových koláčů posílám tento srdečný pozdrav z naší zahrady.

Hledáte nejlepší švestkový koláč? Tím se nezdržujte, protože nejlepší koláč je vždycky ten, který voní na vašem stole.
.
Tak dobrou chuť
.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Jasmína Nocte Somniare Jasmína Nocte Somniare | Web | 11. září 2011 v 10:32 | Reagovat

Vypadá lákavě :)

2 nelly nelly | 11. září 2011 v 10:35 | Reagovat

Hned jak jsem ten recept ráno uviděla, neváhala jsem ani chvilka a pustila se do něj. Ke snídani jsme ho zblajzli okamžitě. Byla to pohádka !!!!!! Šárka je kouzelnice :o)

3 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 11. září 2011 v 10:46 | Reagovat

"Každá provoněná kuchyně se stává centrem duševní pohody."

To by mělo být vyvedeo zlatým písmem v každé domácnosti.

4 HanaS HanaS | 11. září 2011 v 11:44 | Reagovat

Zbývá sehnat švestky a můžeme začít :) Kolč vypadá moc hezky, tak rustikálně! Určitě bude výborný...

5 DědaLebeda DědaLebeda | Web | 11. září 2011 v 11:54 | Reagovat

Ach jooo......
Tak jsem zase zavítal a podlehl - to se nedá odolat. Dlouho se nezdržím, jdu na TO.Krása, paráda a mňam...mizíííím.
Šárko - přeji hodně zdravíčka a jen \do nás..zasloužíme si to, když se nedovedeme ovládat \
---(:-§o)))  ,. DL.

6 DědaLebeda DědaLebeda | Web | 11. září 2011 v 11:59 | Reagovat

[3]:Nejen kouzelnice, řekl bych že i ze skoro prázdné ledničky dovede vyjmout co dům dal a překvapit nás všechny ...no prostě - taková je Šárka.
---(:-§o)))   ,.DL.

7 toffo toffo | Web | 11. září 2011 v 14:48 | Reagovat

Smysl to má. Obzvlášť pro ten čas, kterého je dost nato, pohrát si s aranžmá. Modrotisk a švestky k sobě patří. První fotka je luxusní, stejně jako koláč. Mám ráda občasné chvilky, kdy si můžu hrát jako malá holka. Teď, když se půjdu projít ven (po proshopingovaném dopoledni - syn se chystá  do tanečních), budu se dívat okolo sebe, jestli mě netrefí do čela nějaká švestka. Když jich bude alespoň šest, slibuju, že večer u nás doma sing koláč zavoní pro celé kvarteto. Páty kocour nemá nárok :.)  M.

8 Giornale Giornale | Web | 11. září 2011 v 20:25 | Reagovat

Vypadá dobře, že bych přemohla lenost a udělala ho? Pro jistotu dávám do oblíbených, snad na něj nezapomenu :)

9 Romana Romana | 11. září 2011 v 23:35 | Reagovat

Šárko, díky za švestkovou inspiraci. Dnes dokonáno, beze zbytku pozřeno a tak zbývá už jedno jediné - vydatně pochválit :)

10 Daniela Daniela | E-mail | 12. září 2011 v 8:01 | Reagovat

Odkedy poznám jogurtové cesto, odvtedy všetky ovocné koláče robím z neho:-)) Len ja dávam ovocie navrch.

11 Alis Alis | Web | 12. září 2011 v 15:50 | Reagovat

Vypadá opravdu nádherně!!!

12 Lena Lena | 12. září 2011 v 18:44 | Reagovat

uz je v troube :D vyborna rychlovka!

13 DolceVita DolceVita | Web | 12. září 2011 v 20:39 | Reagovat

[1]: Jasmína:

:-)

14 DolceVita DolceVita | Web | 12. září 2011 v 20:40 | Reagovat

[2]: Nelly:

Děkuji za milou pochvalu ;-)

15 DolceVita DolceVita | Web | 12. září 2011 v 20:41 | Reagovat

[3]: TlusŤjoch:

:-)))) a ten chrám tělesné rozkoše bych tam napsala též :-)

16 DolceVita DolceVita | Web | 12. září 2011 v 20:42 | Reagovat

[4]: HanaS:

Tentokrát je opravdu hodně rustikální :-))) To bylo tím, že se nečekalo až vychladne a hned jsme se na něj vrhli. A rozhodně jsme neprohloupili :-)

17 DolceVita DolceVita | Web | 12. září 2011 v 21:27 | Reagovat

[5]: ---(:-§o)))

K pozemským radostem patří i naše malé sladké hříchy a poklesky :-) díky za mistrovsky vyseknutý kompliment! moooc mě potěšil :-)

18 DolceVita DolceVita | Web | 12. září 2011 v 21:30 | Reagovat

[7]: toffo:

Modrotisku jsem neodolala a musela jsem ho mít (i když se mi do mé kuchyně zrovna 2x nehodí, se švestkami se sedl do noty :-) Koláček je to hodně rustikální, ale překvapil mě svou báječnou chutí natolik, že jsem si ho vzápětí ještě jednou upekla a tentokrát jsem se ani nezdržovala nějakým fotografováním :-)

Sing koláč zavoní pro celé kvarteto! To se ti povedlo krásně vyjádřit :-)))

19 DolceVita DolceVita | Web | 12. září 2011 v 21:31 | Reagovat

[8]: Giornale:

Recept pro lenochy jako stvořený :-) Fakt se u toho pečení nikdo nezapotí, tak vřele doporučuji vyzkoušet :-)

20 DolceVita DolceVita | Web | 12. září 2011 v 21:33 | Reagovat

[9]: Romana:

Taková pochvala se musí vydatně pochválit :-) Děkuji za zprávu rovnou z kuchyně!

21 DolceVita DolceVita | Web | 12. září 2011 v 21:35 | Reagovat

[10]: Daniela:

Přesně tak, i já znám jogurtové koláče s ovocem navrch, ale toto byla příjemná změna a svůj efekt do mělo. Povrch pěkně vypečený a suchý, dole šťavnatá švestková poduška. Moučník krásně na vidličku a nebylo mu co vytknout :-) Jogurtová těsta jsou opravdu báječná záležitost.

22 DolceVita DolceVita | Web | 12. září 2011 v 21:37 | Reagovat

[11]: Alis:

Na první pohled není tak úchvatný, ale po prvním soustě se stává daleko zajímavějším :-)

23 DolceVita DolceVita | Web | 12. září 2011 v 21:37 | Reagovat

[12]: Lena:

Touto dobou už je 100% po něm, ale i tak přeji dodatečně - dobrou chuť! :-)

24 Fanys Fanys | 13. září 2011 v 13:12 | Reagovat

Krásný koláč a vypadá opravdu snadně, že by ho snad zvládl upéct i chlap ( tedy i já:)) Mám jenom jeden dotaz, jak to těsto míchat? Pouze vařečkou? Nebo šlehačem? Díky předem za radu!

25 DolceVita DolceVita | Web | 14. září 2011 v 11:08 | Reagovat

[24]: Fanys:

To opravdu zvládne každý :-) Míchat stačí jen vařečkou. Pěkně do hladka, ale jde to snadno. Prima den, provoněný nějakým výtečným koláčem! :-)

26 Madla Madla | Web | 15. září 2011 v 19:04 | Reagovat

Krásný a jednoduchý koláček plný voňavých švestek. Já nedávno dělala švestkové tartaltky z křehkého těsta s čepicí čokoládového krému a jen se po nich zaprášilo.
Jen nemůžu poslední dobou narazit na pěkné a plné voňavé švestky, což mě dost mrzí.

27 Vilemína Vilemína | Web | 15. září 2011 v 22:16 | Reagovat

Tak ten línější skrblík mě opravdu pobavil! Sama ráda kategorizuju recepty - pro lenochy, rychlovky, bez masa atd., ale tahle tedy vede!
Koláček to byl jistě chutný - kdo by pochyboval, nechť si uvědomí, že crumble nebo nákyp se dělá taky "naopak".

28 DolceVita DolceVita | Web | 16. září 2011 v 12:54 | Reagovat

[26]: Madla:

Řekla jsem si, že dost bylo úhledných švestkových koláčů a vrhla jsem se na rustikální pojetí :-)

29 DolceVita DolceVita | Web | 16. září 2011 v 12:59 | Reagovat

[27]: Vilemína:

Skrblíci se neurazí, ale znám takové ve svém okolí, kteří v ledničce mají průvan a v kuchyni je to moc nebaví. Ovšem mlsání jim není cizí, tak pro takové případy je tady koláč vyloženě pro "vykradenou ledničku" :-) Švestky si skrblík umí opatřit za sousedovým plotem a nic ho to nestojí :-) Máme jednu švestku pěkně u plotu a ta slouží jako potěšení pocestným, kteří si udělají chuť.

díky za komentář :-)

30 Fanys Fanys | 16. září 2011 v 14:11 | Reagovat

[25]:
Díky za vysvětlení, švestky mám, takže určitě vyzkouším!

31 Kamila Kamila | 20. září 2011 v 11:50 | Reagovat

Vypadá to krásně, právě jsme dojedli klasický kynutý koláč se švestkami a mákem, takže se díky vám můžu pustit do další švestkové dobroty :) díky

32 oggy22 oggy22 | Web | 25. září 2011 v 17:29 | Reagovat

To je pěkný recent stejně i tak pěkný blog

33 koktejlmolotov koktejlmolotov | Web | 25. září 2011 v 20:10 | Reagovat

Už jsem ho ozkoušela, moc děkujeme za recept, je opravdu skvělý a nenáročný =) Jedinou chybku kterou má je to, že se neobvykle rychle vypařuje =D

34 lucianka lucianka | E-mail | Web | 26. září 2011 v 19:40 | Reagovat

Dobry den, Sarko. Inspirovala jste me svym receptem a ac k dispozici byla pouze remoska, dopadl kolac myslim velmi dobre. Poznamky typu, ze "je nejak obracene" spolkli stravnici s prbnim soustem. Diky za napad. Pripadne foto je zde - http://www.navary.cz/?attachment_id=2348
zda se, ze jsem dala mene ovoce nez vy. Priste se polepsim. :)

35 DolceVita DolceVita | Web | 1. října 2011 v 18:25 | Reagovat

[30]: Fanys:

:-)

36 DolceVita DolceVita | Web | 1. října 2011 v 18:26 | Reagovat

[31]: Kamila:

Každá švestková změna potěší :-) Díky za zprávu.

37 DolceVita DolceVita | Web | 1. října 2011 v 18:26 | Reagovat

[32]: oggy22:

Díky :-)

38 DolceVita DolceVita | Web | 1. října 2011 v 18:27 | Reagovat

[33]: koktejlmolotov:

Alespoň neokorá :-)

39 DolceVita DolceVita | Web | 1. října 2011 v 18:28 | Reagovat

[34]: lucianka:

Povedl se báječně :-) Díky za foto!

40 Dana Dana | Web | 18. října 2011 v 18:55 | Reagovat

Myslím, že jsem něco podobného měla jednou v kavárně (takové ty domácí zákusky) a bylo to naprosto úžasné. Když vidím recept, tak možná vyzkouším.

41 DolceVita DolceVita | 19. října 2011 v 19:32 | Reagovat

[40]: Dana:

Takové jednoduché moučníky opravdu umí překvapit, proto je tak často a ráda preferuji a mohu doporučit k vyzkoušení :-)

42 BUBLINA BUBLINA | 23. října 2011 v 15:32 | Reagovat

Ahoj máš fakt dobrej blog určitě něco skusim uvařit tak zatim.Joo a můžeš mrknout na můj blog jestli chceš.www.stepikpepik.blog.cz ahoj doufám že se mrkneš:-)

43 Mautycka Mautycka | 20. září 2012 v 20:48 | Reagovat

Poslušně hlásím, že i letos recept funguje :-) A výtečně!

44 Iwc watches Iwc watches | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:39 | Reagovat

Q. What did the pencil sharpener say to the pencil?
http://www.writewatches.com/

45 a line dresses 2012 a line dresses 2012 | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 9:14 | Reagovat

<a href="http://www.caredresses.com/">2012 prom dresses</a>

46 christian louboutin replica christian louboutin replica | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:18 | Reagovat

A. Stick with me and we will go places!
http://www.shoesfloor.com/

47 Mária Mária | E-mail | 13. února 2014 v 21:15 | Reagovat

Milá Šárko,
tento recept som objavila náhodou na Vašej stránke, odvtedy nepečiem iný koláč, pretože tento je naprosto skvostný - jednoduchý a zároveň noblesný. Keďže som nemala slivky, vyskúšala som s jablkami, hruškami a nakoniec aj s banánmi, všetky verzie sú božské. Keďže ovocie je naspodu, krásne skaramelizuje a ľahká piškóta sa na ňom upečie ako jemná perinka. Vždy sa mi vydaril, a to teda nie som žiadna extra šikovná, koláče naozaj nie sú moja silná stránka. Tento recept je však "nepriestrelný"  a voňavá nádhera zatiaľ dostala každú návštevu. Pravda, ešte sme ho nikdy nejedli studený, nestačil totiž vychladnúť:-). Mali by ste si ho dať patentovať, je  geniálny.Mária

48 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 9. února 2015 v 2:34 | Reagovat

Mária:

Děkuji za zprávu plnou komplimentů :-) Potěšení je na mé straně a slova chvály jsou koláči jen ku prospěchu. Hned jsem na něj dostala chuť ;-) Pro samé vymýšlení nových receptů se někdy nestihnu vrátit k těm starým, vyzkoušeným. Ale tento koláč mám v oblibě a čas od času se z mé trouby rozvoní. A ani u nás nestačí vychladnout a je hned po něm :-) Mějte se krásně. Zdraví Šárka

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama