Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Září 2011

Dušené brambory pokaždé jinak, ale dnes s hříbky

16. září 2011 v 2:03 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Brambory

Brambory vaříte, smažíte, pečete, zapékáte, fritujete, ale kdo z vás je zkusil připravit dušené? Teprve tady se vyjeví kuchařská invence v plné síle. Ono to jde s nimi totiž pokaždé úplně jinak, ale zaručeně nebudou na talíři nikdy nudit.
.
Můžete použít podle možností přesně to, na co máte momentálně chuť. Bylinky, zeleninu, houby nebo klidně vůbec NIC. Aby brambory sehrály naprosto sólový výstup je pro ně úplně přirozená věc. Často je dusím jen tak, s máslem a petrželkou. Pro tento případ jsem nachystala brambory v podzimní verzi s hříbky a voňavou majoránkou. Pro posílení chuti byl do kuchyně povolán i můj oblíbený libeček.


Dušené brambory s hříbky

  • pro 2 osoby cca 6 brambor
  • hrst hříbků
  • tuk na opékání (sádlo, máslo, olej)
  • sůl
  • pepř
  • špetka drceného kmínu
  • trochu čerstvé majoránky a libečku

Dušené brambory připravuji v širším kastolu nebo v hlubší pánvi. Oloupané a na klínky nakrájené brambory stačí zalít malým množstvím vody a pod pokličkou dusit. Všechny cenné látky z brambor se vylouhují do dokonalého sosíku, který si sníte.


Na malém množství sádla (jako náhradu sádla doporučuji 1 lžíci olivového oleje + 1 tenký plátek másla) se brambory rychle orestují, okoření a zalijí opravdu malým množstvím vody. Přidáme malou hrstičku sušených hříbků. Pod poklicí se dusí tak dlouho, až se všechná tekutina vsákne do měkkých brambor. Během dušení k bramborám vložíme lístek libečku. Jídlo se tím krásně provoní a chuť se posílí. Pokud je potřeba během dušení vodu trochu doplnit, tak malé množství přilijeme. Občas nadzvedneme pokličku a brambory zamícháme. Do hotového pokrmu přidáme čerstvou majoránku, můžeme i plátek másla a podáváme na nahřátém talíři. Brambory s hříbky můžeme klidně podávat jako malý samostatný chod, ale nic se nepokazí, když je podáme jako zajímavou přílohu. Třeba k dušenému telecímu masu podle babičky.


Vyzkoušejte a možná i vy oceníte tu jejich nevšední chuť. K dušeným bramborám můžete jednou přidat rajčata, hladý hrášek, podruhé čerstvé houby nebo česnek a cibulku. Vonět můžou i po jiném sezónním koření a zelenině. S tímto receptem budou mít brambory pokaždé jiný šmrc, ale vždycky budou luxusní. Brambory jsou přeci nejlepší přítelkyně našeho žaludku :-) U nás doma to platí skoro bez výhrad.

Na dobrých bramborách se dá v kuchyni vystavět hodně dlouhý bramborový román.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Švestkový koláč - srdečný pozdrav z naší zahrady

11. září 2011 v 0:53 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně

Má vůbec smysl vařit, když je člověk doma sám? Má! Každá provoněná kuchyně se totiž stává centrem duševní pohody a následně i chrámem tělesného blaha. I když zrovna nejsem sama doma, přišla jsem na jeden prima recept, který by mohl s jistotou nadchnout i singly. Přinejmenším ty, kteří nejsou líní si občas uvařit :-)

Švestkový koláč má pro mě vždycky takovou pěknou příchuť doznívajícího léta. Zase je tu doba, kdy se švestky modrají skoro na každé zahrádce. Zrovna jsem se procházela po našem sadu a trhala švestky bez žebříku rovnou do pusy. Žádná červivá a všechny sladké jako med. Vás by nenapadlo upéct si koláč?
.
Měla jsem nutkání sáhnout do oblíbených domácích receptur, ale nastala zrada. Naše lednice po návratu z dovolené vypadala tak, jako bych žila singl. Nějak nebyl čas doplnit zásoby :-)
.
1 jogurt, 1 vejce, kousek másla, mléka na dně láhve, nějaký ten parmazán - do švestkového koláče absolutně nevhodný + pár ledničkových držáků, ze kterých by koláč nevykouzlil ani David Copperfield. Chuť na švestkový koláč neúnavně doráží, tak proč to nezkusit jinak? Dnes budu čarovat opravdu z mála, protože o teplý a úžasný švestkový koláč se nechci nechat ošidit. Když už jsem si tu představu vzala do hlavy, tak do toho jdu i s naší "vykradenou" ledničkou.

Švestkový koláč = srdečný pozdrav z naší zahrady

  • 1 kelímek bílého jogurtu (150 g) - řecký s medem byl opravdu luxusní
  • kelímek nevyhazovat! poslouží jako odměrka
  • 1 kelímek polohrubé mouky
  • ½ prášku do pečiva
  • ½ kelímku krupicového cukru (možno přidat ještě med)
  • 1 vejce
  • ½ kelímku rozpuštěného másla nebo slunečnicového oleje
  • hrst švestek
  • kde je drobenka? dnes nebude :-) koláč navoníme špetkou skořice a hrstí mandlových lupínků (v případě, že je doma najdeme)

Zapékací nádobu vyložíme pečicím papírem a dno poklademe vypeckovanými a na menší kousky pokrájenými čerstvými švestkami. Lehce poprášíme skořicí a posypeme mandlovými lupínky.

-
V misce smícháme jogurt s medem, mouku s práškem do pečiva, cukr, vejce, rozpuštěné máslo a dobře prošleháme.


Těsto vlijeme na švestky a stěrkou rozprostřeme po celé zapékací formě.


Koláč vložíme do předehřáté horkovzdušné trouby na 180 °C a pečeme 30 minut. Teplotu stáhneme na 160 °C a po dobu 10 minut dopečeme.


Upečený koláč necháme chvilku prochladnout a poté ho i s papírem vyjmeme a nakrájíme na dílky.


Poprášíme moučkovým cukrem a pustíme se do něj dokud je ještě pěkně vlažný. Když na to přijde, není nemožné takový lehoučký a šťavnatý koláč spořádat na posezení sám. Byla jsem ráda, že takové nástraze nemusím čelit a spravedlivě jsem se rozdělila o půlku se svou polovičkou :-) Jestli u vás doma není zrovna nikdo po ruce, tak někomu brkněte. Koláč vám ostudu neudělá. Pevně v to doufám!


Dobrá zpráva je, že nakonec z toho vznikl opravdu výborný recept, který by se mohl osvědčit i v singl kuchyni. Jednotlivec sám v bytě, běžně nevaří, tak trochu drží dietu, čímž se vysvětluje, že v lednici má jenom to "jedno" zmíněné vejce a "jeden" jogurt, nerad myje nádobí, ten možná ocení, že je to recept přímo ušitý na míru i "vykradené" ledničce. Navíc je na čas i finance úsporný, což ocení i línější skrblíci. A protože je to opravdu koláč lehoučký jako pírko, lakomci si mohou dovolit sníst ho celý sami a nemusí se strachovat, že je bude tížit svědomí.


Všem milovníkům babího léta a švestkových koláčů posílám tento srdečný pozdrav z naší zahrady.

Hledáte nejlepší švestkový koláč? Tím se nezdržujte, protože nejlepší koláč je vždycky ten, který voní na vašem stole.
.
Tak dobrou chuť
.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)