Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Sladký likér plný sluníčka - Limoncello

23. srpna 2011 v 18:17 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Recepty všelijaké

Sladký likér plný sluníčka - Limoncello, to je můj nejlepší suvenýr z cest do slunné Itálie. Zatím je to jenom likérový základ. Hromada citronů v proutěném košíku. Ale vím, jak je proměnit v tekutý sladký mok.
.
Určitě si každý z nás libuje v suvenýrech z cest. Co si dovézt ze slunné Itálie? Z Milána rozhodně pár hadříků a boty na vysokém podpatku. Když vidím plout italské krásky na rušných módních ulicích Via Monte Napoleone k Via della Spiga na nekonečně vysokých jehlách s velikostí šat č. 34, které na některých z nich dokonce plandají, dávám si předsevzetí, že do roka a do dne zhubnu :-) Nebo nebudu jezdit do Milána :-)
Miniaturní róby z výlohy mi zjevně nepadnou, mohu mít radost, že tím pádem něco ušetřím. Některé ceny mají tolik nul, že připomínají mobilní číslo. Raději budu utrácet jinak! Posunu se k jihu a ponořím se do krás gastroturistiky. Ochutnám všechny dary země a moře! Co nestihnu teď, nechám si zase na někdy příště.
.
Na italskou riviéru si jezdím pro suvenýry s proutěným košíkem. Domů vezu hromadu voňavých citrónů a těším se na domácí limoncello podle receptu italských hospodyněk. Až skončí léto, začnou podzimní škaredé dny plné ranních mlh. Čas, kdy se mi sladká vzpomínka plná sluníčka bude zaručeně hodit.
.

Limoncello


  • 8 velkých citronů
  • 1 litr konzumního 80 % lihu
  • 1 litr vody
  • 600 g cukru
Citrony omyjeme a ostrou škrabkou oloupeme žlutou svrchní kůru. Dbáme na to, aby na ní nezůstala bílá hořká dužina, která by chuť likéru negativně ovlivnila a bylo by zaděláno na hořkou pachuť! Kůru nakrájíme na tenké proužky, napěchujeme je do láhve s dobře doléhajícím víčkem a zalijeme lihem. Uložíme na 30 dnů na chladnější místo bez přístupu světla. Výhodu máme my baráčníci - použijeme sklep ;-) Po měsíci vyneseme sklenici s citronovým macerátem a připravíme sirup. Cukr vsypeme do hrnce, zahříváme a přiléváme vodu. Jakmile se cukr rozpustí, necháme vychladnout Poté smícháme citronový macerát se sirupem, promícháme přes jemné sítko nebo plátýnko do lahví.
.
Neapolskou citronovou specialitu popíjíme jako digestiv po jídle. Limoncello musí být řádně vychlazené!

P.S.
I z kyselého citrónu se dá připravit líbezně sladká záležitost :-)

Jaké suvenýry z cest si vozíte vy? Letos se ještě chystám vyrazit do Orientu pro koření. To je další z mých zálib. Tentokrát se mi ale orientální suvenýry vejdou pěkně do kapsy, což je výhoda. Když mi zbudou nějaké drobné, pošlu všem kamarádům pohlednice! To je ten nejtradičnější suvenýr z cest, na který docela často zapomínám ...
.
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 23. srpna 2011 v 19:25 | Reagovat

Třicet dní!
Nevím, jak to vydržím...

2 signoraa signoraa | Web | 23. srpna 2011 v 21:18 | Reagovat

Limoncello si vozím z Itálie už několik roků, ale už hotové. Jezdím na jih a pravidelně vozím pro sebe a rodiny svých dětí sýr, který se jmenuje caccio cavallo, což je v překladu koňská koule. Jsou to opravdu sýrové koule cca 2 kg těžké, ale je to výborná pochoutka. Vozím si také česnek, protože Puglia je vyhlášená jeho pěstováním, to nám poradil kamarád Maurizio a já se jeho radami řídím.
Už se moc těším, až nedaleko mého pracoviště v Holešovicích otevřou prodejnu Tutto bene, která bude specializována na italské potraviny.
A nebyla bych ženská, abych si z Itálie nepřivezla nějaké ty botičky. :-D
P.S. Recept jsem si vytiskla, abych ho použila, až mi dojde zakoupené limoncello.

3 Jitka Jitka | Web | 23. srpna 2011 v 22:38 | Reagovat

nevypadá to špatně!

4 happy.lenulka happy.lenulka | Web | 23. srpna 2011 v 23:21 | Reagovat

Tak jen co seženu pořádné citrony, tak určitě vyzkouším ;-)
jinak z cest si nejčastěji vozím nějaké víno či jiný alkohol a místní specialitky... letos se chystám na korfu, tak se těším na olivový olej ;-)

5 DolceVita DolceVita | 24. srpna 2011 v 9:50 | Reagovat

[1]: Tlusťjoch:

Dobu čekání je možno si zkrátit jednou koupenou lahvinkou limoncella :-) Tak jsem to udělala já a těším se na srovnávací konečný ceremoniál ... až za třicet dnů :-)

6 DolceVita DolceVita | Web | 24. srpna 2011 v 9:55 | Reagovat

[2]: signoraa:

Je toho moře, co si můžeme právě z Itálie vozit domů :-) Když se neutratí všechno za módu, může se doplnit domácí špajzka a zajímavé dobroty, které nikdy jinde neseženeme:-) Z Ligurie jsem si dovezla úžasné olivové oleje, filtrované jen přes plátýnko. Ta chuť je naprosto mimořádná a já s každou prázdnou odloženou lahví vzpomínám, jak je Itálie krásná! Snažím se ty její krásy pojmout alespoň do fotoaparátu a když je čas, tak se kochám a plánuji další návštěvu :-)

7 super super | 24. srpna 2011 v 16:08 | Reagovat

Ahoj, nechces vymenit odkaz s webem www.majneri.wbl.sk

8 Meg Meg | Web | 27. srpna 2011 v 10:18 | Reagovat

Jako suvenýry z cest mám nejradši místní speciality, i když dlouho jsem nikde mimo ČR nebyla, takže si můžu jen nechat zdát :)
Limoncello jsem ještě neochutnala :/ Takže moc děkuji za tip!

9 andurejka andurejka | 7. září 2011 v 12:21 | Reagovat

mmm..to musí byť nádherne osviežujúce, vyskúšam! ďakujem :))

10 kulida kulida | 8. září 2011 v 16:46 | Reagovat

Skutecne je to pouze citronova kura s alkoholem? S tou citronovou duzinou se nedela nic?

11 DolceVita DolceVita | Web | 9. září 2011 v 22:11 | Reagovat

[10]: kulida:

V tomto tradičním receptu se s dužinou opravdu nepočítá.

12 Eman Eman | 12. září 2011 v 16:53 | Reagovat

Limoncelo dnes koupite i v ceskych obchodech. Muzu vam sem napsat recept na citronove tiramisu, ktere je chutne predevsim behem letnich horkych dnu. Vedle limoncela na nej potrebujete i crema di limoncelo, coz je obdoba limoncela doplnena o smetanu - citronovy smetanovy liker.

13 Eman Eman | 12. září 2011 v 17:02 | Reagovat

Recept na citronove tiramisu: Do nadoby rozmichejte vymackanou stavu z cca. 4 citronu + spetka limoncela podle vlastniho uvazeni. Do takto vytvorene smesi namacejte piskoty savoiardy a pokladejte je na misku. Jako krem pouzijte: 3 vyslehane bilky, zvlast vyslehejte 3 zloutky s 3 lzicemi cukru. Postupne zaslehejte rucne do rozslehanych zloutku 250g mascarpone. Nasledne rucne opatrne spojte se snehem z bilku a pridejte cca. 2 polevkove lzice crema di limoncelo. Muzete ale klidne dat i 4 lzice. Zalezi na chuti. Krem pouzijete na prelevani pokladenych piskotu. Muzete posypat nastrouhanou citronovou kurou, ale dbejte, aby tam nebyla bila cast kury, ktera je horka. Nebo nemusite jednoduse davat nic. Nejezte citronove tiramisu hned. Podobne jako u klasickeho je dobre vlozit pripravene tiramisu do lednicku alespon na jeden den odlozit. Dobrou chut.

14 Eman Eman | 12. září 2011 v 17:08 | Reagovat

Jinak si jeste trochu rejpnu:-) Limoncelo neni napoj na zahnani podzimnich skaredych dnu plnych rannich mlh. Limoncelo se naopak pije behem slunecnych dnu. Pred podavanim se dava poradne vychladit do mrazaku.

15 DolceVita DolceVita | Web | 12. září 2011 v 21:41 | Reagovat

[12]: Eman:

Báječný nápad s tím citronovým tiramisu :-)

Crema di limoncello (zakoupeno v českém obchodě) mám ještě pod pergolou v letní kuchyni a jakmile se udělá ještě pár dnů hezky, určitě na něj dojde. Ke kávovému dýchánku stopička pěkně vychlazeného citronového likéru vždycky přijde vhod :-)

16 DolceVita DolceVita | Web | 12. září 2011 v 21:43 | Reagovat

[13]: Eman:

To vypadá moooc dobře! :-) Díky!

17 DolceVita DolceVita | Web | 12. září 2011 v 21:47 | Reagovat

[14]: Eman:

Správné rýpnutí! Není to tak, že bych o tom nevěděla, ale bylo to myšleno v tom smyslu, že když bude doma po ruce tento citronový letní likér, není od věci si k němu přivonět i v zimě a vybavit si tu pěknou letní pohodu, která stejně po každé zimě zase přijde, tak se můžeme permanentně těšit. Vůně citronů s létem tak krásně souvisí. V mém případě i tím, že když v létě zmrzlinu, tak vždycky dám přednost citronové, protože ta u mě naprosto jasně vítězí za všech okolností.

P.S.
Ať žije limoncello! :-)

18 Eman Eman | 13. září 2011 v 10:20 | Reagovat

Na rozdil od limoncela musite uchovavat po otevreni crema di limoncelo v lednicce, protoze obsahuje smetanu. Jinak rada o chlazeni samotneho limoncela v mrazaku za horkych dni stale plati:-)

19 Eman Eman | 13. září 2011 v 10:26 | Reagovat

Z citronu muzete pripravit jeste jednu v Cechach ne moc znamou pochoutku. Jsou to tzv. pickled lemons - nakladane citrony. Pouzivaji se v indicke kuchyni jako mala priloha napr. k rybe, s chlebem naan. Je to palive, ale neuveritelne osvezujici. Myslim, ze nekde jde dohledat zpusob, jak se pripravuji.

20 DolceVita DolceVita | Web | 14. září 2011 v 11:00 | Reagovat

[18]: Eman:

Krémové limoncello je dar z nebes :-) U nás ani u ledu dlouho nevydrží. Díky za dobré rady :-)

21 DolceVita DolceVita | Web | 14. září 2011 v 11:06 | Reagovat

[19]: Eman:

Nakládané citrony do soli - báječná věc, která má v mé lednici momentálně čestné místo. Vlastnoručně naložená sklenice citronů se mi občas hodí :-) A vydrží opravdu dlouho.

22 taradorizp taradorizp | E-mail | Web | 16. září 2011 v 9:10 | Reagovat

Kdysi jsme udělali velice osvěžující nápoj. Na jednu skleničku to vycházelo : vymačkat - 2 citróny, 2 mandarinky, 1 pomeranč a panáka tohoto citrónového alkoholu :)

23 Sarka Sarka | E-mail | 20. listopadu 2011 v 4:03 | Reagovat

nevite nekdo kde se da kopit 80% konzumni lih.

24 DolceVita DolceVita | Web | 20. listopadu 2011 v 14:55 | Reagovat

[22]: taradozirp:

To zní lákavě! :-)

25 DolceVita DolceVita | Web | 20. listopadu 2011 v 14:56 | Reagovat

[23]: Sarka:

Kde koupit 80% konzumní líh? Třeba by se dalo něco sehnat tady:
http://www.drmarco.cz/alkohol/lih-konzumni-80

26 slavuschka slavuschka | E-mail | 7. prosince 2011 v 1:54 | Reagovat

Konzumní čistý líh (96%) se dá koupit v lihovaru, já jej kupuji u nás v Chrudimi, prodávají i soukromníkům, ale ta spotřební daň!!! Hrůůůůza. Za 5 litrů jsem zaplatila bezmála 5 tis. Kč. Vyrábím léčivé tinktury a ředám koncentraci tak, že již extrahovaný materiál zaleji destilovanou vodou a znovu extrahuji, již ne tak dlouho. Nakonec oba výluhy spojím a popř. ještě naředím. Výtěžnost je tak slušná.

27 Izzy Izzy | E-mail | Web | 14. března 2012 v 22:09 | Reagovat

Dobrej blog

28 tory burch flats tory burch flats | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:26 | Reagovat

A. Because it saw a lolly pop!
http://www.shoesgreat.com/

29 cheap fashion dresses cheap fashion dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:07 | Reagovat

Great Post. I add this Post to my bookmarks.
http://www.threedress.net/

30 Max Max | Web | 17. července 2013 v 18:12 | Reagovat

Tak to je něco.

31 Tina Tina | Web | 4. srpna 2013 v 9:56 | Reagovat

Díky za užitečné info.

32 Ema Ema | Web | 13. září 2013 v 14:06 | Reagovat

Já chci taky takovej bloooog:D

33 Anna Anna | Web | 13. září 2013 v 14:06 | Reagovat

Moc pěkný blogík. Zase někdy mrknu

34 woom woom | Web | 21. června 2015 v 0:00 | Reagovat

pujcka ihned v praze 8-O

35 Mája Mája | E-mail | 13. května 2016 v 12:18 | Reagovat

skvělý recept! :)
jen je zajímavé, že se čeká pouze 30 dní. Já si doma dělám likér podle recetu https://www.panalfred.cz/blog/recept-na-vlastni-bylinny-liker/ a tam se čeká skoro 2x déle. :)

36 fredy fredy | 30. května 2017 v 8:08 | Reagovat

Ahojky, já likéry přímo miluju..nejrůznější slaďoučké likéry si můžete vybrat na těchto stránkách:

http://www.alkoexpert.cz/10006-likery

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama