Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Srpen 2011

Sladký likér plný sluníčka - Limoncello

23. srpna 2011 v 18:17 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Recepty všelijaké

Sladký likér plný sluníčka - Limoncello, to je můj nejlepší suvenýr z cest do slunné Itálie. Zatím je to jenom likérový základ. Hromada citronů v proutěném košíku. Ale vím, jak je proměnit v tekutý sladký mok.
.
Určitě si každý z nás libuje v suvenýrech z cest. Co si dovézt ze slunné Itálie? Z Milána rozhodně pár hadříků a boty na vysokém podpatku. Když vidím plout italské krásky na rušných módních ulicích Via Monte Napoleone k Via della Spiga na nekonečně vysokých jehlách s velikostí šat č. 34, které na některých z nich dokonce plandají, dávám si předsevzetí, že do roka a do dne zhubnu :-) Nebo nebudu jezdit do Milána :-)
Miniaturní róby z výlohy mi zjevně nepadnou, mohu mít radost, že tím pádem něco ušetřím. Některé ceny mají tolik nul, že připomínají mobilní číslo. Raději budu utrácet jinak! Posunu se k jihu a ponořím se do krás gastroturistiky. Ochutnám všechny dary země a moře! Co nestihnu teď, nechám si zase na někdy příště.
.
Na italskou riviéru si jezdím pro suvenýry s proutěným košíkem. Domů vezu hromadu voňavých citrónů a těším se na domácí limoncello podle receptu italských hospodyněk. Až skončí léto, začnou podzimní škaredé dny plné ranních mlh. Čas, kdy se mi sladká vzpomínka plná sluníčka bude zaručeně hodit.
.

Limoncello


  • 8 velkých citronů
  • 1 litr konzumního 80 % lihu
  • 1 litr vody
  • 600 g cukru
Citrony omyjeme a ostrou škrabkou oloupeme žlutou svrchní kůru. Dbáme na to, aby na ní nezůstala bílá hořká dužina, která by chuť likéru negativně ovlivnila a bylo by zaděláno na hořkou pachuť! Kůru nakrájíme na tenké proužky, napěchujeme je do láhve s dobře doléhajícím víčkem a zalijeme lihem. Uložíme na 30 dnů na chladnější místo bez přístupu světla. Výhodu máme my baráčníci - použijeme sklep ;-) Po měsíci vyneseme sklenici s citronovým macerátem a připravíme sirup. Cukr vsypeme do hrnce, zahříváme a přiléváme vodu. Jakmile se cukr rozpustí, necháme vychladnout Poté smícháme citronový macerát se sirupem, promícháme přes jemné sítko nebo plátýnko do lahví.
.
Neapolskou citronovou specialitu popíjíme jako digestiv po jídle. Limoncello musí být řádně vychlazené!

P.S.
I z kyselého citrónu se dá připravit líbezně sladká záležitost :-)

Jaké suvenýry z cest si vozíte vy? Letos se ještě chystám vyrazit do Orientu pro koření. To je další z mých zálib. Tentokrát se mi ale orientální suvenýry vejdou pěkně do kapsy, což je výhoda. Když mi zbudou nějaké drobné, pošlu všem kamarádům pohlednice! To je ten nejtradičnější suvenýr z cest, na který docela často zapomínám ...
.
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)