Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Vatikánský chléb štěstí a štěstí v neštěstí

8. července 2011 v 0:53 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně
Vatikánský chléb štěstí - Kde se recept původně vzal, to opravdu nevím, ale říká se, že aby přinesl štěstí, musí se péct jen jedenkrát za život! Navíc ho doprovází legenda, že tomu, kdo jej upeče, splní se jedno velké přání. Možná máte zaděláno na problém jako já. Já nikdy nevím, co si mám přát, aby to bylo dostatečně velkolepé a k tomu rozumné ;-)
Kouzlo funguje tak, že se z receptu stává doslova společenská událost. Někdo vás podaruje kouskem kváskového těsta. Kvasinky je potřeba udržovat při životě celý týden a přiživovat je neustálou péčí. A o zábavu máte postaráno!

Pro mě osobně se s těstem dostaly do baráku i podivné tajemné síly, protože se děly věci nepředvídané ;-) Doporučuji nic při jeho přípravě nepodceňovat. Původně jsem o tom všem ani psát nechtěla, ale ono to všechno se vším tak nějak podivně souvisí. Říká se, že "šťastný chléb" si vás sám najde ve chvíli, kdy budete potřebovat kousek štěstí :-)
Nejlépe je, darovat kvásek sedmý den, tj. v neděli. Darovaný kváskový poklad dejte do misky a jednou dřevěnou či umělohmotnou vařečkou promíchejte, aby se těsto nadechlo a probudilo se k životu. Nesmí přijít do styku s žádným kovovým předmětem. Postavte misku s těstem na nerušené místo vaší kuchyňské linky a láskyplně ho přikryjte čistou utěrkou a nechte ho odpočinout.
.
VYMAZLENÝ RECEPT NA VATIKÁNSKÝ CHLÉB ŠTĚSTÍ
.
Pondělí: Přidejte 250 g krystalového cukru a poklidně odpočívající těsto promíchejte vařečkou. Přikryjte utěrkou a nechte odpočinout.
.
Úterý: Přilijte 250 g plnotučného mléka, promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte odpočívat v klidu dál.
.
Středa: Přišel čas přidat 250 g polohrubé mouky, krátce promíchat a opět nechat odpočívat.
.
Čtvrtek: Dnes nic nepřidáváme, ale rovnou třikrát promícháme. 1x ráno, 1x po poledni a naposledy večer.
.
Pátek: Přidáme 250 g krupicového cukru, 250 ml mléka, 250 g polohrubé mouky a promícháme.
.
Sobota: Přišel čas těsto promíchat (pokolikáté už? netřeba počítat, od neděle se z toho už stala rutina :-), rozdělíme na 4 díly a 3 díly spolu s návodem na přípravu rozdáme dobrým přátelům.
.
Neděle: Nastal čas pečení!
.
Přidáme do těsta:
  • 250 g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 250 ml slunečnicového oleje nebo rozpuštěného másla
  • ochutíme dle chuti skořicí, strouhanými oříšky
  • 1 vanilkový cukr
  • rozinky
  • 2 ks nastrouhaných jablek
  • a naposledy všechno dobře promícháme
Aby se chléb rozvoněl parami štěstí, pečeme v pekáčku předem vyloženém pečicím papírem nebo v kulaté koláčové formě s vyšším okrajem. Vkládáme do horké trouby předehřáté na 160 °C a pečeme cca 40 minut. Toť vše!
Do těsta jsem přidala hrst podrcených lískových oříšků, špetku skořice a strouhaná jablka.
Po posledním promíchání jsem těsto nalila do koláčové formy s vyšším okrajem o průměru 27 cm.
O všechno ostatní se postarala chytrá horkovzdušná trouba.
Hodně štěstí a hodně zábavy! ;-) Ámen.
.
I když se celá receptura zdá srozumitelná, vždycky může nastat zrada :-)
Mně štěstí pláchlo zadními vrátky … Kde se stala chyba?
Dostala jsem darovaný kousek těsta, k němu recept, ale netušila jsem, že něco málo chybělo. Abych si štěstí zasloužila, měla jsem po sedm dní těsto opečovávat, mazlit se s ním a teprve až po zásluze se pustit do pečení a odměnit se :-) Místo toho jsem se rovnou vrhla na bod 7, tzn. "nedělní instrukce" a myslela jenom sama na sebe :-) Teď už to vím, že do ničeho se nemá člověk vrhat po hlavě. Zase se potvrdilo mé oblíbené rčení, že "Co můžeš udělat dnes, můžeš zrovna tak dobře udělat i zítra."
.
Ráno jsem seděla u snídaně a zakrojila do "šťastné buchty." V tom někdo zvoní. Milá paní sousedka mi nese ještě jeden kousek rukou psaného textu, bez kterého, jak jsem rychle pochopila, štěstí fungovat nebude :-))) Už pro tu legraci ze správného postupu jsem od ní za pár dnů dostala novou krabičku s těstem a postupovala tentokrát naprosto systematicky bod po bodu, abych ten řetěz štěstí (nedejbože) nenarušila atd. atd. … O tom jsem ale psala už tady (text s tímto receptem naprosto přímo souvisí) a doufám, že mnou obdarovaní si to štěstí nenechali proklouznout pod nedočkavou vařečkou.
.
… chodí štěstí dokola, občas sedne …
.
.
O štěstí v neštěstí
Smí se péct jenom 1x za život a já se do něj pustila hned 2x. Dalo by se předpokládat, že o štěstí už nikdy nezakopnu. Omyl! Konečně jsem pochopila co znamená mít štěstí v neštěstí. Ještě téhož dne jsme mohli vyhořet, ale měli jsme štěstí a já mám radost, že jsme jenom vytopeni :-) Technické závady vnitřních vytápěných bazénů na blog o dobrém jídle rozhodně nepatří, ale kdyby nebylo našeho návyku dát si k večeři dobré víno, neobjevili bychom potopu večer, ale ráno a to by se už o štěstí v neštěstí hovořit nedalo. Takhle nás víno zachránilo, protože do vinného sklepa se musí projít kolem strojovny a tam si nešlo nevšimnou valící se vody z prasklého vytápění, které už už chtělo začít hořet, přetavilo plastové trubky a ty naštěstí vypadly a už to do svých rukou vzal vodní živel. Stačila se vypustit jen jedna třetina bazénu, ale když uvážím, že je mi v něm vody po krk a to musím stát na špičkách a dlouhý je na pohodlných 9 temp, potopa to byla víc než slušná. Přesto se raduji z toho, že se na nás štěstí nadobro nevykašlalo :-)
Chlebíček pro štěstí má výbornou chuť a je určitě svým způsobem plný kouzel.
Všimla jsem si, jak se na něm vytvořila podivná prasklina!
Možná to bylo varování ;-)

Když mi někdo příště zazvoní na dveře s malým kouskem těsta, určitě ho nevyženu! Tentokrát už budu vědět, že stojí za to si ho upéct i přes zákaz klidně do třetice všeho dobrého a trochu u toho popřemýšlet o životě. To nikdy nezaškodí.
Dobrou chuť ;-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)
 

15 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Vilemína Vilemína | Web | 8. července 2011 v 13:07 | Reagovat

Jé - ono to ještě funguje? Dostala jsem to těsto s receptem snad před 15 roky...chlebíček chutnal dobře, to potvrzuju.
A hlavně že nějak i tu potopu zastavil!

2 . . | 8. července 2011 v 14:35 | Reagovat

..

3 DolceVita DolceVita | Web | 8. července 2011 v 14:40 | Reagovat

[1]: Vilemína:

Je geniální, že existují věci, které ani věkem nezestárnou a někoho potkají poprvé :-) To byl můj případ a docela jsem si to hezky užila. Štěstí je vrtkavé, ale když je ho kapka, je to znát. Zrovna jsem si kladla otázku, který živel je horší. S vodou jsme se už nějak poprali, ten druhý případ by byl neřešitelný :-)

4 HaF HaF | Web | 8. července 2011 v 23:04 | Reagovat

Taky jsem pekla, někdy brzy z jara! Zajímavá chuť a to štěstí  - asi máme taky, když si člověk uvědomí, co všechno ho minulo - hlad, války, nejistota příštího dne, strach o děti, muže, o holý život. Štěstí je podle mne v tom, že máme jistotu každodenních maličkostí, třeba že u dveří zazvoní sousedka s receptem a kváskem na chlebík štěstí....

5 DolceVita DolceVita | Web | 9. července 2011 v 1:34 | Reagovat

[4]: HaF:

Žijeme na šťastné planetě ;-) A nakonec všechno zlé je vždycky pro něco dobré.

6 Madla Madla | Web | 11. července 2011 v 12:29 | Reagovat

Tak tuhle vskutku originální recepturu já vůbec neznám a musím říct, že by mi  vlbec nevadilo, kdyby u mých dveří někdo zaklepal s takto milým kouskem těsta, které se musí pěkn opečovávat. A hlavní je, že štěstíčko v něm obsažené evidentně zafungovalo a pomocí vody zničilo ohnivý živel dřív, než mohl natropit větší neplechu.
Tak ať se ti Šárko podobné katastrofy už vyhýbají a těším se na tvé další (nejen šťastné) recepty.

7 DolceVita DolceVita | Web | 12. července 2011 v 15:51 | Reagovat

[6]: Madla:

Zjistila jsem, že tento recept skoro každý zná :-) Mám radost, že my 2 jsme o něm nic nevěděly. Kdybys bydlela někde blíž, tak bych na ty tvé dveře zaklepala a trochu "štěstí" pronesla dveřmi.

P.S.
Myslím si, že u vás doma má štěstíčko trvalou adresu :-) Soudě podle tvého pěkného vyprávění na blogu ... je z toho cítit taková milá spokojenost a vyrovnanost. Kde jsou děti, tam štěstí nechybí! Užívej si domácí pohodu jak jen to jde a měj krásné a pohodové léto! Šárka ;-)

8 Catalina Catalina | Web | 13. července 2011 v 12:06 | Reagovat

Přidávám se k Madle, o tomhle slyším (čtu) poprvé a moc se mi to líbí :) Na podobné emaily mám stejný názor i řešení, ale tohle je fakt originální a parádní - upéct si vlastní štěstí a podělit se o něj s ostatními. Je dobré vědět, že dobré lidské vlastnosti ještě úplně nevymizely :)

9 nellolita ->>> nellolita ->>> | Web | 14. července 2011 v 13:32 | Reagovat

Zaujímave :-)

10 DolceVita DolceVita | Web | 15. července 2011 v 12:29 | Reagovat

[8]: Catalina:

Moje řeč :-) Upéct si vlastní štěstí je originální nápad. Dokonce to možná i funguje, jak jsem zjistila ;-)

11 Slečna XYZ Slečna XYZ | Web | 20. července 2011 v 18:37 | Reagovat

Zrovna teď peču vatikánský chléb štěstí, těsto jsem dostala od příbuzné a jsem dost zvědavá co z toho vyleze a zda nám to bude chutnat.

12 DolceVita DolceVita | Web | 20. července 2011 v 21:01 | Reagovat

[11]: Slečna XYZ:

Tak to jsem také zvědavá :-) Ať chutná!

13 hegon hegon | Web | 18. listopadu 2011 v 13:44 | Reagovat

Tady zas každej píše jen svou reklamu to je strašný....

14 DolceVita DolceVita | Web | 18. listopadu 2011 v 14:03 | Reagovat

[13]: hegon:

Vážně strašný! Jakmile to objevím, snažím se vše mazat, ale takového reklamního balastu pořád narůstá. Je to tím, že můj blog se dostal mezi nejnavštěvovanější a tak to některé svádí k tomu, aby si hřáli svou reklamní polívčičku právě tady.

15 Janaen Janaen | E-mail | Web | 9. září 2012 v 10:24 | Reagovat

Ahoj Šárko,
já jsem tento recept i s těstem dostala také, ALE: v pondělí a  úterý a středu mám v návodu NEMÍCHAT! Tak nevím...

16 Janaen Janaen | E-mail | Web | 9. září 2012 v 10:26 | Reagovat

PS: jablka mám doporučná 3 a ještě čokkoládu na vaření, bohužel není uvedeno v jakém stavu (na kousky, nastrouhat, rozpustit....
Nekoluje receptů více? Máte s tím někdo zkušenosti?

17 red wedding dresses red wedding dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:11 | Reagovat
18 allure quinceanera dresses allure quinceanera dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:57 | Reagovat

Q. When do you stop at green and go at red?
http://www.queweddingdresses.org/white-color.html

19 Amelie Amelie | Web | 3. srpna 2013 v 18:17 | Reagovat

Kdysi jsem ho jednou pekla, byl výtečný. Ale teď mi těsto nikdo nedonesl a máme na něj chut, co s tím? Jak začít???

20 Terka Terka | E-mail | Web | 30. září 2013 v 16:49 | Reagovat

[15]: Tento recept i s těstem jsem dneska dostala od spolužačky ve škole a taky mě zarazilo, že se v receptu píše v pondělí nemíchat (v úterý a středu už jo) a tady je napsané míchat.. možná je to součástí toho receptu podle kterého Šárka pekla poprvé :)

Jak jsem už řekla, dostala jsem těsto i s receptem od spolužačky ze školy a tak uvidím co z toho vznikne. Opravdu jsem vůbec nevěděla, co s tím.. prostě, nikdy jsem o Vatikánském chlebu štěstí neslyšela, takže se není čemu divit, že jsem kulila očima cože to vlastně je když jsem to na tom receptu četla :)

21 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 30. září 2013 v 17:21 | Reagovat

[20]: Terka:

Držte se návodu, který jste dostala s tím svým těstem :-) Já to celé trochu zvrtala, a tak trochu humorně jsem pojala i tento rcp. Jistě se to povede. Chce tomu jen věřit :-) Je to milá věc, když někdo někomu daruje kus těsta. Také se mi to nikdy dříve nestalo. Určitě je to lepší než si posílat emaily a klást někomu na srdce, ať zprávu přepošle dalších deseti přátelům ... jestli ne, tak ho potká něco špatného :-) Darované těsto neobtěžuje a vlastně nám vnese do života trochu klidu v momentě, kdy budeme bádat nad tím, jak se s těstem popasujeme a jak se vlastně ten vatikánský chlebíček štěstí peče? Hodně zdaru a ať to pečení baví!

22 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 30. září 2013 v 17:22 | Reagovat

oprava: dalším deseti přátelům ....
(škoda, že zde na blogu nejde jednoduše do textu komentáře zveřejněného vstoupit a opravit jeho znění)

23 adel, chlebicek adel, chlebicek | 17. prosince 2013 v 20:33 | Reagovat

mám chlebíčkový dotaz. kde se má po dobu toho týdne skladovat??? akorát ke mě doputoval, a tak se to bojím zvorat:)

24 Petruše Petruše | 19. ledna 2014 v 12:20 | Reagovat

Tak ke mě se poprvé dostal teď, právě jsem dopekla a nikdy předtím jsem o něm nevěděla. Přišel právě včas, trochu štěstí by se vážně hodilo víc než kdy jindy :-)

25 Daniela Daniela | 4. února 2014 v 14:58 | Reagovat

Já ho mám na lince a vypadá spokojeně :-)

26 Bobina Bobina | E-mail | 12. února 2014 v 15:42 | Reagovat

Obdržela jsem těsto v pondělí,dělám podle návodu,ale jsem na rozpacích.Vy tomu fakt věříte, že syrové těsto vydrží tak dlouho,když se nemá dávat do lednice? Já moc ne,je to proti logice, ještě uvidím,co s tím vyvedu.

27 Karolína Karolína | 20. února 2014 v 13:21 | Reagovat

Já jsem vzpurně těsto uložila třetí den do chladničky, protože s tím syrovým mlékem a pouze občasným "dokrmováním" mi to také nepřipadalo dobře nechat v pokojové teplotě. V teple bylo těsto stále překvašené, "hladové", příliš kysele vonící. Kvašení se v lednici nezastaví,jen omezí.

28 Alue Alue | E-mail | Web | 24. února 2014 v 16:34 | Reagovat

Zrovna ho mám v ledničce, pečení mě teprve čeká :)

29 Eamane Eamane | Web | 26. února 2014 v 14:45 | Reagovat

Na podzim se ke mně taky dostal :) ..

30 andy andy | 1. března 2014 v 15:02 | Reagovat

a co kdyz se to dostalo do styku s kovem,mam pokracovat,nebo testo vyhodit

31 Mottom Mottom | 3. března 2014 v 14:07 | Reagovat

Když jsem uviděl kvásek, srdce mi zaplesalo a jeden díl musela žena nechat mě, protože jsem se dosud marně snažil rozeběhnout a udržet kvásek na pečení chleba. Zde ale bylo zvláštní, že byl založený jen na pšeničné mouce, nicméně jsem ho postupem času předělal na pšenično-žitný, už bez mléka a cukru a žije krásně dál. A je z něj výbornej chlebík. Doporučuji.

32 jiří jiří | 3. března 2014 v 16:53 | Reagovat

ke mě se dostal až dnes.tak jdu na to.

33 Dior Dior | 7. března 2014 v 16:28 | Reagovat

Chceš si hodně vydělat jen když budeš hrát hry, sledovat Facebook, videa, atd ?
Zbrusu nový projekt Gatwin je přesně na tohle. Zaregistruj se prosím přes tuto adresu a získáš tím větší sít pro vydělávání - http://www.gatwin.com/?code=ES005243A

34 Petra Petra | 10. března 2014 v 20:05 | Reagovat

V receptu máte hodne podstatné chyby s tím mícháním !!! už to tu nekdo psal predemnou a jelikož mi google vyhledal vaši stranku jako první je to pro neznalce hodne matoucí takze POZOR !!!

35 boreplate boreplate | Web | 11. března 2014 v 11:37 | Reagovat

hezký recept koukněte na můj blog pls, je nový, i na fb. Koukěnet an to, třeba vás zaujme :D

36 Kruval a říše magie Kruval a říše magie | E-mail | Web | 13. března 2014 v 8:14 | Reagovat

Jste fanoušky Harryho Pottera? A napadlo vás někdy, co se děje v kouzelnickém světě mimo Bradavice? Nejsme žádná textovka, ale hra fungující jako shard Ultimy Online. Chtěli byste se stát studentem nelítostného Kruvalu, nebo snad učitelem, který se musí každý den vypořádat s neposednými žáky? Nebo byste radši přiložili ruku k dílu a pomohli rozvíjet hru? Navštivte naše stránky! kruval.cz

37 Teruru Teruru | E-mail | 22. března 2014 v 15:11 | Reagovat

Dnes mi psala kamarádka,že její kamarádka dává ty kousky jestli bych neměla zájem.Po asi půlhodině vysvětlování jsem to pochopila a přečetla si odkaz, který mi poslala na tyto stránky a že by se mi teď malý zázrak hodil!Jdu do toho a v neděli dostanu svůj kousíček a určitě dám vědět jak vše dopadlo!:)

38 Lenka Lenka | E-mail | 23. března 2014 v 12:13 | Reagovat

Dneska jsem ho upekla.Jestli někdy budete mít možnost ho upéct,tak neváhejte.Řiďte se podle návodu a určitě se povede.Kvásek jsem nedávala do lednice a bez problému týden vydržel.Ja mám jinačí recept,než paní.U mě se první den nemíchá.

39 paní Weaslyová paní Weaslyová | 26. března 2014 v 19:49 | Reagovat

Slyšte přiznání: aby byla dobrota na neděli,upekla jsem v sobotu večer. A upřímně, bylo mi divné, že do té vykynuté hedvábné nádhery mám cpát spoustu dalších věcí ... jabka, čokoláda, oříšky, dokonce jedlá soda.... Chutnalo to tak, jak se dalo očekávat. Jako jablečná buchta s oříšky. A příběh pokračuje: zbylé díly jsem nachystala do krabiček, rozmnožila recepturu a v poklidu odešla na Jeden svět. Po návratu zjištění: těsto beznadějně překynulo, plazí se v pytlících, do kterých jsem prozřetelně krabičky uložila. Takže jsem to všechno seškrábala do mísy, přidala cukrmoukužloutekmáslo + rozinky a ráno z toho byl exkluzivní voňavý máslový bochánek s mnohem jemnější chutí, než když ho dělám z droždí. Štěstí se na mě možná neusměje, ale mí strávníci se usmívali od srdce. Díky za inspirativní stránky :)

40 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 27. března 2014 v 0:09 | Reagovat

[37]: Teruru:

Ať se dílo podaří!
Něco si při tom pečení přejte ... co kdyby to náhodou chtělo fungovat :-)

41 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 27. března 2014 v 0:12 | Reagovat

[39]: paní Weaslyová:

Člověk ten proces pečení bere vždy vážně, trochu u toho popřemýšlí o životě a ono to vlastně ani špatně dopadnout nemůže :-)

Díky za milou zprávu :-)

42 Janča Janča | E-mail | 1. dubna 2014 v 9:41 | Reagovat

Po týdnu kvašení na lince-kde jinde,když chcete dodržet postup-úžasná dobrota-zapojila se kromě mě celá rodina-i když ta mohla pouze pozorovat!!rodící se zajímavost.A nebojte se nechat těsto v teple-je to kvásek!!-už vidím naše prapra,jak si kupovali tehdy neexistující ledničky xDD..a připadá mi,že by se tu mohlo objevovat,kde se chlebíku zrovna daří-jak cestuje...teď byl v Olmiku a teď spokojeně-snad-nabírá za Bruntálem

43 Martina Martina | E-mail | 2. dubna 2014 v 13:58 | Reagovat

Dobrý den, dostala jsem v neděli 30.3. od kolegyně těsto, nyní opatruji a péct budu 6.4. a bohužel mám jen jednoho zájemce o předání dál. Jsem z Berouna, ale do práce jezdím do Prahy, tak bych mohla někomu předat v pondělí 7.4. dopoledne v Praze. Máte někdo zájem? Můj telefon: 721 433 711
Nerada bych přišla o štěstí...:))) Martina

44 Katy Katy | 5. dubna 2014 v 15:38 | Reagovat

Moc všechny zdravím...taky tento týden pracuji na těstě. Dnes jsem dělila na 4 díly. Zítra podaruji a upeču svůj díl...už se moc těším.
Ale pozor! Těsto by mělo být opravdu DAROVÁNO, nemělo by se o něj říkat. Katy

45 Michaela Michaela | E-mail | 8. dubna 2014 v 22:19 | Reagovat

Hezký den všem, nejdřív jsem tomu moc nevěřila, pak jsem se o těsto poctivě starala, sedmý den se 4-letým synem upekla. Byla to zábava s dobrotou na konci za odměnu. Škoda, že už je snědená... Dostala jsem tip, že těsto je lepší v bábovkové formě, tak jsme pekli v té kameninové po babičce ;-) výýýýborné :-)

46 Bohumila Bohumila | 9. dubna 2014 v 23:26 | Reagovat

Ahoj, tak jsem v neděli taky dílek dostala, nechala jsem kvásek asi dvě hodiny v krabičce, ve které jsem ho dostala na lince, můj chlap to strčil do ledničky, když jsem to večer zjistila, tak jsem to studené přelila do mísy (ta mi stojí na mřížce, ne přímo na lince)-tak nevím, jestli to to těsto nestudí.. :/ no ale přijde mi to takové "překvašené", kyselé.. tak nevím, jestli mám pokračovat, jestli z toho bude něco poživatelnýho... a kdyby jo, myslíte, že můžu vynechat hrozinky a nahradit je třeba čokoládou? kousek chlebíku co jsem dostala byl luxusní, teda po tom, co jsem z něj vypitvala ty hrozinky :-P.. tak by mě mrzelo, kdyby se nám to nepovedlo :/ díky :)

47 Psvaca Psvaca | E-mail | 14. dubna 2014 v 22:08 | Reagovat

Dobrý den,
dnes jsem rozdala své 3 díly, dostala jsem návod na variantu s čokoládou, oříšky i rozinkami a byla z toho výborná buchta. Stálo to celý týden na lince a pořád vonělo po víně, což je podle mých informací ta správná vůně kvásku.
Chtěla jsem se ale zeptat, jak udělám podobně dobrou buchtu, i když už tento chléb nesmím péct? Stačí předělat žitný kvásek, co mám v lednici, na ten pšeničný? Ale jak s tím cukrem? Poradíte?

48 Sára Sára | 14. dubna 2014 v 22:48 | Reagovat

Zdravím,
Dostala jsem těsto darem, ale odjíždím pryč. Myslíte, že těsto vydrží týden o samotě, třeba i v lednici?

49 Kolokopp Kolokopp | 16. dubna 2014 v 1:54 | Reagovat

Chcete si snadno vydělat peníze na internetu? Naštivte tento web a dozvíte se více !!! http://www.klikacky.estranky.cz/

50 odzivota.blog.cz odzivota.blog.cz | 18. dubna 2014 v 18:29 | Reagovat

Ahojte! Tento blog.cz je super Ten vatikánský chléb štěstí máme zrovna teď doma mamka by ho vyhodila ale já jsem se ho zastala a teĎ v neděli ho jdeme péct. :-) Fajný recept..

51 iva iva | E-mail | 23. dubna 2014 v 8:20 | Reagovat

[16]:Já jsem těsto dostala s tím, že : v pondělí jen posypat cukrem, v úterý přidat mlíko a zamíchat, ve střede mouku a zamíchat, ve čtvrtek 3x promíchat - ráno, poledne,večer, v pátek přidat cukr, mouku a mlíko, v sobotu promíchat a rozdělit, v neděli přidat do svého dílu ostaní ingredience. Já jsem nasekala vlašské ořechy, 1 čokoládu na vaření jsem nasekala, a to ostatní přidala...

52 Petra Petra | E-mail | 24. dubna 2014 v 14:38 | Reagovat

Ahoj vsem zrovna se o těsto staram a budu o vikendu dělit. Bohužel většina lidi co me na darování napadla někam odjíždí a ja bych to nerada ukoncila u sebe.  Jsem z Prahy 8 Palmovky, měl by někdo zajem o štěstí pro sebe..? Třeba může byt štěstí v setkání s někým novým. . Telefon na me je 777893891 napište sms, zavolám Petra

53 Jenina Jenina | 26. dubna 2014 v 8:18 | Reagovat

Tak dnes jsem v období rozdělování a nemohu se dočkat pečení,ale když jsem vydržela do teď tak to již vydrží.

54 Kája Kája | E-mail | Web | 28. dubna 2014 v 8:34 | Reagovat

Já jsem těsto měla minulý týden. Výsledek chutná skvěle :)

55 Terka Terka | 4. května 2014 v 9:11 | Reagovat

Těsto jsem dostala včera tak jsem na to zvědavá :)

56 Bětka Bětka | 4. května 2014 v 11:36 | Reagovat

Těsto jsem dostala v pondělí a nyní jsem v cca 30. minutě pečení. Moc mi to tady voní. :)

57 martina martina | 4. května 2014 v 22:04 | Reagovat

Juuu:0).už dlouho uvazuji o kvaskovem chlebiku. Super nápad!!! Dnes jsem vatikansky chléb dostala, tak jsem zvědavá jestli to za týden klapne. Určité lepší než prudici emajly. Jen tak daaal:0). Určite si kvásek necháme:0)

58 ada ada | 5. května 2014 v 14:37 | Reagovat

nejhorší je když na konec uděláte chybu a vše musíte vyhodit (škoda ne?)

59 Oia Oia | Web | 7. května 2014 v 19:38 | Reagovat

Dost by mě zajímalo jak to chutná, ale na obrázcích to vypadá senzačně

60 Kačka Kačka | 10. května 2014 v 16:26 | Reagovat

Zapomněla jsem ,že to nesmí přijít do styku s kovovými předměty a 2x jsem to míchala mixerém,myslíte že to vadí?

61 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 11. května 2014 v 11:05 | Reagovat

Přeji všem úspěšně zvládnuté pečení. Odměna je sladká :-)

62 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 11. května 2014 v 12:48 | Reagovat

[60]:  Kačka

Co se dá dělat? Dělala bych, že se to nestalo a radost z výsledku bych si kvůli tomu nenechala vzít :-)

63 Hanka Hanka | E-mail | 11. května 2014 v 21:32 | Reagovat

Ahojky,dnes peču, voní to tady jako při pečení o vánocích,snad bude dobrý.Také jsem v pondělí nemíchala a těsto jsem neměla v lednici, jak se někde v receptech píše.Jdu vyndavat chleba z trouby - dobtou chuť.

64 Jola Jola | 12. května 2014 v 11:57 | Reagovat

Snažila jsem se dodržet postup tak jak jsem jej dostala v návodu a vše se perfektně povedlo a ta vůně.CHlebík je úžesný a moc dobrý.Snad se povede i těm,co jim předám základní těsto-nechte si chutnat.

65 BOM BOM | E-mail | 13. května 2014 v 11:32 | Reagovat

12. 5. 2014 ke mně doputovalo "štěstí" ("kvásek" na vatikánský chléb). Jelikož, jak jsem zjistila, v práci již takřka každý "kvásek" s receptem buď momentálně opečovává, či již upekl a snědl, a je nás cca 250 (převážně) žen, soudím, že se recept šíří ve velkém...:-)

66 bellatrix bellatrix | Web | 16. května 2014 v 22:38 | Reagovat

toto vobec nepoznam, len biskupsky chlebicek :D

http://beautybybellatrix.blogspot.sk/

67 martina martina | E-mail | 18. května 2014 v 8:32 | Reagovat

Chléb jsem dopekla právě dnes ráno a moc nám chutná :)

68 Iva Iva | 21. května 2014 v 18:46 | Reagovat

Já jsem dostala těsto dnes,ve středu.Tak nevím,kde se stala chyba.Všichni píšete,že jste ho dostali v neděli,nebo pondělí.Je blbý,že budu muset péct v úterý,nebude to mít kdo jíst.A nevím,jestli to nevadí,že je to zpožděný.

69 Roman Roman | 26. května 2014 v 11:10 | Reagovat

Pokud chcete obdarovat jen 1-2 osoby, da recept jednoduse zmensit, pri zachovani velikosti chleba.

* Dostaneme-li testo z originalniho receptu, na zacatku polovinu jednoduse vyhodime.

* Behem krmeni vse pridavame v polovicnim mnozstvi - tj 125g cukru, 125ml mleka a 125g mouky.

*V sobotu pak testo rozpulime (mame 2 puvodni dily) Z jeden poloviny peceme chleb, pridavame uz suroviny ve stejnem mnoszstvi (dil je stejny, takze 250g mouky, 3 vejce...)

* Druhy dil posleme dal. Mame dve moznosti. Cely s puvodnim receptem.
Nebo ho jeste rozpulime a mame rovnou spravny vstup pro upraveny recept (zadne vyhazovani na zacatku). Tj muzeme poslat dva kousky s receptem pro 125g krmeni.
(pak vznika vzdy jeden chleba a dve polovicni davky se posilaji dal)

70 Kamila Kamila | 26. května 2014 v 12:38 | Reagovat

No a když nemáte komu dát další tři kusy, stačí poslední páteční ingredience vynechat a bude od toho konečně pokoj :D

71 Roman Roman | 26. května 2014 v 13:58 | Reagovat

Patecni vynechavani uz meni proces zrani a i mnozstvi testa. Po deleni testa ma mit jeden originalni dil 500g (ale v patek uz ma testo po tretim krmeni 750g)
Takze bych ho bez nejaky redukce radeji cele nepouzil. (ale s pouzitim 1/2kg by to mozna mohlo vyjit i pres tu odlisnosti ve vyvadeni, jen nevim jestli se pak splni prani)

Kouzlo toho 125g prikrmovani je prave v tom ze to zachova ten "kouzelny proces" i pomery a surovin. Jen to umensuje prilis lavinovite sireni.

72 Roman Roman | 26. května 2014 v 13:59 | Reagovat

chybka, patecni testo ma dokonce 750+500 puvodniho, tedy 1250g

73 Klára Klára | E-mail | 27. května 2014 v 8:58 | Reagovat

Dobrý den všem, nikdy jsem na takové kolující věci nevěřila, maili jsem hned mazala a proto i ze slušnosti si těsto na tento chléb vzala, ale neměla jsem v úmyslu ho upéct... Jenže se mi ten den začali dít divné věci, velká hádka s mužem, syn začal hrozně zlobit, hrozně jsem se praštila o otevřené dveře od myčky a vše završila auto havárie mé sestry, naštěstí přežila, ale vše to bylo jak nějaké odporné znamení... Nevím, tak jsem raději řekla, ano já teda ten chléb upeču, třeba to vše byla jen náhoda, možná by se to vše stalo, i kdybych to těsto nedostala... Nevím..

74 Ituš Ituš | 27. května 2014 v 20:19 | Reagovat

Ahojky všem.Dnes jsem dostala těsto,začnu pracovat na tom.Mám otázku na sedmý den chleba upeču,který den mam těsto darovat?

75 Ituš Ituš | 27. května 2014 v 20:22 | Reagovat

mám v receptě napsáno v neděle nebo v pondělí,a nějak to nevycházi.

76 Mirka Mirka | E-mail | 7. června 2014 v 19:43 | Reagovat

Zdravím všechny, také jsem dostala těstíčko, dnes jsem ho rozdělila a už se těším na zítřejší pečení. Jen mám v receptu ještě lžičku jedlé sody navíc.

77 Petra Petra | E-mail | 8. června 2014 v 10:08 | Reagovat

Mám těsto nakynuté, rozdělené,ale bohužel nemám komu darovat tři zbylí díly, všichni v okolí mě odmítli...vadí to nějak hodně ?:-) Jsem z toho špatná, že se týden starám a pak se mi to takhle zhatí :-(

78 Eva Eva | E-mail | 8. června 2014 v 12:08 | Reagovat

[77]:Ahoj Petro, na chléb se vážou jen samé dobré zprávy. Pokud ho nikdo nechce, asi mají všichni štěstí dost. Vaše štěstí to ale určitě neohrozí. Hezký den, Eva.

79 Hnidopich Hnidopich | 3. července 2014 v 21:45 | Reagovat

Drahé dámy, dnes jsme také se ženou dostali tento úžasný chléb štěstí. Nedalo mi to, abych si nespočítal, jakou rychlostí se bude šířit, pokud všichni budou pečlivě dodržovat postup a předají po týdnu těsto dalším třem lidem. Pro jednoduchost předpokládám, že jsme v tuto chvíli jediní na světě, kdo tento chleba má. Za týden tedy dostanou od nás chleba 3 lidé, za dva týdny od každého z těch tří lidí další 3 - to je 9 lidí, třetí týden už 27 lidí. Patnáctý týden dostane chleba celkem 14 milionu lidí - to je víc, než žije v naší republice. Po půl roce, to je dvacátý šestý týden, dostane každý člověk na naší planetě asi 360 chlebů a bude muset o týden později dalších 1080 šťastlivců obdarovat, přičemž stejné množství chlebů opět dostane zpátky. No, co s tím? Je to jednoduché. V rámci záchrany světové ekonomiky před zhroucením a zabránění hladomoru z důvodu vyčerpání světových zásob mouky, mléka a cukru nejpozději půl roku od dnešního dne, necháme 3 nebožáky ať si svůj život řídí sami, nespoléhají se na žádný zázračný chléb a tím pomůžeme všem lidem na planetě mnohem více.

80 Jitka27 Jitka27 | 8. července 2014 v 20:49 | Reagovat
81 jana jana | E-mail | 13. července 2014 v 17:48 | Reagovat

ahojky,dnes jsem dostala taky kvásek na vatikánský chléb,už vím i komu předám dál,jen bych chtěla vědět jestli upečený se může dát i na mrazák-jsem zvyklá dávat do zásoby vše pečené.

82 Jitkapitka Jitkapitka | E-mail | 17. července 2014 v 0:07 | Reagovat

Já myslím taková průměrná buchta. Nic zvláštního. To asi taky nikdo netvrdí. Další věc - štěstí :- )Možná je v tom, že mi kamarádka věnuje těsto. Otázkou je, jestli to je opravdu upřímný dar - celotýdenní zodpovědnost jen proto, že člověk podléhá pověrám? A poslední připomínka: Co hygiena? Co mléko, které je neustále na kuchyňské lince? Vím, že s cukrem, ale nejsem chemik. Co různá kvalita surovin? A co možnost infikování těsta nějakou baktérií? Co salmonela? Vysvětlí to nějaký odborník?

83 jk jk | 22. prosince 2014 v 20:00 | Reagovat

Ano, na to, jakou práci si člověk s tím těstem dá a raduje se z toho, jak těsto voní a žije, tak výsledkem je obyčejná perníko-buchta, neříkám špatná, ale prostě s ohledem na vyloženou práci nenadchne... a zkazí to právě ty poslední nedělní kroky (hlavně prášek do pečiva a jablka, v našem receptu bylo i kakao). My jsme dostali hned dva díly naráz, pečlivě jsme se o těsto starali, na konci jsme z části upekli onen chléb, ale zbytek těsta jsme nikomu nedali a pěstovali jej další týden (dovedete si jistě představit, kolik toho těsta pak bylo).

A zde je má rada, jak recept povýšit někam úplně jinam: v druhé části kvašení přidávejte ke konci místo polohrubé hladkou mouku, a až je těsto dostatečně zralé (tuším, že to bylo ve čtvrtek druhého týdne, ale nejsem si jistý), dolaďte jej jako na vánočku nebo mazanec, jež z nich následně upečte – budou krásně hutné, ale stále nadýchané, a trochu nezvykle ale úžasně kváskově lehce nakyslé a voňavé. Dobrou chuť! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama