Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Lahůdková polévka z lesa, co dělá velkou konkurenci té od řezníka.

19. července 2011 v 1:03 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Polévky teplé & studené
"Nedělej mi z kuchyně pitevnu a uvař dršťkovou polévku bez masa!" Proč ne? S tím bych si věděla hned rady, ale nesměl by mě dotyčný odpůrce drštěk vidět, jak do hrnce strkám kotrče. Když někdo nesnese pohled na hovězí dršťky, z kotrče by se mu mohlo udělat rovnou mdlo :-) V tom si s těmi dršťkami jsou rovni, na první pohled se do nich nikdo nezamiluje.
Když už to má být dršťková bez masa, tak musím švindlovat a použiji k tomu mykologické čáry máry. Ještě aby byl ten košík hub! O polévku pak nemám strach. Její chuť bude výtečná a možná se to ani nezpozná, že tahle dršťková, co se tváří a voní jako "pravá" je vlastně malý podfuk :-)
Tak to je on! Polévkového hrnce šampión :-) Říkala jsem, že pohled na něj není žádná sláva! :-) Jde o to, aby měl tu správnou chuť. A té bude plný hrnec. Jinak tenhle nožík už podřízl něco kotrčů :-) Není můj, ale patří našemu rodinnému klanu. Býval to krasavec.


Falešná dršťková polévka je právem považována za potěchu žaludku. Objevuje se už ve starých houbařských zápisníčcích a recepty jsou použitelné i dnes. "Chutná to jako dršťky, voní to jako dršťková, ale není to dršťková. Co to je?" Ať je to co je to, jen ať to není to, co si myslím :-)

Podivná houba, co vypadá, jako když někomu v lese vypadl mozek :-) "Šmankote babi, a to se fakt jí?" Takhle jsem se v mládí podivovala nad podezřelým obsahem košíku a děsila se okamžiku, kdy se tahle houba - pýcha houbaře!, v kuchyni promění v dobrotu, co skončí na dně mého talíře. A až se po ní doma vyvětrá, kdy se tu objeví znovu? K mé smůle houbařů v naší rodině bylo dost, ale naštěstí to nebylo tak často :-) Holt na kotrče v lese nemá každý štěstí a nos. To se mi na něm líbilo ze všeho nejvíc. Pilně jsem držela všem kotrčům palce, aby se staly pro náš houbařský klan neviditelnými. Měla jsem štěstí! Postupem doby jsem vyrostla z té prvopočáteční mykologické paniky a začala se u mě projevovat radost, když jsem se kotrčům v lese připletla do cesty já. Staré známé člověk potkává vždycky rád :-)

Je léto, sezóna hub začíná a každý dobrý recept nám "lesním romantikům" přijde vhod :-) První plný koš hub pro radost! U prvního koše mám totiž vždycky dost nápadů a elánu. S těmi dalšími už to bývá horší. Jak je hub moc, člověk se nabaží a už ho to moc netěší. To potom suším na zimu do bramboračky a něco schovám do mrazničky na houbovku. Ale zrovna dneska mi na plotně zavoněla kulajda z čerstvých hub a to považuji za malou radostnou událost.


Když jsem někdy v roce 2008 začínala psát pro houbařský měsíčník Houbař, myslela jsem si, že tak po roce (možná dvou) zaženu svou houbařskou inspiraci do úzkých a budu toho muset nechat. Někdy by byly recepty, ale není je z čeho vařit. Občas je doma plný koš hub a zase není ta správná "nová" inspirace. Doma si můžeme rok co rok vařit houbovku a kulajdu, smaženici, bramboračku, pořád pěkně dokolečka dokola, ale copak to jde v tisku opakovat? Někdy je to problematické, ale zjistila jsem, že to táhnu už čtvrtým rokem a pořád vím, co bych mohla příště nachystat. Zrovna myslím na špičkovou špičkovou polévku. Špičkovou ve smyslu "vynikající" a špičkovou podruhé - tzn., že ji budu vařit z travních špiček, co tančí v kruhu před naším skleníkem a proto se jim říká tanečnice. Ale zpátky ke kotrči, protože právě o něm to dneska celé bude. A bude to velmi chutné! :-) Pokud jste lesní romantik s vyvinutým kladným vztahem ke všem houbám, nemůže vás to otrávit :-) I když ...


Tahle houba vás otráví, ale žaludek bude spokojeně vrnět
Najdete ji v jehličnatém lese, kde roste z kořene borovic a svým krátkým silným třeněm je připojena ke stromu nebo se nachází v jeho těsné blízkosti. Roste na podzim, ale přílišné mrazíky jí nesvědčí. Barvu má okrově masitou, chuť jemně oříškovou, nápadně připomíná květákovou hlavičku a z její vůně cítíte anýz a kmín. Někdo tuhle houbu srovnává s mořskou mycí houbou, druhému možná nápadně připomene mozek. Narazíte na ni spíše vzácně, ale když už se vám připlete do cesty, rozhodně ji seberte a nenechte se otrávit tím, že se opravdu špatně čistí. Má tolik nahlučených záhybů, štěrbin a zákoutíček, které svírá pevně semknutá hlava tvořená z mnohonásobně dělených a na koncích zkadeřených větévek, že je ani nespočítáte. Při čištění musíte postupovat velmi trpělivě a pečlivě, ale za tu námahu to opravdu stojí. Tahle houba totiž chutná jako žádná jiná.
.
Seznamte se, prosím, KOTRČ KADEŘAVÝ (Sparassis crispa).
.
Dobře si zapamatujte, kde jste tuhle zajímavou houbu našli. Příští rok na stejném místě vyroste znovu, tak ji tam nenechte dlouho čekat a neničte její podhoubí nešetrným sběrem. Kotrče nejlépe uchováte tak, když ho odložíte na chladnější místo a jeho seříznutou spodní část položíte do misky s trochou vody. Ve vodě se houba krásně rozvine a vydrží i několik dnů v té nejlepší kondici. Předností kotrče je jeho nečervivost. Dužninu má kotrč tužší, proto počítejte s delší tepelnou úpravou. Tahle houba vás v pravém slova smyslu otrávit neumí, protože se žádné houbě plné jedu nepodobá, což ocení hlavně začínající houbaři, kteří si příliš nevěří :-)
.
Lahůdková polévka z lesa, co dělá velkou konkurenci té od řezníka.
FALEŠNÁ DRŠŤKOVÁ POLÉVKA
Potřebujeme:
  • na ½ kg kotrče
  • 30-40 g másla
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 1 lžičku mleté červené papriky /té nejlepší a nejvoňavější
  • sušenou majoránku
  • čerstvě mletý pepř
  • 2-3 stroužky česneku
  • ¾ litru vývaru (nebo si pomožte kostkou masoxu)
  • petrželová nať
  • sůl
  • na ozdobu petrželovou nať
Příprava:
Kotrč musíme velmi dobře očistit a natrhat na větší kousky, které je nutné v osolené vodě předvařit. Pokud máme masový vývar, předvaříme kotrče v něm. Stačí tak 15 až 20 minut. Poté houby vyjmeme a nakrájíme je na dlouhé proužky, které nápadně připomínají dršťky. V malém kastrolku nebo na pánvičce umícháme z másla a mouky světlou jíšku a zahustíme s ní vývar v hrnci, ve kterém jsme předvařovali "dršťky" z kotrče. Přidáme utřený česnek se špetkou soli, čerstvě mletý pepř a sladkou mletou papriku. Povaříme, vrátíme do hrnce všechny kousky kotrče a tuhle chutnou a vydatnou polévku servírujeme v hlubokém talíři posypanou petrželkou. Možná ani nepoznáte, že to nejsou opravdové dršťky.
Ze starých houbařských pamětí se vynořuje i recept na smažené kotrče v těstíčku. Jestli stojí za nesmrtelnou vzpomínku, to musíte vyzkoušet sami.
.
SMAŽENÝ KOTRČ V TĚSTÍČKU
Potřebujeme:
  • množství kotrče podle chuti
  • sůl
  • olej na smažení
  • 3 vejce
  • 150 ml mléka (část tekutiny můžeme nahradit pivem či vínem)
  • cca 110 g hladké mouky (ale poměr mouky je přímo závislý na hustotě vyrobeného těstíčka, tak podle potřeby přidejte či uberte)
  • podle chuti koření
Příprava:
V misce prošleháme těstíčko ze všech uvedených ingrediencí a ochutíme ho kořením dle chuti. Můžeme přidat i čerstvé nasekané bylinky. Houby nakrájíme na menší kousky, obalujeme je v těstíčku a ihned je házíme do rozpálené pánve s větší vrstvou oleje a smažíme tak dlouho, až jsou zlaté. Vyjmeme a osušíme přebytečný tuk savým kuchyňským papírem. Takto připravený kotrč se hodí jako předkrm.
Menší množství než plný velký hrnec nikdy nevařte. Dobrého boršče totiž není nikdy dost.
HOUBOVÝ BORŠČ s kotrčem
  • 300 g hub (nemusí být jen kotrč, ale lze použít i směs hub)
  • 1 cibule (pokud to jde, vaříme ji i se slupkou)
  • 300 g kostí na vývar
  • silnější plátek másla a stejné množství hladké mouky na zásmažku
  • 100 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
  • 400 g uvařené a oloupané červené řepy
  • koření (1 bobkový list, 3 kuličky černého pepře, sůl)
  • 1 kelímek kysané smetany (servírujeme rovnou do talíře)
Z kostí, zeleniny, koření, cibule a soli si připravíme vydatný vývar. Když je hotov, vyjmeme kosti a ve vývaru uvaříme pokrájené houby. V kastrolku usmažíme světlou jíšku z másla a mouky a přidáme ji k vývaru, aby se krátkým provařením patřičně zahustil. Do boršče přidáme plátky vařené červené řepy a pokud je potřeba, tak okyselíme, popřípadě srovnáme chuť přislazením. Vše společně krátce provaříme a poté servírujeme v hlubokých nahřátých miskách a do každého talíře položíme kopeček kysané smetany.
.
mňam ;-) kotrče nikomu nedám
.
Na houby jedině s ostrým nožíkem! Kdo není vybaven nebo by rád potěšil nějakým "ostrým" dárkem své bližní, objevila jsem stránky, které mi připomínají doslova lahůdkářství ostrých čepelí. Nožů jsou tam stovky, nejde si nevybrat :-)
Tenhle nožík je můj. Krásná ruční práce, zn. TIGER. Znamení tygra mi bylo přisouzeno i čínským horoskopem, tak je to určitě šťastná volba. Bez kapky štěstí se houbařit nedá - leda že pocházíte z rodu Bystrozrakých :-) Tam naše genealogie nesahá, bohužel ...
.
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)
 

9 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Kittka Kittka | Web | 19. července 2011 v 12:35 | Reagovat

Ahoj, mám nový blog a ten tvůj je přímo úchvatný.Jestli chceš, můžeš se podívat na můj blog, budu ti vděčná! Papa

2 La cuoca La cuoca | E-mail | Web | 19. července 2011 v 13:04 | Reagovat

Jednoho kotrče mám zrovna předvařeného v mrazáku - byl to náhodný nález, nevěřila jsem vlastním očím. Je to jedna z mála hub, které si člověk nemůže splést, stejně jako štroček - a chutná taaak dobře :) Takový nožík by se hodil, já chodím do lesa jen s "rybičkou" :))

3 DolceVita DolceVita | Web | 19. července 2011 v 14:45 | Reagovat

[2]: La cuoca:

Fajfky z mechu rostoucí si pamatuji hlavně ze svého mládí :-) Bez těch se na chaloupce u karlštejnských lesů bramboračka nikdy nevařila. Nevím čím to, ale tenkrát jich rostlo mraky. Já o ně v lese tak často nezakopnu. Nebo je ten stroček mistr převleků a mezi listím ho nevidím :-) To bude tím ...

Pokud jde o nožík, tak bez něj v té naší divočině už ven nevycházím :-) Když jsem ho neměla, přišla na mě pokaždé velké potřeba, že je nutné si na cestě u pole naškubat něco do vázy. Jednou jsou to modré lupiny, šípky, ptačí zob a jiné rozmanitosti, které občas urvat tak snadno nejdou :-) Pro jistotu vozím v autě rovnou nůžky na dřeviny, velký proutěný košík a nezbytný nožík. A psa a foťák! Bez něj z domu téměř nevycházím :-) Tradičně nechávám doma mobil, řidičák a papíry! Na všechno se prostě myslet nedá :-))))

4 Vilemína Vilemína | Web | 19. července 2011 v 19:04 | Reagovat

Krásné úlovky! Určitě zajímavý je houbový boršč, to si musím pamatovat.
Je to, jak píšeš: před sezónou si člověk přeje, aby už nějaké houby rostly, vyhlíží je, ale když jich je pak moc, nabaží se. Ale už dlouho jsme se do takového stavu nedostala:)

5 Princessine Princessine | E-mail | Web | 19. července 2011 v 19:14 | Reagovat

Táta o dršťkové polévce téměř doslova básní už hodně dlouho, jenže mu ji nikdo doma nechce udělat a navíc ji nikdo kromě jeho samého nejí... Tohle by mohla bejt zajímavá alternativa, takovou bych snědla možná i já :D

6 toffo toffo | 20. července 2011 v 22:32 | Reagovat

Já jsem tu kotrčovou držťkovou už vařila. Kotrče ale přivezl strejda, když se po nočním flámu vrátil na kole, byla jsem u něj na prázdninách s ještě malým Honzíkem. Protože jsme mu nechali odemknutý barák, celou noc, byl jsem pěkně naštvaná a tu držťkovou mu navařila. Byl z to ho trochu vedle, ale snědl jí, pak se přiznal, že jen tak hecoval. Ale byla báječná! Když jsem jí vloni zkoušela z václavek, špatně jsem je propláchla a do polévky se mi vyvařili i černí tvrdí brouci. Za stálého míchání vléváme do záchodu. Příště bych je raději namočila do slané vody.

7 zahradniknacestach zahradniknacestach | Web | 22. července 2011 v 6:34 | Reagovat

Milá Šárko, tak to jsem si teda opravdu zgustl. Receptury na proměnu podivné organické hmoty vyrůstající z kmene borovic na lahůdková jídla vypadají hódně dobře a také vábivě. Ale já jsem si zgustl, aniž bych zatím ty dobroty ochutnal. Vysloveně jsem si užil popisu houby a slohu, který je tak báječný, že jsem si opravdu užil. Až se dostanu do lesa a s kotrčem se potkám, určitě si na Vás vzpomenu a tuto dobrotu vyzkouším. Přeji krásné dny plné skvělých nápadů.

8 Mánek Mánek | Web | 22. července 2011 v 17:59 | Reagovat

S kotrčem jsem se za svůj život setkal pouze jednou, když jej našla dcera, která jako pětiletá líp "viděla u země" než já. Byl mrška schovaný pod větvemi. Ale i když jsem se další roky šel podívat na stejné místo, už nikdy se tam neobjevil... Moc velká škoda, je to opravdu moc chutná houba a "kotrčová držťková" je vynikající.

9 HaF HaF | Web | 23. července 2011 v 10:22 | Reagovat

Krásné povídání, já na kotrče neměla nikdy štěstí. Navíc jsem houbař na baterky, sice na houby chodím, ale "houby" najdu! To manžel a děti jsou úspěšnější. Zato je ráda připravuji a ráda jím. A tu falešnou dršťkovou bych si s chutí dala!

10 DolceVita DolceVita | Web | 24. července 2011 v 11:32 | Reagovat

[4]: Vilemína:

Jak snadno se svých snů člověk nabaží - i tak by se to dalo říct :-)

V každém případě zrovna teď si plánuji, že po deštích by bylo záhodno do lesa zase vyrazit a zjistit, jestli pořád rostou a mohou se sbírat ... nebo je to tak, že se musí jít houby hledat :-)

11 DolceVita DolceVita | Web | 24. července 2011 v 11:33 | Reagovat

[5]: Princessine:

Přesně tak, je to příležitost dát dršťkám ještě jednu šanci. I když chutnají trochu houbově, rozhodně vypadají velmi podobně :-)

12 DolceVita DolceVita | Web | 24. července 2011 v 11:35 | Reagovat

[6]: toffo:

Voňavou polévkou většinou nikdo nepohrdne. Tahle mi voní jako žádná jiná :-) Příběh s václavkami je fakt kouzelný. Já na václavky také nemám nic moc dobré zážitky :-)

13 DolceVita DolceVita | Web | 24. července 2011 v 11:39 | Reagovat

[7]: zahradniknacestach:

Snažím se na houbách hledat trochu poetična :-) Některé jsou krásné od pohledu, ale ty ostatní potřebují trochu podpory, jinak končí špatným osudem. Většinou je někdo v lese špičkou boty nakopne a je po kouzlu :-) Přitom by mohly vnést tolik vůně a chuti do kuchyně, že to ani krásně vypadající hříbek nesvede.

Díky za moc milý komentář a přeji opravdu krásné léto :-) Co na tom, že nám na našem krásném českém jihu pořád prší ... já si užívám i nepřízeň počasí a je mi vcelku fajn. Když ne venku, tak doma v teple kuchyně -)

14 DolceVita DolceVita | Web | 24. července 2011 v 11:41 | Reagovat

[8]: Mánek:

Třeba ti ho někdo vyfouknul před tebou :-)

15 DolceVita DolceVita | Web | 24. července 2011 v 11:44 | Reagovat

[9]: HaF:

Já jsem také opatrnější houbař :-) Sbírám jen to, co znám. Problém je, že si trochu rozšiřuji obzory a začínám sbírat i takové houby, kterých bych si dříve nevšimla.

A průšvih je, že mi rostou i v sadu a zahradě a doma mají strach, že je otrávím :-))) Zatím mi důvěřují a cokoli před ně postavím, to ochutnají. Občas mají v očích psí výraz a lžíce se jim v ruce třese :-) To platí ale jenom v případě hub. Stále je ujišťuji o tom, že všechny houby jsou jedlé. Jen některé pouze jednou :-)

16 Vilemína Vilemína | Web | 25. července 2011 v 23:10 | Reagovat

[10]: Vlastně je to i nějaký celkem klasický citát - že nejhorší je splněný sen.
Ale ve vaření naštěstí je tolik obměn a možností, co s každou surovinou udělat, že to tak snadno nenastane...zvlášť když máme tolik inspirací z foodblogů třeba z celého světa!

17 Dv Dv | E-mail | 7. srpna 2011 v 21:18 | Reagovat

Měli jsme pár kotrčů už doma na talíři, ale již dlouho ne. Moji rodiče byli(jsou) vášniví houbaři a za mého dětství jsme sbírali kde co, košík nám hrál všemi barvami, třeba fialovou z lakovky ametystové, různé holubinky..Houbaři hřibaři nás cestou z lesa provázeli úzkostlivými pohledy, už nás pomalu viděli na pitevně..Nejpodivnější houbou byl nález jedlého choroše pstřeně dubového, o kterém rodinný přítel prohlásil, že chutná jako vařená dámská kabelka.  Úrodu hub závidím, tady v Praze tak občas žampion. Už aby dcera dorostla do věku, kdy jí bude bavit běhat po lese...

18 DolceVita DolceVita | Web | 8. srpna 2011 v 12:56 | Reagovat

[17]: Dv:

Hříbkaři jsou nedůvěřiví a nemají rádi veselé barvy v košíku :-) Jejich úlovek je lehká nuda. Včera jsem vypustila na houby rodinku a když to všechno dotáhli "páni kluci" domů, měla jsem pocit, že chtějí vyvraždit ženskou část rodiny (matku & dcery :-)))) Tolik hřibů hořčáků pohromadě jsem ještě neviděla. Vypadají tedy fakt krásně! Pánové protestovali, když jsem je nekompromisně házela na kompost. Tak krásně vysoustružené a zdravé "hříbečky" - to je fakt hřích! Už jsem viděla plnou pánev smaženice (vařit měli iniciativně pánové) ... a pak v rychlém sledu houkačka-sanitku-pitevna :-) Možná by hřib hořčák (podhřib žlučový) tak velkou paseku nenadělal, protože se prozradí hned po prvním soustu a do druhého sousta už nikdo dobrovolně nepůjde.

Zasmála jsem se u vařené dámské kabelky :-) Chutě a vůně, to je vážně samostatná věda. Nedávno jsme pili jedno zajímavé červevné víno s úctyhodným stářím. Někdo cítil nevětraný sklep, druhý koňskou stáj a kožené opratě a při troše fantazie by se jeho chuť dala rozložit na několik dalších jednotlivostí (většinou nevoňavého charakteru :-) Po polknutí se chuť krásně proměňovala a závěrem se jen těžko dala popsat.

Jak asi chutná vařená dámská kabelka? :-))) Soudě podle toho, co všechno v ní nosím, by to mohlo být velmi zajímavé :-)))

19 maniacka231 maniacka231 | Web | 30. srpna 2011 v 14:20 | Reagovat

mmam vyzerá to svele

20 vestec vestec | Web | 12. ledna 2012 v 20:43 | Reagovat

Dobry clanek, hezky blog, podivas se na muj webik?

21 Mánek Mánek | 30. září 2013 v 21:05 | Reagovat

Kotrče se mi podařilo získat jen jednou v životě, a to ještě díky dceři, která byla ještě malá, takže prolezla křovíčko, kde se schovával. :)

Ale byl ho kus a dršťková z něj byla vynikající!

22 irča irča | 1. října 2013 v 17:31 | Reagovat

moje první dršťková polívka vůbec.
Recept je výborný! Jen tedy očista kotrče je příšerná záležitost:)

23 nsk handpiece nsk handpiece | E-mail | Web | 21. února 2014 v 4:15 | Reagovat

Dernier design 2012 lunettes dentaires rouge 3.5 X 320mm loupe binoculaire.feng

24 Shabnam Shabnam | E-mail | Web | 5. května 2014 v 11:18 | Reagovat

Really appreciate this wonderful post that you have provided for us.Great site and a great topic as well i really get amazed to read this.

25 chromone chromone | Web | 19. června 2015 v 10:03 | Reagovat

poskytovatelé nebankovních půjček brno :-!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama