Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Červenec 2011

Ryba rychle a dietně

25. července 2011 v 20:42 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Ryby
Kdo jí ryby v každém čase, bude zdravý a štíhlý v pase. Stará známá věc :-) Jestli jste někdy měli pocit, že s přípravou ryb je hodně práce, tento recept vás vyvede z omylu. A pokud si myslíte, že vařit jen pro jednoho je zbytečné, tak tato receptura je tak akorát pro jednu malou zapékací misku. A to je důkaz, že se můžeme klidně denně rozmazlovat domácí teplou stravou a neutrpět tím žádnou velkou časovou ztrátu. Ze stejného důvodu nebudu ani já tento recept protahovat zbytečnými řečmi.
.

Ryba s pestem a plněné rajče

Pro 1 osobu:
  • 1 rybí filet
  • 2 lžíce janovského pesta
  • šálek vařené rýže
  • 1 velké rajče
  • olivový olej
  • plátek másla
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý tymián
  • šťáva z půlky citrónu
  • zapékací miska
Pečenou rybu, nejlépe filet bez kostí a kůže připravujeme v malé zapékací misce, ve které rovnou servírujeme. Rybí filet lehce posolíme, opepříme a potřeme lžící janovského pesta. Vložíme do zapékací misky vytřené olivovým olejem. Rajče vydlabeme a naplníme směsí vařené rýže, kterou jsme ochutili opět pestem, citrónovou šťávou a kapkou oleje. Do rajčete vložíme plátek másla a zapečeme v horké troubě na 200 °C po dobu cca 15 minut. Ideální letní pokrm pro dny, kdy nechceme přibrat a nemáme chuť trávit mnoho času v kuchyni.

Dobrou chuť!
.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Lahůdková polévka z lesa, co dělá velkou konkurenci té od řezníka.

19. července 2011 v 1:03 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Polévky teplé & studené
"Nedělej mi z kuchyně pitevnu a uvař dršťkovou polévku bez masa!" Proč ne? S tím bych si věděla hned rady, ale nesměl by mě dotyčný odpůrce drštěk vidět, jak do hrnce strkám kotrče. Když někdo nesnese pohled na hovězí dršťky, z kotrče by se mu mohlo udělat rovnou mdlo :-) V tom si s těmi dršťkami jsou rovni, na první pohled se do nich nikdo nezamiluje.
Když už to má být dršťková bez masa, tak musím švindlovat a použiji k tomu mykologické čáry máry. Ještě aby byl ten košík hub! O polévku pak nemám strach. Její chuť bude výtečná a možná se to ani nezpozná, že tahle dršťková, co se tváří a voní jako "pravá" je vlastně malý podfuk :-)
Tak to je on! Polévkového hrnce šampión :-) Říkala jsem, že pohled na něj není žádná sláva! :-) Jde o to, aby měl tu správnou chuť. A té bude plný hrnec. Jinak tenhle nožík už podřízl něco kotrčů :-) Není můj, ale patří našemu rodinnému klanu. Býval to krasavec.


Falešná dršťková polévka je právem považována za potěchu žaludku. Objevuje se už ve starých houbařských zápisníčcích a recepty jsou použitelné i dnes. "Chutná to jako dršťky, voní to jako dršťková, ale není to dršťková. Co to je?" Ať je to co je to, jen ať to není to, co si myslím :-)

Podivná houba, co vypadá, jako když někomu v lese vypadl mozek :-) "Šmankote babi, a to se fakt jí?" Takhle jsem se v mládí podivovala nad podezřelým obsahem košíku a děsila se okamžiku, kdy se tahle houba - pýcha houbaře!, v kuchyni promění v dobrotu, co skončí na dně mého talíře. A až se po ní doma vyvětrá, kdy se tu objeví znovu? K mé smůle houbařů v naší rodině bylo dost, ale naštěstí to nebylo tak často :-) Holt na kotrče v lese nemá každý štěstí a nos. To se mi na něm líbilo ze všeho nejvíc. Pilně jsem držela všem kotrčům palce, aby se staly pro náš houbařský klan neviditelnými. Měla jsem štěstí! Postupem doby jsem vyrostla z té prvopočáteční mykologické paniky a začala se u mě projevovat radost, když jsem se kotrčům v lese připletla do cesty já. Staré známé člověk potkává vždycky rád :-)

Je léto, sezóna hub začíná a každý dobrý recept nám "lesním romantikům" přijde vhod :-) První plný koš hub pro radost! U prvního koše mám totiž vždycky dost nápadů a elánu. S těmi dalšími už to bývá horší. Jak je hub moc, člověk se nabaží a už ho to moc netěší. To potom suším na zimu do bramboračky a něco schovám do mrazničky na houbovku. Ale zrovna dneska mi na plotně zavoněla kulajda z čerstvých hub a to považuji za malou radostnou událost.


Když jsem někdy v roce 2008 začínala psát pro houbařský měsíčník Houbař, myslela jsem si, že tak po roce (možná dvou) zaženu svou houbařskou inspiraci do úzkých a budu toho muset nechat. Někdy by byly recepty, ale není je z čeho vařit. Občas je doma plný koš hub a zase není ta správná "nová" inspirace. Doma si můžeme rok co rok vařit houbovku a kulajdu, smaženici, bramboračku, pořád pěkně dokolečka dokola, ale copak to jde v tisku opakovat? Někdy je to problematické, ale zjistila jsem, že to táhnu už čtvrtým rokem a pořád vím, co bych mohla příště nachystat. Zrovna myslím na špičkovou špičkovou polévku. Špičkovou ve smyslu "vynikající" a špičkovou podruhé - tzn., že ji budu vařit z travních špiček, co tančí v kruhu před naším skleníkem a proto se jim říká tanečnice. Ale zpátky ke kotrči, protože právě o něm to dneska celé bude. A bude to velmi chutné! :-) Pokud jste lesní romantik s vyvinutým kladným vztahem ke všem houbám, nemůže vás to otrávit :-) I když ...


Tahle houba vás otráví, ale žaludek bude spokojeně vrnět
Najdete ji v jehličnatém lese, kde roste z kořene borovic a svým krátkým silným třeněm je připojena ke stromu nebo se nachází v jeho těsné blízkosti. Roste na podzim, ale přílišné mrazíky jí nesvědčí. Barvu má okrově masitou, chuť jemně oříškovou, nápadně připomíná květákovou hlavičku a z její vůně cítíte anýz a kmín. Někdo tuhle houbu srovnává s mořskou mycí houbou, druhému možná nápadně připomene mozek. Narazíte na ni spíše vzácně, ale když už se vám připlete do cesty, rozhodně ji seberte a nenechte se otrávit tím, že se opravdu špatně čistí. Má tolik nahlučených záhybů, štěrbin a zákoutíček, které svírá pevně semknutá hlava tvořená z mnohonásobně dělených a na koncích zkadeřených větévek, že je ani nespočítáte. Při čištění musíte postupovat velmi trpělivě a pečlivě, ale za tu námahu to opravdu stojí. Tahle houba totiž chutná jako žádná jiná.
.
Seznamte se, prosím, KOTRČ KADEŘAVÝ (Sparassis crispa).
.
Dobře si zapamatujte, kde jste tuhle zajímavou houbu našli. Příští rok na stejném místě vyroste znovu, tak ji tam nenechte dlouho čekat a neničte její podhoubí nešetrným sběrem. Kotrče nejlépe uchováte tak, když ho odložíte na chladnější místo a jeho seříznutou spodní část položíte do misky s trochou vody. Ve vodě se houba krásně rozvine a vydrží i několik dnů v té nejlepší kondici. Předností kotrče je jeho nečervivost. Dužninu má kotrč tužší, proto počítejte s delší tepelnou úpravou. Tahle houba vás v pravém slova smyslu otrávit neumí, protože se žádné houbě plné jedu nepodobá, což ocení hlavně začínající houbaři, kteří si příliš nevěří :-)
.
Lahůdková polévka z lesa, co dělá velkou konkurenci té od řezníka.
FALEŠNÁ DRŠŤKOVÁ POLÉVKA
Potřebujeme:
  • na ½ kg kotrče
  • 30-40 g másla
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 1 lžičku mleté červené papriky /té nejlepší a nejvoňavější
  • sušenou majoránku
  • čerstvě mletý pepř
  • 2-3 stroužky česneku
  • ¾ litru vývaru (nebo si pomožte kostkou masoxu)
  • petrželová nať
  • sůl
  • na ozdobu petrželovou nať
Příprava:
Kotrč musíme velmi dobře očistit a natrhat na větší kousky, které je nutné v osolené vodě předvařit. Pokud máme masový vývar, předvaříme kotrče v něm. Stačí tak 15 až 20 minut. Poté houby vyjmeme a nakrájíme je na dlouhé proužky, které nápadně připomínají dršťky. V malém kastrolku nebo na pánvičce umícháme z másla a mouky světlou jíšku a zahustíme s ní vývar v hrnci, ve kterém jsme předvařovali "dršťky" z kotrče. Přidáme utřený česnek se špetkou soli, čerstvě mletý pepř a sladkou mletou papriku. Povaříme, vrátíme do hrnce všechny kousky kotrče a tuhle chutnou a vydatnou polévku servírujeme v hlubokém talíři posypanou petrželkou. Možná ani nepoznáte, že to nejsou opravdové dršťky.
Ze starých houbařských pamětí se vynořuje i recept na smažené kotrče v těstíčku. Jestli stojí za nesmrtelnou vzpomínku, to musíte vyzkoušet sami.
.
SMAŽENÝ KOTRČ V TĚSTÍČKU
Potřebujeme:
  • množství kotrče podle chuti
  • sůl
  • olej na smažení
  • 3 vejce
  • 150 ml mléka (část tekutiny můžeme nahradit pivem či vínem)
  • cca 110 g hladké mouky (ale poměr mouky je přímo závislý na hustotě vyrobeného těstíčka, tak podle potřeby přidejte či uberte)
  • podle chuti koření
Příprava:
V misce prošleháme těstíčko ze všech uvedených ingrediencí a ochutíme ho kořením dle chuti. Můžeme přidat i čerstvé nasekané bylinky. Houby nakrájíme na menší kousky, obalujeme je v těstíčku a ihned je házíme do rozpálené pánve s větší vrstvou oleje a smažíme tak dlouho, až jsou zlaté. Vyjmeme a osušíme přebytečný tuk savým kuchyňským papírem. Takto připravený kotrč se hodí jako předkrm.
Menší množství než plný velký hrnec nikdy nevařte. Dobrého boršče totiž není nikdy dost.
HOUBOVÝ BORŠČ s kotrčem
  • 300 g hub (nemusí být jen kotrč, ale lze použít i směs hub)
  • 1 cibule (pokud to jde, vaříme ji i se slupkou)
  • 300 g kostí na vývar
  • silnější plátek másla a stejné množství hladké mouky na zásmažku
  • 100 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
  • 400 g uvařené a oloupané červené řepy
  • koření (1 bobkový list, 3 kuličky černého pepře, sůl)
  • 1 kelímek kysané smetany (servírujeme rovnou do talíře)
Z kostí, zeleniny, koření, cibule a soli si připravíme vydatný vývar. Když je hotov, vyjmeme kosti a ve vývaru uvaříme pokrájené houby. V kastrolku usmažíme světlou jíšku z másla a mouky a přidáme ji k vývaru, aby se krátkým provařením patřičně zahustil. Do boršče přidáme plátky vařené červené řepy a pokud je potřeba, tak okyselíme, popřípadě srovnáme chuť přislazením. Vše společně krátce provaříme a poté servírujeme v hlubokých nahřátých miskách a do každého talíře položíme kopeček kysané smetany.
.
mňam ;-) kotrče nikomu nedám
.
Na houby jedině s ostrým nožíkem! Kdo není vybaven nebo by rád potěšil nějakým "ostrým" dárkem své bližní, objevila jsem stránky, které mi připomínají doslova lahůdkářství ostrých čepelí. Nožů jsou tam stovky, nejde si nevybrat :-)
Tenhle nožík je můj. Krásná ruční práce, zn. TIGER. Znamení tygra mi bylo přisouzeno i čínským horoskopem, tak je to určitě šťastná volba. Bez kapky štěstí se houbařit nedá - leda že pocházíte z rodu Bystrozrakých :-) Tam naše genealogie nesahá, bohužel ...
.
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Vatikánský chléb štěstí a štěstí v neštěstí

8. července 2011 v 0:53 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně
Vatikánský chléb štěstí - Kde se recept původně vzal, to opravdu nevím, ale říká se, že aby přinesl štěstí, musí se péct jen jedenkrát za život! Navíc ho doprovází legenda, že tomu, kdo jej upeče, splní se jedno velké přání. Možná máte zaděláno na problém jako já. Já nikdy nevím, co si mám přát, aby to bylo dostatečně velkolepé a k tomu rozumné ;-)
Kouzlo funguje tak, že se z receptu stává doslova společenská událost. Někdo vás podaruje kouskem kváskového těsta. Kvasinky je potřeba udržovat při životě celý týden a přiživovat je neustálou péčí. A o zábavu máte postaráno!

Pro mě osobně se s těstem dostaly do baráku i podivné tajemné síly, protože se děly věci nepředvídané ;-) Doporučuji nic při jeho přípravě nepodceňovat. Původně jsem o tom všem ani psát nechtěla, ale ono to všechno se vším tak nějak podivně souvisí. Říká se, že "šťastný chléb" si vás sám najde ve chvíli, kdy budete potřebovat kousek štěstí :-)
Nejlépe je, darovat kvásek sedmý den, tj. v neděli. Darovaný kváskový poklad dejte do misky a jednou dřevěnou či umělohmotnou vařečkou promíchejte, aby se těsto nadechlo a probudilo se k životu. Nesmí přijít do styku s žádným kovovým předmětem. Postavte misku s těstem na nerušené místo vaší kuchyňské linky a láskyplně ho přikryjte čistou utěrkou a nechte ho odpočinout.
.
VYMAZLENÝ RECEPT NA VATIKÁNSKÝ CHLÉB ŠTĚSTÍ
.
Pondělí: Přidejte 250 g krystalového cukru a poklidně odpočívající těsto promíchejte vařečkou. Přikryjte utěrkou a nechte odpočinout.
.
Úterý: Přilijte 250 g plnotučného mléka, promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte odpočívat v klidu dál.
.
Středa: Přišel čas přidat 250 g polohrubé mouky, krátce promíchat a opět nechat odpočívat.
.
Čtvrtek: Dnes nic nepřidáváme, ale rovnou třikrát promícháme. 1x ráno, 1x po poledni a naposledy večer.
.
Pátek: Přidáme 250 g krupicového cukru, 250 ml mléka, 250 g polohrubé mouky a promícháme.
.
Sobota: Přišel čas těsto promíchat (pokolikáté už? netřeba počítat, od neděle se z toho už stala rutina :-), rozdělíme na 4 díly a 3 díly spolu s návodem na přípravu rozdáme dobrým přátelům.
.
Neděle: Nastal čas pečení!
.
Přidáme do těsta:
  • 250 g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 250 ml slunečnicového oleje nebo rozpuštěného másla
  • ochutíme dle chuti skořicí, strouhanými oříšky
  • 1 vanilkový cukr
  • rozinky
  • 2 ks nastrouhaných jablek
  • a naposledy všechno dobře promícháme
Aby se chléb rozvoněl parami štěstí, pečeme v pekáčku předem vyloženém pečicím papírem nebo v kulaté koláčové formě s vyšším okrajem. Vkládáme do horké trouby předehřáté na 160 °C a pečeme cca 40 minut. Toť vše!
Do těsta jsem přidala hrst podrcených lískových oříšků, špetku skořice a strouhaná jablka.
Po posledním promíchání jsem těsto nalila do koláčové formy s vyšším okrajem o průměru 27 cm.
O všechno ostatní se postarala chytrá horkovzdušná trouba.
Hodně štěstí a hodně zábavy! ;-) Ámen.
.
I když se celá receptura zdá srozumitelná, vždycky může nastat zrada :-)
Mně štěstí pláchlo zadními vrátky … Kde se stala chyba?
Dostala jsem darovaný kousek těsta, k němu recept, ale netušila jsem, že něco málo chybělo. Abych si štěstí zasloužila, měla jsem po sedm dní těsto opečovávat, mazlit se s ním a teprve až po zásluze se pustit do pečení a odměnit se :-) Místo toho jsem se rovnou vrhla na bod 7, tzn. "nedělní instrukce" a myslela jenom sama na sebe :-) Teď už to vím, že do ničeho se nemá člověk vrhat po hlavě. Zase se potvrdilo mé oblíbené rčení, že "Co můžeš udělat dnes, můžeš zrovna tak dobře udělat i zítra."
.
Ráno jsem seděla u snídaně a zakrojila do "šťastné buchty." V tom někdo zvoní. Milá paní sousedka mi nese ještě jeden kousek rukou psaného textu, bez kterého, jak jsem rychle pochopila, štěstí fungovat nebude :-))) Už pro tu legraci ze správného postupu jsem od ní za pár dnů dostala novou krabičku s těstem a postupovala tentokrát naprosto systematicky bod po bodu, abych ten řetěz štěstí (nedejbože) nenarušila atd. atd. … O tom jsem ale psala už tady (text s tímto receptem naprosto přímo souvisí) a doufám, že mnou obdarovaní si to štěstí nenechali proklouznout pod nedočkavou vařečkou.
.
… chodí štěstí dokola, občas sedne …
.
.
O štěstí v neštěstí
Smí se péct jenom 1x za život a já se do něj pustila hned 2x. Dalo by se předpokládat, že o štěstí už nikdy nezakopnu. Omyl! Konečně jsem pochopila co znamená mít štěstí v neštěstí. Ještě téhož dne jsme mohli vyhořet, ale měli jsme štěstí a já mám radost, že jsme jenom vytopeni :-) Technické závady vnitřních vytápěných bazénů na blog o dobrém jídle rozhodně nepatří, ale kdyby nebylo našeho návyku dát si k večeři dobré víno, neobjevili bychom potopu večer, ale ráno a to by se už o štěstí v neštěstí hovořit nedalo. Takhle nás víno zachránilo, protože do vinného sklepa se musí projít kolem strojovny a tam si nešlo nevšimnou valící se vody z prasklého vytápění, které už už chtělo začít hořet, přetavilo plastové trubky a ty naštěstí vypadly a už to do svých rukou vzal vodní živel. Stačila se vypustit jen jedna třetina bazénu, ale když uvážím, že je mi v něm vody po krk a to musím stát na špičkách a dlouhý je na pohodlných 9 temp, potopa to byla víc než slušná. Přesto se raduji z toho, že se na nás štěstí nadobro nevykašlalo :-)
Chlebíček pro štěstí má výbornou chuť a je určitě svým způsobem plný kouzel.
Všimla jsem si, jak se na něm vytvořila podivná prasklina!
Možná to bylo varování ;-)

Když mi někdo příště zazvoní na dveře s malým kouskem těsta, určitě ho nevyženu! Tentokrát už budu vědět, že stojí za to si ho upéct i přes zákaz klidně do třetice všeho dobrého a trochu u toho popřemýšlet o životě. To nikdy nezaškodí.
Dobrou chuť ;-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Kouzelné pečivo pro dobré vztahy

7. července 2011 v 12:07 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně
Chodí štěstí dokola, sem tam sedne …
Pekla jsem vatikánský chléb štěstí a hledala u toho definici štěstí :-)
.
Taky vám občas dorazí email, ve kterém byl příslib štěstí, ale (!) … nejprve musíte pěti dalším přátelům email přeposlat. Okamžitě mažu! Dokonce i v tom případě, že je tam výslovně řečeno: "Když to nikomu nepošleš, už nikdy v životě nebudeš mít ani kapku štěstí :-)
.
Dnes se mi stal naprosto jiný případ. Zazvonila mi u dveří sousedka. Stará dáma, která v dnešní době nemá ani emailovou adresu. Když chce někomu něco říct, musí se za ním vypravit a zazvonit u dveří. Do pavučinek internetu se nezapletla a vzhledem k požehnanému věku bude mít to štěstí, že ji to nejspíš už nikdy nepotká. Šťastná to žena. Když s ní mluvím, nikdy se nestane, že nám její mobil skočí do řeči.
.
Moje sousedka má čas na spoustu krásných obyčejných věcí. Je štěstí mít ji blízko a poslouchat, když čechrá myšlenky z dob dávno minulých. Trávíme spolu pravidelné kávové čtvrtky a odpouštím jí i to, že moje pevná vůle se v ten den zbortí jako chatrný domeček z karet. Díky mé sousedce vím, že není pravdivé rčení "bez práce nejsou koláče" :-) Každý čtvrtek mi totiž nosí mísu horkých koláčů a postaví ji na stůl v mé kuchyni. I když jsem pro to nemusela vůbec nic udělat, mohu je všechny sníst. Ono s nimi totiž nic jiného dělat nejde. Jsou naprosto fantastické a většinou vždycky dvojctihodné, tzn. mají uvnitř rovnou 2 odlišné náplně :-)
.
Najednou to bylo všechno trochu jinak. Zazvonila a přinesla mi vatikánský chléb štěstí. Vlastně jenom recepturu a k ní zadělaný kvásek v prapodivné krabičce obalené papírem. Princip vatikánského chleba štěstí funguje tak trochu jako výše zmiňované emaily. Zadělej těsto, odeber něco kvásku, oběhni a podaruj 5 přátel a upeč chléb štěstí. I o ten se přátelsky rozděl. Když to uděláš přesně podle instrukcí, štěstí tě nemine. Jak prosté a jak geniální.
.
Dávno mi takový posel štěstí nepřišel do cesty :-) Vlastně mě to potěšilo, že jsem se stala jednou z pěti lidí, na které si někdo myslel s dobrým úmyslem - potěšit. I když jsem pečení chtěla odložit až na druhý den - (vnitřní hlas mi našeptával: Co můžeš udělat dnes, můžeš zrovna tak dobře udělat i zítra), ale z druhé strany jsem si říkala, že bych se neměla rouhat a bez zbytečných řečí tuhle "šťastnou" záležitost vyřídit. Zadělala jsem těsto, upekla bochníček chleba a ráno se mohu těšit na snídani. Už dlouho se mi tak báječně neusínalo ;-)
.
Ten chléb má v sobě opravdu kus štěstíčka. Uvědomila jsem si, jak moc je prima, že mohu přemýšlet o pěti lidech, které mám blízko sebe a dlouho jsem se s nimi neviděla. Mobil nechávám doma, beru kousek kvásku a na papírku psaný recept. Nutkání vzít si klíče od auta okamžitě zavrhuji a vyrážím polní cestou k sousední vsi. Nad hlavou kobaltově modré nebe, vzduch nasáklý polním kvítím. Tenhle kraj se musí dotknout každého. Stačí naslouchat, přivonět, objevovat krásu a harmonii. Místy si příroda zachovala svůj divoký ráz a neobjevená tajemství. Některé zdejší vesničky jsou jako na kraji světa, schované za lesíkem a za polními lány posetými vlčími máky, ale přece jsou plné života. Cesta z města sem zavedla plno romantiků, kterým se zastesklo po kohoutím zakokrhání časně zrána a přirozeně splynuly s dušemi minulých generací. Mám pocit, že život jsem si zařídila opravdu komfortně. A mám štěstí na sousedy ;-) To je skutečná výhra v loterii!
.
Uvědomuji si, že já štěstí vlastně vůbec nehledám. Štěstí samo o sobě je geniální v tom, že i když ho sami nemáme, můžeme ho druhým darovat. Třeba recept na vatikánský chléb štěstí potěší i vás a přinese vám trochu radosti do života ;-)
.
Při pečení jsem se probírala definicí štěstí:
  • V smutku si vystačíme i sami se sebou. Ale když chceme prožít plné štěstí, musíme se o něj s někým podělit. (Mark Twain)
  • Šťastný není ten, kdo se druhým zdá, šťastný je ten, kdo se sám pokládá za šťastného (Seneca)
  • Lidem se téměř nikdy nedaří být šťastní, protože stále vidí minulost lepší, než byla, přítomnost horší, než je, a budoucnost růžovější, než bude. (Marcel Pagnol)
  • Příbuzné nám dává osud. Jaké štěstí, že přátele si můžeme vybírat sami (Julian Tuwim)
  • Ať je život šťastný či nešťastný, plný úspěchů či neúspěchů, vždy je neobyčejně zajímavý. (George Bernard Shaw)
  • Peníze nás nedělají šťastnými, umožňují nám však být nešťastnými poměrně příjemným způsobem. (americké přísloví)
  • Pro lásku není důležité, aby se k sobě lidé hodili, ale aby spolu byli šťastni. (Brigitte Bardot)
  • Jenom jednoduché věci nikdy nezklamou. A štěstí se má začít hledat úplně dole při zemi. (Erich Maria Remarque)
  • Starajíce se o štěstí jiných, nacházíme své vlastní. (Platón)
  • Je třeba věřit v existenci štěstí, abychom byli šťastni. (Lev Nikolajevič Tolstoj)
  • Člověk žije opravdový život, je-li šťasten štěstím druhých. (Johann Wolfgang Goethe)
  • Většina lidí je tak šťastná, jak šťastná se rozhodla být. (Abraham Lincoln)
  • Za zkušenosti musíme v životě platit. Máme-li štěstí, dostaneme slevu. (Oskar Kokoschka)
  • V životě je jen jediné štěstí. Milovat a být milován. (George Sandová)
  • Kdo touží být šťastný, musí si obstarat to, co mu žádný osud nemůže ukrást. (Aurelius Augustinus)
  • Pro štěstí není pravidla - z povídky Dobrý člověk - (Božena Němcová)
.
Jaký je váš recept na štěstí? Klidně přidejte nějaký pěkný citát. Štěstí není nikdy dost ;-)
.
RECEPT NA VATIKÁNSKÝ CHLÉB ŠTĚSTÍ - po přečtení obou článků pochopíte, kde se stala chyba. (ono není dobré, aby toho štěstí bylo zase najednou moc ;-) ... Je čtvrtek. Každou chvilku mi na dveře zaklepe sousedka a tak si jdu udělat kávový dýchánek. I když pracuji doma a snažím se pracovní dobu respektovat, ve čtvrtek dělám výjimečně výjimku. Myslím, že je to velmi šťastné rozhodnutí. Dnes jsem dostala talíř horkého štrúdlu, misku červeného rybízu a k tomu pár minut stará vejce.
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)