Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Valašská kyselica - voňavá a fajnová polévka na zahřátí

12. června 2011 v 0:38 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Polévky teplé & studené

Pravá valašská kyselica, voňavá a fajnová polévka mi utkvěla čerstvě v paměti. I v červnu nám může horká polévka polichotit, proto jsem se rozhodla, že si ji připomenu alespoň receptem.
.
Kdyby nebylo v uplynulém červnovém týdnu na Valašsku tak deštivo, určitě bych si výtečnou kyselicu nikde nedala a možná by mně to teď bylo líto. Z Rožnova pod Radhoštěm jsem si dovezla krom modrotiskového ubrusu také od Jaroslava Štiky moc pěknou knihu o lidové stravě na Valašsku, ale hlavně pár vzpomínek na milé popovídání se starousedlíky, hromadu fotek a též nemohu opomenout i pár chutných dojmů nasbíraných ve stylových hospůdkách a valašských chaloupkách. Od šikovných céreček jsem dostala na cestu domů i pár domácích voňavých receptur a zatraceně dobrých rad. Moc si jich považuji! To abych o ně třeba nad talířem valašské kyselice vařené u nás doma zase myšlenkou zavadila a na to pěkné z cest vzpomněla. Když zavoní dobré jídlo, rozvoní se v hlavě i slušná porce vzpomínek na celé Valašské království ;-)
Dozvěděla jsem se, že název "Kyselica" vlastně není názvem pro polévku samotnou, ale je to jedna z nejdůležitějších ingrediencí, kterou nejde opomenout. Polévka musí být pěkně kyselkavá a to udělá právě voda z kvašeného zelí - tzv. kyselica. Klidně se této typicky valašské polévce může říkat "zelňačka nebo zelnica" a nebude to tak velký hřích. Jak už to bývá, rozhodně na valašskou kyselicu neexistuje jen jeden jediný pravý recept. V každé chalupě se vařila trochu jinak, protože hospodyňky vylepšovaly a když byla spíž vymetená, trochu se musela polévka ošidit, ale vždycky to byla dobrota vydatná a fajnová. S oblibou se ráno snídávala, proto se zpravidla vařila v tom největším hrnci, aby bylo dost na celý týden. Někdy byla chudobnější, jindy se vylepšila i vejcem, v době hojnosti čerstvých hub se do ní upustil hříbek, v zimě jsme se spokojili s hrstičkou hub sušených a když nebylo hluboko do kapsy, tak se provoněla valašskou klobáskou a kouskem uzeného. Nikdy v ní nesmělo chybět domácí kvašené zelíčko - domácí! - pěkně naložené v soudku i s celými jablky. Nešetřit na bramborách, přidat špetku kmínu a zátřepku ze smetany a mouky. Nebylo-li na smetanu, vylepšila se polévka jen mlékem a rozhodně nezaškodilo přidat i trochu zeleného a špetičku pepře.
Vynikající kyselicu jsem ochutnala a protože jsem vyzvěděla i recept, mohu se o něj rozdělit a na oplátku vyzvědět na vás, čím tu svou valašskou kyselicu vylepšujete vy? :-) Určitě z toho bude i fajnová diskuze, protože dobrá polévka je v té naší kuchyni gruntovní záležitost. Jak je k tomu příležitost, hrnec s polévkou voní na plotně po celém Česku.

Valašská kyselica - recept

· 350 g kysaného zelí + 0,4 až 0,5 litru vody ze zelí (kyselost polévky je třeba doladit dle vlastní chuti)
· 200 g valašské klobásky či kousek uzeného masa
· 300 g oloupaných a na kostičky nakrájených brambor
· 250 ml smetany (z nouze se dá použít i mléko)
· 60 g hladké mouky
· 4 bobkové listy
· 7 kuliček celého pepře
· 3 kuličky nového koření
· sůl
· špetka mletého pepře
.
Oloupané brambory, pokrájené na kostičky je třeba uvařit zvlášť v dostatečném množství osolené vody a se špetkou kmínu. Vařené brambory poté přidáme do hrnce se zelím a společně s polévkou provaříme. Kdo neví, proč se vaří brambory zvlášť, a chce na to vyzrát a ušetřit si nádobí, tak tomu musím prozradit předem to, na co by stejně brzy sám přišel. Brambory se v jednom hrnci s kyselým zelím nikdy dobře neuvaří a zůstanou tvrdé!
Kysané zelí je třeba vymačkat a překrájet na menší kousky. Vodu ze zelí slijeme do polévkového hrnce a naředíme do potřebného množství vodou. Přidáme zelí, koření a společně s klobásou nakrájenou na kolečka povaříme do změknutí, tj. cca 30 minut. Během varu přidáme do polévky i předem uvařené kostičky brambor. Mouku rozmícháme ve smetaně a připravíme zátřepku na zahuštění. Zvolna ji vlijeme do polévky a dobře promícháme a cca 12 minut povaříme. Polévku podáváme horkou a libujeme si, jak je výtečná :-) Se 100%ní jistotou narazíte na recepty s menší obměnou, ale bez zelí, brambor a klobásky by to nebyla ta pravá fajnová a voňavá kyselica.
.
Po talířku polévky přišel čas na slivovičku :-)

Jak vaříte kyselicu vy a čím ji vylepšujete? Nebo snad nemáte k zelným polévkám kladný vztah? I to by se mohlo stát …
Víte čemu se na Valašsku říkalo mariánské plevy?

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)
 

15 lidí ohodnotilo tento článek.

Anketa

Máte rádi zelné polévky - zelňačku a kyselicu?

Zelnou polévku si s chutí dám vždycky 98.4% (379)
Zelné polévky rád(a) nemám 1.6% (6)

Komentáře

1 Ophelia Ophelia | E-mail | Web | 12. června 2011 v 9:03 | Reagovat

Mam z toho hlad. Ale polívka vypadá nádherně :)

2 Ell Ell | Web | 12. června 2011 v 9:45 | Reagovat

Miluju kyselicu <3

3 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 12. června 2011 v 9:56 | Reagovat

Já moc ne.
Nafukuje mne to ...

Ale slivovičkou na závěr bych nepohrdl.

4 Martina Martina | 12. června 2011 v 11:19 | Reagovat

Zdravím všechny gurmety zde. :-)
Mám madarské předky, proto naše zelňačka je vždy pálivá a červená od ohnivé mleté pálivé papriky... Nekdy místo brambor přidávám bramborové nočky. Děkuji za připomenutí receptu, při tomto deštivém počasí přijde vhod...

5 Šárka Šárka | E-mail | 12. června 2011 v 18:41 | Reagovat

Čauky,
tak u nás doma sa vařila trošku jinak,také sa pokrájalo zelíčko a povařilo s kořením,zahustila sa spíš víc mlékem a trochů smetany, ale hlavně zemáky sa vařily ve šlupce a do polévky sa olůpané daly až na taléřku. Takový zemák má úplně jinů chuť. :-) chudobná, ale mňama

6 HaF HaF | Web | 12. června 2011 v 20:16 | Reagovat

U nás se vaří podobně, ale místo klobásy do polévky přijdou uzená žebra. A když dojde domácí kysané zelí, tak se vaří v létě z čerstvého, ranného, a dochutí se octem a kysanou smetanou!
Mou zamilovanou variací na valašskou kyselicu je naše fazolovo zelná polévka:
http://hafjentak.blog.cz/1012/fazolovo-zelna-polevka

7 dana dana | E-mail | 12. června 2011 v 21:08 | Reagovat

Takovou polévku miluje celá naše rodina. Hlavně naše děti. Samozřejmě nejlépe od babičky, ale prý se tomu jejímu receptu už dost blížím:-D.Vaříme ji z uzené polévky, nedáváme klobásu ale obrané maso, zelí samo domácí. Taky přidávám zpěněnou červenou papriku a někdy i feferonku, i děti to tolerují. Ještě houby, ty nesmí chybět. Jen mě zaujalo, že v tomto tvém receptu se smetana s moukou dává až po zelí. Zkoušela jsem to, ale vždy se mi to srazilo. Takže 2 hrnce, v jednom brambory a houbami, v druhém vařím zelí a záklechtku ze smetany míchám a vařím jen s bramborami a zelí až do převařeného. Pak se nesrazí.

8 Sariklen Sariklen | Web | 12. června 2011 v 21:39 | Reagovat

Maminka do "zelnňčky" dává ještě ovesné vločky.:)

9 Sariklen Sariklen | Web | 12. června 2011 v 21:39 | Reagovat

* zelňačky

10 Olinka Olinka | Web | 12. června 2011 v 23:19 | Reagovat

Kysané zelí miluju, bohužel si ho můžu dovolit jen v případě, že mě čeká osamělý večer... Mamka dělá zelňačku na Vánoce, taky již se zmíněnou červenou paprikou, ale hlavně se sušenýma švestkama! Taková kyselostí nacucaná švestička.. Mmm:-)

11 Daniela Daniela | E-mail | 13. června 2011 v 7:58 | Reagovat

...ja by som do polievky určite pridala za hrsť sušených hríbov:-)

12 yannka yannka | 13. června 2011 v 11:11 | Reagovat

Šárko, to snad není možné, my byli před týdnem v Rožnově taky!!! I tu fotku s tou paní v domecku ve skanzenu mám skoro stejnou:) Kyselicu, kontrabáš, pohanku a další valašské dobroty jsme ochutnali v Libušíně a všechno nám tam moc chutnalo.
Kyselicu vyzkouším!
Valašsku zdar:)

13 DolceVita DolceVita | 13. června 2011 v 15:23 | Reagovat

[1]: Ophelia:

Dobrá polévka nikdy neurazí :-)

14 DolceVita DolceVita | 13. června 2011 v 15:25 | Reagovat

[2]: Ell:

Kyselicu i zelňačku si taky moc ráda dám :-) U nás doma to není tak jednoznačné, ale vůbec mi nevadí, že si hrnec polévky sním sama :-)

15 DolceVita DolceVita | 13. června 2011 v 15:26 | Reagovat

[3]: TlusŤjoch:

Slivovičkou se všechno napraví :-)

16 DolceVita DolceVita | Web | 14. června 2011 v 13:38 | Reagovat

[4]: Martina:

Maďarská zelňačka musí umět štípnout na jazyku :-)

17 DolceVita DolceVita | Web | 14. června 2011 v 13:40 | Reagovat

[5]: Šárka:

S vařením brambor ve slupce máš svatou pravdu. Chuť je opravdu jiná! Tu tvou bych ráda vyzkoušela, nechám se inspirovat :-)

18 DolceVita DolceVita | Web | 14. června 2011 v 13:41 | Reagovat

[6]: HaF:

Masu od kosti se ani klobáska nevyrovná. Úplně tu chuť tvé polévky cítím a rozplývám se blahem :-)

19 DolceVita DolceVita | Web | 14. června 2011 v 13:43 | Reagovat

[7]: dana:

Tak to je opravdu pěkně vydatná, neošizená a báječná polévka. Zase jiný postup, ale rozhodně výtečný. Je geniální, že kolik lidí, tolik různých návodů. Lidová kuchyně je pozoruhodná a člověk se od každého naučí zase něco trochu jiného :-) Díky

20 DolceVita DolceVita | Web | 14. června 2011 v 13:44 | Reagovat

[8]: Sariklen:

To je zase jedna zdravější a zajímavá verze, jak pojmout přípravu zelňačky. Díky :-)

21 DolceVita DolceVita | Web | 14. června 2011 v 13:45 | Reagovat

[10]: Olinka:

Zelňačku se sušenýma švestkama také dělávám :-) Dokonce jsem ji zmínila ve své kuchařce Rande s gurmánkou. Ta je prostě dokonalá a krásně se vyladí chuť zelí, když se v polévce povaří několik sušených švestek. Opravdu delikatesa :-)

22 DolceVita DolceVita | Web | 14. června 2011 v 13:46 | Reagovat

[11]: Daniela:

Já bych neprotestovala :-) Tuto kyselicu jsem popsala podle starého původního receptu, ale když bylo po ruce něco navíc, určitě se to do hrnce s polévkou dalo a ničemu to neuškodilo. Spíše naopak! :-)

23 DolceVita DolceVita | Web | 14. června 2011 v 13:49 | Reagovat

[12]: yannka:

To tedy není možné !!! :-) Taková náhoda! Já tam byla ve středu. Paní v domečku byla povídavá a milá, tak jsem s ní poklábosila a bylo to moc fajn. Byli jsme kousek od Libušína, na Štramberku. Odtud jsme podnikali výlety po okolí. Jestli jsme se ve středu minuly, tak to je mi tedy líto! :-) Bylo by to fajn setkání.

24 Tom Tom | 14. června 2011 v 14:54 | Reagovat

Doporučuji http://www.mp3stahuj.cz je tam plno nových mp3 zdarma ke stažení, videoklipy, legčační videa, hlášky a další. Super web:)

25 Amelie Amelie | Web | 14. června 2011 v 15:50 | Reagovat

Už se mi sbíhají sliny. Vyzkouším, díky.

26 Jaromila Jaromila | Web | 14. června 2011 v 19:04 | Reagovat

Dík za připomenutí této dobroty, při čtení polykám naprázdno !!!
Já do zelňačky rozvařuju trojúhelníčky tavenýho sýra, má pak takovou plnější chuť.
zítra vařím zelňačku ! :-)
měj se pěkně
Jaromila

27 DolceVita DolceVita | Web | 15. června 2011 v 12:55 | Reagovat

[25]: Amelie:

Recept na dobrou polévku se nikdy neztratí :-)

28 DolceVita DolceVita | Web | 15. června 2011 v 12:57 | Reagovat

[26]: Jaromila:

Tak to je zajímavé vylepšení klasického postupu. Proti gustu žádný dišputát ;-) Díky a měj se prima.
Šárka

29 kiss2009 kiss2009 | E-mail | 15. června 2011 v 17:31 | Reagovat

Teda to se krásně čte to nářečí, nepoznám odkud, ale je to jako balzám.

30 Janka U. Janka U. | E-mail | 15. června 2011 v 19:54 | Reagovat

Moje maminka - Slovenka - dělá velmi luxusní kyselicu - kapustnicu. Luxusní hlavně surovinami - 3 druhy masa. Vepřové plecko na kostičky podusit na cibulce a červené paprice, pak se zaleje vodou a zelím a přidá kousek uzeného masa a klobáska. A určitě hrst sušených hub, praváků. Kysaná smetana, žádná mouka. Ani brambory. Alw babička, její matka, dělala kapustnici s uzenými žebry a brambory. V celé rodině každá žena jinak vaří tuto skvělou polévku. Jinak, výborný vyprošťovák. Proto se na Slovensku vaří na Silvestra.

31 DolceVita DolceVita | Web | 15. června 2011 v 23:40 | Reagovat

[29]: kiss2009:

Lahodí to oku i uchu :-)

32 DolceVita DolceVita | Web | 15. června 2011 v 23:42 | Reagovat

[30]: Janka U.:

Zvýraznit polévku třemi druhy masa je vážně luxusní. Dobrá klobáska chuť příjemně korunuje a když je polévka hustá, není potřeba ani špetka mouky. Poctivá kysaná smetana sama o sobě umí pěkné divy. A že je to dobrý vyprošťovák, to je fakt! :-)

33 vilemina vilemina | Web | 16. června 2011 v 22:30 | Reagovat

Tak koukám, jak i ty tradice se mění...totiž, před nějakými 30 lety (utíká to, no), jsme v rožnovském skanzenu, kde vše mělo přívlastek "valašské", ochutnali valašské klobásy i valaškou zelňačku: na rozdíl od té naší domácí (s paprikou), tato byla s majoránkou. Bylo to dobré a od té doby ji dáváme.

34 DolceVita DolceVita | Web | 17. června 2011 v 0:18 | Reagovat

Vilemina:

Majoránka (mariánské plevy) dodá polévce příjemnou chuť, to si umím představit. V té, kterou jsem tam jedla, bylo trochu té čerstvé majoránky též. Kyselicu doma zrovna nedělám, ale když se pustím do zelňačky, tak volím ostřejší verzi a jsem štědrá s paprikou. Chuť doladím sušenými švestkami a ve finále je to zelná slast. Všechny zelné polévky mají něco do sebe :-) Podle ankety nad komentáři jsou i velmi oblíbené. To jsem nečekala.

35 Jana Jana | 19. června 2011 v 11:35 | Reagovat

Já ji dělám podle receptu, moje babička dávala brambory vařené ve slupce až do hotové polévky. A přidávala majoránku. Ještě dnes si pamatuju tu vůni, když jsme k ní na chaloupku přijeli...
Nářečí je od nás - z Valašska

36 sigrid sigrid | 19. června 2011 v 15:26 | Reagovat

Zeknici děkám skoro stejně, jen přidávám trochu papriky, ale v létě měním kyselé zelí za čerstvé, kysanou smetanu za sladkou a ke kousku uzeného přidávám hrst čerstvých hříbků - není to pak sice kyselica, ale dobré je to také :).
V Polsku jsem jedla polévku z kysaného zelí, hub, smetany a pohanky s koprem a chutnalo to skvěle.

37 DolceVita DolceVita | Web | 20. června 2011 v 14:36 | Reagovat

[35]: Jana:

Dobrá polévka na stole být musela vždycky. Já to doma trochu šidím, polévky tak úplně často nevařím, ale když ano, tak vždycky plný hrnec, aby bylo ještě na druhý den. Čím je hustější, tím je lepší :-) A voňavé bylinky? Bez těch by to vaření nebylo zdaleka tak poetická. Malá bylinková zahrádka se vejde i na kuchyňský okenní parapet. Kdo má zahrádku, ten má situaci o poznání lepší. Mám ráda vůni čerstvě odrhnuté majoránky :-)

38 DolceVita DolceVita | Web | 20. června 2011 v 14:40 | Reagovat

[36]: sigrid:

Je to pěkné měnit suroviny v receptu pěkně podle ročního období! Vlastně je to i ta nejlepší cesta, jak dopřát tělu úplně všechno v době, kdy jsou suroviny v té nejlepší kondici :-) Já například nikdy netoužím v prosinci po borůvkovém koláči a mám ráda to snění, že zase po zimě přijde jaro a po něm letní čas, kdy si ten koláč s borůvkami dám. A před ním stihnu třešňovou bublaninu, jahodové a meruňkové knedlíky a po borůvkách si udělám chuť na houbovou smaženici a potom přijde čas švestek a máku.

Polská inspirace s pohankou zní báječně! Tu chuť úplně cítím a rozhodně bych si s chutí dala vrchovaný talíř. Doma s pohankou tak často nevaříme a je to určitě chyba :-(

39 elisslife elisslife | 20. června 2011 v 21:21 | Reagovat

koukni na muj novy blog ;)
elisslife.blog.cz

40 Melinda Melinda | Web | 20. června 2011 v 23:41 | Reagovat

kyselica je výborná! škoda že spíš na zimu.. budu si muset počkat:)

41 Onka Onka | 21. června 2011 v 20:43 | Reagovat

Vypadá výborně a určitě je i moc chutná, ale je to zelná polévka, ne kyselica :-)
Tady u nás na Slovácku je kyselica zásadně bez brambor! Když to napíšu po našem, tak: "Naša kyselica sa varí z doma kvašeného zelého z hrnca, faloze, korenovej zeleniny, vajec, šlehačky, červenej papriky a hlavně, mosíja ju ovoňat pravé sušené hríby. Nekdo pridává aj sušené trnky." :-) V žádném případě ne klobásy, špek, uzené nebo jiné kosti, kopr a ne brambory.
Asi to bude tak, že každý kraj má tu svoji "Kyselicu" ;-)) Každopádně všem dobrou chuť.

42 DolceVita DolceVita | Web | 22. června 2011 v 15:54 | Reagovat

[40]: Melinda:

Podle poslední předpovědi počasí je dneska léto, zítra má být pořádné ochlazení, tak je to možná ten nejlepší čas na takovou dobrou a pořádně hustou polévku :-) Ale já jsem každopádně pro meteorologický pořádek a chci, aby bylo LÉTO ještě hodně dlouho! :-)

43 DolceVita DolceVita | Web | 22. června 2011 v 15:57 | Reagovat

[41]: Onka:

No to je krásné nářečí a popis receptu je naprosto lákavý! :-) Je to tak, jiný kraj - jiný mrav. Ale to je na tom vaření tak krásné, že někdy stejné věci chutnají v každém koutku naší země trochu odlišně, ale vždycky si z toho odneseme velký labužnický zážitek :-) Díky za originální popis receptu na kyselicu ze Slovácka. Krásné léto, Šárka

44 Petr Petr | E-mail | 22. července 2011 v 15:14 | Reagovat

Tak tu čtu příspěvky a nestačím se divit. Jeden to vaří bez brambor, druhý sype papriku. Co člověk to názor a chuť. Já si ji dával v každé hospodě při našich toulkách po Valašsku a také byla pokaždé jiná. Mě nejvíc chutnala "ošizená" verze bez smetany. Ale zlí jazykové, kteří ji jedli se mnou říkali, že to mají v hospodě jen proto, aby jim dlouho vydržela. Ale byla úžasná! Dík za recept a dobrou chuť!

45 DolceVita DolceVita | Web | 24. července 2011 v 13:54 | Reagovat

[44]: Petr:

Co kuchař, to jiný recept :-) Mně chutnala s trochou smetany, ale neměla bych ani nic proti verzi "ošizené", kde možná vynikne ta její pravá poctivá chuť. Dík za komentář a dobrou chuť! ;-)

46 Lenka Lenka | 5. srpna 2011 v 12:58 | Reagovat

Můj recept na kyselicu/kapustnicu je takovýto: cibula, kysané zelí, vařené erteple, kysaná smetana, domácí klobáska, kmín, sůl, máslo. Na másle zpěním cibulku, nechám mírně zkaramelizovat, přidám zelí i s lákem, kmín, sůl, zaliju vodou a nechám vařit do změknutí zelí. Mezitím uvařím erteple, klobásku nakrájím na kolečka, opeču na pávni a trochu zasypu mletou paprikou. Erteple a klobásku (i s vypečeným tukem) přidám k vařenému zelí. Nakonec přidám kysanou smetanu a jen velmi krátce provařím.

Jednou jsem kvůli švagrovým zkoušela vegatariánskou variantu s uzeným tofu, ale marno - není nad dobrou klobásku.

Naši zase uvaří uzené ocásky, vývarem zalijou zelí, maso nakrájí na kostičky a přidají do polévky. Kysanou smetanu přidávájí až do taléřka.

47 DolceVita DolceVita | Web | 6. srpna 2011 v 1:22 | Reagovat

[46]: Lenka:

Krásný recept - díky za něj :-) Pokud jde o uzené tofu, v zásadě proti němu vůbec nic nemám a občas si ho i dám. Ale rozumím tomu, že tofu a kyselica nejde vůbec dohromady. Klobáska je nezastupitelná surovina a pro pár koleček se nikomu svět ani linie nezboří :-)

Krásně jste to popsala! Díky za milý komentář ;-)

48 Action Czech s.r.o Action Czech s.r.o | 15. srpna 2011 v 10:32 | Reagovat

Dobrý den,

Toto není SPAM ! Píši jako zástupce firmy Action Czech a náhodně vybírám
uživatelé z různých portálů jako libimseti,facebook,xchat,blog.cz a dalších a nabízím
aktuální AKCI ,která platí do 19.08.2011
Jde o náhodně vygenerovaný reklamní banner při jehož kliku naněj vyhráváte věcné ceny ať už finanční obnos či jen dárek .
NA webové stránce http://www.moneyaction.tk se pod červenými hvězdičkami nachází reklama na
kterou musíte kliknout (WEB NENI MUJ ! Je to náhodně vygenerovaná
stránka nejde o SPAM ! ) a obratem vám pošleme informace o vaší výhře SEM !
© Action Czech s.r.o

49 Nikolas Nikolas | E-mail | Web | 14. září 2011 v 21:13 | Reagovat

Kyselicu miluju a pokaždé, když se dostanu do Beskyd, si ji tam musím dát :) Je výborná. Jinak moc díky za radu ohledně brambor vařených se zelím, už vím, proč jsem je nikdy neměla dost měkké :)

50 DolceVita DolceVita | Web | 16. září 2011 v 12:53 | Reagovat

[49]: Nikolas:

Kyselica je moje hezká vzpomínka na beskydskou výpravu, kde jsem ochutnala hodně beskydských krás a kyselica chybět nemohla :-)

51 James James | E-mail | Web | 3. října 2011 v 20:36 | Reagovat

Doporučuji načerpat vědomosti na tomto webu http://kucharkaonline.eu ... je tam mnoho užitečných a hlavně dobrých receptů na známá jídla.

52 bp.bohunka@seznam.cz bp.bohunka@seznam.cz | E-mail | 20. února 2012 v 11:54 | Reagovat

dobry den kyselica je vynikajici. dik za recept  ve strance. uz jenom ta vůne  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!bohunka

53 DolceVita DolceVita | Web | 20. února 2012 v 13:22 | Reagovat

[51]: James:

Díky za odkaz, ale stránky se mi zdají poněkud neosobní, což je škoda. Ono takových vypsaných receptíků je všude opravdu dost, ale když se k tomu přidá ještě autentické foto, je to hned příjemnější. Proto ráda chodím na foodblogy přátel, se kterými si pod recepty můžeme popovídat a užít si to vaření i jinak :-) Ale i tak díky za dobrý tip! Šárka

54 DolceVita DolceVita | Web | 20. února 2012 v 13:23 | Reagovat

[52]: bp.bohunka:

díky za zprávu! na horké polévky je to nejlepší počasí :-) hned bych si dala malou ochutnávku :-) Šárka

55 SondraCaldwell28 SondraCaldwell28 | E-mail | Web | 31. března 2012 v 15:14 | Reagovat

I received 1 st <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/personal-loans">personal loans</a> when I was very young and that supported my family a lot. Nevertheless, I require the college loan also.

56 Jake Landall Jake Landall | E-mail | Web | 26. dubna 2012 v 23:50 | Reagovat

Díky za psaní tak zábavný a milý říkám, povznášející příspěvek. Bych si, že je v mém nejlepším zájmu zjistit, co více pozitivní a povznášející účinky mohu získat z jiných čtení příspěvků na těchto webových stránkách - je to, co si myslím.

57 samotaulesa samotaulesa | E-mail | 19. května 2012 v 14:58 | Reagovat

Dobry den! Polevku vyzkousel muj muz jako prekvapeni a byla strasne moc husta. Je to preklep v mnozstvi mouky, nebo neumi vazit? Marne o tom diskutujeme:-)

58 DolceVita DolceVita | Web | 22. května 2012 v 8:01 | Reagovat

[57]: samotaulesa:

Dobrý den i Vám :-) Jak se píše v příspěvku, recept je autentický a darovaný, ale ... jak se tak na to dívám, množství 60 g mouky je skutečně ve srovnání s ostatními ingrediencemi trochu nadlimitní a mohlo by to zafungovat tak, jak píšete. Moc hustá by ta valašská kyselica zase být neměla. Leda že by měl někdo rád polévky, ve kterých doslova stojí lžíce :-)

59 red heels red heels | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:43 | Reagovat

Hello, just wanted you to know I have added your site to my Google bookmarks because of your great blog layout. But in earnest, I think your site has one of the simplest theme Ive came across. It really helps make reading your blog a lot easier.
http://www.shoesgreat.com/

60 olusak olusak | 28. prosince 2012 v 19:11 | Reagovat

Já ji znám ještě s houbama a v jednom případě i s trochou červených fazolí navíc. Samozřejmě bílou bez papriky.

61 Marek Marek | 3. ledna 2013 v 12:15 | Reagovat

Tak já znám "kyselicu" zase malinko jinak. Učila mě ji vařit teta ze Vsetína. Povaříme do měkka uzené maso a zvlášť také pikantnější klobásky. Vývary si pak slijeme a ponecháme chvíli stranou. Do velkého kastrolu dáme sádlo, na něm zpěníme cibulku a k ní přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu - mrkev, pteržel a trošku celeru. Orestujeme a poté zalejeme vývarem z uzeného masa a klobásky, přidáme nepropláchnuté zelí, přidáme bobkový list, pár kuliček nového koření a pepře a vaříme do měkka. Mezitím si nakrájíme na menší kostky uzené maso a klobásku na kolečka a v samostatném hrnci si uvaříme brambory nakrájené na kostky. Jakmile je zelí měkké, přilijeme uvařené brambory i s vodou, v níž se vařily a maso a klobásku. Necháme chvíli společně provařit a už jen vytáhneme bobkový list a kuličky nového koření a dochutíme. Jakmile polévka zchládne, vmícháme 2-3 kysané smetany, dosolíme dle potřeby, dochutíme pepřem a necháme zaležet do druhého dne, kdy je nejlepší :-)

62 Jana Jana | Web | 26. ledna 2013 v 18:10 | Reagovat

Kyselice je super, ale musí se umět udělat. Měla jsem tu možnost strávit minulý týden v Penzionu Alpina v Beskydech, kde ji dělali z domácího "hňápaného zelé". Po celodenním lyžování chutnala naprosto úžasně. Pak jsme si ji koupili během týdne ještě 2x v restauraci, ale to už nebylo nic moc. Je to o kuchaři. Posílám odkaz, paní si to zaslouží. Já se teď musím naučit nakládat  zelí, je to základ, kupované není dobré.

63 DolceVita DolceVita | Web | 31. ledna 2013 v 15:00 | Reagovat

[62]: Jana:

Svatá pravda! Kvalita zelí je tím nejzásadnějším. Díky za báječnou zprávu, kde dokonalou kyselicu ochutnat :-)

64 mother of the groom beach dresses mother of the groom beach dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:18 | Reagovat

Hello, just wanted you to know I have added your site to my Google bookmarks because of your great blog layout. But in earnest, I think your site has one of the simplest theme Ive came across. It really helps make reading your blog a lot easier.
http://www.threedress.net/

65 womens watches womens watches | E-mail | Web | 2. května 2013 v 10:24 | Reagovat
66 Lubos K Lubos K | 12. března 2014 v 19:34 | Reagovat

Ahoj, ale kde máš ZÁKLAD každé kyselice = cibule? Bez ní se to sice dá sníst, ale není to ono! Základ je zesklovatělá (ne zhnědlá!) cibulka !!! Jinak OK recept. Já dělám po babičce s červenou paprikou(ne ostrou)a chutná dětem i manželce. Pro sebe dávám vařená čtvrcená vejce, ale základ je uzené-popř. voda z něj a klobása. A zmiňovaná cibule...

67 mila stein. mila stein. | 23. dubna 2014 v 10:35 | Reagovat

Už je možná pozdě přidávat reakce, protože rcpt.byl vložen "dlouho tomu již".
Já ale nedbám :-)
Jsem s obrovské a smíšené rodiny-Praha,Plzeň, Brno,Zlín,Kroměříž a dokonce i Párnica, Liptovský Mikuláš,Slov. Nové Mesto,Košice i Medzilaborce.
  A kyselica je jen jedna - zelňačky jsou dvě- bílá, "červená".
Musím se hodně v receptu "obejmout" s aut.Śárkou Škachovou - nejen kyselica, ale aj zelňačka, se musela! přizpůsobit
domácím zásobám. Kde nic nebylo, musela kuchařinka nastavit. A pokud byla s láskou vařena, ani nepřítomnost klobásky/uzeného nevadila.
Snažte se pochopit krajové zvyklosti.
Jsem ráda, že jsem narazila na tyto stránky. Pěkné jaro i pojaro, mila.

68 rk rk | 1. listopadu 2014 v 9:51 | Reagovat

[48]: deb.ile

69 Jaroslav Sukup Jaroslav Sukup | E-mail | 21. března 2015 v 13:36 | Reagovat

tak mariánské plevy jsou majoránka.To vím 100%.Právě jsem dovařil skvělou valašskou kyselicu.Mám  naložené doma zelí skvělé chuti.Dělám ji trochu jinak.Uvařím v papiňáku uzené maso a do toho uzeného vývaru dám zelí a vařím do změknutí.Zvlášť uvařené brambory(zemáky) přidám k zelí,uvařené uzené,okořením a povařím.Poté zahustím smetanou 33% s rozníchanou hl. moukou a povařím 10 až 15 min. A pak do hrnce vsypu v dlani rozmělněné mariánské plevy - majoránku.Neuškodí ani rozetřený česnek ,ale každý dle své chuti. Skvělá pochutina. Zkuste a poznáte.

70 Milan Scheer Milan Scheer | E-mail | 15. července 2015 v 19:54 | Reagovat

Vařili jsme jí několikrát, vynikající recept, zrovna jí dodělávám...minule mi jí návštěva snědla a zbytek odvezla v kelímkách domů.

71 Lukáš Lukáš | 29. října 2016 v 14:09 | Reagovat

Kyselica je top polévka.  JSEM valach a opravdu tento pokrm je nějaký základ a pak podle chuti a daného ročního obdobi se přidávají suroviny. Jak dozrává pažitka tak stoji za zmínku i ta. Ale opravdu jen cerstva , sušena to není ono

72 Daniel Daniel | 27. dubna 2017 v 8:56 | Reagovat

Nejlepsii!
Chutna jak z Roznovskeho skanzenu. Diky 👍

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama