Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Květákový křehký koláč

24. června 2011 v 0:44 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Slané pečení

Květák, lidově zvaný karfiól, patří k zeleninové bílé klasice českého stolu. Oddanost této zelenině se určitě neprojevuje u všech stejně, ale kdo ho má rád, ten se mu určitě připlete do cesty často a rád. Od června do září si ho můžeme koupit z domácí produkce a to je příležitost zkusit nějakou malou květákovou inovaci.
Například takový smažený květák frčí s vařeným bramborem a tatarskou omáčkou už pár desítek let a nikdy neurazí, ale co se zaměřit na trochu neonošený styl a připomenout si třeba nějaký parádní slaný koláč? Když vám přijde vhod s květákem, mě to jenom potěší :-) Bez zbytečných dalších řečí mohu plynule přejít na recept. Nechte se zlákat.

Květákový koláč z křehkého těsta

  • chlazené listové těsto
  • 1 středně velký květák
  • 3 vejce
  • 250 ml kysané smetany
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • petrželka
  • 1 lžíce hořčice (miluji dijónskou)
  • špetka muškátového květu
  • podle chuti strouhaný tvrdý sýr
Květákový koláč můžeme kombinovat s dobrou uzeninou, sýrem nebo ho ponechat v čistě vegetariánské verzi. Jak je komu libo. Já ho mám ráda se sýrem, proto se o něj nenechám připravit a svou pozornost raději nechávám upřenou jen na jeho jemnou chuť a uzeninou si ten požitek nekomplikuji. I když by to nemuselo být vůbec špatné!
Koláčovou formu vyložíme tence vyváleným těstem, přidáme na růžičky rozebraný a předem ve slané vodě ovařený květák. Jen připomínám těm méně zkušeným, že květák vaříme bez pokličky. Proč? Aby v něm nezůstaly sirné látky, které květák v hojné míře obsahuje a kazí jeho chuť. Po uvaření květák přelijeme studenou vodou a růžičky zůstanou bělostné a na skus pevné.
Květák posypeme nasekanými bylinkami a strouhaným tvrdým sýrem dle chuti. Připravíme si krém, kterým budeme koláč před pečením zalévat. Kysanou smetanu rozšleháme s vejci, osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým květem - ten je výrazný, dáváme malou špetku, přidáme lžíci dobré hořčice - doporučuji dijónskou a nalijeme na květákové růžičky. Takto připravený koláč vkládáme na střední příčku do horké trouby a při teplotě 180 °C (nejlépe při nastavení na horkovzduch) pečeme rovných 45 minut.


S květákem v této podobě si vždycky ráda něco začnu. Ze všeho nejdříve začnu tím, že ještě teplý koláč načnu a potom se od něj dlouho nehnu. Nedivte se, já ho prostě miluju ;-)
.
.


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 24. června 2011 v 9:04 | Reagovat

Já karfiól nejraději syrový.

2 Madla Madla | Web | 24. června 2011 v 10:43 | Reagovat

Mňam, květák miluju ve všech jeho podobách )dokonce i syrový jen tak :-)), takže krásně ladným květákovým koláčem se budu určitě brzy inspirovat. Tak vivat květák!

3 Tajemná Temnota Tajemná Temnota | E-mail | Web | 24. června 2011 v 11:55 | Reagovat

No to vypadá dobře.

4 La cuoca La cuoca | E-mail | Web | 24. června 2011 v 17:05 | Reagovat

Bezva inspirace, právě hledám recept na nějaký atypický quiche a on je tady :)) Zítra se chystám na garden party a chci něco lehoučkého přinést s sebou... a už vím co :)) Jdu koupit květák :)

5 DolceVita DolceVita | Web | 24. června 2011 v 18:03 | Reagovat

[4]: La cuoca:

Ahoj Evi, koláč ti mohu doporučit, je epesní :-) Kdo nejí květák, ten bude mít smůlu. A tu garden party si užij a ať vám neprší do skleničky! U nás je také garden party ... pokud nás ze zahrady špatné počasí nevyžene zase pěkně pod střechu :-) Hezký víkend. Šárka

6 HaF HaF | Web | 25. června 2011 v 22:34 | Reagovat

Nádherné převtělení květáku! U nás momentálně frčí smažená klasika, ale až se jí všichni po zimní odmlce nasytí, přijde čas na novou podobu květáku! A v trhu teď mají nádherné exempláře.

7 ovesná vločka ovesná vločka | Web | 26. června 2011 v 22:05 | Reagovat

Celý týden kroužím na Zelňáku kolem květáku a chystám se jej koupit. Teď pro to mám opravdový důvod. Díky za inspiraci.

8 Papája Papája | 27. června 2011 v 16:29 | Reagovat

Výborné, rychlé a v neposlední řadě i levné!!! :o))))
Dělala jsem dnes na oběd a přidala vařené brambory jako přílohu a opravdu epésní :o)) Masaři měli samozřejmě připomínky k chybějící uzenince, ale já jsem byla nadšená, protože květák prostě miluju!!! ;o)

9 DolceVita DolceVita | Web | 28. června 2011 v 10:47 | Reagovat

[6]: HaF:

Květák krásně klame tělem a umí se opravdu důmyslně převtělovat :-) Proto ho mám tak ráda.

10 DolceVita DolceVita | Web | 28. června 2011 v 11:11 | Reagovat

[7]: ovesná vločka:

Já zase kroužím kolem myšlenky podívat se konečně někdy na slavný brněnský Zelňák :-)

11 DolceVita DolceVita | Web | 28. června 2011 v 11:13 | Reagovat

[8]: Papája:

3 plus pro tento recept! Masaři utřou nos, ale většinou je slaný koláč nadchne a na masové radovánky zapomenou :-)

12 Olinka Olinka | Web | 28. června 2011 v 19:08 | Reagovat

Květák je úžasný - dřív jsem ho mívala právě buď v trojobalové podobě (jako dobrý, ale...) nebo v podobě mléčné polévky, kterou mám kupodivu moc ráda. Letos jsem poprvé zkoušela krémovou a s výsledkem jsem byla spokojená. Nicméně nejvíc mě uchvátila prostá kombinace - uvařený květák, máslíčkem politý, parmazánem posypaná a mírně osolený. Uvařila jsem celou hlávku s tím, že druhou polovinu budu mít druhý den do salátu... Hádáte správně, dala jsem si nášup a na druhý den nezbylo ani ň! Aneb v jednoduchosti je krása.

13 DolceVita DolceVita | Web | 29. června 2011 v 17:19 | Reagovat

[12]: Olinka:

Smažené květákové růžinky mi učarovaly asi ze všeho nejdříve. Později jsem přišla na chuť i květákovým krémovým polévkám a začala hledat i jiné zajímavé kavětákové kreace. Květákové koláče, quiche, to opravdu nešlo minout ;-) S nimi si pohrávám dost často a moc ráda. Vařený květák s máslem je ale opravdu učiněné blaho pro všechny milovníky této zajímavé zeleniny. Uždibuji a uždibuji, až nakonec není co servírovat... Někdy i to máslo vynechám a ulamuji horké kousky a všechno to sním hezky u plotny. Skoro až nenápadně, ... kdyby ta vůně vařeného květáku nebyla cítit po kuchyni ;-)

14 Lisa-Beth* Lisa-Beth* | Web | 30. června 2011 v 17:23 | Reagovat

Ahoj neviem či ťa to zaujíma či nie robím si reklamu mám nový blog a bola by som veľmi rada keby ste sa naň prišli pozrieť je to vlastne blog takmer bez pointy neni tonič EXTRA ale ak sa vám zapáči môžete to risknúť a navštívte ho www.superhero.blog.cz :P :D :))

15 Vilemína Vilemína | Web | 2. července 2011 v 22:45 | Reagovat

Nejradši mám květákovky-tedy placky, většinou udělám i polívku. Květákový nákyp dle Kejřky, co jsi pekla vloni, mě nezlákal, ale koláč by mohl...asi jsem se v nějakém období života vařeného květáku přejedla:)

16 Vivi Vivi | Web | 3. července 2011 v 19:35 | Reagovat

Skvělý nápad, moje chuťové buňky si vyhodily z kopýtka. Od 24. června jsem koláč dělala už dvakrát, "schytal" velký úspěch ;-).
Velký potlesk za perfektní tipy!
Vivi

17 Radka Radka | 4. července 2011 v 11:41 | Reagovat

Milá Šárko, dlouho jsem na vašich stránkách nebyla. A teď tolik zajímavých a milovaných věcí. Tak třeba tento koláč. Miluju květák. Nebo valašská kyselica, kterou dělala moje valašská babička úplně stejně. Anebo čočková polévka  a pohanka. Prostě moc děkuji za inspiraci a už se těším na večer, kdy s čistou hlavou něco uvařím. Krásné léto!

18 DolceVita DolceVita | Web | 4. července 2011 v 21:44 | Reagovat

[15]: Vilemína:

Nákyp od Kejřové mi přišel originální, tak jsem ho zkusila :-) Byl jemný, chutný, ale jeho vizáž nelákala k nakousnutí, to musím uznat. Já velmi často dělám květákové kroketky. Ty jsou moc fajn a chutnají jak teplé, tak studené třeba jako příloha k míse listového salátu. Slané koláče, to je opravdu noblesa. Ty ráda dělám z každé zeleniny a ten květákový je docela i půvabný. Mohu ti ho doporučit k vyzkoušení :-)

19 DolceVita DolceVita | Web | 5. července 2011 v 10:08 | Reagovat

[17]: Radka:

Milá Radko, jsem ráda, že jsem se trefila do chuti a do vkusu :-) Krásné léto s množstvím voňavých dobrot. Zrovna v mé kuchyni kraluje rybíz, poslední jahody a třešně. Nevidím to jinak, než že bude sladké úterý :-)

20 receptarprimanapadu receptarprimanapadu | E-mail | Web | 6. července 2011 v 12:45 | Reagovat

Mňam!:D

21 Elisabeth* Elisabeth* | Web | 6. července 2011 v 13:43 | Reagovat

Ahoj robím blog o holandskej modelke doutzen kroes znovu po roku sa na tento blog vraciam a chcela by som aby ste sa mi prišli naň pozrieť www.doutzenkroes.blog.cz

22 Ire Ire | 11. července 2011 v 14:03 | Reagovat

Poslední dobou máme doma pořád květák. Už jsem dělala polévku, placky, sýrový květák, na kari, zapečený, ... Ale jeden spotřebuji a objeví se další :-). Květák mi moc chutná, takže mi to nevadí, ale inspirace už nějak docházejí. Takže díky za nápad, hned zítra vyzkouším quiche, vypadá úžasně.

23 DolceVita DolceVita | Web | 12. července 2011 v 15:53 | Reagovat

[22]: Ire:

Jo, květák mnohým nejde moc pod nos, ale se špetkou fantazie se s ním dá velmi příjemně kouzlit. Slané koláče jsou sázkou na jistotu a u nás doma asi nikdy nezevšední ;-) Určitě vyzkoušej, bude chutnat! Měj se krásně a užívej pohodové léto. Šárka ;-)

24 58522222222222 58522222222222 | 20. července 2011 v 11:51 | Reagovat

Toto není SPAM ! Píši jako zástupce firmy Google Czech a náhodně vybírám
uživatelé z různých portálů jako libimseti,facebook,xchat a nabízím
aktuální AKCI ,která platí do 25.7.2011
Jde o náhodně vygenerovaný reklamní banner při jehož kliku naněj vyhráváte věcné ceny ať už finanční obnos či jen dárek ............
NA webové stránce http://www.akcecz.tk se pod červenými hvězdičkami nachází google reklama na
kterou musíte kliknout (WEB NENI MUJ ! Je to náhodně vygenerovaná
stránka nejde o SPAM ! ) a obratem vám pošleme informace o vaší výhře SEM !

25 Orgon3 Orgon3 | E-mail | 29. října 2011 v 23:35 | Reagovat

http://prodejorgonitu.blog.cz/  Prodej levných orgonitu určitě se podívejte :)

26 fake rolex watches for sale fake rolex watches for sale | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:50 | Reagovat

Great post, great topic, I am always amazed by this.
http://www.theirwatches.com/

27 mother of the bride dress mother of the bride dress | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:25 | Reagovat

Q. Why did the one-handed man cross the road?
http://www.spelldress.net/bridesmaid-dresses.html

28 brazilian straight hair brazilian straight hair | E-mail | Web | 30. ledna 2015 v 9:26 | Reagovat

It is very interesting and worth reading.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama