Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Vodouch - starý hřích ke kafíčku

25. května 2011 v 1:36 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně

Určitě znáte všechny staré dobré sladké recepty, které v kuchyni zlidověly a tím pádem je zná opravdu každý. A možná proto se na ně zapomíná. Jsou okoukané a ničím neohromí. Hledáme něco nového, co musí překvapit a vzbudit na čas zase nové nadšení. Staré recepty leží někde ladem. Našla jsem načmáranou poznámku s receptem na koláč zvaný "vodouch", dokonce s poznámkou, že mu přezdívají "šup do trouby". Hned jsem si vybavila, že mě ten název i tenkrát pobavil. Ale pamatovala jsem si, že koláč to byl chutný a já si na něj už tolik let ani nepomyslela. Tak si tady ukládám jednu pozapomenutou soukromou vzpomínku na dávné časy.

Je tu snad někdo, kdo by "vodouch" neznal? V tom případě se mu možná bude hodit recept.

Tmavý koláč, zvaný "vodouch"

.


Odměřujeme skleničkou o objemu 200 ml - to proces přípravy vždycky urychlí.
.


Potřebujeme:
  • 1 Heru
  • 1 a ½ sklenky cukru
  • ½ sklenky vody - nejlepší výsledek jsem dosáhla s minerálkou Mattoni
  • 3 lžíce kakaa - vše svaříme ve vodní lázni.

Dále potřebujeme:
  • 4 vejce
  • 1 a ½ sklenky polohrubé mouky
  • ¾ prášku do pečiva
  • tuk na vymazání pečicího plechu
  • kokos nebo strouhané ořechy na posypání
Tuk rozehřejeme ve vodní lázni a přidáme k němu vodu a kakao. Odebereme jednu plnou sklenici vzniklé hmoty a použijeme ji později na polevu.

Do zbylé směsi vmícháme vejce, polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a připravíme hladké polotekuté těsto.

Nalijeme do vymazaného a vysypaného hlubšího plechu nebo pekáčku, povrch uhladíme stěrkou a v předehřáté troubě na 180 °C pečeme cca 20-25 minut.

Upečený, ještě horký koláč zalijeme polevou a posypeme strouhaným kokosem nebo nasekanými oříšky.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

9 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | 25. května 2011 v 8:20 | Reagovat

Já jí mám v sešitu zapsanou jako skleničkovou buchtu, byl to první recept, který jsem získala od kolegyň téměř ihned po nástupu do první práce, po maturitě. Recept od Manči Šlechtové. Koluje po celé republice pod různými názvy. A je opravdu vděčná - rychlá, chutná. Také jsem si už pečení jednou zarchivovala, ale zatím nezveřejnila.
Dnes jsem si na tebe vzpoměla, jednou si se u mě na blogu zmínila, že by se ti líbil tradiční kostičkovaný ubrus, který je ale v této době jako běžné zboží nedostupné.
V regionálních novinách jsem narazila na postřekovský kanafas:
http://www.ceskykanafas.cz/eshop/?kat=010302

2 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 25. května 2011 v 9:20 | Reagovat

Vodouch je vodní pavouk ((Argyroneta aquatica)

3 Lilly Lilly | 25. května 2011 v 10:03 | Reagovat

Můj koláč se jmenuje "Šup do rúry"-opsala jsem si ho z časopisu od nějaké Slovenky. A inkriminovanou stránku s receptem mám celou posetou hnědými skvrnami...protože ho podle návodu mixuji ručním mixérem...a svářím jen tak v kastrůlku...ne ve vodní lázni. No, to jsou takové drobné obměny.
Paní Šárko, děkuji za Vaše stránky, ráda se sem vracím. Mohla byste mi ,prosím, poradit s jedním problém? Když sháním majolku, tak je vždy už dochucená...ocet mi vadí nejvíc...třeba do bábovky se nedá použít a ani v pomazánce nám to nechutná. Vyrábí se neochucená anebo se jen špatně dívám?

4 Daniela Daniela | E-mail | 25. května 2011 v 11:14 | Reagovat

[3]:Lilly, ja viem že hotové produkty sú šikovnejšie, ale nie vždy lepšie. Majonézu si predsa bez väčšej námahy a straty času môžete spraviť sama a podľa vlastnej chuti.

5 Daniela Daniela | E-mail | 25. května 2011 v 11:16 | Reagovat

Takéto šup, šup koláče mám najradšej. Podobný tomuto robieva aj moja mamina, ale pridáva do cesta ešte marhulový (meruňkový) kompót alebo džem. Koláč je potom taký šťavnatý.

6 Madla Madla | Web | 25. května 2011 v 12:27 | Reagovat

Stejnou buchut dělá moje tchyně a hlavně náš malý dvouletý capart se po ní může utlouct. Takovéto jednoduché recepty jsou skvělé a je škoda, že na ně postupem času sedá prach. I já se na svých stránkách chystám na uvěřejnění několika tchyniných "starých" dobrůtek.

7 DolceVita DolceVita | Web | 25. května 2011 v 13:21 | Reagovat

[1]: toffo:

Dobře si vzpomínám, že tento recept byl asi můj třetí na žebříčku jednoduchého pečení :-) Šel z ruky do ruky a už ani nevím, kde jsem k němu přišla. Někde jsem dostala kousek buchty, zachutnala mi a vymámila na ni recept. Komicky se mu říkalo i "šup do trouby" :-))) Nejvíc jsem si na vodouchovi pochutnala u kamarádky, co bydlela v jižních Čechách a upekla ho v kachlových kamnech. To jsem ještě netušila, že na jihu Čech skončím taky. Přišlo mi romantické mít doma kachlová kamna a vařit v nich :-) Dnes jsou modro bílé kachláky dominantou našeho domu. Staré recepty jsou prima nostalgické, tak si v nich musím zalistovat častěji. Hezky se u nich vzpomíná na staré časy, co už se nevrátí.

P.S.
Kanafas je moc krásný! Díky velice ;-)

8 DolceVita DolceVita | Web | 25. května 2011 v 13:23 | Reagovat

[2]: TlusŤjoch:

Kdyby tenhle vodouch toho pavouka alespoň trochu připomínal, ani bych se ho nedotkla :-))) To by prospělo postavě! Jinak pavoučky mám ráda, ale jenom z dálky.

9 DolceVita DolceVita | Web | 25. května 2011 v 13:29 | Reagovat

[3]: Lilly:

Recepty se šířily celou česko-slovenskou krajinou :-) Je fantastické, že co bylo dobré, to se rozšířilo po všech kuchyních. Prim hrály vždycky ty jednodušší záležitosti :-)

S majolkou mám takové zkušenosti, že do pečiva je nejlépe udělat si domácí majonézu pěkně poctivě doma. Koupenou majolku vždycky prozradí její chuť a do jemného pečiva to prostě není ono. I když se přiznám, že moc majolkových dobrot nepeču. Ze zvědavosti jsem několikrát udělala majolkové koláče.

10 DolceVita DolceVita | Web | 25. května 2011 v 13:31 | Reagovat

[5]: Daniela:

Meruňkový kompot si umím dobře představit. Udělá nejen chuťový efekt, ale určitě i pěkně v tmavém těstě zasvítí svou pozitivní oranžovou barvou :-) Dobrý nápad!

11 DolceVita DolceVita | Web | 25. května 2011 v 13:34 | Reagovat

[6]: Madla:

Je škoda, aby na ně sedal prach :-) Je zajímavé, že staré recepty nestárnou a dají se aplikovat i v dnešní moderní době. Léto vybízí k tomu, abychom pekly s ovocem, ale při vymetání spíže jsem narazila na oříšky a kakao a bylo rozhodnuto. Vodouch je příjemně šťavnatý :-) Jdu si kousek dát.

12 vilemina vilemina | 25. května 2011 v 21:45 | Reagovat

S tímhle receptem jsem se setkala teprve tak před deseti lety, přivezly ho kolegyně ze stáže od kolegyň z východních Čech pod názvem Šalamounek.

Kompot (nejlépe angrešt) se zase dával do kakaové buchty místo kefíru, to byla taky rychlovka.
Tak recepty kolují a mění se jako v tiché poště...

Lilly: expres domácí majonéza zde:
http://www.cuketka.cz/?p=3230

13 Dana Součková Dana Součková | E-mail | 25. května 2011 v 21:47 | Reagovat

Já tuto lahůdku znám už souustu let pod názvem "Hop do trouby" a je to fakt výstižné. Už třetí generace jede na tomto moučníku a stále se stejným efektem. Všichni ho milují. Je to sice kalorická bomba, pro slavnostní příležitosti nazdobená šlehačkou, ale co, žijeme jen jednou, ne?

14 Dana Součková Dana Součková | E-mail | 25. května 2011 v 21:50 | Reagovat

P.S. Místo Hery máslo a chuťový orgasmus je zaručen.

15 DolceVita DolceVita | Web | 26. května 2011 v 1:43 | Reagovat

[12]: vilemina:

Je to vážně jako tichá pošta :-) Ústní podání se lehce mění a sem tam dojde na nějaké experimentální vylepšení. V zásadě si tento moučník stále drží stejnou tvář a to je moc fajn.

16 DolceVita DolceVita | Web | 26. května 2011 v 1:44 | Reagovat

[14]: Dana Součková:

I když jsem to nezmínila, i já jsem příznivkyní másla :-) Když tučně hřešit, ať je to noblesní!

17 HaF HaF | Web | 26. května 2011 v 17:55 | Reagovat

Jsem na tom stejně jako toffo - recept jsem ulovila v práci a pod stejným názvem! Tyto jednoduché recepty jsou úžasné pro dnešní ženské, které jsou neustále v poklusu!!!

18 DolceVita DolceVita | Web | 27. května 2011 v 2:22 | Reagovat

[17]: HaF:

Prý nejfrekventovanější slovo současnosti zní:  "nestíhám" :-) Pro tyto případy jsou recepty "šup do trouby" naprosto ideální :-)

19 petra petra | 27. května 2011 v 13:53 | Reagovat

I já znám recept pod názvem Šalamoun, asi že šalamounsky chytře jednoduchý, rychlý.
Jen místo vody - mléko - a do těsta i do odlité části na polevu přidávám rum.
Oblíbená kategorie "mokré" buchty.
Zdravím a chválím a vychutnávám si Váš blog jako pravidelná čtenářka i pokusnice.

20 toffo toffo | 27. května 2011 v 19:25 | Reagovat

[18]: Na pravdu - stíhám jen to, co mám ráda, ale ani to mi občas nevyhází. Nestíhám už deset dní žehlení, opravdu to ráda nemám. V kuchyni se motám "imrvére"!

21 DolceVita DolceVita | Web | 28. května 2011 v 14:53 | Reagovat

[19]: petra:

Je to opravdu taková šalamounsky srozumitelná buchta :-) A ten voňavý rum tam vůbec nemusí být špatný! Úplně si tu chuť představuji.

Mám radost, že se tu potkávám se čtenářkou-pokusnicí :-) Moc zdravím, tady jste opravdu v dobré společnosti těch, co rádi vaří a o jídle dokáží krásně rozprávět. Tak vás tu vítám a jsem potěšena, že se mé stránky líbí a slouží dobré věci :-)

22 DolceVita DolceVita | Web | 28. května 2011 v 14:56 | Reagovat

[20]: toffo:

Na pravdu:
Já si také stíhám jenom to, co mě těší :-) Co nemám ráda, to si umím odkládat z cesty, abych na to neviděla :-) Jenže mě to potom stejně doběhne a mám z toho depresivní stavy. Chystám se na okna (mám jich 49 - sama bych nevěřila, kdybych je nepočítala :-) Nejraději bych zůstala v kuchyni, protože tam mě to uklidňuje :-) A okno tam mám jenom jedno. Ideální stav.

23 KRB KRB | Web | 28. května 2011 v 23:26 | Reagovat

Podívejte se na můj hudební kanál a poslechněte si NOVOU BALADU!

24 EvaB EvaB | E-mail | Web | 30. května 2011 v 14:29 | Reagovat

Jééé tak vodouch se mu říká - já ho mám jako kokosové řezy,ale přezdívám mu šup šup koláč - jako pár dálším. šup šup koláč je defakto skupina :D rychle připravených moučníků.

25 Tom Tom | E-mail | 31. května 2011 v 11:00 | Reagovat

TOP MTV mp3 zdarma ke stažení a další zábava http://www.mp3stahuj.cz

26 Eva Eva | 31. května 2011 v 15:15 | Reagovat

Tak já mám koláč někde uložený jako Šalamounovy řezy. Je zajímavé, jak putuje mezi lidmi a tak nějak nabírá zajímavé názvy :-) ale vpodstatě se jedná o jeden a ten samý koláč :-)))

27 Jana Jana | 31. května 2011 v 15:41 | Reagovat

já to mám v receptech označené jako ,, hop do trouby,, ale naposledy co jsem tuto buchtu pekla tak jsem to měla takové suché.Asi málo polevy,mám stejný recept jako tenhle,akorát myslím o jedno vejce méně.Nebude tento Váš dezert tedy suchý?

28 cats-and-angels cats-and-angels | 3. června 2011 v 18:49 | Reagovat

Navštiv prosím můj blog : http://cats-and-angels.blog.cz

29 Lina Lina | E-mail | 9. června 2011 v 21:44 | Reagovat

Tenhle koláč je fakt klasika. My mu říkáme Witnerovka, protože recept dostala moje maminka od pana Witnera.:-) A už jsem ho předala spoustě známých, na tu rychlost s kterou je hotový, je fakt moc dobrý. Jen kokos zamíchám přímo do polevy.

30 Natalka* Natalka* | Web | 25. června 2011 v 19:12 | Reagovat

Vypadá to zajímavě.. :-)

31 Action Czech s.r.o Action Czech s.r.o | 15. srpna 2011 v 10:32 | Reagovat

Dobrý den,

Toto není SPAM ! Píši jako zástupce firmy Action Czech a náhodně vybírám
uživatelé z různých portálů jako libimseti,facebook,xchat,blog.cz a dalších a nabízím
aktuální AKCI ,která platí do 19.08.2011
Jde o náhodně vygenerovaný reklamní banner při jehož kliku naněj vyhráváte věcné ceny ať už finanční obnos či jen dárek .
NA webové stránce http://www.moneyaction.tk se pod červenými hvězdičkami nachází reklama na
kterou musíte kliknout (WEB NENI MUJ ! Je to náhodně vygenerovaná
stránka nejde o SPAM ! ) a obratem vám pošleme informace o vaší výhře SEM !
© Action Czech s.r.o

32 Dana Součková Dana Součková | E-mail | 12. května 2012 v 19:19 | Reagovat

Téda, dnes jsem zkusila místo kakaa dát vysokoprocentní čokoládu/85%/, protože to u nás nikdo nejí a já to občas dostávám jako pozornost a můžu říct, že teda s máslem, které používám na tento moučník to nemá chybu. Zase jiný rozměr hříchu nasladko.

33 DolceVita DolceVita | Web | 14. května 2012 v 14:01 | Reagovat

[24]: EvaB:

Dokonce jsem slyšela, že se mu říká "Šup do trouby" :-) Všechny výrazy jsou výstižné, to se musí nechat.

34 DolceVita DolceVita | Web | 14. května 2012 v 14:02 | Reagovat

[26]: Eva:

Je to tak :-) Člověk by měl těm názvům dát nějaký pořádný řád, aby v tom nebyl "guláš" :-)))

35 DolceVita DolceVita | Web | 14. května 2012 v 14:03 | Reagovat

[27]: Jana:

Není suchý, přijde mi příjemně vláčný a voňavý :-) To vejce navíc bych tam raději dala.

36 DolceVita DolceVita | Web | 14. května 2012 v 14:05 | Reagovat

[29]: Lina:

S tím kokosem to určitě jde také tak. Název "Witnerovka" je prima :-)

Recepty se šíří rychlostí větru mezi hospodyňkami, tak až mi některá z nich bude o takovém koláči vyprávět, hned budu vědět odkud vítr fouká :-))))

37 DolceVita DolceVita | Web | 14. května 2012 v 14:06 | Reagovat

[30]: Natalka:

Trochu kalorické, ale dobré :-)

38 DolceVita DolceVita | Web | 14. května 2012 v 14:10 | Reagovat

[32]: Dana Součková:

Hřích je nezměřitelný, ale tohle opravdu bude jiný rozměr hříchu :-))) Kvalitní čokoláda je ďábelská záležitost, s tím se musí počítat. Ale takový vylepšený koláč bych si rozhodně dala bez přemýšlení.

39 David David | 17. prosince 2013 v 22:57 | Reagovat

Jsou to ty nejlepší recepty.

40 Mirka Mirka | 20. ledna 2014 v 21:49 | Reagovat

Já tento recept znám. Dnes mě právě napadlo ho upéct, protože nemám mléko. Jsem četla v receptu, že Matonku. Já dávám vodu z vodovodu a též nesvařuji ve vodní lázni.

41 Jana Jana | E-mail | Web | 8. července 2014 v 15:14 | Reagovat

To vůbec neznám, ale asi to zkusím. Teď jsem si koupila nový kávovar a je úžasný. Retro design mu prostě sluší :)http://www.luxel.cz/domaci-elektro/espressa-a-kavovary/ascaso-dream-love-vinyl

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama