Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Něco na té čočkové polévce přeci jenom je

17. května 2011 v 21:28 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Polévky teplé & studené
Čočková polévka, které nic nechybí - Dobrou polévkou se dá bojovat proti stresu, proti depresi a v neposlední řadě též proti hladu. V téhle čočkové polévce nechybí nic, co dokáže její pozitivní účinky znásobit. Uzené nebo jiné masové speciality tam budete hledat marně, ale určitě oceníte její odlehčenou verzi a bude vám chutnat ;-)
.
Čočková polévka, ve které vůbec nic nechybí
  • 1 hrnek drobné čočky
  • 2 lžíce rýže nebo trhaných krupek
  • olivový olej
  • 1 větší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 mrkve
  • 1 plátek citrónu
  • 3 brambory
  • libeček (zelené maggi ze zahrádky)
  • kousek pórku
  • pepř
  • sůl
  • 100 ml kysané smetany
Čím je čočka drobnější, tím je její chuť intenzivnější, proto ji vařím z drobných zrnek. Pro rychlejší přípravu je možno koupit čočku konzervovanou. Suchou čočku před přípravou nejprve přebereme a propláchneme pod tekoucí vodou. Zalijeme studenou vodou tak, aby čočka byla potopená a necháme do druhého dne stát. Kdo nemá čas, nechá ji máčet cca 3 hodiny - to by mělo stačit. V téže vodě čočku zvolna uvaříme. Je-li třeba, vodu během varu doléváme. Nesolíme! Sůl přidáme až když čočka změkne.
.
Na polévku oloupeme cibuli, drobně ji nakrájíme a na olivovém oleji osmahneme. Přidáme na tenké plátky nakrájený česnek a hrubě nastrouhanou nebo na nudličky nakrájenou mrkev. Společně orestujeme s plátkem citrónu. Přidáme čočku, na drobné kostičky nakrájené brambory, nasekanou libečkovou nať, pórek a zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem. Kdo chce mít polévku vydatnější, přidá si hrst rýže nebo krupek. Osolíme, opepříme a po dobu 15-20 minut povaříme. Do hotové polévky přidáme kysanou smetanu a dobře rozmícháme. Podáváme s tmavým chlebem. Hotovou polévku můžeme přikrášlit nasekanou zelenou petrželkou.

.
Proč do polévky citrón? Dodá jí vitamín C a tím se zlepší její chuť a vstřebávání železa.
Proč rýže nebo krupky? Luštěninám chybí esenciální kyseliny a obiloviny jich mají na rozdávání.
Proč kysaná smetana? Je štědrá na vápník, kterého má čočka velmi málo.
Proč mrkev? Protože má provitamin A a ten se v čočce nenachází.
.
100 g čočky dodá tělu tolik bílkovin, že strčí do kapsy i 100 g vepřový řízek. Něco na té čočce přeci jenom je ;-)
.
Filozofická úvaha nad talířem čočky:
Diogenes večeřel čočku s chlebem. Viděl ho Aristippos, filozof, který si žil pohodlně díky tomu, že lichotil králi. Aristippos řekl: Kdyby ses naučil podbízet se králi, nemusel by ses živit čočkou. Diogenes odpověděl: Nauč se živit se čočkou a nebudeš muset věnovat takovou péči králi.
.
Víte, že
.
Čočka zná recept na dlouhý, zdravý a spokojený život. Počítáním čočkových zrníček utopených v polévce si ho prodloužíte ;-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Anketa

Jaký je váš vztah k čočce?

Čočku mám rád(a) 93.7% (74)
Čočku nemám rád(a) 6.3% (5)

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 17. května 2011 v 21:41 | Reagovat

Čočka je dobrá.

2 Alena Alena | Web | 17. května 2011 v 22:38 | Reagovat

Čočkovou polévku máme rádi, já ji připravuji s krupičkovými nočky, ale tato tvoje je excelentní. Nabízí se přímo k ochutnání. :-)

3 HaF HaF | Web | 17. května 2011 v 23:59 | Reagovat

Pro mne zase trošku nová varianta čočkové polévky! Vypadá skvěle, musím vyzkoušet. U nás je velmi oblíbená čočková se zelím.

4 Papája Papája | 18. května 2011 v 9:14 | Reagovat

Čočku všichni milujeme....I malou červenou. Ostatně jako všechny luštěniny.
Varianta polévky je pro mne taky malinko jiná, ale určitě bude výborná.... U nás máme rádi "husťačky," ve kterých pomalu stojí lžíce.:o)

5 DolceVita DolceVita | Web | 18. května 2011 v 12:18 | Reagovat

[1]: TlusŤjoch:

Co je zdravé, může být občas i dobré :-)

6 DolceVita DolceVita | Web | 18. května 2011 v 13:13 | Reagovat

[2]: Alena:

S nočky jsem ji ještě nedělala, ale je to další cesta, kudy na ni příště jít :-)

7 DolceVita DolceVita | Web | 18. května 2011 v 13:14 | Reagovat

[3]: HaF:

Čočkovou se zelím neznám, ale věřím tomu, že kdyby nebyla dobrá, na tvé plotně doma nezavoní :-)

8 DolceVita DolceVita | Web | 18. května 2011 v 13:17 | Reagovat

[4]: Papája:

Krom klasické čočkovky si občas z lásky k čočce zaexperimentuji a udělám ji jinak. Tahle polívka byla čočková "husťačka" a měla jsem štěstí, že ji otestovali hned 3 kamarádi. Prošla se ctí :-) ... čekala jsem výtky, že v ní chybí kus uzeného ;-)

9 Madla Madla | Web | 19. května 2011 v 11:05 | Reagovat

Krásná čočkovka, jen co je pravda. Přesně takové husté čočkovky u nás doma milujeme. Já je nejradši dělám z čočky červené, příprava se uspíší a polévku také nemusím ničím zahušťovat, protože o to se postará část rozvařené čočky. Nejvíce nám chutná zimní varianta s domácím kysaným zelím, ale tyto odlehčené letní verze nejsou také vůbec k zahození. Jen je škoda, že se dnes mnoho lidí ofrňuje nad zdravými a dobrými luštěninami.

10 Olinka Olinka | Web | 19. května 2011 v 19:22 | Reagovat

Safra, co čočkovka, ale hrachovku jsem dlouho neměla! Přítel se mě minule vyptával, jestli prý ji umím, suverénně jsem odvětila, že samozřejmě ano - pouze jsem decentně pomlčela, že jsme ji ještě nikdy nevařila:-))
Čočkovku jsem dělala na Silvestra, obrovský kotel, vývar a masíčko z prasečích ocásků, bez brambor, zato s hromadou kořenové zeleniny. Jéje, ale teď v tom teple bych si dala spíš tu červenočočkovou s rajčaty a karí...

11 Freak Freak | Web | 20. května 2011 v 20:34 | Reagovat

.)

12 Lenka Lenka | 8. června 2011 v 13:05 | Reagovat

:) Zdravím milovníky čočky:) Taky ji moc ráda vařím. A místo masa tam dávám na kostičky uzené tofu - výborně ji ochutí:)

Chci se ale zeptat. Pořád nerozumím tomu, proč se má čočka vařit v též vodě, ve které se namáčela? Má to nějaký význam? Já ji právě slévám, čočku ječtě proplachuji a vařím v nové vodě, protože jsem si dosud myslela, že tímto se právě odplaví pryč nejen nečistoty, ale i látky ze slupek, které nadýmají. Tak co? Slívat nebo vařit ve stejné vodě. Co je lepší?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama