Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Dušená pohanka s houbami

4. května 2011 v 13:33 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Houby
Pohanka (Fagopyrum) je superpotravina moderní doby, kterou znaly už naše babičky. Existuje v cca 15 druzích, ale bez ohledu na četnost je nejoblíbenější ve formě malých krupek. V Čechách se pohanka pěstuje již od 16. století a je blahodárnou rostlinou bohatou na rutin, čímž pozitivně působí na zmírnění problémů s cévami a křečovými žílami, reguluje krevní srážlivost. Koho trápí opary, měl by pohanku zařadit do svého jídelníčku. Co třeba v nějakém houbovém pokrmu. Spojíte užitečné s příjemným a najdete dobré uplatnění pro zbylé sušené houby, které se nespotřebovaly do bramboračky. Za pár dnů je tu nová houbová sezóna a houbaři se už nemůžou dočkat až na plotně zavoní první houbovka z čerstvých hub.
.
Jak uvařit pohanku?
  • 1 čtvrtlitrový hrnek pohanky
  • 1 a ½ až 2 hrnky vody
  • 2 lžičky oleje
  • sůl
Propláchnutou pohanku dáme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a přidáme 1 lžíci olivového oleje. Jakmile začne voda vřít, krátce povaříme cca 2 až 3 minuty a odstavíme. Po celou dobu pohanku nemícháme. Hrnec zakryjeme poklicí, event. utěsníme utěrkou a pohanku necháme po dobu 30 minut dojít.

Pohanku si můžeme uvařit i den předem. Pokud ji chceme podávat jako přílohu, dochutíme ji bylinkami, osmaženou cibulkou, česnekem nebo kouskem uzené slaniny. Vynikající je dušená pohanka v kombinaci s houbami.

.
Dušená pohanka s houbami
4 porce
  • uvařená pohanka (dle výše popsaného doporučení)
  • ½ hrnku uvařené rýže nebo trhaných krupek
  • 3 lžíce oleje (olivový nebo slunečnicový)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • ½ hrnku sušených hub (předem namočených)
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • snítka tymiánu
  • 40 g másla
balzamikový přeliv:
  • 2 lžíce balzamikového octa (Aceto Balsamico)
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 lžíce medu
V kastrolu nebo ve woku rozehřejeme olej s plátkem másla. Oloupanou cibuli drobně pokrájíme a krátce osmahneme s plátky česneku. Přidáme předem namočené a drobně pokrájené sušené houby. Orestujeme, po chvilce zalijeme několika lžícemi vody, ve které se houby máčely, osolíme, opepříme, ovoníme snítkou tymiánu a přidáme uvařenou pohanku s rýží. Společně prohřejeme a zjemníme plátkem másla. Pohanku na talíři pokapeme balzamikovým přelivem. Ten připravíme rozšleháním octa, olivového oleje a medu.

Tip:
Takto připravenou pohanku můžeme podávat obloženou půlkou vařeného vejce, zeleninou, listem salátu a s měsíčkem citrónu. Zajímavé chuti dosáhneme, když místo sušených hub použijeme hlívu ústřičnou a pokrm před podáváním pokapeme ústřicovou omáčkou.
.
Pohanková polévka se sušenými houbami
4 porce
  • 30 g sušených hub
  • 60 g pohanky
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 60 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 10 g sladké mleté papriky
  • špetka pepře
  • sůl
  • 1 litr vývaru (nejlépe zeleninového)
Přebranou a spařenou pohanku necháme okapat. V kastrole rozehřejeme polovinu másla a pohanku na něm krátce orestujeme. Zalijeme 1 litrem vývaru, přidáme předem namočené a drobně nasekané sušené houby, osolíme, opepříme a povaříme doměkka. Z másla a jemně nakrájené cibule si připravíme světlou jíšku, rozředíme ji šálkem vychladlého polévkového vývaru a vlijeme zpět do polévky. Rozšleháme, povaříme a hotovou polévku dochutíme jemně utřeným česnekem.
.
Pohanková kaše s čerstvými houbami
4 porce
  • 250 g pohankové krupice (koupíte v prodejně zdravé výživy)
  • hovězí vývar (možno použít z bujónové kostky)
  • 250 g čerstvých hub (hříbky, křemenáče, klouzky)
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • 50 g másla
  • 100 ml smetany
  • máslo a strouhanka na vymazání a vysypání zapékací nádoby
Pohanku spaříme vodou a necháme odkapat. V kastrole ji na rozehřátém sádle krátce osmažíme a zalijeme malým množstvím vývaru tak, aby byla jen potopena. Osolíme a krátce podusíme. Pohanka nesmí být rozvařená. Přidáme k ní na drobné kousky nakrájené houby, předem podušené na másle s cibulkou, osolíme, opepříme. Vejce rozšleháme se smetanou. Pohankovou směs s houbami rozprostřeme do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku, zalijeme směsí vajec rozšlehaných se smetanou a v horké troubě po dobu 25 minut zapečeme.
Pohanka není obilnina, ale patří k rdesnovitým rostlinám. Má moučnatá semena, ze kterých se mele pohanková mouka. Nutričně je velmi hodnotná, obsahuje i to, co jinde nenajdeme.
.
Proč jíst pohanku? Jednak je zdravá a když se dobře připraví, má skvělou chuť.
Jak připravujete pohanku vy? Rozdělte se o vaše skvělé nápady.
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

11 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 4. května 2011 v 14:02 | Reagovat

My pohani máme pohankovou kaši rádi.

2 singer-ladygaga singer-ladygaga | Web | 4. května 2011 v 19:58 | Reagovat

Podívej se na seznam skladeb z nově připravovaného alba Lady Gaga Born This Way http://singer-ladygaga.blog.cz/1105/born-this-way-seznam-skladeb

3 DolceVita DolceVita | Web | 4. května 2011 v 20:53 | Reagovat

[1]: TlusŤjoch:

Pohanku ani pohani nepohaní :-)

4 HaF HaF | E-mail | Web | 4. května 2011 v 22:29 | Reagovat

Pohanku mám ráda, stejně tak jáhly, kroupy. Jen ten zbytek rodiny pořád nějak stávkuje. Je škoda, že tyhle staré potraviny nejsou tak oblíbené. Budu muset tu naši rodinu nějak ošidit a tajně jim tyto dobrůtky naservírovat!
Pohankovo-houbové recepty vypadají lákavě!

5 Madla Madla | Web | 5. května 2011 v 10:40 | Reagovat

Zrovna včera jsem dělala jemné pohankové risotto s parmezánem a odpoledne jsem zapékala domácí pohankové müsli, které je opravdu báječné. Pohanku mám prostě ráda na sladko i na slano, výborná je třeba takto: http://madlinakuchyne.blog.cz/1003/pohankove-risoto-s-pecenym-cesnekem-a-hlivou
jen škoda, že u nás doma se manžel nad pohankou ofrňuje, takže si ji musím pro sebe a synka vařit jen v době jeho nepřítomnosti. Ti chlapi zkrátka někdy neví, co je dobré :-)

6 sigrid sigrid | 5. května 2011 v 18:52 | Reagovat

Šárko, pohankovo houbové recepty vypadají úplně báječně a určitě na ně půjde spotřebovat i zbytek hub z mrazáku. Díky!
Letos, když jsem likvidovala velikonoční vaječné zásoby jsem vyzkoušela salát z dušené pohanky, pečené červené řepy, cibule a vajec na tvrdo se zálivkou z kysané smetany. Recept kdosi přivezl ze slovanského východu. Byl moc dobrý, ale velmi sytý.

7 DolceVita DolceVita | Web | 6. května 2011 v 12:30 | Reagovat

[4]: HaF:

U nás je situace lehce podobná :-) Kroupy jím jenom já, ale s pohankou to nebylo tak zlé. Možná je to tím, že si potrví na vůni hub a ta byla velmi příjemná a maličko dominovala.

8 DolceVita DolceVita | Web | 6. května 2011 v 12:31 | Reagovat

[5]: Madla:

Co se synek v mládí naučí, bude mu jenom ku prospěchu ve věku pozdějším. U jídla to platí dvojnásob :-) Pohankové risoto s hlívou vypadá velmi zajímavě, děkuji za lákavý odkaz.

9 DolceVita DolceVita | Web | 6. května 2011 v 12:34 | Reagovat

[6]: sigrid:

Vylovit poslední zbytky mražených hub v tomto období má své kouzlo. Já se tím vždycky připravím na novou houbařskou sezónu a mé těšení spočívá i v tom, že vyprázdním alespoň jeden regál mrazničky na lesní plody. Houby a borůvky nemohou v jihočeské mrazničce chybět. I když je mám mnohem raději čerstvé, nutkání dělat si mražené zásoby mám vždycky :-) Inspirace ze slovanského východu se mi moc líbí.

Pěkný slunečný víkend! :-)

10 Myosotis Myosotis | 6. května 2011 v 14:39 | Reagovat

Přidávám se ke chvále pohanky. :-)

Jen pro ty, kteří z ní chtějí vytěžit co nejvíc rutinu (pokud trpí např. na křečové žíly jako já), chci říct, že jí mohou vařit i jinak.

V knize Léčba výživou od manželů Červených i jinde se doporučuje tento postup: pohanku nasypat do vroucí osolené vody(1 díl pohanky, 1 a půl dílu vody), zaklapnout pokličkou a nechat dojít pod peřinou 20-25 minut. Teplem z horkého hrnce tam dojde úplně akorát. Delším působením teplot kolem varu se totiž část rutinu zničí a odchází i vitamíny sk. B.
Správný poměr vody a pohanky zajistí, že vody bude tak akorát, aby se vsákla a mnoho jí nezbyde. To je další opatření proti ztrátě rutinu, protože ten se vyluhuje do vody. Kdybychom ji pak vylili, byla by to škoda. (Jindy naopak tuto jeho vlastnost můžeme využít a připravit si pohankový čaj.)

A těm kteří pohanku moc neznají by se mohla hodit informace, že jsou k dostání dva druhy. Jedna loupaná mechanicky, druhá loupaná chemickou cestou. Ta první je světlá a najdeme jí spíš ve zdravých výživách prodávanou v sáčku. Druhá je před i po uvaření trochu tmavší a narážím na ní i v supermarketech, protože ji distribuuje v krabičkách Lagris.
Liší se hlavně pachem při vaření a mají mírně odlišnou chuť.

Nevím, které kdo přijde na chuť, jen v případě, že jeden druh někomu "nesedne", vyplatí se zkusit ještě ten druhý.

Osobně vyhledávám mechanicky loupanou pohanku, protože se mi nelíbí ten jakoby "nemocniční" odér, který vydává ta druhá, když jí vařím. Mechanicky loupaná skoro nijak nevoní. :-)

Snad budou tyto nevyžádané rady k užitku a né k zlosti... ;-D

11 Amelie Amelie | Web | 6. května 2011 v 22:38 | Reagovat

úúžasné recepty!!!

12 Frkal Frkal | Web | 7. května 2011 v 0:18 | Reagovat

No ja nevim, neslo by do toho dat aspon trosku masa, aby clovek nabral silu na praci nebo sport? Ono   <A HREF="http://www.pitstopmotorcycles.co.uk/workshop-blog/post/bruces-latest-blog.aspx">Prejet jizni Ameriku na Motorce</A> da neco energie...

13 Zuzi98 Zuzi98 | Web | 8. května 2011 v 9:59 | Reagovat

ahojky, jukni na muj blogis a oplať mi návšťěvku... :-) Sorráč za reklamku

14 DolceVita DolceVita | Web | 8. května 2011 v 12:12 | Reagovat

[10]: Myosis:

Nevyžádané rady jsou žádané a rozhodně k užitku! Díky moc za ně ;-)

15 DolceVita DolceVita | Web | 8. května 2011 v 12:13 | Reagovat

[11]: Amelie:

Občas něco malého zdravého nemůže zaškodit :-)

16 DolceVita DolceVita | Web | 8. května 2011 v 12:16 | Reagovat

[12]: Frkal:

Masem se dá vždycky všechno vylepšit :-)

Chápu, že chlapům pohanka zrovna nejde pod nos a takový pořádný kus masa v nich vzbuzuje daleko větší emoce :-))) Recept na dobrý biftek tady nechybí a další masové dobroty budou brzy na programu :-)

17 koralkyprodej koralkyprodej | Web | 12. května 2011 v 19:29 | Reagovat

Vypadá to skvěle :)

18 nellolita nellolita | Web | 14. května 2011 v 9:47 | Reagovat

Vyzerá to vážne dobre :-)

19 Jasmína Jasmína | Web | 14. května 2011 v 16:38 | Reagovat

Hned bych si dala.., lákavé :)

20 Tom Tom | 23. května 2011 v 12:13 | Reagovat

Stahuj MTV hity a další dobovou muziku http://www.mp3stahuj.cz

21 Anita Anita | 1. června 2011 v 14:16 | Reagovat

[5]: Madlo, moc by mě zajímal recept na pohankové  müsli, na Vašich stránkách jsem ho nenašla. Jsem bezlepkář a po müsli prahnu už dlouho. Mohla byste se, prosím, o recept podělit?

22 Romi Romi | 20. června 2011 v 21:23 | Reagovat

[10]:
Děkuji za info, jsem pohanková začátečnice (bohužel), i když pohankový salát miluju. Ale asi tak dobrý, jako ho kupuji u nás ve zdr.výživě, se mi vykouzlit nepodaří. Dneska, tedy coby nováček, udělám ten recept s houbami, tak snad bude chutnat. A protože jsem zde poprvé, tak snad "okoukám" i jiné skvělé recepty.

[10]:

23 DolceVita DolceVita | Web | 22. června 2011 v 15:52 | Reagovat

[22]: Romi:

Vítám tě tu a snad se ti zalíbí i ostatní receptury a najdeš tu něco chutného i v budoucnu. Pro další inspiraci tě zvu i na můj gurmánský blog www.gurmanka.cz
Co není zde, bude nejspíš tam :-)

Krásné léto přeje Šárka

24 Eva Eva | 27. července 2011 v 14:47 | Reagovat

Já mám pohanku ráda i jen tak uvařenou a ochucenou smaženou cibulkou a slaninkou :-) Jen jí vařím rovnou doměkka, je to rychlejší, než 3 minuty vařit a pak do peřin.

25 DolceVita DolceVita | Web | 28. července 2011 v 1:34 | Reagovat

[24]: Eva:

To je určitě pravda, že se to dá celá odvařit pěkně na plotně ;-) Zapojit do toho i peřiny je už romantická nadstavba, tak trochu pro zábavu :-) Ale funguje to!

26 Petrit Petrit | E-mail | Web | 15. listopadu 2011 v 16:20 | Reagovat

Usmívej se,zítra bude hůř…:-) Dobrej článek...

27 toffo toffo | Web | 3. března 2012 v 7:09 | Reagovat

Tak si tak hledám, jak správně uvařit pohanku lámanku a kampak já se nedostanu.:-) Postup jsem včera večer dodržela, jen jsem dala asi více vody, byla kašovitá. Hezký den.

28 DolceVita DolceVita | Web | 3. března 2012 v 12:43 | Reagovat

[27]: toffo:

S lámankou si není potřeba moc dlouho lámat hlavu :-) Díky internetu si dnes všichni rychle se vším poradíme - těším se na tvůj recep.

Také mám doma všechny možné zásoby, které by se měly s jarem honem rychle provětrat. Dnes si lámu hlavu, co si uvařím dobrého, když jsem doma sama. Asi to vyřeším jen kávou a čokoládou :-) A stolovat budu ve skleníku, je tam krásně teplo. Společnosti mi budou dělat bylinky a mrazem přešlé tři celery. Hurá, je jaro!

29 Petra Petra | 3. března 2012 v 18:45 | Reagovat

Ahoj pohaňáci a pohaňanky :D přišla jsem zde pro vás abych vám poradila , pomohla , ukázala vše o pohance jejích jinde nezveřejněných účincích a supr recepty které jinde snad ani nenajdete jestli chcete vidět web tak napište sms ve tvaru : "twinstar 91185" (bez uvozovek samozřejmě) na číslo : 9002099

Na váš mobil se obratem pošle web kde to vše co jsem vyjmenovala je !

Cena sms stejná jako u vašeho operátora ( u mě 2kč)

30 DolceVita DolceVita | Web | 3. března 2012 v 18:55 | Reagovat

[29]: Petra:

Tento způsob reklamy je zde na mém blogu nevhodný. Pohanka nemá žádné tajnosti a všechny její pozitivní účinky již byly někde zveřejněny :-) Díky za pochopení.

31 http://www.nikeblazerpascherpc.fr http://www.nikeblazerpascherpc.fr | E-mail | Web | 7. listopadu 2014 v 4:02 | Reagovat

To zaručí, že budou v dobré kondici a snadno k mání. Žádné velké běhání, všechno jsem se dá opatřit během krátké chvilky. Určitě se to podaří i vám

32 Marek Marek | 25. června 2015 v 16:34 | Reagovat

POZOR na pohanku!

Pohanka je sice skvělá potravina, ale je potřeba dávat pozor na to, zda kupujete světlou, nebo tmavou. Tmavá se zpracovává tepelně a není tak výživná a může dokonce tělu škodit. Doporučuji spíše pohanku světlou, která je loupaná mechanicky a díky tomu má mnohem více cenných látek.
Více informací najdete na https://www.rawmarket.cz/obiloviny/pohanka

33 Beverli Beverli | E-mail | Web | 23. května 2016 v 16:12 | Reagovat

The website is looking bit flashy and it catches the visitors eyes. Design is pretty simple and a good user friendly interface.

34 iran iran | Web | 8. září 2016 v 18:11 | Reagovat

půjčka 20000 na měsíc :-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama