Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Květen 2011

Vodouch - starý hřích ke kafíčku

25. května 2011 v 1:36 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně

Určitě znáte všechny staré dobré sladké recepty, které v kuchyni zlidověly a tím pádem je zná opravdu každý. A možná proto se na ně zapomíná. Jsou okoukané a ničím neohromí. Hledáme něco nového, co musí překvapit a vzbudit na čas zase nové nadšení. Staré recepty leží někde ladem. Našla jsem načmáranou poznámku s receptem na koláč zvaný "vodouch", dokonce s poznámkou, že mu přezdívají "šup do trouby". Hned jsem si vybavila, že mě ten název i tenkrát pobavil. Ale pamatovala jsem si, že koláč to byl chutný a já si na něj už tolik let ani nepomyslela. Tak si tady ukládám jednu pozapomenutou soukromou vzpomínku na dávné časy.

Je tu snad někdo, kdo by "vodouch" neznal? V tom případě se mu možná bude hodit recept.

Tmavý koláč, zvaný "vodouch"

.


Odměřujeme skleničkou o objemu 200 ml - to proces přípravy vždycky urychlí.
.


Potřebujeme:
  • 1 Heru
  • 1 a ½ sklenky cukru
  • ½ sklenky vody - nejlepší výsledek jsem dosáhla s minerálkou Mattoni
  • 3 lžíce kakaa - vše svaříme ve vodní lázni.

Dále potřebujeme:
  • 4 vejce
  • 1 a ½ sklenky polohrubé mouky
  • ¾ prášku do pečiva
  • tuk na vymazání pečicího plechu
  • kokos nebo strouhané ořechy na posypání
Tuk rozehřejeme ve vodní lázni a přidáme k němu vodu a kakao. Odebereme jednu plnou sklenici vzniklé hmoty a použijeme ji později na polevu.

Do zbylé směsi vmícháme vejce, polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a připravíme hladké polotekuté těsto.

Nalijeme do vymazaného a vysypaného hlubšího plechu nebo pekáčku, povrch uhladíme stěrkou a v předehřáté troubě na 180 °C pečeme cca 20-25 minut.

Upečený, ještě horký koláč zalijeme polevou a posypeme strouhaným kokosem nebo nasekanými oříšky.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

Něco na té čočkové polévce přeci jenom je

17. května 2011 v 21:28 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Polévky teplé & studené
Čočková polévka, které nic nechybí - Dobrou polévkou se dá bojovat proti stresu, proti depresi a v neposlední řadě též proti hladu. V téhle čočkové polévce nechybí nic, co dokáže její pozitivní účinky znásobit. Uzené nebo jiné masové speciality tam budete hledat marně, ale určitě oceníte její odlehčenou verzi a bude vám chutnat ;-)
.
Čočková polévka, ve které vůbec nic nechybí
  • 1 hrnek drobné čočky
  • 2 lžíce rýže nebo trhaných krupek
  • olivový olej
  • 1 větší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 mrkve
  • 1 plátek citrónu
  • 3 brambory
  • libeček (zelené maggi ze zahrádky)
  • kousek pórku
  • pepř
  • sůl
  • 100 ml kysané smetany
Čím je čočka drobnější, tím je její chuť intenzivnější, proto ji vařím z drobných zrnek. Pro rychlejší přípravu je možno koupit čočku konzervovanou. Suchou čočku před přípravou nejprve přebereme a propláchneme pod tekoucí vodou. Zalijeme studenou vodou tak, aby čočka byla potopená a necháme do druhého dne stát. Kdo nemá čas, nechá ji máčet cca 3 hodiny - to by mělo stačit. V téže vodě čočku zvolna uvaříme. Je-li třeba, vodu během varu doléváme. Nesolíme! Sůl přidáme až když čočka změkne.
.
Na polévku oloupeme cibuli, drobně ji nakrájíme a na olivovém oleji osmahneme. Přidáme na tenké plátky nakrájený česnek a hrubě nastrouhanou nebo na nudličky nakrájenou mrkev. Společně orestujeme s plátkem citrónu. Přidáme čočku, na drobné kostičky nakrájené brambory, nasekanou libečkovou nať, pórek a zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem. Kdo chce mít polévku vydatnější, přidá si hrst rýže nebo krupek. Osolíme, opepříme a po dobu 15-20 minut povaříme. Do hotové polévky přidáme kysanou smetanu a dobře rozmícháme. Podáváme s tmavým chlebem. Hotovou polévku můžeme přikrášlit nasekanou zelenou petrželkou.

.
Proč do polévky citrón? Dodá jí vitamín C a tím se zlepší její chuť a vstřebávání železa.
Proč rýže nebo krupky? Luštěninám chybí esenciální kyseliny a obiloviny jich mají na rozdávání.
Proč kysaná smetana? Je štědrá na vápník, kterého má čočka velmi málo.
Proč mrkev? Protože má provitamin A a ten se v čočce nenachází.
.
100 g čočky dodá tělu tolik bílkovin, že strčí do kapsy i 100 g vepřový řízek. Něco na té čočce přeci jenom je ;-)
.
Filozofická úvaha nad talířem čočky:
Diogenes večeřel čočku s chlebem. Viděl ho Aristippos, filozof, který si žil pohodlně díky tomu, že lichotil králi. Aristippos řekl: Kdyby ses naučil podbízet se králi, nemusel by ses živit čočkou. Diogenes odpověděl: Nauč se živit se čočkou a nebudeš muset věnovat takovou péči králi.
.
Víte, že
.
Čočka zná recept na dlouhý, zdravý a spokojený život. Počítáním čočkových zrníček utopených v polévce si ho prodloužíte ;-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

Dušená pohanka s houbami

4. května 2011 v 13:33 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Houby
Pohanka (Fagopyrum) je superpotravina moderní doby, kterou znaly už naše babičky. Existuje v cca 15 druzích, ale bez ohledu na četnost je nejoblíbenější ve formě malých krupek. V Čechách se pohanka pěstuje již od 16. století a je blahodárnou rostlinou bohatou na rutin, čímž pozitivně působí na zmírnění problémů s cévami a křečovými žílami, reguluje krevní srážlivost. Koho trápí opary, měl by pohanku zařadit do svého jídelníčku. Co třeba v nějakém houbovém pokrmu. Spojíte užitečné s příjemným a najdete dobré uplatnění pro zbylé sušené houby, které se nespotřebovaly do bramboračky. Za pár dnů je tu nová houbová sezóna a houbaři se už nemůžou dočkat až na plotně zavoní první houbovka z čerstvých hub.
.
Jak uvařit pohanku?
  • 1 čtvrtlitrový hrnek pohanky
  • 1 a ½ až 2 hrnky vody
  • 2 lžičky oleje
  • sůl
Propláchnutou pohanku dáme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a přidáme 1 lžíci olivového oleje. Jakmile začne voda vřít, krátce povaříme cca 2 až 3 minuty a odstavíme. Po celou dobu pohanku nemícháme. Hrnec zakryjeme poklicí, event. utěsníme utěrkou a pohanku necháme po dobu 30 minut dojít.

Pohanku si můžeme uvařit i den předem. Pokud ji chceme podávat jako přílohu, dochutíme ji bylinkami, osmaženou cibulkou, česnekem nebo kouskem uzené slaniny. Vynikající je dušená pohanka v kombinaci s houbami.

.
Dušená pohanka s houbami
4 porce
  • uvařená pohanka (dle výše popsaného doporučení)
  • ½ hrnku uvařené rýže nebo trhaných krupek
  • 3 lžíce oleje (olivový nebo slunečnicový)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • ½ hrnku sušených hub (předem namočených)
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • snítka tymiánu
  • 40 g másla
balzamikový přeliv:
  • 2 lžíce balzamikového octa (Aceto Balsamico)
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 lžíce medu
V kastrolu nebo ve woku rozehřejeme olej s plátkem másla. Oloupanou cibuli drobně pokrájíme a krátce osmahneme s plátky česneku. Přidáme předem namočené a drobně pokrájené sušené houby. Orestujeme, po chvilce zalijeme několika lžícemi vody, ve které se houby máčely, osolíme, opepříme, ovoníme snítkou tymiánu a přidáme uvařenou pohanku s rýží. Společně prohřejeme a zjemníme plátkem másla. Pohanku na talíři pokapeme balzamikovým přelivem. Ten připravíme rozšleháním octa, olivového oleje a medu.

Tip:
Takto připravenou pohanku můžeme podávat obloženou půlkou vařeného vejce, zeleninou, listem salátu a s měsíčkem citrónu. Zajímavé chuti dosáhneme, když místo sušených hub použijeme hlívu ústřičnou a pokrm před podáváním pokapeme ústřicovou omáčkou.
.
Pohanková polévka se sušenými houbami
4 porce
  • 30 g sušených hub
  • 60 g pohanky
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 60 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 10 g sladké mleté papriky
  • špetka pepře
  • sůl
  • 1 litr vývaru (nejlépe zeleninového)
Přebranou a spařenou pohanku necháme okapat. V kastrole rozehřejeme polovinu másla a pohanku na něm krátce orestujeme. Zalijeme 1 litrem vývaru, přidáme předem namočené a drobně nasekané sušené houby, osolíme, opepříme a povaříme doměkka. Z másla a jemně nakrájené cibule si připravíme světlou jíšku, rozředíme ji šálkem vychladlého polévkového vývaru a vlijeme zpět do polévky. Rozšleháme, povaříme a hotovou polévku dochutíme jemně utřeným česnekem.
.
Pohanková kaše s čerstvými houbami
4 porce
  • 250 g pohankové krupice (koupíte v prodejně zdravé výživy)
  • hovězí vývar (možno použít z bujónové kostky)
  • 250 g čerstvých hub (hříbky, křemenáče, klouzky)
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • 50 g másla
  • 100 ml smetany
  • máslo a strouhanka na vymazání a vysypání zapékací nádoby
Pohanku spaříme vodou a necháme odkapat. V kastrole ji na rozehřátém sádle krátce osmažíme a zalijeme malým množstvím vývaru tak, aby byla jen potopena. Osolíme a krátce podusíme. Pohanka nesmí být rozvařená. Přidáme k ní na drobné kousky nakrájené houby, předem podušené na másle s cibulkou, osolíme, opepříme. Vejce rozšleháme se smetanou. Pohankovou směs s houbami rozprostřeme do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku, zalijeme směsí vajec rozšlehaných se smetanou a v horké troubě po dobu 25 minut zapečeme.
Pohanka není obilnina, ale patří k rdesnovitým rostlinám. Má moučnatá semena, ze kterých se mele pohanková mouka. Nutričně je velmi hodnotná, obsahuje i to, co jinde nenajdeme.
.
Proč jíst pohanku? Jednak je zdravá a když se dobře připraví, má skvělou chuť.
Jak připravujete pohanku vy? Rozdělte se o vaše skvělé nápady.
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.