Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Paprikové lusky plněné ovčím sýrem

14. dubna 2011 v 1:50 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Sýry

Paprikové lusky plněné mletým masem a s rajskou omáčkou jsou oblíbenou českou klasikou. Kdo miluje papriky, toho nadchne i balkánská dobrota - papriky nadívané ovčím sýrem.

Čuški sis sirene
Tradičně se v balkánské kuchyni připravuje tak, že se papriky předem v horké troubě opečou na plechu. Jen co slupka popraská a začne tmavnout, vyndáme je, naskládáme do hrnce, přikryjeme poklicí a necháme dobrých 10 minut zapařit. Stáhneme z nich slupku, lusky podélně otevřeme a naplníme nádivkou z ovčího sýra rozetřeného s jedním vejcem a malým množstvím kysané smetany. Naplněné lusky vložíme ještě na 30 minut do rozehřáté trouby a zapečeme je. Před podáváním pokapeme dobrým olejem. Solit nemusíme, ovčí sýr je slaný tak akorát. Podáváme teplé s kouskem pečiva.

Paprikové lusky plněné ovčím sýrem
Dělám je často a nejraději ve velkém množství. Z tohoto důvodu jsem si recepturu poněkud zjednodušila a upravila k obrazotvornosti jazyka svého.

Zelené maďarské papriky (mohou i krapet pálit) rozkrojím, odstraním semínka a naplním kouskem sýra (balkánský nebo řecká feta). Pokladu plátky česneku, přidám kousek chilli papričky, snítku tymiánu a nezbytnou kapku olivového oleje. Potom už stačí vložit do horké trouby na cca 35 až 40 minut a zapéct v keramické nádobě, ve které se bude i servírovat. Nejskvělejší je všechna vypečená šťáva, proto je škoda se o ni připravit. Kdo si chce papriku předem oloupat, obratně to zvládne příborem rovnou na talíři. Musím se ale přiznat k tomu, že předem oloupané papriky jsou něčím daleko dokonalejším a většinou si s tím tu práci navíc ráda dám. Uvažte to sami :-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Borůvková Borůvková | Web | 14. dubna 2011 v 7:09 | Reagovat

Mňam! vypadá to výborně. :)

2 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 14. dubna 2011 v 9:09 | Reagovat

Sýr mám rád, papriky taky, takže není co řešit, obzvlášt když se to zpikantní tou chilli papričkou (když je ten čilirok)

3 Madla Madla | Web | 14. dubna 2011 v 10:20 | Reagovat

Miluju ovčí sýry a takováto variace na plněné papriky je jednoduchá, elegantní a je mi víc než po chuti. Stačí pár kvalitních surovin a báječný lehký oběd nebo večeře jsou hotovy. Mňam, úplně cítím tu vůni. S čím jste podávali?

4 Janah Janah | Web | 14. dubna 2011 v 14:31 | Reagovat

Dala bych si, feta je tu naštěstí dostupná (na rozdíl od brynzy), takže mi nic nebrání. :-b

5 DolceVita DolceVita | Web | 15. dubna 2011 v 12:52 | Reagovat

[3]: Madla:

Dobrý ovčí sýr je dar z nebes :-) V této kombinaci povýšený na prima kulinární zážitek. S čím jsme podávali? U nás jen s pečivem a nezbytným dobrým vínem. Byla to taková lehká večeře.

6 DolceVita DolceVita | Web | 15. dubna 2011 v 12:53 | Reagovat

[4]: Janah:

Řecká feta je moc fajn :-)

7 DolceVita DolceVita | Web | 15. dubna 2011 v 12:53 | Reagovat

[1]: Borůvková:

Pečením to sice moc nezkrásní, ale vůně je víc než slibná :-)

8 DolceVita DolceVita | Web | 15. dubna 2011 v 12:54 | Reagovat

[2]: TlusŤjoch:

Chilli papričky musí být :-) Poslední roky je ráda sama pěstuji a celkem se mi daří.

9 Mike Mike | Web | 18. dubna 2011 v 12:32 | Reagovat

Tak tohle vypadá vážně luxusně, o víkendu to vyzkouším.

10 Weni Weni | Web | 18. dubna 2011 v 19:16 | Reagovat

vypadá to zajímavě, ale já bych to asi nesnědla, nesnáším papriku

11 nellolita nellolita | Web | 21. dubna 2011 v 22:46 | Reagovat

Môj šitný blog stojí zato pozrieť!
(www.nellolita.blog.cz)

12 deese-joque deese-joque | Web | 22. dubna 2011 v 20:55 | Reagovat

www.deese-joque.blog.cz Fotky na téma do projektů!,Jak se ze mě stala vesnická holka,poprvý retušuju, přejetá zvířátka to vše na mém blogu :)

13 Martin Martin | 26. dubna 2011 v 13:45 | Reagovat

fetu jsem koupil jeste pred ctenim tohoto receptu a mel jsem pred ocima presne tohle...
jsem rad, ze jsem si overil planovany postup

14 DolceVita DolceVita | Web | 27. dubna 2011 v 8:39 | Reagovat

[9]: Mike:

Doporučuji. V jednoduchosti je krása :-) Sýr feta umí vykouzlit pěkné chuťové tóny.

15 DolceVita DolceVita | Web | 27. dubna 2011 v 8:40 | Reagovat

[10]: Weni:

To se nedá nic dělat :-) Milovníků papriky je na světě hodně, tak si to sníme sami :-)

16 DolceVita DolceVita | Web | 27. dubna 2011 v 8:40 | Reagovat

[13]: Martin:

To mám radost :-)

17 Vilemína Vilemína | Web | 3. května 2011 v 14:13 | Reagovat

Papriky a sýr mě taky baví, ale ne to loupání :)

18 DolceVita DolceVita | Web | 4. května 2011 v 13:39 | Reagovat

[17]: Vilemína:

Ale to protivné loupání jim umí pěkně změnit chuť :-) Piplačka to ale je. Kilo paprik se po upečení a oloupání vejde pěkně do dlaně a ta poctivá mravenčí práce není najednou vůbec vidět :-)

19 Léňa Léňa | 8. srpna 2011 v 22:59 | Reagovat

Hit letošního léta u nás v kuchyni. Už jsme měli třikrát, a ta šťáva co z nich zbyde v pekáči je úžasná namáčet do chleba (ciabatty). Moc díky. Papriky takto chutnají skvěle.

20 red wedding dresses red wedding dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:22 | Reagovat

Q. What do computers do when they get hungry?
http://www.standdress.com/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama