Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Slané koláčky k vínu - skrz naskrz žampionové a půvabně prosolené ančovičkou

7. března 2011 v 19:05 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Slané pečení

Každé slušné víno si krom uctivého zacházení zaslouží i chutný doprovod. Přednost mají rychlé nápady pro všechny případy. Tak tady je jeden z mého archivu, který obohacuje sbírku slaného pečiva připraveného z listového těsta. Za pomoci krásných voňavých hlaviček žampiónů (kupte ty největší, které seženete) vykouzlíte během chvilky úžasné koláčky. Čím větší koláček, tím větší požitek.
Víno všechny své vlastnosti vyjeví jen při správné teplotě, tak mu dejte to, co potřebuje. Koláčky vyjeví své půvaby ještě horké, ale stejně nikdy nestačí vychladnout.

Slané koláčky k vínu - skrz naskrz žampionové a půvabně prosolené ančovičkou
Potřebujeme:

· 1 listové těsto rozválené na pečícím papíru
· 10-12 hlaviček čerstvých středně velkých žampiónů
· bylinkový smetanový sýr nebo bylinkové máslo
· 1 plechovka sardelek (ančoviček)
· 1 žloutek na potření
· slunečnicová nebo sezamová semínka na ozdobení

Žampióny očistíme a vylomíme jim nožky.


Listové těsto rozbalíme a nakrájíme podélně dlouhé pruhy široké cca 3 cm. Těstem ovineme žampiónové hlavičky tak, aby byly kloboučky celé obalené, ale důlek v hlavičce zůstal volný pro nádivku.


Doprostřed každého vložíme lžičku nádivky z našlehaného sýru s bylinkami nebo lžičku bylinkového másla. Na nádivku položíme proužek sardelky, který méně výrazným žampiónům dodá pikantnosti a houby vsáknou i trochu slanosti, což jim jen prospěje.


Když zbude proužek těsta, můžeme přes náplň udělat např. tenkou mřížku nebo ozdobit i jinak. Před vložením do trouby koláčky pomažeme žloutkem a posypeme slunečnicovými semínky nebo seznamem. Kdo chce, může přidat i hrubá zrnka soli nebo hrubě mletý pepř.


Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 190 °C cca 30 až 35 minut.


Koláčky budou na povrchu křupavé a uvnitř nebývale šťavnaté a lahodné. Jezte horké a zapíjejte dobrým vínem.

Nepřipomíná někomu z pamětníků pouťových atrakcí takový sešňěrovaný koláček barevný míček piliňák, co se dal vystřílet u kolotočářů v maringotkové střelnici? Chybí mu jen ta pružná gumička :-) Nechala jsem se inspirovat vzpomínkami z mládí :-) Lunaparky voněly cukrovou vatou, tureckým medem, balonky naplněnými heliem a střelným prachem...
Jiná koláčková inspirace:
.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Uzavřená Uzavřená | Web | 7. března 2011 v 19:16 | Reagovat

Vypadá to velice dobře, a chutně.. =) Ale nevím, jak moc by mi chutnaly žampiony.

2 Madla Madla | Web | 7. března 2011 v 19:37 | Reagovat

Voňavé, jednoduché a přitom zcela nevšední a za pár minut hotové. Sardelky už nějaký ten pátek odpočívají a čekají na svou příležitost, v lednici je k mání rozmrazené listové těsto domácí výroby, teď už jen zbývají ty žampiony. Jenže co dělat, když si k takové dobrůtce nemůžu dopřát ani lok lahodného vína :-) Tomu říkám svádění! :-)

3 Čip Čip | Web | 7. března 2011 v 19:41 | Reagovat

Vypadá to dobře, možná bych to mohla zkusit ukuchtit :-).

4 toffo toffo | 7. března 2011 v 20:27 | Reagovat

Podle první fotky jsem ti na ten koláček "skočila na špek," pardon - tedy na žampion.  To je tedy výborný nápad, který budu brzo realizovat!
Piliňáky pamatuju, bylo to nejlevnější zboží, které se dalo na pouti zakoupit. Na gumičce byla i opička se sádrovou hlavou a kožichem z králíka ;-)!

5 Janah Janah | Web | 7. března 2011 v 23:26 | Reagovat

Už po několikáté se mi stalo, že jsem nahlédla do ledničky a zeptala se sama sebe: "Co já s.....budu dělat? Co z toho uvařím?" A pak jsem zašla na tvoje stránky, a tam - recept. Aby nedošlo k mýlce, dnes jsem řešila, co se žampióny. :-)

6 Janah Janah | Web | 7. března 2011 v 23:28 | Reagovat

[4]: Opičky a piliňáky! -Vůně dětství...

7 mici mici | 8. března 2011 v 13:43 | Reagovat

jezis no jo, ten micek se mi ted matne vybavil :D i ta opice :D

8 DolceVita DolceVita | Web | 8. března 2011 v 13:49 | Reagovat

[1]: Uzavřená:

Chutnají dost žampionově :-) Ale zase nejsou tak aromatické, jako houby hřibovité.

9 DolceVita DolceVita | Web | 8. března 2011 v 13:50 | Reagovat

[2]: Madla:

Až bude doba a příležitost na skleničku, tak se možná bude takový recept hodit :-) Užívej si maminkovské období a všechny "zakázané" chutě si střádej do zásoby :-)

10 DolceVita DolceVita | Web | 8. března 2011 v 13:52 | Reagovat

[3]: Čip:

Moc kuchtění s tím není :-) Chce to trochu šikovné prsty, aby se žampiony oblékly do listového kabátku a potom už je to jenom záležitostí dobře rozpálené trouby. Horké plněné žampióny se vyjeví na talíři v tom nejlepším světle :-)

11 DolceVita DolceVita | Web | 8. března 2011 v 14:02 | Reagovat

[4]: toffo:

Žampión je tam pěkně v utajení a v pevném sevření listového těsta se ani na první pohled neprozradí :-) Chuť mě opravdu velmi příjemně překvapila a sama jsem se pochvalovala za nápad použít k osvěžení chuti a dobrému prosolení ančovičky. Zkusila jsem i kousky sušené šunky, ale nad ančovičkami to sušená šunka nevyhrála.

Piliňáky za 1,- Kč a opička na gumě za 3 kačky (?) Úplně tu sádrovou hlavu a králičí kožich vidím :-)))) Jak jsem mohla na ty opičky zapomenout? No jasně, bylo to přesně tak. Jako malá jsem měla pocit, že všechno od kolotoče nutně potřebuji a mělo to pro mě takové zvláštní kouzlo. Asi jsem těm kočovníkům záviděla i život v maringotce, se kterou se posouvají od města k městu :-)

P.S.
Taky ráda cestuji, ale svůj příbytek si nerada tahám s sebou a jsem ráda, když se mám kam vracet :-)

12 DolceVita DolceVita | Web | 8. března 2011 v 14:04 | Reagovat

[5]: Janah:

Asi chodíme do stejné ledničky :-)))) Ráda vařím na jednoduché zadání mé ledničky. Vždycky něco vytáhne, udělám z té suroviny hlavní hvězdu dne a potom se dívám kolem, koho a co bych mohla obsadit do rolí vedlejších. Na plotně většinou vždycky vznikne nějaký příběh k nakousnutí. A je to docela i zábavná hra :-)

13 Mánek Mánek | 8. března 2011 v 14:11 | Reagovat

Moc hezky jsi to vymyslela! :)

Krom piliňáků a opiček si vzpomínám ještě i na "skákací panáky", na pružince. :)

14 DolceVita DolceVita | Web | 8. března 2011 v 23:52 | Reagovat

[13]: Mánek:

Díky za další osvěžení paměti :-)))

15 Tom Tom | 9. března 2011 v 11:32 | Reagovat

http://www.mp3stahuj.cz - web plný zábavy. Stahuj hudbu, vytvářej playlisty, prohlížej videa, posílej obrázky nebo se seznam.

16 Lucy Lucy | E-mail | Web | 10. března 2011 v 9:18 | Reagovat

Velmi mňamozní záležitost, krásně fotíš.

17 DolceVita DolceVita | Web | 10. března 2011 v 10:43 | Reagovat

[16]: Lucy:

Jídlo se dá vždycky načančat ještě lépe. Potom je škoda se do něj zakousnout :-)

18 Radka Radka | Web | 10. března 2011 v 21:01 | Reagovat

zrovna si davam sklenicku bileho a hned bych si tyto krasne kolacky dala ... skoda ze nemam ani listove testo, ani ancovicky ani zampiony!!! ale hned zitra to vsechno kupuju a udelam si to k dalsi sklenicce vinecka ;) dik za tip

19 Joina Joina | Web | 11. března 2011 v 10:19 | Reagovat

Jee, mnam :) už se mi zbíhají sliny. určitě to někdy vyzkouším ;)

20 nellolita nellolita | 13. března 2011 v 11:05 | Reagovat

Neviem či by som to zvladla spraviť ,vyzera to dobre :)

Reklama prepač :
Moj blog: www.nellolita.blog.cz
Najdete:moje videa,novinky,dennik...
Dotazy na moj blog:možete pisať do komentov alebo na moj e-mail ktorý mám na blogu ..dakujem za kuk na blog:) ste milý :)

21 annie-brunette annie-brunette | Web | 13. března 2011 v 13:00 | Reagovat

PROSÍM, KOUKNĚTE SE NA ANNIE-BRUNETTE.BLOG.CZ
MOC MI POMŮŽETE!
MÁM TAM LAYOUTY, VŠECHNO !

22 Cibulka.Stiplava Cibulka.Stiplava | 13. března 2011 v 22:04 | Reagovat

Vyzkoušela jsem včera a jsem naprosto nadšená!!! Koláčky měly veliký úspěch! Výborné, šťavnaté, chuťově zajímavé..Jen si příště musím dát víc záležet na zabalení houbiček, některé se mi pečením pokřivily..ale jinak vynikající recept. Moc Vám děkuji!

23 Lucie Lucie | Web | 13. března 2011 v 22:27 | Reagovat

Vypada to luxusne a hlavne se tim resi muj problem "kam s nim"... Tedy "s nimi" - ancovickami, Vzdycky krabicku koupime, udelame ze dvou ancovicek zalivku na Caesar salat a zbytek nam smrdi v lednici :-)
Micek i opici na gumicce si pamatuju, i kdyz za me teda urcite staly vice nez 1 resp. 3 koruny... Ale byla to supet hracka, vzdycky jsme s tim bojovali a pak nam to ulitlo nebo nas "stipla" ta gumicka :-) Asi se vydam na matejskou!

24 marika marika | Web | 14. března 2011 v 11:25 | Reagovat

mrkni na www.poznavat.cz a staň se fanouškem na FB...díky moc ;-)

25 Shika Shika | Web | 14. března 2011 v 13:22 | Reagovat

Mňaaam, mám chuť! Vyzerajú naozaj výborne :)

26 DolceVita DolceVita | Web | 14. března 2011 v 14:51 | Reagovat

[18]: Radka:

Na tento recept je třeba se trochu předzásobit, ale jinak mu nestojí nic v cestě :-)

27 DolceVita DolceVita | Web | 14. března 2011 v 14:53 | Reagovat

[22]: Cibulka.Stiplava:

Zabalení do těsta je trochu piplavá prácička, ale vyplatí se důslednost, protože potom pečivo vypadá opravdu jako koláčky a nikoho ani nenapadne, se tam ukrývá krásný a šťavnatý žampión :-) Děkuji za vyzkoušení a za zprávu. Zdraví Šárka

28 DolceVita DolceVita | Web | 14. března 2011 v 14:57 | Reagovat

[23]: Lucie:

Ančovičky občas mohou překážet, ale před časem jsem tu na jejich likvidaci uveřejnila zajímavý recept: Ančovičky pod drnem :-) - odkaz níže

http://dolcevita.blog.cz/0801/ancovicky-pod-drnem

Komu ančovičky nesmrdí, ten si je užije na 100 % :-) Dobré je při přípravě omáčce k těstovinám vhodit ančovičku do horkého olivového oleje na pánvičku a nechat ji rozpustit. Krásně se tím obohatí chuť, olej se navoní a těstoviny se tím pádem i zajímavým způsobem osolí. Ať žijí ančovičky :-)

29 Ančika Ančika | Web | 15. března 2011 v 18:01 | Reagovat

Pekny blog

30 nywom nywom | 15. března 2011 v 22:05 | Reagovat

Drobný dotaz: lze podávat i za studena?

31 DolceVita DolceVita | Web | 16. března 2011 v 1:05 | Reagovat

[30]: nywom:

Koláčky chutnají i za studena.

32 food food | Web | 10. dubna 2011 v 1:56 | Reagovat

to vypadá dobře.. miluju slané pečení:)

33 jiturka jiturka | E-mail | Web | 22. dubna 2011 v 20:45 | Reagovat

Co se zbylýma nožkama? Polívku?

34 Cookie Cookie | 23. května 2011 v 22:50 | Reagovat

Jé, ty míčky si pamatuju!!! :o) A koláčky zkusím, úplně jsem se (takhle na noc!) rozslinila! :o)

35 Psi-obchod Psi-obchod | Web | 26. května 2011 v 12:58 | Reagovat

Vypadá to nádherně. Až bude vhodná příležitost určitě vyzkouším. Podle toho podrobného návodu to snad zvládnu i já - kuchařský antitalent :-)

36 DolceVita DolceVita | Web | 27. května 2011 v 2:23 | Reagovat

[35]: Psi-obchod:

O tom nepochybuji :-) I kuchařský antitalent je slovo odvozené od slovního základu "talent" !!! :-)

37 fake rolex fake rolex | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:35 | Reagovat

A. A shooting star!
http://www.theirwatches.com/

38 beach style wedding dresses beach style wedding dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 4:50 | Reagovat

You certainly deserve a round of applause for your post and more specifically, your blog in general. Very high quality material.
http://www.spelldress.net/wedding-dresses-mermaid-wedding-dresses.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama