Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Banánový chlebíček s kokosem, čokoládou a se vzkazem na krabici od banánů

16. března 2011 v 14:37 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně

Nic neprovoní kuchyň lépe než čerstvě upečený banánový chlebíček, právě vytažený z trouby na kuchyňský stůl. Možná právě teď je na banány ten nejlepší čas, protože dobré české ovoce se teprve chystá vstoupit na scénu a zahájit svou letošní sezónu. Sáhnout po lahvi s kompotem? Ve společnosti banánů to nebude potřeba. Proč nezkusit banánový chlebíček s vůní kokosu a navíc s extra porcí čokolády?


Banánový chlebíček s kokosem a čokoládou
  • 2 zralé banány
  • 250 g polohrubé mouky
  • 120 g přírodního cukru
  • 3 vejce
  • 70 g másla
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • 150 ml polotučného mléka
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • 2 lžíce strouhaných čokoládových hoblin - na ozdobu
  • strouhané kokosové lupínky
  • čokoládová poleva
  • pečicí forma na chlebíček
Máslo utřeme s v míse s cukrem a postupně přidáváme žloutky. Oloupané banány rozmačkáme s mlékem. Mouku smícháme s práškem do pečiva a vše společně promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce ho zapracujeme do banánového těsta. Pro oživení chuti můžeme přidat i nějaký jemně strouhaný kokos přímo do těsta a zkombinovat ho s čokoládovými vločkami. Pečeme ve vymazané chlebíčkové formě při teplotě 180 °C cca 35 až 40 minut. Po upečení necháme vychladnout a povrch chlebíčku ozdobíme čokoládovou polevou a kokosem. Já používám velké čokoládové hobliny, které navrším po celé délce chlebíčku, posypu tenkými kokosovými lupínky a zakápnu čokoládovou polevou.
Možná je to právě váš případ, že formu na chlebíček nevlastníte. Nevadí. Nejde totiž o formu, ale o obsah.


Těstem můžete naplnit i malé mufinkové formičky nebo papírové barevné košíčky. Po upečení ozdobte kokosem a čokoládovou polevou.


Víte, že …
Banánovník není strom, ale ve skutečnosti největší bylina na světě. Výraz banán pochází z arabštiny a znamená "prst". Odrůd banánů je na stovky, ale mezi nejznámějšími a na trhu nejoblíbenějšími se z banánových republik objevují odrůdy Silk, Manzana, Cavendish, Cuban Red, Blue Java, Lady Finger, Apple, Gros Michel, Orinoco (tomu se někdy říká koňský nebo oslí), atd. Údajně se první zprávy o pěstování banánů datují z doby před více než 7000 lety v Malajsii, kde je v roce 327 př. n. l. měl objevit Alexander Veliký. Cesta banánů vedla přes Střední východ a později se dostaly až do Afriky. Roku 1516 přivezli banánové výhonky na Kanárské ostrovy Portugalci a tím se zasloužili o jejich rozšíření po celé západní polokouli. Vzniklo impérium více jak 130 banánových republik. Za neproduktivnější pěstitele banánů se považují země Latinské Ameriky, za nimi stojí jihovýchodní Asie a menší podíl lze najít v Africe.
  • Banán je nejoblíbenější ovoce všech světových atletů
  • Banán dodá okamžitou podpůrnou dávku energie
  • Banán po požití vylepší náladu
  • Banán zvýší výkon mozku
  • Banán v podobě mléčného šejku slazeného medem nejlépe zabere na kocovinu
  • Banán lépe pomáhá tělu dostat se z nikotinového absťáku
  • Banán je bohatým zdrojem draslíku (cca 350 g/ks průměrně velkého banánu)
  • Banán je dobrým zdrojem vitaminů skupiny C, B6 a vlákniny
  • Banánová slupka v lidovém léčitelství funguje jako dobrý zklidňovač kůže po komářím kousnutí
Skladování banánů a konzumace
  • Banány je vhodné uchovávat při pokojové teplotě, protože prostředí chladničky jim nesvědčí. V chladničce se zrání zastaví a slupka rychle zčerná.
  • Nezralé banány se mohou nechat dozrát na slunci nebo je můžeme zabalit do papírového (nejlépe tmavého) sáčku s kusem jablka či rajčetem.
  • Banány zahříváním pěkně rozvinou svou chuť, proto jsou oblíbené vařené i pečené.
  • Banány nám chutnají syrové, ale osvěžení zaručí i mražené plody.
  • Krom banánů žlutých, které řadíme do skupiny oblíbeného exotického ovoce se na trhu objevuje též banán zeleninový. Ten chutná oproti svému žlutému bratru jinak a před konzumací se musí nejprve tepelně upravit. Zeleninové banány jsou vynikající smažené a pěkně osolené.


Ikonická značka Chiquita

Poslední verze krabice na banány tu s námi žila 20 let. Začátkem letošního roku přišel čas na velkou změnu. Společnost Chiquita Brands International, Inc. uvádí na evropský trh (včetně České republiky) novou designovou krabici na přepravu banánů s názvem "Moderní ikona", nesoucí certifikaci Aliance deštných pralesů (Rainforest Alliance certification).
Ikonická značka banánů Chiquita po dvaceti letech změnila svůj přepravní obal. Design banánové krabice si zachoval svou povahu krabice, jak ji všichni dobře známe, ale jako přepravní karton doznal několika zásadních změn. Nová designovaná krabice má sice inovovanou grafiku, ale nejzásadnější vylepšení přišlo se změnou konstrukce. Od ledna 2011 jsou po celé Evropě k vidění nové modernizované přepravní kartony na banány, které mají spoustu výhod jak pro obchodníky, tak pro prodejce i konečné spotřebitele. Ve zvětšeném kartonu banány lépe dozrávají, riziko otlaku a mechanického poškození se snižuje na minimum a při přepravě se vyznačují daleko lepší stabilitou, z čehož se můžeme radovat, neboť do prodeje se banány dostanou v daleko lepší kvalitě. Nová krabice od banánů je svěží, moderní a najdeme na ní i "zelený vzkaz" - výzvu pro spotřebitele.
Každá krabice od banánů, díky svým novým kvalitám obstojí ještě lépe při dalším domácímu využití. S takovou krabicí můžeme vesele skladovat nebo se rovnou stěhovat :-)
Nemáte doma náhodou nějakou banánovou krabici? Jestli je stará, opatřete si novou. Díky svému konstrukčnímu řešení bude sloužit mnohem déle. A pošlete banánový vzkaz v krabici zase o dům dál … :-)
.
P.S.
Kdo půjde jen po stylové krabici a nebude si vědět rady s banány, pro toho je tu recept na banánový chlebíček.
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

9 lidí ohodnotilo tento článek.

Anketa

Co vy a banány?

Banány mám moc rád(a) 93.3% (70)
Banány rád(a) nemám 6.7% (5)

Komentáře

1 Anička číslo dvje Anička číslo dvje | E-mail | Web | 16. března 2011 v 15:05 | Reagovat

Chlebíček vypadá rozkošně.. Ráda bych upekla, ale máme doma tři bedny plné sušenek, a ty by tam oxidovaly aspoň pět let.

2 Haiky Haiky | 16. března 2011 v 15:08 | Reagovat

Páni! Vypadá to vážně skvěle! Hned se mi začali sbíhat sliny...mmmm :) Tos vymyslela sama?

3 Michaela Michaela | Web | 16. března 2011 v 15:28 | Reagovat

Vyzera uzasne! Urcite ho niekedy vyskusam.

4 HanaS HanaS | 16. března 2011 v 15:42 | Reagovat

Neviděla jsem tento chlebíček už někde? V kalendáři sladký rok že by? Každopádně přeji hezký den.

5 Petr Petr | E-mail | Web | 16. března 2011 v 16:16 | Reagovat

Nádhera!

A škoda, že to o tom, jak banán pomáhá na kocovinu, jsem nevěděl dříve :)

6 DolceVita DolceVita | Web | 16. března 2011 v 16:44 | Reagovat

[1]: Anička:

Sušenky v takovém množství - to je opravdu velmi věrný a trvanlivý přítel :-)

7 DolceVita DolceVita | Web | 16. března 2011 v 16:48 | Reagovat

[2]: Haiky:

Kompozice zdobení a zátiší s rododendrony - to nešlo vymyslet jinak :-) Inspirace je všude kolem, tak se ráda nechávám inspirovat třeba přírodou a hlavně tím, co je zrovna v domácích zásobách. Banány jsou doma skoro pořád. Celoplošné čokoládové polevy zrovna moc v oblibě nemám, tak s chutí maluji tenké čokoládové linky :-)

8 DolceVita DolceVita | Web | 16. března 2011 v 16:49 | Reagovat

[3]: Michaela:

Dobrý nápad :-)

9 DolceVita DolceVita | Web | 16. března 2011 v 16:52 | Reagovat

[4]: HanaS:

Je to tak! Použila jsem tuto fotku jako ústřední motiv na titulku Sladkého roku :-) V šuplíku mám tolik různých receptů, že je škoda nechat je ležet jenom ladem a proto se k nim alespoň touto cestou vracím. Zrovna jsem pekla banánový chlebíček, ale chybí mi na to focení ta pěkná scenérie s rozkvetlým rododendronem na naší zahradě. Nebude dlouho trvat, bude i ten rododendron :-) Momentálně to venku vypadá tak, že se vrací zima ... Tak alespoň ten dezert na fotografii je optimisticky a jarně naladěný, což je fajn :-)

10 DolceVita DolceVita | Web | 16. března 2011 v 16:53 | Reagovat

[5]: Petr:

Díky :-)
Jestli je to s tou kocovinou pravda, stoupnou banány u mnohých v ceně :o)

Každopádně jsem se to dočetla na mnoha místech, tak by na tom banánovém šprochu mohlo být pravdy trochu! :-)

11 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 16. března 2011 v 17:50 | Reagovat

Hmmm ..tak o víkendu se dám asi do pečení, alepoň využiji novou formu na muffiny:) Snad bude můj výsledek vypadat alespoň zpoloviny tak dobře jako ten zde:D

12 Petr Petr | Web | 18. března 2011 v 8:45 | Reagovat

[10]: Tak já to někdy ověřím. Pokud si na to v tom stavu vzpomenu :)))

13 Madla Madla | Web | 18. března 2011 v 15:51 | Reagovat

Vůně a chuť pečených banánů je opravdu svkělá a když se k ní navíc přidá pěkná porce kokosu a čokolády, je postaráno o pravý gurmánský zážitek. Teď jsem měla v kuchyni doslova banánové hody, protoože náš malý se na nějaký čas rozhodl dát banánům vale. Takže až mi budou příště ležet banány ladem, určitě vyzkouším i tenhle lákavý recept.

14 Selene.☺♥ Majitelka selene-world.blog.cz Selene.☺♥ Majitelka selene-world.blog.cz | E-mail | Web | 18. března 2011 v 18:50 | Reagovat

Ahojky hlásneš pro mě tady http://world-bubbles.blog.cz/1103/3-kolo-sonc prosím, jsem tam jako Selene=Avril Lavigneje to poslední kolo tk moc prosím tvůj hlásek by mi pomohl a hlásněte prosím všichni co si to přečtet prosím je to poslední kolo, určitě vám někde hlásek oplatím když napíšete, tk prosím.

15 Selene.☺♥ Majitelka selene-world.blog.cz Selene.☺♥ Majitelka selene-world.blog.cz | E-mail | Web | 18. března 2011 v 18:50 | Reagovat

A to vypadá moc dobře hmmm :)

16 HaF HaF | Web | 19. března 2011 v 23:44 | Reagovat

Podobný recept mám na bábovku! Jak se píše výše nejde o formu, ale o obsah a ten je v tomto případě skvělý!

17 Ferda Ferda | E-mail | Web | 21. března 2011 v 9:40 | Reagovat

Banánové orgie, do toho jdu bez váhání :)

18 Vlček Ondřej Vlček Ondřej | Web | 21. března 2011 v 17:47 | Reagovat

WAW stránka na které už jen po přečtení jedou kila nahoru :) to potřebuji
Vypadá to dokonale!

19 DanCha DanCha | 22. března 2011 v 9:22 | Reagovat

Tak, už je napečeno...i snědeno :-). Po voňavých a úžasných muffinech se jen zaprášilo. Děkuji, Šárko, za další skvělý tip a přeji krásné jaro:-).

20 Petrushka Petrushka | Web | 22. března 2011 v 20:26 | Reagovat

Tak to vypadá opravdu hodně době. Mlask!

21 Luky Luky | E-mail | Web | 28. března 2011 v 9:51 | Reagovat

Tomu se nedá, nedá čelit :). Do banánové buchtičky mám chut se zakousnout přes monitor, tak moc vypadá dobře.

22 Olinka Olinka | Web | 3. dubna 2011 v 20:16 | Reagovat

Výjimečně se k chvále nepřipojím. Mamka mi vždycky tvrdila, že pečené banány chutnají jak brambory. I nedbala jsem jejích rad a (i z důvodu dvou přezrálých banánů ve špajzu) upekla banánové mufíny. Výsledek: krásně vlhké pečivo beze stopy banánové příchuti. Naopak, větší kousky rozmačkaných banánů chutnaly jak... :-))

23 DolceVita DolceVita | Web | 7. dubna 2011 v 10:40 | Reagovat

[22]: Olinka:

Chutě jsou různé :-)))

24 PAVLA PAVLA | Web | 10. dubna 2011 v 20:06 | Reagovat

PĚKNÝ BLOG :)

25 soňa soňa | 10. dubna 2011 v 21:42 | Reagovat

Zdravím, chci se zeptat, můžu na tento recept použít formu na srnčí hřbet? :)

26 DolceVita DolceVita | Web | 12. dubna 2011 v 15:35 | Reagovat

[25]: soňa:

Určitě ano! Bude to fungovat :-)

27 Naira Naira | Web | 9. června 2011 v 0:26 | Reagovat

Tak to jsem vůůůbec neměla vidět a ani tento blog objevovat! Tomu říkám truhla plná pokladů!!!!

28 v-e-v v-e-v | Web | 29. srpna 2011 v 9:21 | Reagovat

Určitě to zkusím! Vypadá to úžasně! Mňam!

29 copy watches copy watches | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:56 | Reagovat

I happen to enter your blog with the help of Google search. To my sheer luck I got what I was searching for. Thanks.
http://www.theirwatches.com/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama