Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Březen 2011

Foodblog archivován Národní knihovnou ČR

22. března 2011 v 1:37 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  O autorce blogu

Stránky archivovány Národní knihovnou ČR


S potěšením mohu svým čtenářům sdělit, že foodblog "Šárčina škola vaření" byl na základě výběru a následně podepsané smlouvy o archivaci elektronických online zdrojů právě zařazen do projektu Národní knihovny ČR - WebArchiv.

Cituji ze smlouvy: "Tyto stránky byly vybrány Národní knihovnou ČR jako kvalitní zdroj, který by měl být uchován do budoucna a stát se součástí českého kulturního dědictví. Stránky jsou archivovány několikrát ročně a jejich záznam je součástí České národní bibliografie a katalogu NK ČR."

Považuji za velkou čest, že se mohu se svým foodblogem zařadit mezi reprezentativní vzorek českého webu, kde jsou projekty svým obsahem a pojetím daleko "gigantičtější". Je mi velkou ctí, že mohu vyvěsit na svůj web logo Národní knihovny ČR.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

Banánový chlebíček s kokosem, čokoládou a se vzkazem na krabici od banánů

16. března 2011 v 14:37 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně

Nic neprovoní kuchyň lépe než čerstvě upečený banánový chlebíček, právě vytažený z trouby na kuchyňský stůl. Možná právě teď je na banány ten nejlepší čas, protože dobré české ovoce se teprve chystá vstoupit na scénu a zahájit svou letošní sezónu. Sáhnout po lahvi s kompotem? Ve společnosti banánů to nebude potřeba. Proč nezkusit banánový chlebíček s vůní kokosu a navíc s extra porcí čokolády?


Banánový chlebíček s kokosem a čokoládou
  • 2 zralé banány
  • 250 g polohrubé mouky
  • 120 g přírodního cukru
  • 3 vejce
  • 70 g másla
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • 150 ml polotučného mléka
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • 2 lžíce strouhaných čokoládových hoblin - na ozdobu
  • strouhané kokosové lupínky
  • čokoládová poleva
  • pečicí forma na chlebíček
Máslo utřeme s v míse s cukrem a postupně přidáváme žloutky. Oloupané banány rozmačkáme s mlékem. Mouku smícháme s práškem do pečiva a vše společně promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce ho zapracujeme do banánového těsta. Pro oživení chuti můžeme přidat i nějaký jemně strouhaný kokos přímo do těsta a zkombinovat ho s čokoládovými vločkami. Pečeme ve vymazané chlebíčkové formě při teplotě 180 °C cca 35 až 40 minut. Po upečení necháme vychladnout a povrch chlebíčku ozdobíme čokoládovou polevou a kokosem. Já používám velké čokoládové hobliny, které navrším po celé délce chlebíčku, posypu tenkými kokosovými lupínky a zakápnu čokoládovou polevou.
Možná je to právě váš případ, že formu na chlebíček nevlastníte. Nevadí. Nejde totiž o formu, ale o obsah.


Těstem můžete naplnit i malé mufinkové formičky nebo papírové barevné košíčky. Po upečení ozdobte kokosem a čokoládovou polevou.


Víte, že …
Banánovník není strom, ale ve skutečnosti největší bylina na světě. Výraz banán pochází z arabštiny a znamená "prst". Odrůd banánů je na stovky, ale mezi nejznámějšími a na trhu nejoblíbenějšími se z banánových republik objevují odrůdy Silk, Manzana, Cavendish, Cuban Red, Blue Java, Lady Finger, Apple, Gros Michel, Orinoco (tomu se někdy říká koňský nebo oslí), atd. Údajně se první zprávy o pěstování banánů datují z doby před více než 7000 lety v Malajsii, kde je v roce 327 př. n. l. měl objevit Alexander Veliký. Cesta banánů vedla přes Střední východ a později se dostaly až do Afriky. Roku 1516 přivezli banánové výhonky na Kanárské ostrovy Portugalci a tím se zasloužili o jejich rozšíření po celé západní polokouli. Vzniklo impérium více jak 130 banánových republik. Za neproduktivnější pěstitele banánů se považují země Latinské Ameriky, za nimi stojí jihovýchodní Asie a menší podíl lze najít v Africe.
  • Banán je nejoblíbenější ovoce všech světových atletů
  • Banán dodá okamžitou podpůrnou dávku energie
  • Banán po požití vylepší náladu
  • Banán zvýší výkon mozku
  • Banán v podobě mléčného šejku slazeného medem nejlépe zabere na kocovinu
  • Banán lépe pomáhá tělu dostat se z nikotinového absťáku
  • Banán je bohatým zdrojem draslíku (cca 350 g/ks průměrně velkého banánu)
  • Banán je dobrým zdrojem vitaminů skupiny C, B6 a vlákniny
  • Banánová slupka v lidovém léčitelství funguje jako dobrý zklidňovač kůže po komářím kousnutí
Skladování banánů a konzumace
  • Banány je vhodné uchovávat při pokojové teplotě, protože prostředí chladničky jim nesvědčí. V chladničce se zrání zastaví a slupka rychle zčerná.
  • Nezralé banány se mohou nechat dozrát na slunci nebo je můžeme zabalit do papírového (nejlépe tmavého) sáčku s kusem jablka či rajčetem.
  • Banány zahříváním pěkně rozvinou svou chuť, proto jsou oblíbené vařené i pečené.
  • Banány nám chutnají syrové, ale osvěžení zaručí i mražené plody.
  • Krom banánů žlutých, které řadíme do skupiny oblíbeného exotického ovoce se na trhu objevuje též banán zeleninový. Ten chutná oproti svému žlutému bratru jinak a před konzumací se musí nejprve tepelně upravit. Zeleninové banány jsou vynikající smažené a pěkně osolené.


Ikonická značka Chiquita

Poslední verze krabice na banány tu s námi žila 20 let. Začátkem letošního roku přišel čas na velkou změnu. Společnost Chiquita Brands International, Inc. uvádí na evropský trh (včetně České republiky) novou designovou krabici na přepravu banánů s názvem "Moderní ikona", nesoucí certifikaci Aliance deštných pralesů (Rainforest Alliance certification).
Ikonická značka banánů Chiquita po dvaceti letech změnila svůj přepravní obal. Design banánové krabice si zachoval svou povahu krabice, jak ji všichni dobře známe, ale jako přepravní karton doznal několika zásadních změn. Nová designovaná krabice má sice inovovanou grafiku, ale nejzásadnější vylepšení přišlo se změnou konstrukce. Od ledna 2011 jsou po celé Evropě k vidění nové modernizované přepravní kartony na banány, které mají spoustu výhod jak pro obchodníky, tak pro prodejce i konečné spotřebitele. Ve zvětšeném kartonu banány lépe dozrávají, riziko otlaku a mechanického poškození se snižuje na minimum a při přepravě se vyznačují daleko lepší stabilitou, z čehož se můžeme radovat, neboť do prodeje se banány dostanou v daleko lepší kvalitě. Nová krabice od banánů je svěží, moderní a najdeme na ní i "zelený vzkaz" - výzvu pro spotřebitele.
Každá krabice od banánů, díky svým novým kvalitám obstojí ještě lépe při dalším domácímu využití. S takovou krabicí můžeme vesele skladovat nebo se rovnou stěhovat :-)
Nemáte doma náhodou nějakou banánovou krabici? Jestli je stará, opatřete si novou. Díky svému konstrukčnímu řešení bude sloužit mnohem déle. A pošlete banánový vzkaz v krabici zase o dům dál … :-)
.
P.S.
Kdo půjde jen po stylové krabici a nebude si vědět rady s banány, pro toho je tu recept na banánový chlebíček.
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

Slané koláčky k vínu - skrz naskrz žampionové a půvabně prosolené ančovičkou

7. března 2011 v 19:05 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Slané pečení

Každé slušné víno si krom uctivého zacházení zaslouží i chutný doprovod. Přednost mají rychlé nápady pro všechny případy. Tak tady je jeden z mého archivu, který obohacuje sbírku slaného pečiva připraveného z listového těsta. Za pomoci krásných voňavých hlaviček žampiónů (kupte ty největší, které seženete) vykouzlíte během chvilky úžasné koláčky. Čím větší koláček, tím větší požitek.
Víno všechny své vlastnosti vyjeví jen při správné teplotě, tak mu dejte to, co potřebuje. Koláčky vyjeví své půvaby ještě horké, ale stejně nikdy nestačí vychladnout.

Slané koláčky k vínu - skrz naskrz žampionové a půvabně prosolené ančovičkou
Potřebujeme:

· 1 listové těsto rozválené na pečícím papíru
· 10-12 hlaviček čerstvých středně velkých žampiónů
· bylinkový smetanový sýr nebo bylinkové máslo
· 1 plechovka sardelek (ančoviček)
· 1 žloutek na potření
· slunečnicová nebo sezamová semínka na ozdobení

Žampióny očistíme a vylomíme jim nožky.


Listové těsto rozbalíme a nakrájíme podélně dlouhé pruhy široké cca 3 cm. Těstem ovineme žampiónové hlavičky tak, aby byly kloboučky celé obalené, ale důlek v hlavičce zůstal volný pro nádivku.


Doprostřed každého vložíme lžičku nádivky z našlehaného sýru s bylinkami nebo lžičku bylinkového másla. Na nádivku položíme proužek sardelky, který méně výrazným žampiónům dodá pikantnosti a houby vsáknou i trochu slanosti, což jim jen prospěje.


Když zbude proužek těsta, můžeme přes náplň udělat např. tenkou mřížku nebo ozdobit i jinak. Před vložením do trouby koláčky pomažeme žloutkem a posypeme slunečnicovými semínky nebo seznamem. Kdo chce, může přidat i hrubá zrnka soli nebo hrubě mletý pepř.


Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 190 °C cca 30 až 35 minut.


Koláčky budou na povrchu křupavé a uvnitř nebývale šťavnaté a lahodné. Jezte horké a zapíjejte dobrým vínem.

Nepřipomíná někomu z pamětníků pouťových atrakcí takový sešňěrovaný koláček barevný míček piliňák, co se dal vystřílet u kolotočářů v maringotkové střelnici? Chybí mu jen ta pružná gumička :-) Nechala jsem se inspirovat vzpomínkami z mládí :-) Lunaparky voněly cukrovou vatou, tureckým medem, balonky naplněnými heliem a střelným prachem...
Jiná koláčková inspirace:
.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.