Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Králík cibulář s hříbky a černým pivem

9. února 2011 v 3:07 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Maso
králík cibulář
V české kuchyni se králičí pečínka těšila velké oblibě. Nejčastěji snad králík na česneku nebo na smetaně. Podle našeho domácí rituálu musí být s karlovarským knedlíkem a jablíčkem nadívaným brusinkami.

králík na smetaně
Pro změnu mám pro vás recept na králíka "cibuláře" se zlepšovákem. Je to recept pro jeden hrnec nebo pekáček s pokličkou a výhodou je i to, že o zahuštění se postará krajíček chleba. Chuť pokrmu zvýrazní černé pivo a sušené houby. Ideální je, když máte králíka domácího, ale to už je přeci jenom trochu luxus. U nás na jihu Čech stále funguje výměnný obchod. Vyměnila jsem lístky do divadla za králíka. Místo jednoho králíka jsem jich dostala rovných 5. A to už vydá na pěkný králíkový román na pokračování :-)

 První králíková kapitola je na stole. Moc ráda jsem si zase vybavila chuť králíka na voňavé cibuli. I když je podlévaný pivem, sklenička bílého vína mu neuškodila. Jako příloha byla dušená rýže a mrkev na másle a tymiánovém medu.


králík cibulář
Králík cibulář s hříbky a černým pivem
(můj domácí recept)
  • 1 králík
  • 150 g slaniny
  • 10 ks větších cibulí
  • 50 g másla
  • špetka tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • ¼ litru vývaru
  • hrst sušených hub
  • ¼ litru černého piva
  • 2-3 krajíčky chleba
  • sůl
  • pepř
králík cibulář
Porce králíka prošpikujeme částí slaniny, osolíme a posypeme tymiánem. V chladu necháme odležet několik hodin. Musím se přiznat, že slaninu s klidem vynechávám a nemám pocit, že by byl králík extrémně suchý. Dokonce nemám v oblibě dietní maso králíka spolčovat ani s bůčkem, i když je mi jasné, že je to tradiční a osvědčené doporučení a vy to tak máte rádi. Nic si nenechte vymluvit a vařte tak, jak to máte nejraději :-)

králík cibulář

Zbylou slaninu nakrájíme na drobné kostičky a rozpustíme ji v kastrolu. Přidáme máslo a na kolečka nakrájenou cibuli. Orestujeme ji a když začíná zlátnou, přidáme králičí maso nasekané na porce a osmahneme v cibulovém základu ze všech stran. Ve vývaru povaříme sušené houby a poté je i s vývarem vlijeme ke králíku.

králík cibulář
králík cibulář
Zahřejeme k bodu varu a hrnec vložíme do předehřáté trouby. Ještě než králíka přiklopíme poklicí, zalijeme polovinou množství piva. Do hrnce vložíme krajíčky chleba bez kůrky a pod poklicí dusíme při teplotě 190 °C cca 1 hodinu.
králík cibulář

Podle potřeby přilijeme další část piva a maso podléváme výpekem. Když je králičí maso měkké, poklici odklopíme, šťávu promícháme a ještě chvilku dopečeme bez zakrytí. Na talíři přeléváme porce masa vypečenou šťávou s cibulí a podáváme s dušenou rýží, bramborovým knedlíkem nebo chlebem.

králík cibulář
Jestli máte kladný vztah ke králičímu masu, králíka cibuláře určitě připravujete též a dost možná podle odlišného receptu. Jedno má ale společné. Musí v něm být štědrá porce cibule. V čem je unikátní ten váš recept?

králík cibulář
Domácí králík je výtečnou pochoutku a proto není od věci si s receptem trochu pohrát a občas vymyslet i něco nového, co obohatí naše kulinární rozhledy. Ráda se inspiruji Francií. Tam je králík jako doma. Zejména v Normandii. A tak mi tu nechybí ani zajímavý recept na králíka po normandském způsobu.


Tip:
Kam pro čerstvé králičí maso z farmy? Farma u řeky Orlice


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 9. února 2011 v 7:38 | Reagovat

Králíka jsem jako malá zbožňovala. Babička ho pekla vždy s pořadně prorostlým kouskem bůčku na česneku. Jako příloha posloužily domácí bramborové knedlíky, špenát a dokonce i zelí. Prostě lahoda :-). Občas na něj mívám chuť, snad kvůli těm vzpomínkám. Jakmile ale spatřím v obchodě zmražené cosi, chuť mě přejde.

2 lady-dariel lady-dariel | Web | 9. února 2011 v 8:39 | Reagovat

áá, takhle poránu dělat chutě, soce houby dvakrát nemusím ale vypadá to užasně, a králíká šíleně miluju, jen ted není kde sehnat jelikož babičku sme přestěhovali do paneláku :(

3 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 9. února 2011 v 9:54 | Reagovat

[1]: coco-choc:

Moje babička to dělávala zrovna tak :-) Králík na česneku s kouskem bůčku, bramborové knedlíky a špenát. Oblizovali jsme se až za ušima :-) Vlastně nikdy králíka nepřipravovala tak, aby si zachoval svou dietní podstatu. Já se snažím ke králíku nic moc tučného nepřidávat, ale když by mi pod nos zavoněl vypečený králík s kouskem bůčku, určitě bych mu neodolala. To vím předem. V obchodě bývají k mání i čistá králičí stehna nebo jen filátka, ale domácí králík nemá konkurenci :-)

4 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 9. února 2011 v 9:58 | Reagovat

[2]: lady-dariel:

Houby se mohou s klidem vynechat, ale já mám tu jejich vůni moc ráda :-)

Panelákové babičky nás šidí o romantiku, na kterou jsme si zvykli :-)

5 Luky Luky | E-mail | Web | 9. února 2011 v 13:25 | Reagovat

A věřím, že nebyl suchý :) Klasický výborný recept.

6 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 9. února 2011 v 13:40 | Reagovat

Králíka miluji na všechny způsoby.
Nejlepší byl od babičky.
Ale tenhle na pivě též vypadá lákavě.
A navíc je to trendy. V Číně právě rok králíka začal.

7 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 9. února 2011 v 14:00 | Reagovat

[5]: Luky:

Opravdu to je tak :-)

8 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 9. února 2011 v 14:01 | Reagovat

[6]: TlusŤjoch:

To je úžasná informace :-) Jak jsem mohla zapomenout! Skončila vláda Tygra a my zrozenci v Tygru si zase budeme muset počat dlouhých 12 let, než na nás přijde řada. Ať žijí Králíci! :-))))

9 Eva D. Eva D. | 9. února 2011 v 16:04 | Reagovat

Krásný recept! Hned bych si kousek dala, budu muset zavolat rodičům, jestli náhodou nějaký králík nedorostl. Když jsem ho od nich dostala posledně, dlouho jsem nemohla žádný prima recept najít. Teď by recept byl, ale zase není  králík :-(
Ještě si neopustím poznámku - všimla jsem si času, kdy jste sem článek vložila. Šárko, kdy vy vlastně spíte???

10 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 9. února 2011 v 20:12 | Reagovat

[9]: Eva D.:

Díky! Každý dobrý recept si na svého králíka počká :-)

P.S.
Pravda je, že poslední dny chodím spát často až k ránu :-) Večer je na práci ta správná konstelace hvězd. Honím termíny a když se chci odreagovat, přidám si článek na blog.

11 toffo toffo | Web | 9. února 2011 v 21:30 | Reagovat

U nás také zdrojem králičího masa bylo babiččino hospodářství. Nejčastěji (a můj nejoblíbenější) recept byl načesnekovaný, slaninou prošpikovaný, pečený na hromadě kořenové zeleniny a cibule(v létě se přidávala i celerová nať pro vůni), bobkový list, nové koření a celý pepř.
Řízky, svíčková,"španělské ptáčky," čína, býval králík stokrát jinak. Jednou maminka "navařila" podle kuchyně francouzské, nevím, jestli by ještě měla recept, králičí maso bylo naporcované na kostky, ve světlé omáčce nebo "sosu" s bílým vínem, většími kousky mrkve a cibule a nezvyklým kořením - možná estragonem. Pamatuju jen, že chutnal fantasticky.
Když jsem se mamince začala montovat do vaření já, mile nás překvapil tento recept:
http://www.labuznik.com/recept/kralik-nejmilejsi/

12 Ivana Ivana | 10. února 2011 v 20:36 | Reagovat

U nás je klasika "králík cibulák" - kralík, tymián a v půlce pečení přiklopit hromadou dosklovata osmahlé cibulky, mňam.

13 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 10. února 2011 v 20:47 | Reagovat

[11]: toffo:

To jsou opravdu králičí hody! Králičí maso se v babičkovské kuchyni umělo pěkně ocenit a ta jejich kuchařská fantazie neznala mezí. Na staré vyzkoušené recepty se dá v tomto případě spolehnout!

P.S.
Králičí jatýrka, to je taky balada :-)

14 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 10. února 2011 v 20:48 | Reagovat

[12]: Ivana:

Tři věci stačí na zázrak :-)
Králík, tymián a cibule.
Věřím, že je to mňam!

15 jednorozec1r jednorozec1r | 11. února 2011 v 2:15 | Reagovat

Králík na jakkýkoliv dobrý (tj nesuchý) způsob je lahoda. Znám od útlého dětství.

Opatrně s podobnými zdravě pomlaskávajícími výroky v USA, kde králíčci jsou disneyovsky zahrnováni do stejné kategorie, jako koťata a štěňata. Jeden by mohl narazit.

16 Terezka Terezka | E-mail | Web | 12. února 2011 v 11:48 | Reagovat

To vypadá úžasně, smekám před takovým kuchařským umem.

17 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 12. února 2011 v 23:03 | Reagovat

[15]: jednorozec1r:

Úplně jsem vypustila ze zřetele, že "králíčci" se staly domácími miláčky. Sakra! To i sebelepší recept s uašatým nebožákem musí v někom vzbuzovat odpor. Faktem je, že na králičím mase jsme vyrostli a staré recepty si ráda připomenu.

18 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 12. února 2011 v 23:05 | Reagovat

[16]: Terezka:

Díky ;-) Moc hezky jsem si početla o kontaktních čočkách u tebe na webu. Sama si kladu otázku, zda by nebylo lepší si nějaké opatřit :-) Na čtení jsem začala nosit brýle a není to nic pohodlného :-)

19 Madla Madla | Web | 13. února 2011 v 10:48 | Reagovat

Nádherně voňavý recept, na kterém bych si moc ráda pochutnala! jakmile najdu ve svém okolí pěkné králičí maso, které bude původem z Česka, vhrhnu se ihned na přípravu, protože mám pocit, že tu vůni cítím díky krásným fotografiím až v našem obýváku :-)

20 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 13. února 2011 v 14:29 | Reagovat

[19]: Madla:

Králičí maso je zdravé, dětem ho lze jednoznačně doporučit, ale ... nesmí být jejich domácím mazlíčkem králíček. To by se jim těžko vysvětlovalo :-) V komentáři 15 na to správně upozornil Jednorožec :-) Oproti králíku na smetaně má tato úprava podstatně méně kalorií, tak jsme si u nás doma moc pochutnali :-)

21 Petr Petr | E-mail | Web | 14. února 2011 v 8:43 | Reagovat

Zrovna minulý týden jsem v Makru (bohužel, přístup k chovateli zatím nemám) koukal na králíka. No, asi se tam zase rozjedu a tentokrát ho koupím ;) Sbíhají se mi sliny! ;)

22 sigird sigird | 14. února 2011 v 19:02 | Reagovat

S králíkem jsem mívala podobný problém jako děti, mně ovšem připomínal novorozeně, což práci s ním torchu ztěžovalo :). Pokud ale člověk najde nějakého nešťastníka, který mu ho rozporcuje a trochu vykostí, je z něj už "jen maso", s nímž se dá pracovat. A navíc dobré, chutné, dietní.
Nedám dopustit na králíka na hořčici.

23 Mimmy Dolly Mimmy Dolly | Web | 14. února 2011 v 20:36 | Reagovat

Mňam mňam hned by jsem si dala ale není nikdo kdo by to udělal=)

24 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 17. února 2011 v 2:14 | Reagovat

[21]: Petr:

Změna je vždycky příjemná :-)

25 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 17. února 2011 v 2:17 | Reagovat

[22]: sigrid:

Na dijonské! :-))) Ten bude příště. Já hořčici v této kombinaci miluji.

Člověk se musí zbavit předsudků, ale v podstatě s králíkem zažívám ten stejný problém. Kdyby mi ho někdo naporcoval a vykostil, byla bych ráda. Takhle to dělám vždycky s velkou výčitkou.

26 pralinka pralinka | 21. února 2011 v 22:33 | Reagovat

moc Vás zdravím, dnes jsem čirou náhodou našla Vaše stránky a nemůžu se dostat do postele, protože už asi dvě hodiny v kuse jen čtu a "slintám" u toho :) Myslím, že se má přítel na co těšit a vyzkouším, co se bude dát! A tento recept na králíka je taky super!

27 DolceVita DolceVita | Web | 21. února 2011 v 23:39 | Reagovat

[26]: pralinka:

Zdravím též, pralinko :-)Jsem ráda, že mé stránky zaujaly a probudily chuť něco z toho vyzkoušet. Staré české recepty mají své kouzlo a tento je toho důkazem. Mohu doporučit!

Díky za návštěvu a za milý komentář ;-) Šárka

28 Tomáš Tomáš | 7. března 2011 v 16:02 | Reagovat

Opět Vám musím složit poklonu, králík byl naprosto dokonalý. Pamatoval jsem si z dětství cibuláře jak ho dělala babička, ale tenhle Váš recept skutečně nemá chybu. Poprvé byl králík s bůčkem, teď zrovna je v troubě pro změnu bez, už se mi sbíhají sliny.
Králík je prostě jednička na jakýkoliv způsob. Byli jsme před rokem na Ischii, tam mají králíka jako specialitu. Byl úžasný a od té doby sháním recept, zatím bohužel marně. Asi tam budu muset ještě jednou.
Takže díky za Vaše skvělé recepty, už se těším na další lahůdky.

29 Klára Klára | Web | 22. dubna 2011 v 14:53 | Reagovat

koupila jsem králíka na nedělní slavnostní oběd.. hledám inspiraci co s ním, ještě jsem ho nikdy nevařila, jen si taky vzpomínám, když nám dupali po zahradě a druhý den byli na smetaně :-) tak asi vyzkoušíme toto.. díky

30 CelesteNAVARRO CelesteNAVARRO | E-mail | Web | 10. října 2011 v 0:43 | Reagovat

Houses and cars are not cheap and not everybody is able to buy it. But, <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/business-loans">business loans</a> was invented to aid different people in such kind of cases.

31 DolceVita DolceVita | Web | 10. října 2011 v 0:53 | Reagovat

[28]: Tomáš:

Trochu opožděně, ale moc děkuji za milý komentář a mám radost, že králík v této úpravě nadchnul :-)

32 DolceVita DolceVita | Web | 10. října 2011 v 0:54 | Reagovat

[29]: Klára:

Králík na stole není zrovna každý den, ale když už ho připravuji, tak se na něj vždycky těším a snažím se vyzkoušet něco nového. Králík na smetaně je pro mě naprosto vždy No 1 :-)

33 JAck1 JAck1 | E-mail | 18. prosince 2013 v 13:01 | Reagovat

Thank you so much (essaymarket co uk) for this valuable one :)

34 Jaroslava Jaroslava | E-mail | 8. ledna 2014 v 11:10 | Reagovat

recept na králíka výborný, teta přivezla králíka a já hledala inspiraci ho uvařit zase nějak jinak,jako přílohu chtěla rodina bramborový knedlík

35 Elza Elza | Web | 20. ledna 2016 v 14:20 | Reagovat

Králičí je super, dokud jsme jezdili za babičkou na venkov, nejedli jsme tam snad nic jiného - až jsem si vzpomněla na legendární scénku ze Slunce, seno.

Je pravda, že králičí nepotřebuje promastit, ale trocha nakrájeného bůčku dodá aroma. Úplně bez jsem to asi ještě nezkoušela..

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama