Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Crêpes Suzette – legendární dezert pro krále Anglie i krále elektrické kytary

17. února 2011 v 9:54 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně
zatočená palačinka

Kdyby nebyli muži gentlemani, nejmenovala by se nejslavnější variance na palačinku/crêpes podle Zuzany/Suzette. A kdyby nebylo jedné fatální chyby, vlastně by dezert patřící na výsluní světové cukrařiny nikdy nemusel vzniknout. Základem je palačinka. Kouzlo obstará pomeranč, cukr, alkohol a požár. Teprve on palačinky na úvodním obrázku přemění k dokonalosti. Příběh se nemá vyprávět od konce.

Ray Kroc
V Americe francouzský crêp/palačinka ztratila výsostné postavení rychlého pouličního občerstvení díky synovi českého emigranta Aloise Kroce. Za všechno může Raymond "Ray" Albert Kroc ! Dostal totiž geniální nápad koupit od bratrů McDonaldových fastfoodový řetězec McDonald's, myšlenku dokonal v roce 1961 ve svých 52. letech a zařadil se tím mezi 100 nejdůležitějších lidí století. Americký sendvič zaplnil ulice a zatočil dějinami gastronomie téměř na celé planetě.

Ale to už je zase jiný příběh, ze kterého mě někdy jímá smutek, když vidím s jakou chutí se zapomíná na místní gastronomické tradice a za americkým hamburgrovým zázrakem do svatostánku McD míří mladí Francouzi mnohdy častěji než do své domácké crêperie.
Jimi Hendrix na ulici v Basileji před rockovým barem
Crêpe Suzette zbožňoval i Jimi Hendrix, ikona zlaté éry Hippies
V Americe největší boom zažily palačinky ve zlaté éře 60. let, kdy se pro svou snadnou přípravu a dostupnost očarovaly Ameriku. Flambované crêpes se rychle staly hitem, co nechyběly na žádném večírku, který chtěl mít nesmrtelnou nálepku "velkolepý!" Vždycky to tam pořádně rozsvítil!
Keith Richards, Rolling Stones, v pozadí J. Joplin

To bylo v éře květinových dětí, kdy v letech 66-67 vznikala nová generace Hippies. Hippíci často byli zapřísáhlí vegetariáni, vyznavači nespoutanosti, volnosti, odmítači konzumního a komerčního způsobu života, bojovníci za mír a lásku, harmonii a návrat k přírodě, inspirovaní životem původních Amerických Indiánů.
Jim Morrison - Doors
Za zvuků nově vznikající éry nesmrtelné rockové muziky reprezentované zbožňovanými ikonami - Jimi Hendrixem a Janis Joplin - pláli pro své rockové ideály a vášnivě se zamilovali i do žhavých Zuzančiných palačinek - k mání byly prý ve všech slušných barech :-) Na talíři hořely palačinky, na pódiu poprvé vzplála i legendární kytara Stratocaster.

V Basileji jsem objevila jeden "odpovídající bar", kde se zastavil čas. Voněly flambované palačinky za doprovodu nesmrtelné muziky :-) Jako za starých časů.
Basilej, rockovy bar, kde měli crepes s dobrou muzikou i dnes :-)

Jak a kde hořící palačinka vznikla?
Tak jak to ve světě gastronomie bývá častým jevem, i hořící palačinky vznikly chybou při přípravě. Slavnou chybu udělal mladičký číšník-asistent Henri Carpentier, tehdy čtrnáctiletý. V roce 1895 v Monte Carlu v Café de Paris připravoval dezert pro anglického prince z Walesu, budoucího krále Edwarda VII. Palačinka byla zalévaná pomerančovým likérem a ten se nedopatřením vzňal. On duchapřítomně palačinku 2x přeložil a osmělil se podávat pokrm coby nový originální dezert. A hle! Právě se narodila ta nejslavnější variace na téma crêpes. Crêpes Suzette (krep syzet)

crepes suzette
Palačinka vůbec nemusí být za hvězdu večera. Ve své prapůvodní prostotě je kouzelná! V přítmí baru se na ni nemusíte koukat. Vnímejte ji ústy, muziku ušima a oči ... ty můžete po prvním polknutí klidně slastně zavřít :-)


Z knihy vzpomínek na Henri Charpentiera:
"Všechno se stalo náhodou, když jsem se chystal z přední části kuchyně odnést jídlo na stůl, zachvátily ho plameny. Myslel jsem, že jsem zničen. Princ s přáteli čekají u stolu na svůj dezert, nemohu si dovolit nic nepřinést … Ochutnal jsem a ustrnul v němém úžasu. Jak lahodná harmonie chutí se mi rozlila v ústech… Princ jedl vidličkou a lžící vyjídal cukrový sirup ze dna talíře. Bylo vidět, že mu mimořádně chutná. Zavolal si mě a zeptal se na jméno pokrmu, který s takovou chutí právě snědl. Řekl jsem mu, že jídlo se mělo jmenovat Princova palačinka - Crepe Princesse. Princ byl gentleman a rozhodl se název božského dezertu věnovat své spolustolovnici, krásné Francouzce Suzette, kterou toho dne hostil u svého stolu. Budoucí král byl uchvácen a flambovanou palačinku pojmenoval jménem své okouzlující společnice."

Za Crêpe Suzette jsem od Prince jsem dostal darem zdobený prsten, Panama klobouk a hůl.

crepes suzette
Recept na Crêpe Suzette
Dezert se podává zásadně horký, zalitý v sirupu z pomerančové šťávy, cukru a likéru. Před hostem se zapálí.

na 12-14 kousků potřebujeme:
  • 250 g hladké pšeničné mouky
  • špetku soli
  • 1 lžíci jemného krystalového cukru
  • 2 velká nebo 3 malá vejce
  • 2-3 lžíce rozehřátého másla
  • 500 ml vlažného plnotučného mléka

Pomerančová sirupová lázeň
  • šťáva ze 4-5 ks pomerančů
  • šťáva z 1 ks menšího citrónu
  • 6 kostek cukru
  • 1 lžíce strouhané pomerančové kůry
  • 6 lžic přepuštěného másla
  • 3-4 lžíce alkoholu (Grand Marniere nebo pomerančový likér Cointreau, event. koňak či brandy
Cointreau - pomerančový likér
Nejdůležitější ze všeho je dobře provzdušněná mouka, proto ji nasypeme do mísy přes sítko, nejlépe hodně z výšky. Přidáme vejce, špetku soli, cukr a rozehřáté máslo. Cukr a rozpuštěné máslo jsou pro crêpes charakteristické. Společně s mlékem vyšleháme hladké těsto, které je nutno nejméně 30 minut nechat odpočinout, aby se mouka hezky spojila s tekutinou. Palačinky tím po upečení získají elastičnost a nebudou se trhat. Pečeme v pánvi se silným a rovným dnem.

palačinka
Pánev rozehřejeme, lehce vymažeme máslem a vlijeme malou naběračku těsta. Ihned pánví zakroužíme, aby se palačinka stejnoměrně rozlila po celé ploše a vytvořila tenoučkou vrstvičku. Pečeme krátce z jedné i druhé stany. Kdy palačinku obrátit? Čerstvě nalité těsto začne okamžitě od krajů ke středu prosychat, což je patrné i pohledem. Jak na povrchu nevidíme žádné syrové těsto, můžeme okamžitě obracet. Nejlépe cukrářskou špachtličkou, nožem nebo delší obracečkou. Správné crêpes mají okraje jako z krajky a jsou tak tenoučké, že by se přes ně dalo s klidem věštit i z ruky :-)

palačinka1

Teď přijde ta největší alchymie. Připravit si dobrou pomerančovou lázeň a jednu po druhé vykoupat.

crepes suzette

V pánvi rozehřejeme máslo s cukrem. Jen krátce, aby cukr zavoněl. Používám tmavé cukrové kostky. Pak naliji čerstvě vymačkanou šťávu z pomerančů a citrónu. Možno použít i 100% pomerančový džus. Všechno provoníme nastrouhanou pomerančovou kůrou a do pánvičky vložíme přeložené palačinky, nejlépe 4 ks. Necháme sirupem nasáknout z jedné i druhé stany. Když se palačinky napijí pomerančové šťávy, nalijeme do středu pánve přiměřeně alkoholu. Používám pomerančový likér Cointreau. Zahřeji po dobu 1 minuty a potom přijde malé závěrečné flambovaní kouzlo. V místnosti zhasněte nebo zatáhněte rolety. Škrtněte sirkou a nechte pánvičku zaplát voňavým pomerančovým ohňovým šlehem. S rozsvícenou pánvičkou se na stůl trefíte i po tmě a na hostech si ověříte, že staré dezerty z minulého století zaručeně chytnou i dnes. A pusťte si k tomu nějakou stylovou hudbu :-)
Pyromani v akci
  • Jirka Macháček v připravovaném filmu Jiřího Vejdělka - Muži v naději. Horké chvilky z natáčení v Prakulu (Pražském kulinárním institutu). Hlavní hrdina připravuje Crêpe Suzette.
  • Výukové video - Flambování pokrmů.
  • Flambování - Radek Kašpárek - OlaKala - nejen palačinka, ale i středomořská polévka se dá flambovat.


Víte jak palačinka ke svému jménu přišla?


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

13 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 17. února 2011 v 10:53 | Reagovat

Konečně recept pro pyromany!

2 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 17. února 2011 v 11:38 | Reagovat

[1]: TlusŤjoch :-)))))

Bože, to je úžasný název! Kdybych na něco takového přišla, hned bych recepturu pojmenovala tímto trefným názvem. To si budu pamatovat :-)))

3 rumhorn rumhorn | 17. února 2011 v 11:49 | Reagovat

Vážená paní, opravdu se Vás nechci dotknout, ale Vy  éru hippies pamatujete? Kolik Vám v té  době  bylo let, pokud jste už byla na světě? Kolik času jste mezi nimi prožila, že o nich tak zasvěceně píšete? A jak jste přišla na to, že hippies (rozuměj snad ze samé podstaty tohoto hnutí) byli „zapřísáhlými vegetariány“? To je tedy do nebe volající nesmysl! Bylo by tedy na místě raději konstatovat, že s projevovaným zájmem (mimo jiné) o východní náboženství se pojil i zájem (některých z nich) o vegetariánství. Mám tedy spíš dojem, že pro účelové ozvláštnění vlastní produkce používáte jen  povrchní, někde vyčtená či spíše odposlechnutá klišé a rádoby zasvěceně rozumujete nad něčím o čem nemáte ani ponětí. A mimochodem, i takzvané 100% pomerančové džusy mají s čerstvou šťávou z pomerančů  jen málo společného.

4 Alena Alena | Web | 17. února 2011 v 12:07 | Reagovat

Bože, to je krása!
Na Zuzančiny palačinky mám zálusk už delší dobu, vlastně jsem je ještě nikdy neochutnala. To se musí napravit!
Krásný článek, a já si i zavzpomínala na na mé oblíbence - Jimiho Hendrixe a Janis Joplin. Škoda, že odešli tak mladí.
Šárko přeji krásný den!!!

5 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 17. února 2011 v 12:11 | Reagovat

[3]: rumhorn:

Přirozeně jsem neabsolvovala éru hippies ve své době, kdy byl její zrod aktuální :-) Přesto mohu patřit k někomu, kdo má ke kultu doby celkem blízko, byť by to měl být jenom vztah k muzice té doby. K tomu se přiznávám. Pokud jde o můj věk, jistě je mnohem vyšší, než odvozujete z faktu, že na adrese blog.cz mají stránky jen mladší ročníky :-) To, že mezi hippies bylo mnoho vegetariánů není nic neobvyklého ani nového. Jejich filozofie k něčemu takovému přirozeně směřovala. Možná slovo "zapřísáhlé" není až tak na místě, ale z toho bych vědu nedělala.

Tady jde o recept na Crepes Suzette.

Klasičtí hippies měli k vegetariánství opravdu blízko - to je běžný fakt.

http://www.varianty.cz/cdrom/podkapitoly2/09_subkultury/IKV2_09_08_prehled_nejvyraznejsich_subkultur.pdf

P.S.
Dovolím si tvrdit, že z éry hippies možná pamatuji daleko víc než vy, ale o to v tomto článku nejde, proto to ani víc nerozvíjím, jen se okrajově zmiňuji v pár větách.

Pomerančový džus 100% - budete se divit, ale k takovému kroku se občas odhadlají i profíci a nemá to za následek fatální katastrofu. Palačinky v této úpravě budou stále za hvězdu :-)

V základní struktuře receptu se uvádí použití šťávy z čerstvých pomerančů. Možná bylo přehlédnuto. Nemá cenu slovíčkařit.

Díky za váš názor.

6 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 17. února 2011 v 12:21 | Reagovat

[4]: Alena:

Ráda tě vidím :-)Jsem ráda, že připomínka muziky navodila trochu víc atmosféru doby. To je muzika, na které jsem vyrostla a tak jsem i velký fanoušek. Krom toho, že ji člověk poslouchá doma z CD jsem si přišla na své nedávno v Praze, kde jsem byla v klubu Ungelt a tam si poslechla parádní rock živě. Skladby J. Hendrixe,od kapely Cream atd. hrál živě Luboš Andršt se svým Blues bandem. Paráda :-)

Určitě palačinky v této úpravě vyzkoušej. Je to moc chutné a schválně jsem se nesnažila je nijak přizdobovat. Vlastně to nemám ani ráda. Nejraději si je vychutnám jen tak. A když už jsem u palačinek, pamatuji si svou babičku, jak pekla jednu za druhou, pokapala je citrónovou šťávou a posypala moučkovým cukrem a špetkou skořice. Říkala tomu, že máme francouzské palačinky :-) Úžasná kombinace.

7 toffo toffo | Web | 17. února 2011 v 19:27 | Reagovat

Palačinkuje se na všech frontách, jak jsem dnes zjistila i Dita P. v Ž+Ž. Včera se palačinkovalo i u nás na večeři. Pekly se křehké palačinky z kyselého mléka. Při obracení palačinek jsem si vzpoměla Crepes Suzette, jak o nich psala Papája a snažila se ze syna vymámit výslovnost. Pravil, že ho fakt bolí v krku a to Crepes
[krep] s patřičnou výslovností fakt nedá. Naštěstí jsem se to dozvěděla dnes u tebe :-)!

8 toffo toffo | Web | 17. února 2011 v 20:59 | Reagovat

Myslím, že by byl pěkný nápad za zvuku podmanivého kytarového sóla Jimiho Hendrixe flambovat palačinky - místo servírování klasického narozeninového dortu k dalším synovým náctinám. (Mimochodem vím jak naučit "poberťáky" číst knihy, tomu svému jsem k vánocům zabalila  bibliografii Hendrixe, než skončily vánoční prázdniny, měl jí přečtenou. Stačí najít knihu s tím "pravým tématem."

9 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 18. února 2011 v 9:16 | Reagovat

[7]: toffo:

Palačinky jsou vděčné téma :-) Poslední dobou jsem toho moc nepřečetla ani neprolistovala, ale je fajn, když se propojí telepatie. U nás doma se palačinky dělají opravdu často. Jak ve sladké verzi, tak i ve slaných variacích. S minimem práce se vždycky dobereme k úžasnému výsledku :-) To se mi na nich líbí.

Byla to žhavá doba :-) Hořely palačinky i Hendrixova kytara! Nějak se mi všechny ty vzpomínky propojily a zase jsem si po delší době sáhla do archivu s oblíbenou muzikou té doby :-) Na téhle muzice jsem vyrostla a na palačinkách vlastně taky. Společně je to jedno velké hezké téma.

Bibliografie J. Hendrixe je pěkná kniha, četla jsem ji. Možná by se mohla synovi líbit i kniha Davida Comforta - Rocková kniha mrtvých.

http://www.jota.cz/biografie/rockova-kniha-mrtvych/

10 Anička Anička | E-mail | 18. února 2011 v 11:36 | Reagovat

Ahoj,

můžu se utlouct po čemkoliv sladkém, a především po palačinkách. Jakmile jsem viděla tento recept, hned jsem se do toho chtěla pustit, problém je, že si nejsem jistá, jaký plamen vydrží naše pánev a nemůžu si moc dovolit ji definitivně odepsat. Je to jedno jakou použiji, a nebo musím mít nějakou speciální pánev? Díky.

11 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 18. února 2011 v 12:00 | Reagovat

[10]: Anička:

Každá kvalitní silnostěnná pánev by trochu toho žáru vydržet měla. Jen se to nesmí přehnat s alkoholem, aby těch plamenů nebylo najednou příliš mnoho :-)

12 H H | 18. února 2011 v 15:20 | Reagovat

OK

13 Harry Harry | 18. února 2011 v 16:09 | Reagovat

Mimochodem,ty kvetiny na prvnim snimku se k tematu dokonale hodi. Byla to doba kyticek a bajecnych idealu. Rad vzpominam. sarko, jake album J.Hendrixe mate sama nejradeji??? Hezky den,Harry

14 Petr Petr | Web | 20. února 2011 v 9:36 | Reagovat

Júúúú! ;)
Super inspirace!
Hlavně se těším, jak bude malá koukat, až se bude v setmělé kuchyni flambovat ;) Pak to jistě bude chtít dělat s každým jídlem :)

15 toffo toffo | Web | 20. února 2011 v 19:44 | Reagovat

[9]: Děkuji za pěkný tip na knihu, zdá se, že letos začnu s dárky brzo. Určitě se bude líbit.

16 DolceVita DolceVita | Web | 20. února 2011 v 23:03 | Reagovat

[13]: Harry:

Myslela jsem na to, že skrytý symbol květů vystihuje dobu :-) Jaké album J. Hendrixe označit jako mé nejmilejší? Asi Electric Ladyland!

17 DolceVita DolceVita | Web | 20. února 2011 v 23:04 | Reagovat

[14]: Petr:

Bude to fakírská show :-)))

18 DolceVita DolceVita | Web | 20. února 2011 v 23:05 | Reagovat

[15]: toffo:

Když mají být dárky promyšlené, je třeba s tím začím už teď :-) Já taky budu muset zapnout představivost a začít jednat s předstihem.

19 nikča nikča | Web | 22. února 2011 v 12:06 | Reagovat

V nejbližší době musím vyzkoušet, vypadá to výborně !

20 GiGule GiGule | Web | 23. února 2011 v 8:54 | Reagovat

ahoj...
máš moooc hezký blog...
opravdu se ti povedl...
chodím sem mooc ráda...
nechceš se spřátelit???
stačí kliknout tady: http://gigule-ok.blog.cz/1101/prihlaseni-do-affs-sprateleni-blogu
no a jestli chceš, můžeš se přihlásit i do soutěže, která ti může pozměnit blogís....v rubrice soutěže...
stačí kliknout na můj blog...
s pozdravem a přáním hezkého zbytku dne
GiGuLe

21 Luky Luky | E-mail | Web | 28. února 2011 v 14:34 | Reagovat

Tak tohle jsem neměl vidět, co že dnes budu dělat? :) Vypadají báječně.

22 MirekČ MirekČ | Web | 2. března 2011 v 8:40 | Reagovat

V poslední době mně BLOG.CZ tak vytáčí, že minimálně dočasně přecházím na mé druhé stránky u jiného poskytovatele , kde budu psat články které by patřily na Mirkův svět – takže pokud patříš mezi mé věrné čtenáře tak se podívej tam. Díky.

23 Verunka Verunka | E-mail | Web | 2. března 2011 v 17:35 | Reagovat

Ty palačinky vypadají božsky, jak ty to umíš připravit :)

24 rychlepenizky rychlepenizky | Web | 2. března 2011 v 18:23 | Reagovat

máš pěkný blog =)...hned si půjdu uvařit =D..kdyby jsi si chtěla trošku přivydělat, koukni na muj =)

25 Deny Deny | E-mail | Web | 3. března 2011 v 10:43 | Reagovat

Palačinky super. Macháček je prostě boží.

26 cats-and-angels cats-and-angels | Web | 4. března 2011 v 11:58 | Reagovat
27 samanta samanta | E-mail | Web | 7. března 2011 v 9:12 | Reagovat

Vím, že je to web hlavně o vaření, ale ty grafiti jsi vybrala moc hezké.

28 DolceVita DolceVita | 7. března 2011 v 16:32 | Reagovat

[27]: samanta:

Když jsem kráčela po Basileji a dostala se do takto ozdobené ulice pouličním uměním, docela jsem v tom grafiti našla i zalíbení a nedalo mi to, abych nefotografovala :-)

29 Monika Monika | E-mail | Web | 16. března 2011 v 8:41 | Reagovat

Vypadají úžasně, nikdy mě doma samotnou nenapadlo si je skládat do trojúhelníčků, ale pak to bude chutnat ještě lépe :)

30 toffo toffo | 21. července 2011 v 9:02 | Reagovat

Dnes mám pro tebe tip na knihu já:
http://kultura.idnes.cz/skandalni-pameti-keithe-richardse-vysly-necely-rok-po-originalu-cesky-1z0-/literatura.aspx?c=A110720_180707_literatura_ob

Nejraději bych si jí s sebou koupila na dovolenou, ale potřebuju nové džíny. Mám velké dilema :-).

31 DolceVita DolceVita | Web | 24. července 2011 v 14:00 | Reagovat

[30]: toffo:

Jé, díky za tip na knihu! Ta musí být tedy opravdu pěkně šťavnatá a pepřená :-))) Zkusím se po ní podívat v knihkupectví. Jinak to tvé dilema bych vyřešila asi tak, že bych rozhodně koupila ty nové džíny a potom v nich vyrazila na nějaký prima koncert! :-) Budou do 2 mouchy jednou ranou a to se počítá :-)

32 Daniela Daniela | 27. srpna 2011 v 20:20 | Reagovat

Dobry den, zkousela jsem jiny recept na palacinky, a prave proto sjem se dostala sem, protoze jsem je zkousela delat poprve a jeste k tomu uplne bez tuku, a vznikly strasne zdrchance. Jak to s nimi je, kdyz vydatne potru maslem udelaji se rychleji? zkousela jsem i s maslem, troskou a na plaminku cislo 6 z 9 ( indukcni deska ), na 7 mi pripadalo ze se pripaluji, ale obcas byly vyschle jako papir, cele testo, asi obracet driv? Dekuji, s pozdravem! Daniela Bobkova

33 Daniela Daniela | 27. srpna 2011 v 20:24 | Reagovat

A jeste kdyz to testo necham odlezet, pred pouzitim ho potom promicham? A kdyz testo skladuji do druheho dne, pred pouzitim rozredim mlekem? A jak dlouho se da skladovat? Moc dekuji!

34 Rád Rád | E-mail | Web | 15. listopadu 2011 v 16:32 | Reagovat

Dobrej blog

35 Lolek Lolek | E-mail | Web | 6. prosince 2011 v 19:39 | Reagovat

Pravdu díš....:-)

36 Joe Joe | E-mail | 20. února 2012 v 0:03 | Reagovat

Ahoj, dík za tvůj čas věnovaný blogování v sekundární fázi proměněnou na spoustu nejen kuchyňských inspirací.
Dělám tímto způsobem i "klasické" palačinky pro děti již léta, ale flambováním jsme to pousunuli až na stůl dospělých :)

37 DolceVita DolceVita | Web | 20. února 2012 v 13:29 | Reagovat

[33]: Daniela:

Nějak se mi tyto komentáře vytratily v množství jiných, moc se omlouvám. Pokud jde o palačinky, ještě se k nim časem vrátím, ale věřím tomu, že pokud jste si je vyzkoušela od té doby ještě několikrát, umíte je už bravurně a můžete dávat cenné rady :-)

38 DolceVita DolceVita | Web | 20. února 2012 v 13:31 | Reagovat

[36]: Joe:

To je ta pověstná francouzská rafinovanost! Dokáží všechno rozkošně posunout tam, kam zrovna chtějí. V lásce a gastronomii to platí dvojnásob. Šárka ;-)

39 rolex replica rolex replica | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:26 | Reagovat

Q. Why were the teacher's eyes crossed?
http://www.theirwatches.com/

40 black wedding gowns black wedding gowns | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:29 | Reagovat

A. In case they get a hole in one!
http://www.felldress.org/flower-girl-dresses.html

41 plus size wedding dresses plus size wedding dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 4:43 | Reagovat

My partner and i am not convinced if you actually be sure to take the time period to resolution peoples inquiries; but My husband and i will make an effort in either case. What kind of options would you generate regarding an individual who is trying to get get going in internet marketing promotions?.
http://www.spelldress.net/wedding-dresses-v-neck-wedding-dresses.html

42 fake tag heuer tag heuer formula 1 watches fake tag heuer tag heuer formula 1 watches | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 4:45 | Reagovat
43 replica omega museum watches replica omega museum watches | E-mail | Web | 2. května 2013 v 8:52 | Reagovat
44 Paulus Paulus | Web | 23. listopadu 2013 v 21:27 | Reagovat

úplně wow recept

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama