Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Zelená čočka funguje jako dynamo

6. ledna 2011 v 3:23 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Zelenina
zelená čočka
Čočku můžeme směle přirovnat k nutričnímu dynamu. O zelené čočce se navíc hovoří jako o kaviáru chudých. A to v tom nejlepším významu. Za přiměřenou cenu se vám odmění neuvěřitelně vynikající chutí.

Zelená čočka s hříbky po francouzsku, to je znamenitě připravená čočka s orestovanou zeleninou. Kdo má rád, může si přidat i hříbky. Ochutnejte výtečnou zelenou čočku která má vynikající šmak, urozený původ a nepostrádá pravý francouzský šarm.

čočka po francouzsku s klobáskou a sázeným vejcem

Zelená čočka po francouzsku

pro 4 osoby potřebujeme:
  • 500 g drobné zelené čočky
  • hrst sušených a předem namočených hříbků (nepovinné)
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej nebo přepuštěné máslo
  • kousek jemně nakrájené slaniny
  • 2 mrkve
  • 3 brambory
  • sůl
  • pepř
  • citrónová šťáva
  • zelená petrželka
  • příloha: klobáska a sázené vejce (volské oko)
zelená čočka a domácí uzená slanina
Na olivovém oleji nebo přepuštěném másle osmahneme nakrájenou cibuli a přidáme lžíci na nudličky nasekané slaniny a necháme ji zvolna rozpustit.
cibulka se slaninou

K základu vhodíme na kostičky nakrájenou mrkev a brambory. Poté přidáme odkapané houby, které si pokrájíme na drobnější kousky. Není to nutné, ale je to chutné ;-) 
cibulka se slaninou a mrkví
cibulka se slaninou, mrkví a bramborem
Krátce orestujeme. Přidáme drobně pokrájený česnek a vsypeme čočku.

cibulka se slaninou, mrkví, bramborem a česnekem
zelená čočka po francouzsku
zelená čočka po francouzsku
Nesolíme! Zalijeme vodou tak, aby čočku převyšovala cca o 1 cm.

zelená čočka po francouzsku
Na mírném plameni vaříme tak dlouho, až se voda odpaří a čočka změkne. Pokud je třeba, trochu vody dolijeme ještě během dušení.

zelená čočka po francouzsku
Do cca 30 minut bude čočka měkká.

zelená čočka po francouzsku
Poté ji dosolíme a pro zvýraznění chuti můžeme přidat citrónovou šťávu. Na talíři sypeme nasekanou zelenou petrželkou.

klobásky z hovězího masa
Podáváme s klobáskou a sázeným vejcem, ale zelenou čočku s houbami můžeme podávat jen tak samotnou. Kombinace čočky a vůně hub je nevšední a určitě si vás získá na svou stranu. Houby nejsou v tomto případě bezpodmínečně nutné a čočku si můžete připravit s klidem i bez nich.
  

Co možná o zelené čočce nevíte

Nejmenším členům z velké rodiny luštěnin se můžeme opravdu hluboce poklonit. Mrňavá plochá semínka z čeledi bobovitých mají pro nás i přes svůj nepatrný vzhled velké přednosti. Jsou bohaté na železo i vlákninu. Čočka je vysoce koncentrovaná potravina, obsahuje jen 11,2 % vody, což z ní dělá jedinečný zdroj energie (309 kcal/100 g). Většina této energie pochází z proteinů a sacharidů, protože čočka neobsahuje prakticky žádné tuky (méně než 1 %).
zelená čočka po francouzsku s klobáskou a sázeným vejcem

Víte, že pro všechny tyto přednosti prý biblický Ezau vyměnil své prvorozenství se svým bratrem Jákobem za hrnec této výživné luštěniny?

Obliba čočky se potvrdila již při archeologických objevech v době bronzové. Za královnu mezi čočkami je považována drobná zelená čočka z Puy. U čočky chuť dělá slupka a ta je v případě zeleného druhu mimořádně snadno stravitelná, vaří se kratší dobu a tím si zachovává své bohaté aroma. Pro nízký obsah škrobu se nerozváří, proto je předurčena i pro zajímavé kuchařské kreace a uplatňuje se nejen jako příloha či samostatné jídlo, ale též jako součást rafinovaných teplých i studených předkrmů.

Slavná zelená francouzská čočka "PUY" se pěstuje v oblasti Velay-le-Puy v malebné sopečné krajině, kde cítíte sílu měsíční energie na každém kroku. Existují důkazy z galsko-římských dob, kdy je téměř jisté, že čočka se zde pěstuje již více než 2000 let. Starověká odrůda Anicia se tu osévá od března do dubna, jen co teplota půdy vystoupí nad 5 °C. Pěstuje se zásadně na nehnojené půdě v nadmořské výšce 600-1200 m a všechny potřebné živiny si umí vzít z místní sopečné půdy. Sklízí se koncem léta od července do poloviny září. To bývá ještě lehce nedozrálá, což způsobuje její největší přednosti - nižší obsah škrobu a měkčí slupku. Před vařením se nenamáčí. V hrnci se přelévá zásadně studenou vodou a doba varu není delší než pouhých 25 minut.
Zelená čočka z Puy se pyšní ochrannou značkou původu (AOC).

Další slavná odrůda zelené čočky "BERRY" se pěstuje ve francouzském departmentu Indre, kde se od 50. let minulého století pěstuje ve velkém. Proslavila se svou nasládlou chutí připomínající kaštany, kterou nasála z místní hlinito-vápenité půdy. Čočka Berry je bohatá na vlákninu a železo a oceňujeme ji nejenom pro své nutriční kvality, ale i pro její mnohostrannou využitelnost v kuchyni. Čočce Berry byla udělena chráněná geografická značka (IGP).

zelená čočka berry

Snaha chránit regionální produkty proti napodobování a zaručit jim dostatečnou podporu na světovém trhu není mladá záležitost našeho století. Už v roce 1919 byl ve Francii předložen zákon, který si dal za cíl chránit původ a výrobní tajemství francouzských sýrů (např. výroba Rokfóru byla regulována již od 15. století). Zákon na Ochranu místa původu prošel! Byl přesně určen region a lokalizováno místo, kde musí být daný produkt vyráběn. V roce 1935 vznikl Institut National des Appelations d´Origine (INAO - Národní institut pro označení původu). Spadá pod Ministerstvo zemědělství a značkou AOC - Appelations d´origine contrôlée se od té doby mohou pochlubit především alkoholické nápoje, mléčné výrobky a další zajímavé zemědělské produkty, které šíří gastronomický věhlas všude po světě.

Certifikát I.G.P. - Protected Geographical Indication - francouzsky IGP
(Chráněné geografické označení) je označením jakosti, které mohou obdržet jen ty zemědělské a potravinářské produkty, jejichž jakost, dobré jméno či jiné vlastnosti odvisí od zeměpisné oblasti původu a k jejichž výrobě, přeměně nebo zpracování dochází v určité přesně vyznačené geografické zóně. K tomu, aby mohl být výrobek oceněn značkou I.G.P., se musí alespoň jedna z jeho výrobních fází uskutečnit v určité oblasti přesně stanovené smluvními podmínkami.

Kde zelenou čočku sehnat?
Francouzskou čočku Berry zakoupíte na našem trhu docela snadno. Např. firma Druidji nabízí v balení 400 g za slušnou cenu ve svém e-shopu, ale objevuje se běžně i na pultech obchodů za cca 39,- Kč za balení. Nechte se zlákat urozenou luštěninou :-)

čočka po francouzsku s klobáskou a sázeným vejcem
  
Čočka je považována za symbol finanční stability, proto jsem se při psaní první novoroční receptury rozhodla nabídnout právě chutné jídlo z čočky. Ať se vám v roce 2011 mimořádně daří a čočka vykouzlí nejen vaši finanční nezávislost, ale též mocně podpoří dobré zdraví. To ona umí :-)


Dobrou chuť a mimořádně úspěšný Nový rok 2011
přeje všem čtenářům a milovníkům dobrého jídla

Šárka / DolceVita


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

12 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Čip Čip | Web | 6. ledna 2011 v 7:45 | Reagovat

To vypadá hodně dobře :-). Asi si to doma zkusím :-)

2 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 6. ledna 2011 v 9:25 | Reagovat

Čočka je biblická potravina!
Recept vypadá zajímavě, přímo vybízí k ozkoušení.

3 Shira313 Shira313 | 6. ledna 2011 v 12:08 | Reagovat

Šošovicu jedávame pravidelne na Nový rok :o) a nielen preto, aby bolo po celý rok všetkého hojnosť :D, ale čo keď to zafunguje?

4 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 6. ledna 2011 v 12:49 | Reagovat

[1]: Čip:

Vyzkoušením se nedá nic zkazit :-) Čočka je prostě skvělá.

5 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 6. ledna 2011 v 12:50 | Reagovat

[2]: TlusŤjoch:

Že jo? Já té zelené čočce prostě neodolala a tu klasickou hnědou jsem nechala letos o Silvestra stranou :-)

6 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 6. ledna 2011 v 12:53 | Reagovat

[3]: Shira313:

Pověrčivost funguje i u nás :-))) Co kdyby? Člověk nemá nic pokoušet. Čočka si pozornost zaslouží po celý rok, proto se divím, že mi tu de facto čočkový recept do této doby chyběl. Dělám ji dost často a konzumaci si užívám :-)

7 HaF HaF | Web | 6. ledna 2011 v 14:36 | Reagovat

Čočku Berry máme rádi a vyměnili jsme ji doma za klasicku velkozrnou. Ať v polévce nebo jako samostatný pokrm je skvělá. Všimla jsem si na fotce i červené čočky od téže firmy, tu přihazuji do čočkové polévky k té zelené, protože se rozvaří a polévku pak není potřeba zasmažovat!
Výsledek našeho vaření čočky je zde!
http://hafjentak.blog.cz/1009/cocka-berry-po-francouzsku

8 Janah Janah | Web | 6. ledna 2011 v 15:00 | Reagovat

Jakoukoli čočku miluju, takže je pravděpodobné, že podlehnu i téhle. Zatím jsem ji neviděla, ale začnu se lépe dívat.

9 Zdenek Zdenek | 7. ledna 2011 v 9:39 | Reagovat

Vitam Vasi aktivitu v oblasti lustenin. Zelena cocka (a cocka obecne) je skvele jidlo. Osobne bych byl opatrnejsi ohledne priloh. Uplne staci cocka se zeleninou a pecivem. Vejce a maso zbytecne zvysuji obsah proteinu.:-)

Dobry rok 2011 vsem na tomto blogu.

10 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 7. ledna 2011 v 12:09 | Reagovat

[7]: HaF:

Čočka je všeobecně dokonalá. Prošla jsem domácí zásoby a mám tam učiněné poklady z čočkové říše. Drobnou čočku z italské Umbrie též často dělám a ta je taky velmi pozoruhodná. Z červené čočky jsem tuším někde na blogu už představila čočkovou česnečku. Díky tomu, že se červená čočka hezky a rychle rozvaří, je taková česnečka pěkně hladká a téměř krémová. Dokonce jsem zatím nezanevřela ani na tu klasickou velkoplodou hnědou odrůdu, která je pro naši kuchyni tradičnější, ale v konkurenci ze zelenou čočkou jen tak neobstojí :-) To si musíme přiznat.

11 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 7. ledna 2011 v 12:11 | Reagovat

[8]: Janah:

Určitě ji někde potkáš. Přinejmenším někde v koutku se zdravou výživou by měla být. Její přípravu rozhodně můžeš odlehčit a vyškrtnout uzeninu, slaninu i vejce. Tahle čočka má půvaby i bez příkras :-)

12 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 7. ledna 2011 v 12:16 | Reagovat

[9]: Zdenek:

Souhlasím. V duchu předešlé odpovědi je opravdu jakékoli kalorické doplnění této famózní čočky zbytečné. S klidem by stačila orestovaná zelenina, pepř a sůl. I tak by to byl velký gurmánský zážitek pro každého, kdo k čočce cítí sympatie. Bohužel jsem doma měla strávníky tradicionalisty, tak jsem zachovala starý český rituál, a nevyškrtla jsem obligátní klobásky, vejce ani okurku. Podle mého mínění tam tohle trio vůbec nemuselo být :-) I když vejce byla čerstvá domácí, klobáska s velkým podílem masa opravdu excelentní (ve švýcarské kvalitě) a naložené okurky slavné znojemské. Příště na tu zelenou čočku půjdu úplně z jiné strany :-)

13 Madla Madla | Web | 8. ledna 2011 v 13:35 | Reagovat

Čočku miluju v jakékoli úpravě a tahle je mi víc než sympatická. Na zelenou čočku jsem však u nás v městečku ještě nenrazila, tak musím pořádněji zapátrat, protože mě na čočku užije.
Tak ať vám nejen čočka přinese hodně hojnosti nejen v peněžence, ale i v podobě pohody, zdraví a štstí v rodinném kruhu a v kuchyni.

14 toffo toffo | Web | 9. ledna 2011 v 15:38 | Reagovat

Ta uzená slanina je luxusní! Nechala jsem se tímto článkem inspirovat pro sobotní oběd a k čočce, volskému oku a párečkům jsem přidala dušenou zeleninovou směs (mraženou = mrkev, hrášek, kukuřice. Slavila úspěch hlavně u muže.

15 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 9. ledna 2011 v 20:16 | Reagovat

[13]: Madla:

Také ti přeji samá "čočková" pozitiva :-) Určitě se ji někde podaří objevit. Např. v obchodní síti Coop je k mání zcela běžně. Já tam na ni chodím ;-)

16 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 9. ledna 2011 v 20:19 | Reagovat

[14]: toffo:

Uzená slanina je hříšně nedietní, ale v jídle udělá ta správná kouzla. To umějí pánové ocenit :-)

17 Pavla Pavla | Web | 9. ledna 2011 v 21:00 | Reagovat

Taky to vyzkoušíme a vypadá to zdravě :-)

18 jednorozec1r jednorozec1r | 10. ledna 2011 v 1:12 | Reagovat

Jsem velký vyznavač všech čoček! Puy, ale neoznačená jako Puy, zde v Anglii bývá z Kanady, ač do Francie je to jen přes strouhu. Stále máme rádi "českou" hnědou masitější čočku - odkud je, nevím; na pytíku stojí: Produce of more than one country.
Co zde ještě nebylo uvedeno, je jedna nádherná příloha čočky: Do mahagonova osmažená cibulka! Skoro vždy bych jí dal přednost před uzeninou, volským okem i okurkou.

19 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 10. ledna 2011 v 10:32 | Reagovat

[17]: Pavla:

Když se škrtne slanina, zdravé to je ;-)

20 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 10. ledna 2011 v 10:40 | Reagovat

[18]: jednorozec:

Hnědou velkoplodou čočku jsem si vyšetřila jako další příspěvek :-) A tam ta osmažená cibulka opravdu nechybí. Její vůně je pro mě nenahraditelná a čočku v takovém spojení lze opravdu považovat za kompletní záležitost. Nic dalšího mě už neuhrane víc ;-)

21 Jana Jana | 15. ledna 2011 v 13:34 | Reagovat

Moc dobré, ale nevyšly mi porce. Dodržela jsem veškerá množství až na čočku, které jsem dala asi 300 g místo 500 g. A stejně z toho je takových šest slušných porcí. :)

22 Bylinka Bylinka | Web | 18. ledna 2011 v 0:45 | Reagovat

Čočka jakožto kaviár chudých? Už tato věta mě navnadila k tomu, abych vyzkoušela své kuchařské umění:) čočku jsem jako malá milovala, je škoda, že už ji doma neděláme... ale já to brzy napravím, a potom hodím echo, jak se zadařilo:))

23 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 19. ledna 2011 v 16:08 | Reagovat

[21]: Jana:

Při vaření jsem netroškařila :-) Opravdu se to dá s klidem rozdělit na více porcí, ale u nás zasedli ke stolu pánové a spořádali nadlimitní množství a já podlehla dojmu, že jsou to 4 plnohodnotné porce. Nechala jsem se ošálit :-) Díky za poznámku. Souhlasím, s porcemi se to nemá přehánět.

24 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 19. ledna 2011 v 16:09 | Reagovat

[22]: Bylinka:

Čočka je kouzelná surovina a já věřím, že bude chutnat :-)

25 Lucky Lucky | E-mail | Web | 21. ledna 2011 v 14:43 | Reagovat

Vytvořila jste z obyčejné čočky něco neodolatelného :)

26 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 21. ledna 2011 v 15:57 | Reagovat

[25]: Lucky:

Děkuji Lucky :-) Není to příliš odvážná kombinace, drží se takového toho našeho českého pojetí, kdy nechybí kousek uzeniny, vajíčko a kyselá okurka. Dá se to celé ovšem obejít a s čočkou si připravit mnohem víc zeleniny a změnit celé pojetí servírování. Poté je to dokonalý vegetariánský pokrm s dostatečnou energetickou hodnotou i pro pořádně velkého a silného chlapa :-)

27 Pavel Pavel | E-mail | Web | 23. ledna 2011 v 22:09 | Reagovat

Cocka je pecka...

28 Antonín Antonín | E-mail | 26. ledna 2011 v 18:03 | Reagovat

Čočka Berry se před vařením namáčí? Děkuji za rychlou odpověď - v sobotu vařím.

29 l l | E-mail | 27. ledna 2011 v 14:50 | Reagovat

http://apps.facebook.com/herolegend/?ftype=flyfish_4&uid=1665750355 - pomozte kámšece, tak že se registrujete do hry

30 mokopa mokopa | 28. ledna 2011 v 8:16 | Reagovat

Tenhle druh čočky je pro mne novinkou ..určitě ji vyzkouším :o).Jedinou výhradu mám ke složení jídla.Bílkovina rostlinná (čočka,obecně luštěniny) k bílkovině živočišné(klobásy,vejce)? Děkuji za tip.Věrná čtenářka Mokopa

31 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 28. ledna 2011 v 12:38 | Reagovat

[28]: Antonín:

Namáčet tuto čočku není potřeba.

32 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 28. ledna 2011 v 12:42 | Reagovat

[30]: mokopa:

Doporučuji :-) S výhradou souhlasím. S některými strávníky to bývá těžké a představa čočky (byť úžasné zelené) jim vnukne vzpomínku na staré známé spojení po česku - uzenina, vejce, okurka. Vzhledem k tomu, že hovězí klobásky i domácí vejce byly mimořádné kvality, spojení prošlo :-) Ale jak říkám, úprava čočky je tak dobrá, že není do talíře potřeba vůbec nic přidávat navíc.

Děkuji za komentář a za "zdravý" názor! :-)

33 jirka jirka | 23. března 2011 v 14:11 | Reagovat

krásný článek o čočce,díky za rozšíření znalosti o luštěninách,letim pro zelenou..:-)

34 cumelka cumelka | 18. dubna 2011 v 20:38 | Reagovat

To já čočku miluju, ale bohužel se jí vyhýbám.. a nejen jí,ale luštěnínám a dalším potravinám, jelikož mě příliš nadýmají. Takže jediná šance je, kdž jsem o víkendu sama, což není téměř vůbec možné. Takže čočka proběhla možná minulý rok ? :((

35 DolceVita DolceVita | Web | 20. dubna 2011 v 12:29 | Reagovat

[33]: jirka:

Čočku doma trochu zanedbáváme, ale zjistila jsem, že ji skoro všichni mají v oblibě, tak nadšeně vytvářím domácí zásoby :-)

36 DolceVita DolceVita | Web | 20. dubna 2011 v 12:30 | Reagovat

[34]: cumelka:

Chápu, že se u Vás doma musí s čočkou šetřit. Na nás to přijde během roku častěji a čočku si celkem vždycky s velkou chutí dají všichni :-)

37 vera vera | 11. února 2012 v 8:59 | Reagovat

Sarko, myslite, ze by se to hodilo jako priloha k rybe, treba k lososovi? Nebo je tato kombinace jako pest na oko?

38 DolceVita DolceVita | Web | 11. února 2012 v 14:37 | Reagovat

[37]: vera:

Čočka jako příloha se určitě hodí i k pečené rybě. Čočku bych v tomto případě oprostila od každé jiné masové závislosti, tzn. nedávala bych ani kousek slaniny při přípravě a spolehla se jen na chuť čočky, bylinek, křehké zeleniny a samozřejmě na chuť a vůni perfektně upečené ryby. S jemnou čočkou bude losos báječné jídlo!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama