Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Slaný koláč s lososem - Quiche au saumon

10. ledna 2011 v 18:24 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Slané pečení
koláč s lososem - quiche
Slaný koláč s lososem - quiche au saumon, a platí to pro všechny slané koláče, jsou šarmantní záležitostí a můžeme při jejich přípravě využít vlastní kreativitu.  Jednu surovinu určím jako stěžejní a vše ostatní se jí musí podřídit. Francouzský quiche by měl mít styl, proto není vhodné míchat neslučitelné ingredience jen proto, že jsou právě k mání. Slaný koláč se mi musí  proměnit v jeden velký harmonický celek. K dokonalosti ho vždycky dotáhne sklenka dobrého vína.

Nějak nám po svátečním hodování zůstal ležet ladem uzený losos. Bylo ho dost na to, abych dostala spásný nápad, že upeču slaný koláč, v zemi původu zvaný Quiche. A jak se ukázalo, nápad to byl opravdu dobrý. Lehký nadbytek vajec mi vnukl ideu, že dnes to bude slaný koláč s uzeným lososem a vejci. Báječné bylo, že jsem mohla celou záležitost dotáhnout do konce ve francouzském duchu. Creme fraiche a kousek Brie vyšel mému snažení vstříc.V podstatě to byla rychlovka, se kterou nemá cenu ztrácet čas a nadělat kolem toho moc řečí. Slaných koláčů mou kuchyní prochází v každém ročním období dost a dost. Tenhle je krásně zimní, nezelená se v něm žádná bylinka, ale určitě vám v něm nebude nic chybět. Slané koláče beru jako únik ze stereotypu a na otázku: "Co bude dnes k večeři?", mám stručnou odpověď.
koláč s lososem - quiche

Slaný koláč s lososem - Quiche au saumon (kiš sumoñ)

Základem je vždy těsto. Můžeme zvolit:
S tím si musíte poradit podle nálady :-) Ani jednu z variant není třeba zavrhovat. Fungují všechny.

Těstem vyložíme koláčovou formu o průměru 27 cm. Těsto na několika místech propícháme vidličkou, aby se při pečení nezvedalo.


Koláčová náplň:
  • 200 g uzeného lososa
  • 4 vařená vejce
  • 100 g Brie (francouzský sýr s bílou plísní na povrchu) - můžeme vynechat nebo nahradíme Hermelínem
  • 200 ml creme fraiche (lze použít kysanou smetanu)
  • 3 čerstvá vejce
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř 
Vařená vejce oloupeme a nakrájíme na plátky. Vyložíme jimi dno koláče a rozložíme je po celé ploše těsta.

koláč s lososem - quiche
Osolíme, opepříme a poklademe sýrovými plátky.

koláč s lososem - quiche
Na ně poklademe plátky uzeného lososa a druhou vrstvu vařených vajec.

koláč s lososem - quiche
koláč s lososem - quiche
Osolíme, opepříme a připravíme si krémovou zálivku.
koláč s lososem - quiche
koláč s lososem - quiche
koláč s lososem - quiche
Creme fraiche prošleháme s vejci a dle chuti okořeníme. Můžeme přidat bylinkovou sůl.

koláč s lososem - quiche
Směsí koláč zalijeme, povrch uhladíme stěrkou a koláčovou formu vložíme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme 45 minut.

koláč s lososem - quiche
Před podáváním necháme mírně vychladnout. Konzumovat můžeme ale i druhý den. Studený koláč neztrácí nic ze svých půvabů. Bez otálení ukrojíme první kousek a nalijeme první skleničku vína. Určitě nebude poslední ;-)koláč s lososem - quiche
koláč s lososem - quiche
U vína už jsem zběhla z francouzské strany do Švýcar a otevřela si lahodné bílé víno od Ženevského jezera. On je ten quiche (kiš) ve Švýcarsku stejně jako doma ;-) A před lety v Čechách zase byli jako doma lososi.

Byly doby, kdy Vltavou několikrát za rok táhla hejna lososů a nebylo žádnou výjimkou vidět i 15 kg exempláře.
koláč s lososem - quiche
Italové mají pizzu, Francouzi quiche (kiš). Švýcaři jsou multikulturní země, osvojili si od svých sousedů to nejdelikátnější a se svou precizností to dotáhli k ještě větší dokonalosti. Slané koláče koupíte ve Švýcarsku úplně na každém rohu. V kombinaci se švýcarskými sýry a skvělým vínem jsou nezapomenutelným zážitkem. A právě tam jsem si na nich vypěstovala závislost. Až se tu objeví další slaný koláč, nemějte mi to za zlé ;-)

Související odkazy:

Další slané interesantní recepty:

V příbuzenském vztahu se slanými koláči je i pizza, proto přidávám pár tipů zase odjinud, ale všechno je to v chutném slaném tónu. Tak tedy - andiamo a prendere una pizza!




Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 10. ledna 2011 v 18:46 | Reagovat

Slané koláče jsou bezvadné. Recept je zajímavý.

2 toffo toffo | Web | 10. ledna 2011 v 20:03 | Reagovat

U mě doma by pravděpodobně žádný uzený losos nezbyl. Pokud by ho na počátku nebyla dvě kila a já nebyla přecpaná k prasknutí :-D! Na něm ujíždím snad úplně nejvíc. Tučný uzený losos také výborně doplňuje tu nejednu sklenku vína.

3 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 10. ledna 2011 v 20:40 | Reagovat

sakra, to už je druhej recept za týden, kterej mě láká překročit hranice lenosti a začít vařit (péct)! Ten první vypadal snadněji, ale v obou případech byla ta slibná sklenička vína... ještě Ti napíšu :o)

4 Meg Meg | Web | 10. ledna 2011 v 20:45 | Reagovat

Jsem na tom dost podobně jako toffo - losos? Zbýt? :D Ale je fakt, že si dovedu velmi snadno představit jít si ho koupit jen za tímto účelem, i když sama pro sebe bych asi zredukovala vajíčka, protože ta ve vařeném stavu moc nemusím :) Ale když tak čtu článek podruhé... už u nás dlouho žádný quiche nebyl :))

5 Luky Luky | E-mail | Web | 11. ledna 2011 v 8:26 | Reagovat

Tohle těsto miluju, když jsem byl ve Francii párkrát jsme ho také dělali s lososem. Nejvíce mi chutnala, ale klasika šunka, žampiony.

6 Shira313 Shira313 | 11. ledna 2011 v 10:02 | Reagovat

Okrem ďalšieho super receptu ma potešil aj odkaz na článok o histórii lososa v Čechách, ktorý potvrdil to čo sme už dávnejšie niekde čítali a čo nás vtedy pobavilo: "služobníctvo si vyžadovalo u svojich pánov prísľub, aby im nedávali jesť lososa častejšie než 2 a 3 krát do týždňa". :D

7 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. ledna 2011 v 10:42 | Reagovat

[3]: Sklenička:

Víno se nemá pít na lačný žaludek :-) To se mi na něm líbí! V podstatě dobré víno nám dává příležitosti k vymýšlení nových chuťovek. Tyhle drobnosti dělám v kuchyni s chutí :-)

8 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. ledna 2011 v 10:43 | Reagovat

[1]: Tlusťjoch:

Moje řeč :-)

9 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. ledna 2011 v 10:46 | Reagovat

[2]: toffo:

Jsem nešetrná hospodyně :-) Na konec roku u nás bylo tolik lidí, že jsem se raději předzásobila vším 2x. A nakonec to dopadlo tak, jak to dopadlo. Celý koláč jsme si snědli s mužem jen my dva. Ještě že ten losos zůstal v lednici ladem :-)

10 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. ledna 2011 v 10:49 | Reagovat

[4]: Meg:

Vejce - to je u nás samostatná kapitola. Jsou domácí a těm se prostě nedá odolat. Když slepice podávají velké sportovní výkony, konzumujeme jich občas víc než je třeba :-) Já osobně mám ráda vejce ve všech podách, tak si v nich libuji. V koláči se dá množství ošidit. Když se vejce vyřadí úplně, i tak bude koláč dobrý.

11 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. ledna 2011 v 10:50 | Reagovat

[5]: Luky:

Klasika je nestárnoucí! Občas nechávám experimenty stranou a vděčně postupuji podle klasických receptur, které za ta léta nosím v hlavě :-)

12 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. ledna 2011 v 11:10 | Reagovat

[6]: Shira313:

Panstvo se služebnictvem zacházelo opravdu nevybíravým způsobem :-)))) Také jsem se u toho pozastavila a zasmála se. V heraldice se vykytuje i losos v erbovním znaku rodu Salmů, ale tak daleko jsem od nakrojeného koláče s lososem a dobrého vína odcházet nechtěla :-) I když by to bylo moc zajímavé pátrání.

13 Olinka Olinka | Web | 12. ledna 2011 v 20:04 | Reagovat

Ajajajaj... sbíhají se mi sliny! Z ingrediencí mám ale doma jen sůl a pepř... no možná i jedno, dvě vajíčka... Quiche jsem zatím dělala jen jednou, ale zachutnal mi, možná se na nějaký vrhnu o víkendu!

14 Petr Petr | Web | 12. ledna 2011 v 20:55 | Reagovat

No, co dodat - taky se mi sbíhají sliny ;)

15 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 13. ledna 2011 v 10:33 | Reagovat

[13]: Olinka:

No to je přímo ten nejlepší základ :-) Kdyby někde byly třeba 2-3 cibule, pěkně osmažené, dal by se udělat parádní cibulový quiche. V tom je kouzlo slaných koláčů ... není na ně toho moc potřeba, ale je dobré trochu zapojit fantazii. Když se projdou domácí zásoby, vždycky se něco najde :-)

16 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 13. ledna 2011 v 10:35 | Reagovat

[14]: Petr:

Kdyby ještě kousek zůstal ležet ladem, dala bych si. Včera jsem upekla jiný :-) S grilovanými plátky cukety a fontinou. Lososovému dělá konkurenci :-)

17 Eva Eva | 13. ledna 2011 v 17:01 | Reagovat

Dobrý podvečer Šárko. Já vím, že se to sem nehodí, ale nutně :-) si potřebuji opsat recept na vánoční pečivo - ořechy, které jsem letos pekla podle Vašeho receptu.Už tu hledám celou věčnost.Linecké mám, rohlíčky také, ale ty výborné světlé ořechy s máslovým ořechovým krémem ne a ne objevit.Děkuji za pomoc. Eva

18 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 14. ledna 2011 v 0:04 | Reagovat

[17]: Eva:

Hezký půlnoční čas :-) Odkaz na recept přidávám - nachází se na stránkách Gurmánka.cz, rubrika: Vánoce.

http://www.gurmanka.cz/2010/12/plnene-orechy-s-orechovou-nadivkou

Mám radost, že se recept osvědčil. Díky ;-) Šárka

19 Eva Eva | 14. ledna 2011 v 18:10 | Reagovat

Já moc děkuji,receptů se osvědčilo  už mnoho!!

20 farbe farbe | Web | 14. ledna 2011 v 21:24 | Reagovat

Ahoj všichni! Podpořte Gymnázium Frýdlant! :-P Stačí pouze kliknout na tlačítko líbíse mi, pod videem na http://www.youtube.com/watch?v=rNLNUls0UOk
Děkujeme všem za podporu! :-P

21 BlackSnooow* BlackSnooow* | Web | 15. ledna 2011 v 21:27 | Reagovat

Promiň za reklamu:
Nudíš se a chceš si jen tak počíst ? Klikni : blacksnoow.blog.cz

22 Erica Kadler Erica Kadler | Web | 15. ledna 2011 v 21:38 | Reagovat

To si uvařím někdy!

23 Martin Martin | 15. ledna 2011 v 22:12 | Reagovat

tak, zase jsem hledal inspiraci na vikendove jidlo...
tento slany kolac byl mooooc super
a pokracoval jsem dalsim zdejsim receptem - kurecimi kousky na jablkach s cibuli 0 tez vytecne!
dik

24 Lucka Lucka | 16. ledna 2011 v 8:46 | Reagovat

Ahoj, promiň, že otravuju, ale mohla bych tě poprosit, zda bys mi nedala hlas v této literární soutěži: http://www.lckk.cz/soutezici/248 ? Byla bych ti moc vděčná a pokud budeš potřebovat ty, napiš a taky ti dám kamkoli svůj hlas. Děkuji :-)

25 izma izma | Web | 16. ledna 2011 v 16:05 | Reagovat

To vypadá dobře.

26 Michaela Michaela | Web | 17. ledna 2011 v 7:42 | Reagovat

Toto je uzasny recept, mnam. Krasne fotografie :)

27 Madla Madla | Web | 18. ledna 2011 v 10:35 | Reagovat

Musím se přiznat, že uzeného lososa jsem ještě neochuntala, což je velká, převeliká ostuda. Tak až bude nějaká slavnostnější přílžitost, určitě vyzkouším tenhle slaný koláč, protože vypadá jednoduše neádherně. Slané koláče miluju, takže úkol je jasný, najít v našem městečku pěkný kus kvalitního uzeného lososa. :-)

28 Petržel Petržel | E-mail | Web | 18. ledna 2011 v 13:06 | Reagovat

To vypadá moc chutně :)

29 HanaS HanaS | 19. ledna 2011 v 11:41 | Reagovat

Vyzkoušeno a recept opět nezklamal, ba naopak, nadchl!
Manžel byl více méně tutovka, protože lososa miluje, takže to bylo hlavně pro něj, ale já ryby moc nemusím a pochutnala jsem si náramně. I do práce jsem si vzala na oběd :)
Takže opět a znovu díky za skvělý recept a nikdy nekončící inspiraci!

PS. nepodařilo se mi otevřít odkaz na recept na Vaše křehké máslové těsto Pâte brisée (pát brizé):o

30 KarelP KarelP | Web | 19. ledna 2011 v 15:39 | Reagovat

Výborné, taky máme přístup k domácím vajíčkům a nedá se to porovnat s těmi co si koupíte za 2 kč v obchodě.

31 kamienky kamienky | Web | 22. ledna 2011 v 19:45 | Reagovat

Woow tak toto je skvostný recept skvelé, ďakujem pekne aj za zverejnenie fotiek tak sa ľahšie varí

vynikajúca stránka

32 Barbara Absolut Ferrari Barbara Absolut Ferrari | Web | 23. ledna 2011 v 10:51 | Reagovat

mňam , dala by som si :)...no pozerám že toto už je dosť starý článok, mala by si aktualizovať

33 Terka Terka | E-mail | Web | 28. ledna 2011 v 15:13 | Reagovat

To vypadá báječně...

34 GiGi GiGi | Web | 29. ledna 2011 v 7:31 | Reagovat

ahoj, tento recept je velmi dobrý, už jsem ho skoušela.....hihihi.....prosímtě zapíšeš se tady?? pigi-gigi.blog.cz/1101/prihlaska-do-affs je to mocinky důležité ale to si přečteš

35 Marky4 Marky4 | Web | 29. ledna 2011 v 21:02 | Reagovat

Zajímavý...

36 Sariklen Sariklen | Web | 31. ledna 2011 v 22:08 | Reagovat

Mmm, vypadá chutně. Až se mi na něj sbíhají sliny.:-)

37 zahradník na cestách zahradník na cestách | Web | 1. února 2011 v 5:41 | Reagovat

Jejda, paní Šárko - to vypadá báječně. To mám chuť někdy zkusit. I když [32]: píše, že je to starý článek, dovolil bych si tvrdit, že recept bude báječný stejně tak po novém roku, jako v polovině dubna. Nebo se snad pletu?

V Ženevě jsem byl minulý rok, ale jenom pár hodin. Místo abych si užil nějakého slaného koláče, objevoval jsem pouze krásy botanické zahrady a také trochu města. Měl bych se asi začít učit objevovat svět i z jiných úhlů.

38 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 2. února 2011 v 1:20 | Reagovat

[37]: zahradník na cestách:

Je pravdou, že článek se slaným koláčem tu visí už nějakou chvilku a chtělo by to zase přijít s nějakou chutnou novinkou. Od té doby jsem vyzkoušela ještě jeden zajímavý slaný nápad, tak mám rezervu zase na někdy příště :-)

Jejda, pane Pavle, já jsem zase v té Ženevě vynechala botanickou zahradu, což je rozhodně velká škoda. Objevovat svět ze všech úhlů je báječné a tak se nechám Ženevou příště překvapovat i jinak. Těším se :-)

39 Petr Petr | Web | 7. února 2011 v 12:43 | Reagovat

Tak jsem se včera konečně dostal k tomu ho vyzkoušet. Báááájo!

Maličká poznámka: Nefunguje odkaz na jeden z receptů na těsto.

40 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 8. února 2011 v 0:44 | Reagovat

[39]: Petr:

2x díky :-) Jednou za vyzkoušení receptu a podruhé za upozornění na nedostatečnost v textu. Odkaz opravím :-)

41 Cherry Cherry | 13. února 2011 v 18:21 | Reagovat

Mňam, mňam a ještě jednou mňam. Včera jsem vyzkoušela a bylo to naprosto úžasné.

42 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 13. února 2011 v 23:33 | Reagovat

[41]: Cherry:

To mám radost! Myslím si, že spojení lososa a vajec nemá chybu :-) Slané koláče bych mohla dělat jak na běžícím pásu. Tady se otevírá tolik možností. Chystám se na variantu s datlema. Ke skleničce vína není nic přirozenějšího :-)

43 Cherry Cherry | 14. února 2011 v 7:33 | Reagovat

[42]: Přesně tak, slané koláče jsou naprosto úžasné a variace nekonečné. Varianta s datlema určitě taky bude hodně zajímavá :o)

44 LadyVanilka LadyVanilka | Web | 18. února 2011 v 19:06 | Reagovat

Ahoj. Nechtěla by jsi se mnou nějak spolupracovat?

45 Shira313 Shira313 | 10. března 2011 v 14:27 | Reagovat

Po práci, energia skoro vybitá ...
Pohľad do chladničky: lístkové cesto, losos, nejaké bielky v miske, ...
O chvíľu je už quiche v rúre, potom tá úžasná vôňa, lenže pohľad na hodinky a do kalendára (popolcová streda - začiatok pôstu) a je to jasné - žiadna neskorá lukulská večera, ale obed :o)
Nabudúce skúsim pridať do plnky kôpor, mám silný pocit, že to nepokazí ;o)

46 DolceVita DolceVita | Web | 11. března 2011 v 12:49 | Reagovat

[43]: Cherry:

Datlová inspirace nezklamala a v kombinaci s čekankou to mělo zajímavé chuťové tóny :-)

47 DolceVita DolceVita | Web | 11. března 2011 v 12:51 | Reagovat

[44]: LadyVanilka:

Míšo, každá jsme věkem i zájmem někde jinde :-)

48 DolceVita DolceVita | Web | 11. března 2011 v 12:54 | Reagovat

[45]: Shira313:

Kopr je ideální bylinka. Kdyby byl po ruce, asi bych o něm také dlouho nepřemýšlela. Druhá zajímavá varianta se jeví vůně čerstvě nastrouhaného křenu. Vejce s lososem a křen = harmonická trojice :-)

49 casual wedding gowns casual wedding gowns | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:32 | Reagovat

A. Because he wasn't very hungry.
http://www.felldress.org/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama