Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Leden 2011

Slaný koláč s lososem - Quiche au saumon

10. ledna 2011 v 18:24 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Slané pečení
koláč s lososem - quiche
Slaný koláč s lososem - quiche au saumon, a platí to pro všechny slané koláče, jsou šarmantní záležitostí a můžeme při jejich přípravě využít vlastní kreativitu.  Jednu surovinu určím jako stěžejní a vše ostatní se jí musí podřídit. Francouzský quiche by měl mít styl, proto není vhodné míchat neslučitelné ingredience jen proto, že jsou právě k mání. Slaný koláč se mi musí  proměnit v jeden velký harmonický celek. K dokonalosti ho vždycky dotáhne sklenka dobrého vína.

Nějak nám po svátečním hodování zůstal ležet ladem uzený losos. Bylo ho dost na to, abych dostala spásný nápad, že upeču slaný koláč, v zemi původu zvaný Quiche. A jak se ukázalo, nápad to byl opravdu dobrý. Lehký nadbytek vajec mi vnukl ideu, že dnes to bude slaný koláč s uzeným lososem a vejci. Báječné bylo, že jsem mohla celou záležitost dotáhnout do konce ve francouzském duchu. Creme fraiche a kousek Brie vyšel mému snažení vstříc.V podstatě to byla rychlovka, se kterou nemá cenu ztrácet čas a nadělat kolem toho moc řečí. Slaných koláčů mou kuchyní prochází v každém ročním období dost a dost. Tenhle je krásně zimní, nezelená se v něm žádná bylinka, ale určitě vám v něm nebude nic chybět. Slané koláče beru jako únik ze stereotypu a na otázku: "Co bude dnes k večeři?", mám stručnou odpověď.
koláč s lososem - quiche

Slaný koláč s lososem - Quiche au saumon (kiš sumoñ)

Základem je vždy těsto. Můžeme zvolit:
S tím si musíte poradit podle nálady :-) Ani jednu z variant není třeba zavrhovat. Fungují všechny.

Těstem vyložíme koláčovou formu o průměru 27 cm. Těsto na několika místech propícháme vidličkou, aby se při pečení nezvedalo.


Koláčová náplň:
  • 200 g uzeného lososa
  • 4 vařená vejce
  • 100 g Brie (francouzský sýr s bílou plísní na povrchu) - můžeme vynechat nebo nahradíme Hermelínem
  • 200 ml creme fraiche (lze použít kysanou smetanu)
  • 3 čerstvá vejce
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř 
Vařená vejce oloupeme a nakrájíme na plátky. Vyložíme jimi dno koláče a rozložíme je po celé ploše těsta.

koláč s lososem - quiche
Osolíme, opepříme a poklademe sýrovými plátky.

koláč s lososem - quiche
Na ně poklademe plátky uzeného lososa a druhou vrstvu vařených vajec.

koláč s lososem - quiche
koláč s lososem - quiche
Osolíme, opepříme a připravíme si krémovou zálivku.
koláč s lososem - quiche
koláč s lososem - quiche
koláč s lososem - quiche
Creme fraiche prošleháme s vejci a dle chuti okořeníme. Můžeme přidat bylinkovou sůl.

koláč s lososem - quiche
Směsí koláč zalijeme, povrch uhladíme stěrkou a koláčovou formu vložíme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme 45 minut.

koláč s lososem - quiche
Před podáváním necháme mírně vychladnout. Konzumovat můžeme ale i druhý den. Studený koláč neztrácí nic ze svých půvabů. Bez otálení ukrojíme první kousek a nalijeme první skleničku vína. Určitě nebude poslední ;-)koláč s lososem - quiche
koláč s lososem - quiche
U vína už jsem zběhla z francouzské strany do Švýcar a otevřela si lahodné bílé víno od Ženevského jezera. On je ten quiche (kiš) ve Švýcarsku stejně jako doma ;-) A před lety v Čechách zase byli jako doma lososi.

Byly doby, kdy Vltavou několikrát za rok táhla hejna lososů a nebylo žádnou výjimkou vidět i 15 kg exempláře.
koláč s lososem - quiche
Italové mají pizzu, Francouzi quiche (kiš). Švýcaři jsou multikulturní země, osvojili si od svých sousedů to nejdelikátnější a se svou precizností to dotáhli k ještě větší dokonalosti. Slané koláče koupíte ve Švýcarsku úplně na každém rohu. V kombinaci se švýcarskými sýry a skvělým vínem jsou nezapomenutelným zážitkem. A právě tam jsem si na nich vypěstovala závislost. Až se tu objeví další slaný koláč, nemějte mi to za zlé ;-)

Související odkazy:

Další slané interesantní recepty:

V příbuzenském vztahu se slanými koláči je i pizza, proto přidávám pár tipů zase odjinud, ale všechno je to v chutném slaném tónu. Tak tedy - andiamo a prendere una pizza!




Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

Zelená čočka funguje jako dynamo

6. ledna 2011 v 3:23 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Zelenina
zelená čočka
Čočku můžeme směle přirovnat k nutričnímu dynamu. O zelené čočce se navíc hovoří jako o kaviáru chudých. A to v tom nejlepším významu. Za přiměřenou cenu se vám odmění neuvěřitelně vynikající chutí.

Zelená čočka s hříbky po francouzsku, to je znamenitě připravená čočka s orestovanou zeleninou. Kdo má rád, může si přidat i hříbky. Ochutnejte výtečnou zelenou čočku která má vynikající šmak, urozený původ a nepostrádá pravý francouzský šarm.

čočka po francouzsku s klobáskou a sázeným vejcem

Zelená čočka po francouzsku

pro 4 osoby potřebujeme:
  • 500 g drobné zelené čočky
  • hrst sušených a předem namočených hříbků (nepovinné)
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej nebo přepuštěné máslo
  • kousek jemně nakrájené slaniny
  • 2 mrkve
  • 3 brambory
  • sůl
  • pepř
  • citrónová šťáva
  • zelená petrželka
  • příloha: klobáska a sázené vejce (volské oko)
zelená čočka a domácí uzená slanina
Na olivovém oleji nebo přepuštěném másle osmahneme nakrájenou cibuli a přidáme lžíci na nudličky nasekané slaniny a necháme ji zvolna rozpustit.
cibulka se slaninou

K základu vhodíme na kostičky nakrájenou mrkev a brambory. Poté přidáme odkapané houby, které si pokrájíme na drobnější kousky. Není to nutné, ale je to chutné ;-) 
cibulka se slaninou a mrkví
cibulka se slaninou, mrkví a bramborem
Krátce orestujeme. Přidáme drobně pokrájený česnek a vsypeme čočku.

cibulka se slaninou, mrkví, bramborem a česnekem
zelená čočka po francouzsku
zelená čočka po francouzsku
Nesolíme! Zalijeme vodou tak, aby čočku převyšovala cca o 1 cm.

zelená čočka po francouzsku
Na mírném plameni vaříme tak dlouho, až se voda odpaří a čočka změkne. Pokud je třeba, trochu vody dolijeme ještě během dušení.

zelená čočka po francouzsku
Do cca 30 minut bude čočka měkká.

zelená čočka po francouzsku
Poté ji dosolíme a pro zvýraznění chuti můžeme přidat citrónovou šťávu. Na talíři sypeme nasekanou zelenou petrželkou.

klobásky z hovězího masa
Podáváme s klobáskou a sázeným vejcem, ale zelenou čočku s houbami můžeme podávat jen tak samotnou. Kombinace čočky a vůně hub je nevšední a určitě si vás získá na svou stranu. Houby nejsou v tomto případě bezpodmínečně nutné a čočku si můžete připravit s klidem i bez nich.
  

Co možná o zelené čočce nevíte

Nejmenším členům z velké rodiny luštěnin se můžeme opravdu hluboce poklonit. Mrňavá plochá semínka z čeledi bobovitých mají pro nás i přes svůj nepatrný vzhled velké přednosti. Jsou bohaté na železo i vlákninu. Čočka je vysoce koncentrovaná potravina, obsahuje jen 11,2 % vody, což z ní dělá jedinečný zdroj energie (309 kcal/100 g). Většina této energie pochází z proteinů a sacharidů, protože čočka neobsahuje prakticky žádné tuky (méně než 1 %).
zelená čočka po francouzsku s klobáskou a sázeným vejcem

Víte, že pro všechny tyto přednosti prý biblický Ezau vyměnil své prvorozenství se svým bratrem Jákobem za hrnec této výživné luštěniny?

Obliba čočky se potvrdila již při archeologických objevech v době bronzové. Za královnu mezi čočkami je považována drobná zelená čočka z Puy. U čočky chuť dělá slupka a ta je v případě zeleného druhu mimořádně snadno stravitelná, vaří se kratší dobu a tím si zachovává své bohaté aroma. Pro nízký obsah škrobu se nerozváří, proto je předurčena i pro zajímavé kuchařské kreace a uplatňuje se nejen jako příloha či samostatné jídlo, ale též jako součást rafinovaných teplých i studených předkrmů.

Slavná zelená francouzská čočka "PUY" se pěstuje v oblasti Velay-le-Puy v malebné sopečné krajině, kde cítíte sílu měsíční energie na každém kroku. Existují důkazy z galsko-římských dob, kdy je téměř jisté, že čočka se zde pěstuje již více než 2000 let. Starověká odrůda Anicia se tu osévá od března do dubna, jen co teplota půdy vystoupí nad 5 °C. Pěstuje se zásadně na nehnojené půdě v nadmořské výšce 600-1200 m a všechny potřebné živiny si umí vzít z místní sopečné půdy. Sklízí se koncem léta od července do poloviny září. To bývá ještě lehce nedozrálá, což způsobuje její největší přednosti - nižší obsah škrobu a měkčí slupku. Před vařením se nenamáčí. V hrnci se přelévá zásadně studenou vodou a doba varu není delší než pouhých 25 minut.
Zelená čočka z Puy se pyšní ochrannou značkou původu (AOC).

Další slavná odrůda zelené čočky "BERRY" se pěstuje ve francouzském departmentu Indre, kde se od 50. let minulého století pěstuje ve velkém. Proslavila se svou nasládlou chutí připomínající kaštany, kterou nasála z místní hlinito-vápenité půdy. Čočka Berry je bohatá na vlákninu a železo a oceňujeme ji nejenom pro své nutriční kvality, ale i pro její mnohostrannou využitelnost v kuchyni. Čočce Berry byla udělena chráněná geografická značka (IGP).

zelená čočka berry

Snaha chránit regionální produkty proti napodobování a zaručit jim dostatečnou podporu na světovém trhu není mladá záležitost našeho století. Už v roce 1919 byl ve Francii předložen zákon, který si dal za cíl chránit původ a výrobní tajemství francouzských sýrů (např. výroba Rokfóru byla regulována již od 15. století). Zákon na Ochranu místa původu prošel! Byl přesně určen region a lokalizováno místo, kde musí být daný produkt vyráběn. V roce 1935 vznikl Institut National des Appelations d´Origine (INAO - Národní institut pro označení původu). Spadá pod Ministerstvo zemědělství a značkou AOC - Appelations d´origine contrôlée se od té doby mohou pochlubit především alkoholické nápoje, mléčné výrobky a další zajímavé zemědělské produkty, které šíří gastronomický věhlas všude po světě.

Certifikát I.G.P. - Protected Geographical Indication - francouzsky IGP
(Chráněné geografické označení) je označením jakosti, které mohou obdržet jen ty zemědělské a potravinářské produkty, jejichž jakost, dobré jméno či jiné vlastnosti odvisí od zeměpisné oblasti původu a k jejichž výrobě, přeměně nebo zpracování dochází v určité přesně vyznačené geografické zóně. K tomu, aby mohl být výrobek oceněn značkou I.G.P., se musí alespoň jedna z jeho výrobních fází uskutečnit v určité oblasti přesně stanovené smluvními podmínkami.

Kde zelenou čočku sehnat?
Francouzskou čočku Berry zakoupíte na našem trhu docela snadno. Např. firma Druidji nabízí v balení 400 g za slušnou cenu ve svém e-shopu, ale objevuje se běžně i na pultech obchodů za cca 39,- Kč za balení. Nechte se zlákat urozenou luštěninou :-)

čočka po francouzsku s klobáskou a sázeným vejcem
  
Čočka je považována za symbol finanční stability, proto jsem se při psaní první novoroční receptury rozhodla nabídnout právě chutné jídlo z čočky. Ať se vám v roce 2011 mimořádně daří a čočka vykouzlí nejen vaši finanční nezávislost, ale též mocně podpoří dobré zdraví. To ona umí :-)


Dobrou chuť a mimořádně úspěšný Nový rok 2011
přeje všem čtenářům a milovníkům dobrého jídla

Šárka / DolceVita


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.