Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Jelení guláš - se špekovým knedlíkem nebo se špeclema?

10. prosince 2010 v 14:31 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Maso

jelení guláš
Do královského jídelníčku patří zvěřina. Kančí se šípkovou omáčkou jsem již na stránky podrobně zpracovala, je čas pozvat vás na jelení guláš. Zatím je to jenom fotorecept, který bude doplněn i o samotný postup, ale nějak mi mezi pečením vánočního cukroví, pracovními povinnostími a jinými milými bláznivinami adventního času nezbývá dostatečný prostor na sepsání podrobnější receptury, proto volím tuto celkem přehlednou formu popisu - fotorecept. Ostatně právě tímto způsobem vařím nejraději. Vše beru podle citu, odvažuji "OKOmetricky", sem tam dokumentuji ingredience a jejich množství, které jsem do pokrmu přidala, a posléze se snažím popsat recepturu tak, aby byla srozumitelná :-)
jelení guláš
.
jelení guláš
.
jelení guláš
.
jelení guláš
.
jelení guláš
.
jelení guláš - příprava
.
jelení guláš - příprava
.
jelení guláš - příprava
.
jelení guláš - příprava
.
jelení guláš příprava
.jelení guláš - příprava
.
jelení guláš - příprava
.
jelení guláš - příprava
.
jelení guláš - příprava
.
jelení guláš - příprava
.
jelení guláš - příprava
.
jelení guláš - příprava
.
jelení guláš - příprava
.
jelení guláš - příprava
.
jelení guláš - příprava
.
jelení guláš - příprava
.
jelení guláš - příprava
.
jelení guláš - příprava
.
jelení guláš - příprava
Jste pro špekové knedlíky?
špekové knedlíky
Nebo si dáte raději špecle? U nás ke zvěřině vítězí. Jejich předností je krom výtečné chuti i snadná a rychlá příprava.

jelení guláš - příloha - špecle

Dobrou chuť :-) Pozornějším neušlo, že základ guláše připravím ve woku a když získá patřičnou chuť, strčím  ho do trouby, kde se krásně a zvolna provaří a provoní celý dům. Na to používám starý osvědčený keramický hrnec s poklicí. Jeden z nejužitečnějších dárků, co jsem kdy dostala.

Jelení guláš na víně

  • 750 g jeleního masa
  • 3 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 500 ml červeného vína
  • sádlo
  • zavařené brusinky - např. od Schwartau
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • jalovec
  • červená paprika
  • 1 feferonka
  • bobkový list
  • kmín

Maso odblaníme a nakrájíme na kostky. Koření roztlučeme v hmoždíři a společně s masem necháme odležet do druhého dne. Na sádle orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme lžičku mleté papriky, kmín a orestujeme maso. Osolíme, opepříme a přidáme zbylé koření. Zalijeme vínem a zvolna dusíme pod poklicí cca 1 a půl až 2 hodiny. Ke změklému masu přidáme 2 lžíce brusinkové zavařeniny a omáčku dovaříme. Ochutíme čerstvým tymiánem a jemně nasekaným česnekem. Hustá a výrazná omáčka s chutí vína a koření se podává s knedlíkem, ale můžeme zvolit i noky nebo špecle. Podle chuti můžeme přidat i sušené nebo čerstvé houby.

Jelení guláš z mladého kusu - definice: práce minimum, chuť výtečná, pochvala obrovská :-)


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

11 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 HanaS HanaS | 10. prosince 2010 v 14:41 | Reagovat

Doufám, paní Šárko, že se k tomu receptu vrátíte hóóódně rychle, protože ve Vašem podání tento guláš vypadá úúúžasně luxusně a voní až sem :)
Už se těším, hlavně na to, jak sháním v Albertu jelena :D

2 toffo toffo | Web | 10. prosince 2010 v 17:28 | Reagovat

Jsem pro špecle!
Bezvadný, dráždivý fotorecept. Okamžitě bych někdě urvala kus masa a dala se do vaření. Také je tento guláš lepší, když se alespoň den uleží?

3 toffo toffo | Web | 10. prosince 2010 v 17:29 | Reagovat

P.S. Dolce Vita mění kabátek?

4 Meg Meg | Web | 10. prosince 2010 v 19:49 | Reagovat

Pomoc!
Tenhle recept a hlavně ty fotky - to je zbraň způsobující okamžité slintání a touhu co nejrychleji sehnat jelení maso... Snad budu mít úspěch, jinak se odsud neodtrhnu :))

5 Janah Janah | Web | 10. prosince 2010 v 22:57 | Reagovat

Zajímalo by mně, jestli by to šlo i ze sobího masa, jiná zvěřina tu moc není. Prý je ale sobí mnohem výraznější něž jelenina...

6 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. prosince 2010 v 12:53 | Reagovat

[1]: HanaS:

Určitě se vrátím :-) Sehnat zvěřinu není tak nemožné, určitě to stojí za vyzkoušení. Takový guláš rozhodně zaboduje a nemusí být jenom z jelena :-)

7 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. prosince 2010 v 12:55 | Reagovat

[2]: toffo:

U mě taky špecle vedou :-) Guláš je určitě druhý den lepší, ale musím se přiznat, že v případě zvěřiny ho nestačím odložit a hned se na něj vrhneme. V chuti bych mu nic nevytkla, hustota omáčky byla přirozeně dokonalá a nebylo potřeba téměř vůbec zahušťovat moukou.

8 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. prosince 2010 v 12:57 | Reagovat

[3]: toffo:

Jen jsem lehce oprášila svrchník blogu :-) Větší úpravy neplánuji, už jsem si na zdejší podobu zvykla, i když viděno okem estéta to není nic moc a dalo by se s tím při troše úsilí něco vykouzlit - pohlednějšího.

9 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. prosince 2010 v 12:57 | Reagovat

[4]: Meg:

Nevím čím to je, ale každý guláš má takový zvláštní šarm :-) Alespoň pro mě.

10 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. prosince 2010 v 12:59 | Reagovat

[5]: Janah:

Určitě by to nemělo být nemožné. Jedla jsem guláš ze sobího masa ve Švýcarsku v jedné dobré hospůdce a byl vynikající. Barvou a chutí se podobal tomu mému z jelena. Bude potřeba maso naložit do mořidla, ale to u starších kusů zvěřiny bývá běžné a masu to jenom pomůže. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak chutnal :-)

11 niky17 niky17 | Web | 11. prosince 2010 v 19:10 | Reagovat

Ahoj, chceš vyhrát zadarmo elektroniku? Stačí jen najít 3 smajlíky v mřížce a vybrat si výhru. Zkus své štěstí! Pro odkaz klikni na Web. ;)

12 Marťas Marťas | E-mail | 11. prosince 2010 v 21:27 | Reagovat

Nabízím originál podepsanou fotografii Mike Eruzioneho, amerického kapitána olympijských vítězů z roku 1980 v hokeji. Opravdu tady v ČR rarita, téměř nesehnatelná, může být jako pěkný dárek k Vánocům nějakému sběrateli. V případě zájmu mi napište e-mail.
Omlouvám se za reklamu.

13 Aduska Aduska | Web | 12. prosince 2010 v 13:32 | Reagovat

wow :) vypadá to dobře > musim říct mamce aby uvařila :)

14 vilemina vilemina | Web | 12. prosince 2010 v 23:56 | Reagovat

Dobrota, to je hned poznat - jsem blázen do žemlových knedlíků, tak samozřejmě s nimi!
http://vilemina.blog.cz/1001/svickova-dle-sefkuchare
Maso nějaké ulovím v hypáči, horší to bude s tou šípkovou - ale rybízová je taky dobrá:)

15 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 15. prosince 2010 v 0:55 | Reagovat

[14]: vilemina:

Dobrý knedlík je nezbytný doprovod a v některých případech je to učiněný klenot na talíři :-) Ke guláši je fantastický, ale ani špecle nejsou k zahození, proto jsem v případě jeleního guláše volila obě přílohy. A neprohloupila jsem :-) Bylo to náležitě doceněno :-)

P.S.
Rybízová je fantastická! :-)

16 Cookie Cookie | Web | 16. prosince 2010 v 16:13 | Reagovat

Mmm..vypadá to dobře!;))

17 autogramy-obchudek autogramy-obchudek | E-mail | Web | 17. prosince 2010 v 7:11 | Reagovat

Já jsem každopádně pro špecle ty já můžu

18 elea elea | Web | 23. prosince 2010 v 14:23 | Reagovat

Jelikož jsem takový vegetarián, co si občas svůj jídelníček obohatí kuřecím či krůtím masem, asi by mi to moc nechutnalo, ovšem vypadá to zajímavě :).

19 ♥jkoollččaa♥ ♥jkoollččaa♥ | Web | 23. prosince 2010 v 19:11 | Reagovat

ahojky zítra tedy na štědrý den bude na blogu párty pro všechny za special body a ty body uplatníš za obchůdek prosím přijď a předej informaci dál díky

20 maruška maruška | E-mail | 24. prosince 2010 v 12:00 | Reagovat

Špekové knedlíky i špecle jsou jako příloha výborné.
Jinak Vám přeji krásné a klidné vánoční svátky,do roku 2011 pevné zdraví štěstí a kreativitu.

21 Veronika Veronika | Web | 24. prosince 2010 v 17:34 | Reagovat

Ahojte!
Hľadám nových členov na moju virtuálku(klik web)
Budem rada, ak sa zaregistrujete!

22 musictour musictour | Web | 26. prosince 2010 v 11:43 | Reagovat

zo zkusim :-D

23 Bí | Web | 26. prosince 2010 v 15:38 | Reagovat

Kdyby tě to zajímalo, můžeš na si zadarmo zjistit, jaké povolání se k tobě hodí nebo jaká je tvoje povaha. :) Stačí na konci zaslat smsku za 9,- :) Mně vyšel psycholog, co vyjde tobě?

24 Chigo Chigo | 26. prosince 2010 v 22:25 | Reagovat

Caute, nasel jsem cheaty na 4story tu
http://story-gm-upgrade.tym.cz/

25 DědaLebeda DědaLebeda | Web | 29. prosince 2010 v 22:47 | Reagovat

Slíbil jsem si - že sem nebudu chodit v noci, ale nedá mi to a jsem zase zde - na dobrůtkách. Tak teda - Šárko jen do nás - co nedokážeme odolat Tvým receptům. Hodně zdravíčka, lásky a spokojenosti do Nového roku přeje DědaLebeda.

26 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 6. ledna 2011 v 2:36 | Reagovat

[20]: Maruška:

Přeji do Nového roku 2011 jen to nejlepší. Letos jsem konec roku netrávila ve společnosti svého pc a proto tu mám velké dluhy především v komentářích. Tím se omlouvám všem za pozdní odpovědi.

27 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 6. ledna 2011 v 2:38 | Reagovat

[25]: DědaLebeda:

Hodně se zpožděním přeji mnoho dobrého v roce 2011. Hodně lásky, protože bez té se špatně žije a moře pohody, zdravíčka a dobré nálady. Měj se celý rok krásně! ;-) Šárka

28 Karlos Karlos | E-mail | Web | 31. ledna 2011 v 16:57 | Reagovat

Vy jste prostě paní kuchařka.

29 magistra magistra | E-mail | 15. února 2011 v 11:22 | Reagovat

Šárko najdu někde Váš recepis na ty špecle? díky

30 DolceVita DolceVita | Web | 16. února 2011 v 23:24 | Reagovat

[28]: Karlos:

Díky za parádní kompliment :-)

31 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 16. února 2011 v 23:28 | Reagovat

[29]: magistra:

Někde tu budou, ale ve starším příspěvku. Recept vám posílám:

Špecle / Spätzli:

◦300 g polohrubé mouky
◦3 celá vejce
◦sůl
◦1 lžíce olivového oleje
◦2 dl vlažné vody
◦sušená petrželka (popřípadě nasekaná čerstvá)
◦(síto jako na halušky, plný hrnec horké osolené vody)

Stačí všechno v míse smíchat a přes haluškové síto zavařit do vroucí vody. Když vyplavou na hladinu (cca za 2-3 minuty), jsou vařeny.

32 pralinka pralinka | 2. března 2011 v 21:02 | Reagovat

já hledala, kde jsou ty špecle a ejhle, poslední příspěvek, takže taktéž děkuji :)

33 Janča Janča | 15. prosince 2011 v 20:20 | Reagovat

Ráda bych se zeptala přibližně,na kolik stupňu to děláš/te v troubě? Díky za odpověď!:)

34 DolceVita DolceVita | Web | 15. prosince 2011 v 22:57 | Reagovat

[32]: pralinka:

Rádo se stalo :-)

35 DolceVita DolceVita | Web | 15. prosince 2011 v 23:01 | Reagovat

[33]: Janča:

Troubu nastavím na horkovzduch 160-170°C. :-)

36 Katka Katka | E-mail | 11. února 2012 v 17:01 | Reagovat

Už podle receptu vařím :) a moc se těším na výsledek.

37 DolceVita DolceVita | Web | 11. února 2012 v 22:37 | Reagovat

[36]: Katka:

I já jsem zvědavá, jak to ve finále dopadne :-)

38 long sleeved wedding dresses long sleeved wedding dresses | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 8:30 | Reagovat

<a href="http://www.dimdress.com/">casual dresses 2012</a>

39 jana1111 jana1111 | E-mail | 16. prosince 2012 v 21:19 | Reagovat

dobrý den,chtěla bych se zeptat na recept na váš špekový knedlík. Díky.

40 childrens bridesmaid dresses childrens bridesmaid dresses | E-mail | Web | 2. května 2013 v 8:23 | Reagovat

Q. Did you hear about what happened at the Laundromat last night?
http://www.spelldress.net/prom-dresses.html

41 marcelino marcelino | 19. ledna 2014 v 10:11 | Reagovat

trosku ma pomylil proces spracovania nakolko pisete, ze povarit s vinom a potom dohustit brusnicami a podla fotiek idu skor brusnice a tie zalejete vinom a o zapekani v hline a nic nepise tak neviem, pride mi to ako dva recepty

42 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 21. června 2014 v 1:42 | Reagovat

[41]: marcelino

Popis receptu je správný, u guláše je nejlepší postupovat intuitivně a chuť během procesu dušení masa zvolna dolaďovat. Brusinky možno přidat jak v úvodu, tak i na konci celého procesu. Pokud jde o podlití vínem, je dobré podlévat průběžně, vždy kdy je to třeba. Guláš naši péči vždycky ocení a ten zvěřinový obzvlášť ;-)

43 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 21. června 2014 v 1:44 | Reagovat

marcellino:

zapékání v hliněném kastrole nutné není, ale mám ráda nádobí s duší, proto ho tak často a ráda používám. Na výslednou chuť pokrmu vliv zcela zásadní nemá, ale takový hrnec vypadá pěkně i na stole, proto ho tak často a ráda protěžuji ;-) dobrý guláš se dá uvařit téměř v každém hrnci

44 Abby Abby | 4. února 2016 v 9:25 | Reagovat

Parádní recept na myslivecký guláš. To si pošmáknete:

http://www.recept-y.eu/recept/myslivecky-gulas/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama