Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Prosinec 2010

Jelení guláš - se špekovým knedlíkem nebo se špeclema?

10. prosince 2010 v 14:31 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Maso

jelení guláš
Do královského jídelníčku patří zvěřina. Kančí se šípkovou omáčkou jsem již na stránky podrobně zpracovala, je čas pozvat vás na jelení guláš. Zatím je to jenom fotorecept, který bude doplněn i o samotný postup, ale nějak mi mezi pečením vánočního cukroví, pracovními povinnostími a jinými milými bláznivinami adventního času nezbývá dostatečný prostor na sepsání podrobnější receptury, proto volím tuto celkem přehlednou formu popisu - fotorecept. Ostatně právě tímto způsobem vařím nejraději. Vše beru podle citu, odvažuji "OKOmetricky", sem tam dokumentuji ingredience a jejich množství, které jsem do pokrmu přidala, a posléze se snažím popsat recepturu tak, aby byla srozumitelná :-)
jelení guláš
.
jelení guláš
.
jelení guláš
.
jelení guláš
.
jelení guláš
.
jelení guláš - příprava
.
jelení guláš - příprava
.
jelení guláš - příprava
.
jelení guláš - příprava
.
jelení guláš příprava
.jelení guláš - příprava
.
jelení guláš - příprava
.
jelení guláš - příprava
.
jelení guláš - příprava
.
jelení guláš - příprava
.
jelení guláš - příprava
.
jelení guláš - příprava
.
jelení guláš - příprava
.
jelení guláš - příprava
.
jelení guláš - příprava
.
jelení guláš - příprava
.
jelení guláš - příprava
.
jelení guláš - příprava
.
jelení guláš - příprava
Jste pro špekové knedlíky?
špekové knedlíky
Nebo si dáte raději špecle? U nás ke zvěřině vítězí. Jejich předností je krom výtečné chuti i snadná a rychlá příprava.

jelení guláš - příloha - špecle

Dobrou chuť :-) Pozornějším neušlo, že základ guláše připravím ve woku a když získá patřičnou chuť, strčím  ho do trouby, kde se krásně a zvolna provaří a provoní celý dům. Na to používám starý osvědčený keramický hrnec s poklicí. Jeden z nejužitečnějších dárků, co jsem kdy dostala.

Jelení guláš na víně

  • 750 g jeleního masa
  • 3 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 500 ml červeného vína
  • sádlo
  • zavařené brusinky - např. od Schwartau
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • jalovec
  • červená paprika
  • 1 feferonka
  • bobkový list
  • kmín

Maso odblaníme a nakrájíme na kostky. Koření roztlučeme v hmoždíři a společně s masem necháme odležet do druhého dne. Na sádle orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme lžičku mleté papriky, kmín a orestujeme maso. Osolíme, opepříme a přidáme zbylé koření. Zalijeme vínem a zvolna dusíme pod poklicí cca 1 a půl až 2 hodiny. Ke změklému masu přidáme 2 lžíce brusinkové zavařeniny a omáčku dovaříme. Ochutíme čerstvým tymiánem a jemně nasekaným česnekem. Hustá a výrazná omáčka s chutí vína a koření se podává s knedlíkem, ale můžeme zvolit i noky nebo špecle. Podle chuti můžeme přidat i sušené nebo čerstvé houby.

Jelení guláš z mladého kusu - definice: práce minimum, chuť výtečná, pochvala obrovská :-)


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.