Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Vídeňská roštěná s cibulkovou omáčkou, "minutka" do čtvrt hodinky

8. listopadu 2010 v 17:01 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Maso

vídeňská roštěná 5
Napadlo by vás, že spolu může souviset vídeňská roštěnka, nejošklivější žena, nejspořivější miliardář světa a nejpůvabnější zámek v Čechách? Nevsadila bych na to ani korunu :-) Přesto se mi to, nevím jak, povedlo všechno nandat do jednoho celku. A to se tam našlo i místo pro Lady Gaga, což v tomhle pekelném ansámblu není už nic tak překvapujícího. Nemám ráda oslí můstky. Já je miluji!  Ale stejně je to ze všeho nejvíc o vídeňské roštěnce ... než ji sníte, třeba se něco nového dozvíte :-)

Vídeňská roštěná - Představte si plátek z nízkého roštěnce, prudce na pánvi upravený, aby nepřišel o svou největší přednost = křehkost a šťavnatost. Uvnitř ještě růžový, na povrchu zdobený dozlatova osmaženými kroužky cibule, s cibulkovou šťávou zahuštěnou moučným máslem. Tajemství chuti je zakleto ve správně připraveném kousku masa a v umění usmažit si křupavou cibuli. Recept je sám o sobě velmi jednoduchý, ale příprava každé minutky vyžaduje určitou zkušenost. Pořádně zatopte pod dobrou pánví a vhoďte na ni pěkný kousek dobře vyzrálého masa.

hovězí roštěná - nízký roštěnec

Vídeňská roštěná s cibulkovou omáčkou

  • 4 hovězí roštěnky
  • sůl
  • pepř
  • hladká mouka
  • 1 naběračka masového vývaru
  • 5 ks cibule
  • přepuštěné máslo nebo olej
Hovězí roštěnec nakrájíme na silnější plátky, každý o váze cca 180 g na osobu. Roštěnky velmi šetrně naklepeme (hladkou stranou paličky) a po okrajích 3x nařízneme tukovou vrstvu ostrou špičkou nože. Naříznutí zabrání tomu, aby se roštěnka na pánvi nevyboulila a opékala se po celé ploše stejnoměrně. Pokud nemáme jistotu, že maso je dobře vyzrálé, propěje mu naložení na 1-2 dny do několika lžic dobrého oleje. Před přípravou maso osolíme, opepříme a protáhneme hladkou moukou.
přepuštěné máslo

Na pánvi rozpustíme kousek přepuštěného másla nebo oleje a na hodně horké pánvičce roštěnky osmahneme z obou stran.
vídeňská roštěná - příprava

Z každé strany osmahneme zprudka 2-3 minuty.
vídeňská roštěná - příprava1

Maso vyjmeme z pánve, zabalíme do alobalu a necháme odpočinout.

vídeňská roštěná - příprava2

V pánvičce po opékání roštěnek si připravíme cibulkovou omáčku. Do výpeku vhodíme kousek másla a na něm orestujeme 2 jemně nakrájené cibule.

vídeňská roštěná - cibulková omáčka
Zalijeme několika lžícemi hovězího vývaru a krátce provaříme. Není potřeba přidávat mouku, protože roštěnky obalené hladkou moukou něco uvolnily do výpeku a šťáva se tím lehce zahustí do požadované konzistence.
vídeňská roštěná - cibulková omáčka2

Omáčku dle chuti osolíme a opepříme. Na nahřáté talíře servírujeme na porci po jedné roštěnce, přelijeme ji lžící cibulkové šťávy a posypeme dokřupava osmaženými cibulovými kroužky. S těmi nešetřit. Podáváme s bramborem. Někdo rád opékané, já preferuji vařené s petrželkou.

příprava vídeňských cibulových kroužků

Jak usmažit křupavou cibulku
Cibulové kroužky obalte v hladké mouce a po osmažení v přepuštěném másle nebo sádle nechte odsát na papírovém ubrousku všechen přebytečný tuk. Ještě horkou cibulku lehce posolte.

smažená cibulka  
Nízký roštěnec - jedná se o kvalitní šťavnaté maso bez kostí ze zadní části hovězího skotu, kterému se říká roštěná. Je vhodné k přípravě minutek, steaků a vyhovuje jak anglickému stylu pečení (rostbíf), tak je vhodné i na dušení a pečení. Nízký roštěnec je maso tvořené z několika svalů:
·         nejdelší hlavní hrudní sval (m. longissimus thoracis)
·         široký sval zádový (m. latissimus dorsi)
·         čtyřhranný sval bederní (m.quadratus lumborum)
zdroj: internet

nízký roštěnec
Tip pro vás:
Ověřte si původ hovězího masa zakoupeného v ČR. Kam chodíte nakupovat dobré maso? Já se nechala oslnit v Kněžmostu řeznictvím U Bejrů, ale jinak to v mém případě bývá nejčastěji Makro.


Červená Lhota

Po vydatnějším obědě si s chutí zakazuji dezert a vyrážím do parku nejpohádkovějšího zámečku u nás. Tam v jedné z komnat visí nejatraktivnější exponát zámeckých sbírek, a to obraz údajně nejošklivější ženy světa, Markéty Tyrolské a Korutanské, zvané Pyskaté. Její osudy se staly námětem románu Liona Feuchtwangera - Ošklivá vévodkyně. Určitě nejkrásnější na celé zámecké atmosféře je fakt, že červený zámek vyčnívá ze skály obklopené vodou. A ta tam chyběla. Poprvé jsem viděla i na dno.

Zámek Červená Lhota patří mezi tři nejnavštěvovanější české zámky vůbec a každý jsme tam byl nejméně 3x :-) Chodím se tam courat zámeckým parkem v  čase, kdy zeslábne koncentrace turistů a narazit se tam dá jen na vzácné ticho a liduprázdno ... na tomto rušném místě to je sakra vzácný artikl.

Červená Lhota 1
Trochu smutný pohled na vodní zámek bez vody i na vídeňskou roštěnku bez cibulky :-(
Tady totiž vůbec nejde o kouzlo jednotlivostí, ale o magii dokonalého celku.
vídeňská roštěná - příprava3
Na Červené Lhotě se můžete zastavit i v místním restaurantu. Já si zašla na dobrou kávu a vyrazila zase domů. Tam na mě čekala vůně dávno snědených roštěnek s parfémem smažené cibulky, který jsem se rozhodla hned tak nevyvětrat :-) Smažená cibulka je totiž Ferrari mezi vůněni.


Určitě se najde někdo, komu sebešťavnatější kus roštěnky vůbec nic neříká. Na druhou stranu jsou i tací, kteří se hovězím masem nechají fascinovat. Potom to může vypadat i takhle - a je z toho učiněné  Módní peklo. Mimochodem stránky o pekelné módě doporučuji pročítat při dlouhých zimních večerech. Já se u toho fakt dobře bavím :-)

podzimní stmívání
Podzimní stmívání začíná kolem půl páté. Na můj vkus moc brzy :-(  

Vídeňská roštěnka se smaženou cibulkou splnila všechna očekávání. Byla přesně taková, jak má být. Horká, voňavá a šťavnatá. Připouštím, že nebyla moc fešná :-) Cibulkový outfit jsem nakombinovala ze dvou vrstev. Svrchní cibulka byla doma usmažená, spodní vrstva smažené cibulky pocházela z Ikea impéria pana Ingvara Kamprada. Chodíte tam zařizovat bydlení ve stylu nejbohatšího Evropana, kterému přezdívají nejspořivější boháč planety, a míjíte bez povšimnutí regály s potravinami? Tak to je určitě chyba. Tam jsou totiž mezi severskými specialitkami kelímky se smaženou cibulkou k nepřehlédnutí. A nejen to. Proto tam nikdy neuspořím :-)
Smaklig måltid !


Když už jsem zavedla řeč na Markétu Tyrolskou, přidám ještě jeden šťavnatý roštěnkový hit na tyrolskou roštěnku.

TYROLSKÁ ROŠTĚNKA
roštěnku, olej nebo máslo, lžíci strouhaného křenu, vejce, polohrubou mouku, sůl a pepř.

Roštěnku naklepeme, okraje nařízneme, osolíme, opepříme a na másle opečeme z obou stran. Křen smícháme s vejcem a moukou na hladké těstíčko. V něm obalíme roštěnku ze všech stran. Pokapeme máslem a dáme do horké trouby zapéct. Podáváme na krajíčku chleba nebo s vařeným bramborem.


Jestli máte minutku času, udělejte si kousek masa à la minute doma a přidejte do toho více výtvarného citu než já :-) Bohužel jsem už neměla tu potřebnou minutku, abych jídlo na talíři mnohem lépe upěknila. Talíře mi mizely pod rukama …

Jaký je váš domácí roštěnkový hit? U nás by určitě zabraly i roštěnky na houbách, na smetaně s kapary, na dijonské hořčici, ...


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 edy edy | E-mail | Web | 8. listopadu 2010 v 17:38 | Reagovat

Ty Šárko uděláš z každého receptu ještě klenotnici dalších mouder a to takovým způsobem, který umíš snad jenom ty. Jako vždy je to pro mě neskutečný zážitek. Máš můj neskonalý obdiv, protože dobře vím kolik to "sežere" času, kterého máš při všech tvých aktivitách tak málo.

2 Dominika Dominika | 8. listopadu 2010 v 20:48 | Reagovat

Dobrý den Šárko,zajímalo by mě proč se roštěnka obaluje v mouce?

3 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 8. listopadu 2010 v 21:52 | Reagovat

Musím uznat, že Tvé oslí můstky jsou fenomenální. Jako vegetarián (i když né příliš poctivý) maso tentokrát příliš neocením, ani cibulku nemusím, i když v Ikea nevypadala úplně k zahození. Z Ikea mám ráda knäckebroty a mandlový koláč. Na oslí můstky nemám takový talent, ale nemohu si odpustit poznámku k Markétě Maultasch. Markéta byla ukázkou ženy, která ve středověku dokázala zahýbat vysokou politikou. Markéta totiž byla provdána za syna Jana Lucemburského - Jana Jindřicha, když se ji ale naskytla příležitost výhodnějšího sňatku, se synem císaře Svaté říše římské, Jana Jindřicha zapudila a označila jej za impotentního, čímž poškodila lucemburskou čest, což vedlo až k rozkolu Jana Lucemburského se zmiňovaným císařem. Právě tento císař byl později na postu císaře nahrazen naším Karlem IV. A "impotentní" Jan Jindřich se ještě 3 oženil, a jeden z jeho synů se dokonce stal také králem Svaté říše římské. Dějiny jsou někdy zapeklité :-D.

4 DolceVita DolceVita | Web | 9. listopadu 2010 v 10:52 | Reagovat

[1]: Edy:

Díky za kompliment. Vrazit čas do potěšení je vždycky dobrá investice :-)

Znáš tenhle Werichovský citát?

- Čas si vymysleli lidé, aby věděli, od kdy do kdy a co za to.

- Čas má plné kapsy překvapení. Jan Werich ;-)

P.S.
Díky za toleranci a trpělivost. V neposlední řadě i za nasazení vlastního žaludku :-)

5 DolceVita DolceVita | Web | 9. listopadu 2010 v 10:58 | Reagovat

[2]: Dominika:

Maso před položením na horkou pánev by mělo být dokonale suché, aby se na povrchu uzavřelo a šťáva zůstala uvnitř. Mouka tomu pomůže, povrch se stane křupavějším a v neposlední řadě v tomto receptu zafunguje malé množství mouky uvolněné do pánve jako prostředek k zahuštění cibulkové omáčky, kterou připravujeme na přelití roštěnky. Obalovat roštěnku v hladké mouce před položením do pánve není bezpodmínečně nutné. Samotná roštěnka se vám povede i bez toho, ale já tento postup v tomto případě preferuji ;-)

6 DolceVita DolceVita | Web | 9. listopadu 2010 v 11:14 | Reagovat

[3]: coco-choc:

Fenomenální doplnění :-) Člověk by ani nevěřil, kam se může od roštěnky posunout.

Když se nad tím zamyslím, tak ani já nejsem 100% vyznavač masa, ale mám ráda odlehčené dny se zeleninou a často i ve společnosti dobré ryby. Ale na druhou stranu se masu nevyhýbám a v zimním období občas dostanu na pěkně propečený kousek chuť. Jak přijde doba intenzivního útoku vanilky (už se vznáší ve vzduchu :-), tak se mi rapidně mění chuť a potřebuji od sladkého odskočit hodně daleko. Třeba k masu a hodně ostré hořčici :-)

P.S.
Markéta věděla co chce! K tomu, aby dostala co chce, nepotřebovala ani pěknou tvář :-) A takových žen v dějinách mnoho nebylo.

Díky za zajímavé doplnění historických souvislostí.

7 toffo toffo | Web | 9. listopadu 2010 v 14:37 | Reagovat

Kdo to umí s hovězím na minutku, to je podle mého mínění šéfkuchař. Já to tedy rozhodně nejsem. Stále jsem na pochybách - jestli mi hovězí dozraje v lednici. Nemám to nastudováno z odborných zdrojů, položené na talíři, nepřikryté? Nezkazí se? Test na zjištění zralosti masa - promáčkout maso prstem - jsem četla.
Na Červené Lhotě jsem byla 2x. Čeká mě tedy ještě nejméně jednou. Naší 6ti leté Aničce se tam také líbilo, prý by se tam chtěla vdávat. Nevím, kde na to chodí, nikdy jsme se o tom ani nebavili. Tak to může tatínek začít šetřit, času má dost ;-).
U mé pratety v Neu Ulm jsem poprvé jedla vařené masové taštičky (nudlové těsto plněné mletým masem a špenátem amimochodem - jsou výborné) v čístém masovém vývaru, říkají jim Maultaschen. Na Labuznikovi.com jsem se dozvěděla, že německy se Markéta Pyskatá jmenovala Margarette Maultasch, takže se taštičky možná jmenují po ní :-D.

8 Petr Petr | E-mail | Web | 9. listopadu 2010 v 18:40 | Reagovat

Teda Šárko, škoda, že jsem tenhle recept neobjevil včera. Teď už je roštěná snědená. Tak příště.

A pro dobré maso je Makro určitě dobrá volba - také tam jezdím.

9 Madla Madla | Web | 10. listopadu 2010 v 15:54 | Reagovat

Co se člověk všechno nedozví v jednom receptu :-) Na roštěnku jsem si ještě netroufla, mám jí spojenou s dokonalou úpravou (velmi podobnou tvé) v kuchyni mé maminky a tak se bojím, že se jí ta má premiérová rovnat nebude. Ale s klesajícími teplotami se mi vrací chuť na pěkně propečený kousek masa, takže se asi do své roštěnkové premiéry pustím.

10 farfalla farfalla | 11. listopadu 2010 v 12:44 | Reagovat

milá Šárko, už to tu možná padlo, ale dají se někde v Praze zakoupit Vaše knihy/kalenáře? Vánoce brzy zaklepou na dveře a třeba bych jednou mohla mít aspoń nějaká dárek v předstihu:-)

11 DolceVita DolceVita | Web | 12. listopadu 2010 v 12:34 | Reagovat

[10]: farfalla:

Knihy jsou v nabídce knihkupectví NEOLUXOR na Václavském náměstí. Měly by tam být k mání i kalendáře.
Jinak mohu balíček s knihou poslat poštou já.

Vánoce - to je moje noční můra :-) Snad letos budu mít taky nějaké dárky v předstihu. Už jsme na tom začala pracovat, protože se ta nákupní horečka kvapem blíží a nerada bych se toho davového šílenství účastnila :-)

Prima víkend přeji. Šárka ;-)

12 DolceVita DolceVita | Web | 12. listopadu 2010 v 12:35 | Reagovat

[8]: Petr:

Na roštěnku s cibulkou není nikdy pozdě, Petře :-)

13 DolceVita DolceVita | Web | 12. listopadu 2010 v 12:39 | Reagovat

[9]: Madla:

Je pravda, že čím pomaleji šplhá rtuť po teploměru, tím větší chuť je na vydatnější jídlo s pěkně propečeným kouskem masa. V nejlépe v kombinaci s miskou horké polévky :-) Každé roční období má něco do sebe a je rozumné respektovat svou vlastní chuť.
Určitě se ti premiéra povede! Š ;-)

14 itisok itisok | Web | 14. listopadu 2010 v 13:18 | Reagovat

veľmi pekny blog prosim pozri si moj

15 Dv Dv | 14. listopadu 2010 v 15:15 | Reagovat

Pokud má být ten pozdrav dobré chuti švédsky, tak je tam chyba:) Správně je to Smaklig måltid :) čili å a ne ä (ve výslovnosti je v tom sakra rozdíl :)
Rostěná vypadá luxusně, mám na ní hroznou chutˇ- teď ještě sehnat stejně krásné maso, jako je to na obrázcích.

16 Michaela Michaela | Web | 14. listopadu 2010 v 16:30 | Reagovat

Uzasne stranky! Krasne nafotene, spracovane...velmi obdivujem!

17 DolceVita DolceVita | Web | 17. listopadu 2010 v 23:12 | Reagovat

[15]: Dv:

V mých chabých znalostech švédštiny je velká trhlina :-))) Díky!

Roštěnka v syrovém stavu vypadala exkluzivně, proto jsem ji i na talíři mohla lépe vyštafírovat. Jak se tak na to dívám, cibulka nepůsobí příliš zdobně, ale ta chuť ... budiž jí to odpuštěno :-)

18 DolceVita DolceVita | Web | 18. listopadu 2010 v 1:05 | Reagovat

[16]: Michaela:

Nápodobně :-) Děkuji za kompliment. Š.

19 vilemina vilemina | Web | 23. listopadu 2010 v 18:11 | Reagovat

Prima jednoduché jídlo - jen to maso kde koupit...do Makra nechodím, jinak je to sázka do loterie. U Cuketky se už objevily v diskuzích i zmínky o prodeji odleželého hovězí, takže snad se u nás nabídka rozšíří.

20 DolceVita DolceVita | Web | 24. listopadu 2010 v 1:06 | Reagovat

[19]: vilemina:

Při troše štěstí na "dobrého řezníka" se dá pěkná roštěnka natrefit. Makro beru jako sázku na jistotu, že většinou seženu to, co zrovna potřebuji. Hovězímu správné odležení pomůže a je vlastně téměř nezbytné. Určitě se nabídka bude zlepšovat úměrně naší poptávce. Taková vídeňská roštěnka se smaženou cibulkou je opravdu harmonický celek.

21 Pepato Pepato | E-mail | Web | 4. prosince 2010 v 1:43 | Reagovat

Inspiroval jsem se Vaším zajímavým webem a vařením dle Anuše Kejřové - trvá ještě výzva k připojení se k vaření s touto autorkou? Vyzkoušel jsem její recept na roštěnky na divoko, a to jsem ještě neviděl tyhle Vaše vídeňské minutkové.. Vypadají skvěle! Ty mé, dušené, jsou případně k vidění na pepato.eu. Kritika je vítána. :-)

22 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 6. prosince 2010 v 19:47 | Reagovat

[21]: Pepato:

Zdravím :-) Konečně chlap, co má skvělý blog plný dobrého jídla a nebojí se otevřít starou kuchařskou knihu a pustit se do díla :-) Výzva stále trvá a budu moc ráda, když se k nám přidáte. Povedlo se vám to náramně a "divoké roštěnky" bych si s chutí dala. Jinak máte moc pěkné stránky, gratuluji ke všem chutným jídlům a těším se na pokračování :-) Pokud se chcete do soutěžení s Anuší Kejřovou přidat k nám, ráda váš recept zveřejním v příslušné rubrice a upozorním i na zdrojm receptu, tj. na stránky pepato.eu

Díky a zdravím, Šárka

P.S.
Recept mi můžete poslat na info@gurmanka.cz

23 Lukas Lukas | E-mail | Web | 31. prosince 2010 v 15:24 | Reagovat

Neuvěřitelné, jak dokonale to vypadá.

24 LadyVanilka LadyVanilka | Web | 8. února 2011 v 11:34 | Reagovat

zajímavý blog :)

25 Hooper26James Hooper26James | E-mail | Web | 30. července 2011 v 15:39 | Reagovat

One knows that humen's life seems to be very expensive, nevertheless people need money for different things and not every one earns big sums money. Thence to receive quick <a href="http://bestfinance-blog.com/topics/personal-loans">personal loans</a> or short term loan will be a proper way out.

26 Viera Viera | 21. listopadu 2011 v 15:12 | Reagovat

.... po vyskusani rezeptu ako vzdy zistenie, ze so sarkou sa dobre vari.Viedenska rostenka a ako zakusok cisarsky trhanec. Rodina ma v nedelu pohladmi zbozne objimala :-)

27 Cartier  watches Cartier watches | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:09 | Reagovat

A. Because he wasn't very hungry.
http://www.writewatches.com/

28 2012 designer mother of the bride 2012 designer mother of the bride | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 8:09 | Reagovat

Wow! Thank you! I always wanted to write in my site something like that. Can I take part of your.

29 rosta rosta | E-mail | 4. ledna 2013 v 15:19 | Reagovat

Maso melo byt z bycka, tenderizoval, v oleji dva dny,opekl jak uvedeno v receptu (v rezu ruzove), presto bylo tuhe! Vanek ve sve kucharce u tohoto receptu dava duseni ve vyvaru, dokud maso nezmekne. Tak nevim kde jsem udelal chybu.

30 GHD hair straighteners GHD hair straighteners | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:15 | Reagovat

A. When it turns into a garage.
http://www.shoesfloor.com/site/ghd

31 white flower girl dresses white flower girl dresses | E-mail | Web | 2. května 2013 v 10:08 | Reagovat
32 Veronika Veronika | E-mail | 6. května 2014 v 12:56 | Reagovat

Dobry den..dnes jsem delela rostenou s cibulovou omackou...aaa...necekala jsem takovvy uspech...je to něco delikatesního,vynikajiciho..proste BOMBA!! Jen se po tom zaprasilo!!! :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama