Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Jablečný obrácený koláč zalévaný javorovým sirupem

14. listopadu 2010 v 17:57 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně
jablečný obrácený koláč
Jablečný obrácený koláč zalévaný javorovým sirupem je mimořádná záležitost. Slavný Tarte-Tatin je jeho věhlasný předchůdce. Oba mají jedno společné. Je to zase jeden rychlý koláč na jablkové téma. A to já mám ráda :-) Peče se vzhůru nohama a je potřeba trochu šikovnosti, aby se při obracení nepoškodil. Kdo má rád opečenější povrch, může si ještě koláč po obrácení pocukrovat a dopéct v horké troubě. Mně dnes imponoval javorový sirup, tak jsem mu dala příležitost a horká jablka jím pěkně nasákla a získala absolutně nenapodobitelnou chuť.


JABLEČNÝ OBÁCENÝ KOLÁČ zalévaný javorovým sirupem

  • 1 balíček chlazeného listového těsta
  • cca 10 ks jablek
  • 3 plátky másla (cca 60 g)
  • lžíce tmavého cukru
  • kulatá koláčová zapékací miska
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • moučkový cukr
  • špetka skořicového cukru
Zapékací formu vymažeme máslem a poprášíme tmavým cukrem. Poklademe natěsno čtvrtkami oloupaných a odjádřených jablek a celou formu překryjeme tence vyváleným listovým těstem.

jablkový koláč obrácený
Okraje těsta je potřeba dobře zastrkat až ke dnu formy, aby po převrácení upečené těsto vytvořilo nízkou misku a všechno drželo pěkně pohromadě.

jablkový koláč obrácený

Koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 45 minut při teplotě 180 °C. Po upečení necháme pár minut odpočinout a poté koláč otočíme na velký kulatý talíř a zalijeme javorovým sirupem.

jablkový obrácený koláč
jablkový koláč obrácený
Poprášíme moučkovým cukrem, špetkou skořice, podáváme vlažný.

jablečný obrácený koláč
Chuť je jedinečná! To se nedá povídat, musí se to vyzkoušet ;-)

jablečný obrácený koláč

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

9 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 14. listopadu 2010 v 18:40 | Reagovat

To musí být žůžo!

2 Janah Janah | Web | 14. listopadu 2010 v 19:39 | Reagovat

Chystám se na to!  Hledala jsem teď nějaký rychlý obrácený koláč, takže to byl přenos myšlenek.

3 larasi larasi | Web | 14. listopadu 2010 v 20:53 | Reagovat

Ahojky. Nenašla jsem rubriku na reklamy tak píšu sem. Máš facebook? Tak pro mě na FB prosím něco udělej. Jdi na www.larasi.blog.cz a udělej prosím to, co je psané v nejnovějším článku. Pokud to uděláš, děkuji. Moc bych si toho vážila. Byla bych ti vděčná. Ahoj. A díky.

4 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 14. listopadu 2010 v 21:21 | Reagovat

Lahodný Tarte Tatin... mňam :-). Ještě lahodnější (alespoň pro mne) je, když se jablka nechají chvilku "vykoupat" v karamelu a až poté se naskládají do formy ;-).

5 Andreika Andreika | 14. listopadu 2010 v 22:18 | Reagovat

Vypadá to skvěle. Hodně podobný koláč byl dnes v "S Italem v kuchyni".

6 DolceVita DolceVita | Web | 15. listopadu 2010 v 2:07 | Reagovat

[1]: TlusŤjoch:

Je to koláč bez výčitek :-) V podstatě to jsou jen samá jablka.

7 DolceVita DolceVita | Web | 15. listopadu 2010 v 2:09 | Reagovat

[2]: Janah:

Obrácené koláče mají své půvaby a navíc jsou opravdu rychlé. Není potřeba zůstávat jen u jablek a to je sympatické. Přenos myšlenek určitě funguje :-)

8 DolceVita DolceVita | Web | 15. listopadu 2010 v 2:15 | Reagovat

[4]: coco-choc:

Když on to ten Tarte-Tatin vlastně není, protože mu chybí zkaramelizovaná jablka. Je to k nevíře, ale jsou jedinci, co nemají rádi karamel :-) Já to sice nechápu, ale musela jsem to respektovat, neboť dotyčný jedinec se vyskytoval v blízkosti jablečného koláče a nechtěla jsem ho tím karamelem zarmoutit :-))) Javorový sirup je fantastický, koláč okouzlil i v tomto pojetí. Tarte-Tatin bude někdy příště :-)

9 DolceVita DolceVita | Web | 15. listopadu 2010 v 2:16 | Reagovat

[5]: Andreika:

Všimla jsem si :-) A moc se mu povedl!

10 Lucka Lucka | Web | 15. listopadu 2010 v 9:54 | Reagovat

Mňam kvůli palačinkám se mi javorový sirup kupovat nechtěl, ale začínám si myslet, že to je nezbytná surovina :-). Už vidím, jak dcerku neodtrhnu od talířku.

11 Klára Klára | E-mail | Web | 15. listopadu 2010 v 15:49 | Reagovat

Nádhera, rozhodně vyzkouším - jablečných koláčů není nikdy dost !!!

12 DolceVita DolceVita | Web | 17. listopadu 2010 v 23:04 | Reagovat

[10]: Lucka:

Mně jednoho dne javorový sirup změnil život :-)

13 DolceVita DolceVita | Web | 17. listopadu 2010 v 23:06 | Reagovat

[11]: Klára:

I když bylo letos žalostně málo jablek (soudě podle stavu úrody z našeho sadu), pár fešných jablečných koláčů si prostě odpustit nedokážu ;-)

14 zahradniknacestach zahradniknacestach | Web | 18. listopadu 2010 v 0:27 | Reagovat

Paní Šárko, nereaguji na jablečný koláč, ale na borovanský recept na borůvkovec. Je to teda více než rok, ale měli jsme borůvkovec podle Vašeho receptu (z našeho borůvkobraní). K pečení posloužily zamražené kanadské borůvky a bylo to výtečné. Tímto velmi opožděně, ale přeci reaguji a zároveň děkuji za zveřejnění receptu. Z Borovan
Pavel Ch.

15 Catalina Catalina | E-mail | Web | 18. listopadu 2010 v 9:14 | Reagovat

Hm, jablkový koláč :) Ty já můžu v jakékoliv podobě :) Zrovna nedávno jsem jeden taky dělala.  A jablka s javorovým sirupem? Věřím, že to je božské!

16 yannka yannka | 18. listopadu 2010 v 9:22 | Reagovat

Jeee, zase jedna hezka telepatie, zkousela jsem vcera neco trochu podobneho - obrácený koláč Davida Lebovitze, místo jablek hrušky, javorovym sirupem se začíná na plotně a ještě se do něj sypou ořechy, pak hrušky a pak těsto. Nebylo to špatné, ale tahle verze s tenčím těstem vypadá skoro sympatičtěji.

17 Dana Dana | 18. listopadu 2010 v 14:37 | Reagovat

Mňam,to bych si dala.To  musí být dobré.

18 DolceVita DolceVita | Web | 18. listopadu 2010 v 17:19 | Reagovat

[14]: Zahradniknacestach:

Pane Pavle, díky za zprávu :-) Bez ohledu na to, že je opožděná, mám z ní radost, protože recept na borůvkovec je opravdu originální a překvapivě dokonalý. Řekla bych, že zamražené borůvky mu sluší lépe, protože vrstvu maku krásně provlhčí. Ještě jednou děkuji za komentář a posílám pozdrav do Borovan. Šárka Š.

19 DolceVita DolceVita | Web | 18. listopadu 2010 v 17:23 | Reagovat

[15]: Catalina:

Jablkový koláč podle Cataliny? To bych si také nechala říct. Zrovna jsem se byla pokochat pohledem u tebe na webu :-)

20 DolceVita DolceVita | Web | 18. listopadu 2010 v 17:25 | Reagovat

[16]: yannka:

Všechny verze s listovým těstem (pokud není domácí) jsou takříkajíc malým švindlem, ale s vynikajícím efektem :-) Koláč byl výtečný a na ten Davidův se musím podívat. On je kouzelník :-)

21 DolceVita DolceVita | Web | 18. listopadu 2010 v 17:25 | Reagovat

[17]: Dana:

Souhlasím :-)

22 zahradniknacestach zahradniknacestach | Web | 19. listopadu 2010 v 22:39 | Reagovat

Paní Šárko, moc děkuji za dodatek k borůvkovci i za komentář zanechaný na mém blogu. Chci vás teď pozvat na malou návštěvu, protože na blogu je tentokrát něco, co s vařením a kuchyní přímo souvisí. Je to malé rajčatové zastavení.Děkuji.Pavel Ch.

23 DolceVita DolceVita | Web | 20. listopadu 2010 v 8:31 | Reagovat

[22]: zahradniknacestach:

Pane Pavle, moc děkuji za milou zprávu a především za pozvání. Článek mě nadchnul a nemohla jsem si odpustit na něj upozornit i na mém blogu Gurmánka.cz - zde je odkaz:

http://www.gurmanka.cz/2010/11/chtel-byt-fararem-stal-se-farmarem-dnes-ma-nejvetsi-sbirku-rajcat

Vaše stránky jsem si přidala do odkazů zde i na Gurmánce, protože sama jsem nadšený fanda do pěkných zahrad a zahradničení vůbec ;-) Se zájmem budu sledovat každý nový článek. Díky a přeji příjemný víkend. Šárka

24 zahradniknacestach zahradniknacestach | Web | 20. listopadu 2010 v 23:22 | Reagovat

[23]: Paní Šárko,
já Vám opravdu mockrát děkuji za Váš úžasný komentář, bez toho že jsem četl řádky na které reaguji nyní, i já jsem si dal odkaz na Gurmánku cz na můj blog, protože se mi vaše stránky moc líbí. A také zdá se, dobré jídlo a zahrada přeci jenom hodně souvisí. Také děkuji za článek a jeho provedení, který se o rajčatech i našem blogu objevil na Gurmánce.Ani nevím jak to popsat, ale jsem absolutně nadšen Vaší slovní hračkou - "chtěl být farářem, stal se farmářem" . Je to úžasné, vtipné a neskutečně výstižné. Takže ještě jednou díky. A mimochodem, vaše fotka rajčat na Gurmánce je móc hezká. Pavel Ch.

25 Andrej Andrej | 21. listopadu 2010 v 2:20 | Reagovat

http://ziskej-elektroniku-zdarma.webnode.cz/

Ahoj všem,
nedávno jsem narazil na internetu na možnost, jak si pořídit nový iPhone 4 nebo jiné dárkové předměty od applu a jiných firem jako Nokia, Microsoft, atd... Nehledejte v tom žádné skryté finance. O penězích to opravdu není! Samozřejmě není to úplně bez práce, tak to na světě ani nefunguje, ale abych vám řekl pravdu, neznám jednodušší způsob, jak získat dárkové předměty, mezi kterými je už zmíněný iPhone 4 nebo herní konzole XBOX 360, Macbook, Nokia N97, fotoaparáty Canon, navigace TomTom a další a další...

http://ziskej-elektroniku-zdarma.webnode.cz/

26 DanCha DanCha | E-mail | 21. listopadu 2010 v 16:10 | Reagovat

Dobrý den Šárko, i tentokrát jsem Vaším receptem přímo unešená... Tento úžasný, a zároveň i jednoduchý, koláč korunoval náš dnešní nedělní oběd. Ještě jsem ho doplnila nalámanými pekanovými ořechy, které si s javorovým sirupem taky dobře rozumějí...a byla to opravdová mňamka. Nejlepší je, si myslím, právě ještě lehce teplý, kdy se všechny chutě krásně propojí a vynesou vás přímo do kulinářského nebe:-). Děkuju Vám za další prima tip a mějte se krásně.

27 Madla Madla | Web | 21. listopadu 2010 v 21:13 | Reagovat

Nádherně jednoduchý šťavnatý koláč se sladkým javorovým sirupem je přesně to pravé do sychravých listopadových dní. V mrazáku mi ještě odpočívá poseldní kousek domácího lístkového těsta, jablka jsou uskladněna ve sklepě, takže zbývá jen sehnat kvalitní javorový sirup a sladké políbení na talíři mi může rozveselit den.:-)

28 DolceVita DolceVita | Web | 24. listopadu 2010 v 0:56 | Reagovat

[24]: zahradniknacestach:

Pane Pavle,
díky za zprávu :-) Opravdu všechno se vším souvisí. Když člověk chce, vždy najde ty správné dotekové body. Vaření bez zahrady vidím skoro nemožné. Zvykla jsem si (hlavně v létě) na komfort letní kuchyně přímo v zahradě a bude mi to po celý zimní čas chybět. Alespoň se budu chodit kochat k vám na stránky a obdivovat krásu cizích zahrad a zahrádek :-) Díky moc za váš web.

Farář - Far(m)ář - ono si to je ve své podstatě podobné. Oba dva mohou s prosíkem obracet hlavu k nebi :-) Farář to má v popisu práce, farmář to poslední roky dělá kvůli nepřízni počasí. Díky nebývale deštivému létu se i nevěříci farmáři začali modlit a věřit tomu, že snad z té úrody alespoň něco málo bude. Oba se musí spoléhat na vyšší moc :-)

29 DolceVita DolceVita | Web | 24. listopadu 2010 v 0:59 | Reagovat

[26]: DanCha:

Pekanové ořechy cítím na dálku :-) Určitě se dá pořád něco vylepšovat a experimentovat. Příprava tohoto koláče mě nadchla a protože mám pro javorový sirup slabost, nakomponovala jsem si chuť jablek směrem k javorům :-) Koláč je opravdu moc dobrý a raz dva hotový. Máme stejný vkus :-)

Díky moc za milou a pochvalnou zprávu. Šárka ;-)

30 DolceVita DolceVita | Web | 24. listopadu 2010 v 1:02 | Reagovat

[27]: Madla:

Výhodou je, že potřebné ingredience můžeme mít pořád po ruce :-) A na zimní čas je tento koláč ideální. Má málo těsta - nepřibereme :-) To oceňuji, protože v zimě lenoším většinu času doma. Navíc jablka mi moc krásně voní a nikdy se mi nezprotiví. Rozveselí každý den ;-)

31 jirka jirka | 29. listopadu 2010 v 16:05 | Reagovat

ahoj šárko!kde si prosimtě sehnala takovou krásnou keramickou formu?jo a pekanové ořechy jsou v tomto koláči naprosto úžasné:-)))

32 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 30. listopadu 2010 v 0:03 | Reagovat

[31]: jirka:

Ahoj Jirko! O pekanové ořechy budu muset ten koláč příště vylepšit. To si nenechám ujít :-)
Pokud jde o keramickou formu, koupila jsem ji před pár lety ve Francii, ale mohu ti dát dobrý tip, kde ji sehnat. Obrátit se můžeš na Dášu Derré, která takovéto nádobíčko vozí z Francie a dá se přes její obchůdek zakoupit. Nechám ti na ni kontakt zde:
http://olivovakucharka.webgarden.cz/

(je tam odkaz na francouzský obchůdek a další podrobnosti)

Měj se prima, díky za zprávu.
Šárka ;-)

33 jirka jirka | 30. listopadu 2010 v 10:11 | Reagovat

Díky moc a měj se taky prima:)) jirka

34 Vít Kilián Vít Kilián | E-mail | Web | 4. prosince 2010 v 10:21 | Reagovat

Ahoj máš cooool blog

35 RoseCullen Gothic-Death RoseCullen Gothic-Death | Web | 4. prosince 2010 v 15:44 | Reagovat

zajímavé

36 Adriana Aristocrat Adriana Aristocrat | Web | 4. prosince 2010 v 15:55 | Reagovat

To bych si dala. Mám ráda jablka :)

37 jiriboc€k jiriboc€k | 4. prosince 2010 v 22:57 | Reagovat

Ted,a jako jeden z 1 miliardy nemám rád ovoce. ALE TOTO MILUJU :D

38 Vít Kilián Vít Kilián | E-mail | Web | 9. prosince 2010 v 17:25 | Reagovat

Ahoj co je nového?U mě je nového že baby poslala dědu aby mi naběh když jsem šel z odpoledky.Tak jsem tam zůstal o tet..Ahoj.

39 Lukas Lukas | E-mail | Web | 30. prosince 2010 v 22:26 | Reagovat

Někdo je tady hodně šikovnej, už se mi sbíhají sliny.

40 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 6. ledna 2011 v 2:49 | Reagovat

[39]: Lukas:

Tuhle jednoduchou mňamku doporučuji vyzkoušet :-)

41 Karolína Karolína | Web | 10. března 2011 v 19:29 | Reagovat

no vypadá to dobře =)

42 formal cocktail dresses formal cocktail dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:07 | Reagovat

A. Because someone stepped on it's mous
http://www.untildress.net/evening-dresses.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama