Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Listopad 2010

Jablečný obrácený koláč zalévaný javorovým sirupem

14. listopadu 2010 v 17:57 | © Šárka Škachová / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně
jablečný obrácený koláč
Jablečný obrácený koláč zalévaný javorovým sirupem je mimořádná záležitost. Slavný Tarte-Tatin je jeho věhlasný předchůdce. Oba mají jedno společné. Je to zase jeden rychlý koláč na jablkové téma. A to já mám ráda :-) Peče se vzhůru nohama a je potřeba trochu šikovnosti, aby se při obracení nepoškodil. Kdo má rád opečenější povrch, může si ještě koláč po obrácení pocukrovat a dopéct v horké troubě. Mně dnes imponoval javorový sirup, tak jsem mu dala příležitost a horká jablka jím pěkně nasákla a získala absolutně nenapodobitelnou chuť.


JABLEČNÝ OBÁCENÝ KOLÁČ zalévaný javorovým sirupem

  • 1 balíček chlazeného listového těsta
  • cca 10 ks jablek
  • 3 plátky másla (cca 60 g)
  • lžíce tmavého cukru
  • kulatá koláčová zapékací miska
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • moučkový cukr
  • špetka skořicového cukru
Zapékací formu vymažeme máslem a poprášíme tmavým cukrem. Poklademe natěsno čtvrtkami oloupaných a odjádřených jablek a celou formu překryjeme tence vyváleným listovým těstem.

jablkový koláč obrácený
Okraje těsta je potřeba dobře zastrkat až ke dnu formy, aby po převrácení upečené těsto vytvořilo nízkou misku a všechno drželo pěkně pohromadě.

jablkový koláč obrácený

Koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 45 minut při teplotě 180 °C. Po upečení necháme pár minut odpočinout a poté koláč otočíme na velký kulatý talíř a zalijeme javorovým sirupem.

jablkový obrácený koláč
jablkový koláč obrácený
Poprášíme moučkovým cukrem, špetkou skořice, podáváme vlažný.

jablečný obrácený koláč
Chuť je jedinečná! To se nedá povídat, musí se to vyzkoušet ;-)

jablečný obrácený koláč

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

Vídeňská roštěná s cibulkovou omáčkou, "minutka" do čtvrt hodinky

8. listopadu 2010 v 17:01 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Maso

vídeňská roštěná 5
Napadlo by vás, že spolu může souviset vídeňská roštěnka, nejošklivější žena, nejspořivější miliardář světa a nejpůvabnější zámek v Čechách? Nevsadila bych na to ani korunu :-) Přesto se mi to, nevím jak, povedlo všechno nandat do jednoho celku. A to se tam našlo i místo pro Lady Gaga, což v tomhle pekelném ansámblu není už nic tak překvapujícího. Nemám ráda oslí můstky. Já je miluji!  Ale stejně je to ze všeho nejvíc o vídeňské roštěnce ... než ji sníte, třeba se něco nového dozvíte :-)

Vídeňská roštěná - Představte si plátek z nízkého roštěnce, prudce na pánvi upravený, aby nepřišel o svou největší přednost = křehkost a šťavnatost. Uvnitř ještě růžový, na povrchu zdobený dozlatova osmaženými kroužky cibule, s cibulkovou šťávou zahuštěnou moučným máslem. Tajemství chuti je zakleto ve správně připraveném kousku masa a v umění usmažit si křupavou cibuli. Recept je sám o sobě velmi jednoduchý, ale příprava každé minutky vyžaduje určitou zkušenost. Pořádně zatopte pod dobrou pánví a vhoďte na ni pěkný kousek dobře vyzrálého masa.

hovězí roštěná - nízký roštěnec

Vídeňská roštěná s cibulkovou omáčkou

  • 4 hovězí roštěnky
  • sůl
  • pepř
  • hladká mouka
  • 1 naběračka masového vývaru
  • 5 ks cibule
  • přepuštěné máslo nebo olej
Hovězí roštěnec nakrájíme na silnější plátky, každý o váze cca 180 g na osobu. Roštěnky velmi šetrně naklepeme (hladkou stranou paličky) a po okrajích 3x nařízneme tukovou vrstvu ostrou špičkou nože. Naříznutí zabrání tomu, aby se roštěnka na pánvi nevyboulila a opékala se po celé ploše stejnoměrně. Pokud nemáme jistotu, že maso je dobře vyzrálé, propěje mu naložení na 1-2 dny do několika lžic dobrého oleje. Před přípravou maso osolíme, opepříme a protáhneme hladkou moukou.
přepuštěné máslo

Na pánvi rozpustíme kousek přepuštěného másla nebo oleje a na hodně horké pánvičce roštěnky osmahneme z obou stran.
vídeňská roštěná - příprava

Z každé strany osmahneme zprudka 2-3 minuty.
vídeňská roštěná - příprava1

Maso vyjmeme z pánve, zabalíme do alobalu a necháme odpočinout.

vídeňská roštěná - příprava2

V pánvičce po opékání roštěnek si připravíme cibulkovou omáčku. Do výpeku vhodíme kousek másla a na něm orestujeme 2 jemně nakrájené cibule.

vídeňská roštěná - cibulková omáčka
Zalijeme několika lžícemi hovězího vývaru a krátce provaříme. Není potřeba přidávat mouku, protože roštěnky obalené hladkou moukou něco uvolnily do výpeku a šťáva se tím lehce zahustí do požadované konzistence.
vídeňská roštěná - cibulková omáčka2

Omáčku dle chuti osolíme a opepříme. Na nahřáté talíře servírujeme na porci po jedné roštěnce, přelijeme ji lžící cibulkové šťávy a posypeme dokřupava osmaženými cibulovými kroužky. S těmi nešetřit. Podáváme s bramborem. Někdo rád opékané, já preferuji vařené s petrželkou.

příprava vídeňských cibulových kroužků

Jak usmažit křupavou cibulku
Cibulové kroužky obalte v hladké mouce a po osmažení v přepuštěném másle nebo sádle nechte odsát na papírovém ubrousku všechen přebytečný tuk. Ještě horkou cibulku lehce posolte.

smažená cibulka  
Nízký roštěnec - jedná se o kvalitní šťavnaté maso bez kostí ze zadní části hovězího skotu, kterému se říká roštěná. Je vhodné k přípravě minutek, steaků a vyhovuje jak anglickému stylu pečení (rostbíf), tak je vhodné i na dušení a pečení. Nízký roštěnec je maso tvořené z několika svalů:
·         nejdelší hlavní hrudní sval (m. longissimus thoracis)
·         široký sval zádový (m. latissimus dorsi)
·         čtyřhranný sval bederní (m.quadratus lumborum)
zdroj: internet

nízký roštěnec
Tip pro vás:
Ověřte si původ hovězího masa zakoupeného v ČR. Kam chodíte nakupovat dobré maso? Já se nechala oslnit v Kněžmostu řeznictvím U Bejrů, ale jinak to v mém případě bývá nejčastěji Makro.


Červená Lhota

Po vydatnějším obědě si s chutí zakazuji dezert a vyrážím do parku nejpohádkovějšího zámečku u nás. Tam v jedné z komnat visí nejatraktivnější exponát zámeckých sbírek, a to obraz údajně nejošklivější ženy světa, Markéty Tyrolské a Korutanské, zvané Pyskaté. Její osudy se staly námětem románu Liona Feuchtwangera - Ošklivá vévodkyně. Určitě nejkrásnější na celé zámecké atmosféře je fakt, že červený zámek vyčnívá ze skály obklopené vodou. A ta tam chyběla. Poprvé jsem viděla i na dno.

Zámek Červená Lhota patří mezi tři nejnavštěvovanější české zámky vůbec a každý jsme tam byl nejméně 3x :-) Chodím se tam courat zámeckým parkem v  čase, kdy zeslábne koncentrace turistů a narazit se tam dá jen na vzácné ticho a liduprázdno ... na tomto rušném místě to je sakra vzácný artikl.

Červená Lhota 1
Trochu smutný pohled na vodní zámek bez vody i na vídeňskou roštěnku bez cibulky :-(
Tady totiž vůbec nejde o kouzlo jednotlivostí, ale o magii dokonalého celku.
vídeňská roštěná - příprava3
Na Červené Lhotě se můžete zastavit i v místním restaurantu. Já si zašla na dobrou kávu a vyrazila zase domů. Tam na mě čekala vůně dávno snědených roštěnek s parfémem smažené cibulky, který jsem se rozhodla hned tak nevyvětrat :-) Smažená cibulka je totiž Ferrari mezi vůněni.


Určitě se najde někdo, komu sebešťavnatější kus roštěnky vůbec nic neříká. Na druhou stranu jsou i tací, kteří se hovězím masem nechají fascinovat. Potom to může vypadat i takhle - a je z toho učiněné  Módní peklo. Mimochodem stránky o pekelné módě doporučuji pročítat při dlouhých zimních večerech. Já se u toho fakt dobře bavím :-)

podzimní stmívání
Podzimní stmívání začíná kolem půl páté. Na můj vkus moc brzy :-(  

Vídeňská roštěnka se smaženou cibulkou splnila všechna očekávání. Byla přesně taková, jak má být. Horká, voňavá a šťavnatá. Připouštím, že nebyla moc fešná :-) Cibulkový outfit jsem nakombinovala ze dvou vrstev. Svrchní cibulka byla doma usmažená, spodní vrstva smažené cibulky pocházela z Ikea impéria pana Ingvara Kamprada. Chodíte tam zařizovat bydlení ve stylu nejbohatšího Evropana, kterému přezdívají nejspořivější boháč planety, a míjíte bez povšimnutí regály s potravinami? Tak to je určitě chyba. Tam jsou totiž mezi severskými specialitkami kelímky se smaženou cibulkou k nepřehlédnutí. A nejen to. Proto tam nikdy neuspořím :-)
Smaklig måltid !


Když už jsem zavedla řeč na Markétu Tyrolskou, přidám ještě jeden šťavnatý roštěnkový hit na tyrolskou roštěnku.

TYROLSKÁ ROŠTĚNKA
roštěnku, olej nebo máslo, lžíci strouhaného křenu, vejce, polohrubou mouku, sůl a pepř.

Roštěnku naklepeme, okraje nařízneme, osolíme, opepříme a na másle opečeme z obou stran. Křen smícháme s vejcem a moukou na hladké těstíčko. V něm obalíme roštěnku ze všech stran. Pokapeme máslem a dáme do horké trouby zapéct. Podáváme na krajíčku chleba nebo s vařeným bramborem.


Jestli máte minutku času, udělejte si kousek masa à la minute doma a přidejte do toho více výtvarného citu než já :-) Bohužel jsem už neměla tu potřebnou minutku, abych jídlo na talíři mnohem lépe upěknila. Talíře mi mizely pod rukama …

Jaký je váš domácí roštěnkový hit? U nás by určitě zabraly i roštěnky na houbách, na smetaně s kapary, na dijonské hořčici, ...


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.