Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Pivní štrúdl s jablky, pivními rozinkami a pivní glazurou

10. října 2010 v 11:03 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně
štrúdl z pivního těsta
Recept na pivní štrúdl mohl podle pověsti vzniknout v pivovarské kuchyni, kde o pivo nikdy nebývala nouze. Původ receptu neznám, ale v lidové kuchyni je rozšířen již od doby, kam mi paměť sahá. Pekla ho i moje maminka a recept si pochvalovala. Provázela ho dobrá pověst, že těsto se vůbec netrhá, nelepí a pěkně se vyvaluje na tenoučko. Jablkové moučníky k podzimu patří, sáhla jsem si do lednice pro černé pivo a do starého sešitu pro rukou psaný recept. Dávno jsem si slibovala, že ho musím vyzkoušet a přepsat, tak dnešní "velkopardubická" neděle je tou nejlepší příležitostí pro méně tradiční podzimní moučník.

pivní štrúdl s jablky

Pivní štrúdl s jablky, pivními rozinkami a pivní glazurou - recept
  • 500 g hladké mouky (v receptu je připsáno, že můžu použít též mouku polohrubou a těsto bude lépe lístkovat!)
  • špetka soli do mouky
  • 250 g ztuženého tuku (rukou připsaná poznámka - lze použít kostku vychlazeného másla nebo Heru)
  • ¼ litru tmavého piva (vyměřeno na 16 polévkových lžic piva)
  • rozpuštěný plátek másla na potření štrúdlu
  • na náplň oloupeme cca 6-8 ks jablek, přidáme moučkový cukr s vanilkou, lžičku skořice, sekané ořechy, lžíci jemné suchárkové strouhanky (popřípadě strouhaného perníku), rozinky namočené v pivu doslazené medem
  • 1 vejce na potření štrúdlu před pečením
  • na pivní glazuru upotřebíme zbylé pivo po namáčení rozinek, přidáme med a tenký plátek másla - zahřejeme

Mouku provzdušníme prosetím přes síto a přidáme špetku soli a nastrouhaný tuk. Použijeme struhadlo s velkými slzičkami. Zaděláme s pivem a vypracujeme těsto, které zformujeme do bochánku. Nahřejeme kastrůlek a těsto necháme přikryté v teple cca 20 až 30 minut odpočinout. Poté si bochánek rozdělíme na 2 poloviny a každou vyválíme na pomoučeném vále na tenoučko. Placku pomašlujeme rozpuštěným máslem, posypeme bílou jemně mletou strouhankou a poklademe na tenké plátky nakrouhanými jablky. Ochutíme moučkovým cukrem s přidáním vanilky a mleté skořice. Přidáme sekané vlašské ořechy a předem namočené rozinky v misce s tmavým pivem a doslazené medem. Štrúdl stočíme, opatrně přeneseme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při teplotě cca 170 °C po dobu 45 minut.

pivní štrúdl s jablky 1

Upečený horký pivní štrúdl můžeme obyčejně pocukrovat a podávat, ale pro náruživější pivní efekt jsem si vymyslela okrášlení pivní glazurou. Použijeme zbylé pivo z namáčení rozinek, které je lehce doslazené medem (podle chuti můžeme medu přidat) a zahřejeme krátce na kamnech. V pivní glazuře necháme rozpustit tenký plátek másla a horký štrúdl touto směsí po vytažení z trouby potřeme. Když se glazura vpije do těsta a udělá voňavý lesklý nátěr, pocukrujeme jemným moučkovým cukrem a můžeme podávat. Místo kávy si k pivnímu štrúdlu uděláme pro změnu pivní punč ;-)


Měl by pivní štrúdl šanci u vás doma? Jestli nějaký pivní moučník pečete, tak se můžete pochlubit a dodat odvahu těm, kteří si myslí, že pivo do cukrařiny nepatří :-)


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
Ke knize si můžete objednat i stolní kalendáře na rok 2011 (Rande s gurmánkou - mix receptur nebo kalendář Sladký rok)
 

11 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Lucka Lucka | Web | 10. října 2010 v 11:27 | Reagovat

Ojoj! Tak tohle určitě vyzkoušíme, už se na to těším! :-)
Z piva jde lecos. My vaříme pivní polévku:
http://lucka345.blog.cz/0907/pivni-polevka

2 DolceVita DolceVita | Web | 10. října 2010 v 11:50 | Reagovat

Lucko, pivní polévka je úžasná :-) V kombinaci s tímto štrúdlem by to mohlo být nepřekonatelné pivní menu. Na tvém blogu je spousta hezkého čtení, díky za pozvání a přeji pěknou neděli celé početné rodince - dvounožcům i čtyřnožcům :-)

3 Janah Janah | Web | 10. října 2010 v 14:58 | Reagovat

[1]:[2]: Já tady nesmím na pivo na vaření ani pomyslet :-)

4 luckydina luckydina | 10. října 2010 v 15:20 | Reagovat

zrovinka se mi doma povaluje ztužený tuk a nějak jsem bez nápadu co upeču, dokoupím tmavé pivo a vyzkouším

5 extremy-fotografie extremy-fotografie | Web | 10. října 2010 v 17:52 | Reagovat

hlasůjte na levé straně blogu

6 Milka Milka | 10. října 2010 v 20:05 | Reagovat

Naprostá bomba!

7 DolceVita DolceVita | Web | 11. října 2010 v 8:55 | Reagovat

[3]: Janah ;-)))

8 DolceVita DolceVita | Web | 11. října 2010 v 8:57 | Reagovat

[4]: luckydina:

Štrúdl posílený pivem bude k podzimnímu dni tím pravým zakousnutím :-)

9 DolceVita DolceVita | Web | 11. října 2010 v 8:57 | Reagovat

[6]: Milka:

Pivní exploze :-)

10 Ellaiva Ellaiva | 11. října 2010 v 10:02 | Reagovat

To je takova nadhera ! Mnam, ten nam upecu na nedeli :o)

11 cookbook cookbook | Web | 12. října 2010 v 19:40 | Reagovat

Úžasné
Můj děda děla takové "recepty" mu dám návrh :D

12 Míša Míša | 13. října 2010 v 13:16 | Reagovat

Mňam, vypadá moc hezky. Já pivo přidávám do čokoládového dortu, je úplně úžasný, ne příliš sladký a s výraznou chutí :-). Tady je odkaz : http://userealbutter.com/2009/05/25/chocolate-stout-cake-recipe/

13 Lada Lada | 13. října 2010 v 18:56 | Reagovat

Pivní štrůdl, dělala už moje maminka a je opravdu výborný!!! určitě zkusím s pivní glazurou :o)

14 DolceVita DolceVita | Web | 14. října 2010 v 10:19 | Reagovat

[13]: Lada:

Pivní glazura je nadstavba ke starému tradičnímu receptu a umocní pivní zážitek ;o)

15 DolceVita DolceVita | Web | 14. října 2010 v 10:20 | Reagovat

[12]: Míša:

Čokoládový dort s pivem - to je věru velmi zajímavá kombinace :-) Díky za odkaz!

16 kotajda kotajda | Web | 14. října 2010 v 22:02 | Reagovat

super štrůdl :-)

17 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 17. října 2010 v 18:23 | Reagovat

Tak z toho má Cberštamgast opravdovou radost.

18 La Cuoca La Cuoca | E-mail | Web | 17. října 2010 v 23:25 | Reagovat

Už vím, co upeču příští víkend a tolik se těším :)) Vynikající recept!!!

19 Madla Madla | Web | 18. října 2010 v 12:34 | Reagovat

krásný a věru netradičně-tradiční recept. Je veliká škoda, že se na takovéto perly klasické české kuchyně zapomíná. Já přidávám pivo do těsta na palačinky, je pak krásně hebké a vůbec v něm není cítit. takže pivu zdar :-)

20 Klára Klára | E-mail | Web | 19. října 2010 v 19:26 | Reagovat

Díky za recept na pivní štrůdl! Hned jak půjdeme z kopce dolů, koupím pivo a zkusím jeden pivní :-)) Lépeřečeno - rovnou raději několik ! Krásný večer.

21 DolceVita DolceVita | Web | 20. října 2010 v 16:16 | Reagovat

[18]: La Cuoca:

Občasná změna je třeba :o) Pivo je noblesní ingredience a proto se s ním vyplatí experimentovat.

22 DolceVita DolceVita | Web | 20. října 2010 v 16:23 | Reagovat

[19]: Madla:

Tak to je :-) Netradičně tradiční je tento štrúdl. Přidání piva do těsta není nic nového, ale kombinace s pivními rozinkami a navrch ještě s glazurou je tak trochu můj patent na nevšednost :-) Řekla jsem si, že pivním recepturám se letos budu ve své kuchyni víc věnovat a proto jsem se pustila do takového počínání trochu po svém. Mám za sebou pár vydařených pivních omáček i pečínek, tak se mohu činit dál a experimentovat i s pivní cukrařinou :-)

Pivu zdar! Zvláště tomu nealkoholickému, protože to nám řidičům dělá občas i dobrou společnost :-)

23 DolceVita DolceVita | Web | 20. října 2010 v 16:27 | Reagovat

[20]: Klára:

Ahoj Klárko! S pivem se půjde dost špatně zase do kopce domů :-) Ale štrúdl všeobecně za trochu námahy stojí, tak se kvůli němu může i něco málo vytrpět. Pekla jsem ho z jablek od sousedky, kterým ona poeticky říká "čistecká lahůdková." Strouhat tyhle jablíčka byl o-čistec, protože jsou děsně mrňavá, ale dužinu mají šťavnatou a běloučkou jako alabastr. Štrúdl byl mňam, ale nejvíc jsem si užila při vymýšlení recetury, aby byla opravdu pivní od A až do Z :-)

24 secoro secoro | E-mail | Web | 2. listopadu 2010 v 9:02 | Reagovat

Co by na to asi rekl pan Pohlreich? :D :D

25 DolceVita DolceVita | Web | 3. listopadu 2010 v 11:42 | Reagovat

[24]: secoro:

Jestli je pivař, tak by ho možná naštvalo, že s pivem takhle nakládám :D
Ale kdyby ochutnal, tak by možná oněměl a neřekl by nic :-))) Co já vím :D I když on tedy nikdy nemlčí ...

26 Dv Dv | E-mail | 6. listopadu 2010 v 20:19 | Reagovat

Šárko, a použila jste máslo? Já na tyhle recepty už nějaký čas koukám, ale vždycky vyžadovaly ztužený pokrmový tuk (nejlépe bílý typu omega) a toho já se trochu štítím, peču jen z másla nebo oleje..I když máslo asi někde může dělat paseku, ale prostě mi přijde i zdravotně nejlepší (i když linie se to asi netýká:)

27 DolceVita DolceVita | Web | 7. listopadu 2010 v 10:26 | Reagovat

Dv:

Pokud jde o tuk omega, lépe bych to nenapsala. Jak mohu, tak se mu vyhnu :-) V tomto receptu jsem použila máslo (i když se všude uvádí, že se má tento druh štrúdlu připravovat se ztuženým tukem). Měla bych z něj hodně blbé svědomí. Máslo beru jako královskou surovinu a kde není výhradně zakázáno, tam ho použiji. O linii se ovšem nad štrúdlem nemůžeme bavit :-)

28 lukas lukas | E-mail | Web | 5. ledna 2011 v 9:57 | Reagovat

Projíždím tu recept po receptu a nestačím se divit. Máslo je nejlepší tuk na vaření.

29 BETTIESMALL28 BETTIESMALL28 | E-mail | Web | 20. července 2011 v 1:47 | Reagovat

It is good that people can get the <a href="http://bestfinance-blog.com/topics/mortgage-loans">mortgage loans</a> moreover, that opens completely new chances.

30 mortgage loans mortgage loans | E-mail | Web | 23. ledna 2012 v 4:17 | Reagovat

I took 1 st credit loans when I was very young and this helped my family very much. But, I require the short term loan over again.

31 Jana K. Jana K. | E-mail | 21. října 2012 v 16:07 | Reagovat

Štrůdl jsme si upekli k nedělní snídani a je moc dobrý. S těstem se hezky pracovalo a bylo ho opravdu hodně. Dělala jsem ho ze špaldové mouky a hery.

32 cheap short wedding dresses cheap short wedding dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 4:50 | Reagovat

Q. What did the painter say to the wall?
http://www.untildress.net/mermaid-wedding-dresses.html

33 veverka veverka | E-mail | 23. září 2014 v 17:08 | Reagovat

Já doma dělám pivní recept podle mamky.
Potřebujete:
400g hladké mouky,
1 omegu
půl lahvového piva.
Poté samozřejmě vše,co má každý rád...jablíčka,oříšky,hrozinky....

34 ailurus ailurus | Web | 7. září 2016 v 15:48 | Reagovat

výhodné bankovní půjčky ;-)

35 Zdeněk Boráň Zdeněk Boráň | E-mail | 12. prosince 2016 v 22:52 | Reagovat

Já dávám 1 kg hl. mouky, 4 deci lah. piva a přibližně 200-250g domácího sádla. Vyjde mi z toho 5 nohavic. Pokud celé nezužitkuji, dám do mrazáku a použiju třeba za tři měsíce. Po rozmražení je těsto ještě jemější než čerstvé. Do mrazáku dávám naporcované v mikrovlných sáčcích.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama