10. října 2010 v 11:03 | © Šárka / www.gurmanka.cz
|
Recept na pivní štrúdl mohl podle pověsti vzniknout v pivovarské kuchyni, kde o pivo nikdy nebývala nouze. Původ receptu neznám, ale v lidové kuchyni je rozšířen již od doby, kam mi paměť sahá. Pekla ho i moje maminka a recept si pochvalovala. Provázela ho dobrá pověst, že těsto se vůbec netrhá, nelepí a pěkně se vyvaluje na tenoučko. Jablkové moučníky k podzimu patří, sáhla jsem si do lednice pro černé pivo a do starého sešitu pro rukou psaný recept. Dávno jsem si slibovala, že ho musím vyzkoušet a přepsat, tak dnešní "velkopardubická" neděle je tou nejlepší příležitostí pro méně tradiční podzimní moučník.
Pivní štrúdl s jablky, pivními rozinkami a pivní glazurou - recept
- 500 g hladké mouky (v receptu je připsáno, že můžu použít též mouku polohrubou a těsto bude lépe lístkovat!)
- špetka soli do mouky
- 250 g ztuženého tuku (rukou připsaná poznámka - lze použít kostku vychlazeného másla nebo Heru)
- ¼ litru tmavého piva (vyměřeno na 16 polévkových lžic piva)
- rozpuštěný plátek másla na potření štrúdlu
- na náplň oloupeme cca 6-8 ks jablek, přidáme moučkový cukr s vanilkou, lžičku skořice, sekané ořechy, lžíci jemné suchárkové strouhanky (popřípadě strouhaného perníku), rozinky namočené v pivu doslazené medem
- 1 vejce na potření štrúdlu před pečením
- na pivní glazuru upotřebíme zbylé pivo po namáčení rozinek, přidáme med a tenký plátek másla - zahřejeme
Mouku provzdušníme prosetím přes síto a přidáme špetku soli a nastrouhaný tuk. Použijeme struhadlo s velkými slzičkami. Zaděláme s pivem a vypracujeme těsto, které zformujeme do bochánku. Nahřejeme kastrůlek a těsto necháme přikryté v teple cca 20 až 30 minut odpočinout. Poté si bochánek rozdělíme na 2 poloviny a každou vyválíme na pomoučeném vále na tenoučko. Placku pomašlujeme rozpuštěným máslem, posypeme bílou jemně mletou strouhankou a poklademe na tenké plátky nakrouhanými jablky. Ochutíme moučkovým cukrem s přidáním vanilky a mleté skořice. Přidáme sekané vlašské ořechy a předem namočené rozinky v misce s tmavým pivem a doslazené medem. Štrúdl stočíme, opatrně přeneseme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při teplotě cca 170 °C po dobu 45 minut.

Upečený horký pivní štrúdl můžeme obyčejně pocukrovat a podávat, ale pro náruživější pivní efekt jsem si vymyslela okrášlení pivní glazurou. Použijeme zbylé pivo z namáčení rozinek, které je lehce doslazené medem (podle chuti můžeme medu přidat) a zahřejeme krátce na kamnech. V pivní glazuře necháme rozpustit tenký plátek másla a horký štrúdl touto směsí po vytažení z trouby potřeme. Když se glazura vpije do těsta a udělá voňavý lesklý nátěr, pocukrujeme jemným moučkovým cukrem a můžeme podávat. Místo kávy si k pivnímu štrúdlu uděláme pro změnu pivní punč ;-)
Měl by pivní štrúdl šanci u vás doma? Jestli nějaký pivní moučník pečete, tak se můžete pochlubit a dodat odvahu těm, kteří si myslí, že pivo do cukrařiny nepatří :-)
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Ke knize si můžete objednat i stolní kalendáře na rok 2011 (Rande s gurmánkou - mix receptur nebo kalendář Sladký rok)
Ojoj! Tak tohle určitě vyzkoušíme, už se na to těším! :-)
Z piva jde lecos. My vaříme pivní polévku:
http://lucka345.blog.cz/0907/pivni-polevka