Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Kuře v rendlíku s jablky a křupavou pokličkou z ementálu

17. října 2010 v 14:41 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Maso
Tohle jídlo vám krom chutného prožitku přinese do bytu teplo a vůni. Přesně taková hřejivá mají být jídla v podzimním jídelníčku. Na kuře pečené v rendlíku toho moc potřeba není, ale každé pečení si žádá trochu času navíc. Úžasně se kuře v rendlíku připravuje na chalupě za pomoci kachlových kamen, ale poslouží nám i klasická kuchyňská trouba.


Kuře v rendlíku s jablky a pokličkou z ementálu
pro 4 osoby potřebujeme:
  • 600 g drůbežího masa (mohou to být kuřecí stehýnka - doporučuji vykostit)
  • 3 - 4 jablka
  • 2 cibule
  • 100 g másla (na vymazání kastrůlku, na orestování jablek a cibule, plátek můžeme položit před zapékáním na povrch pokrmu)
  • sůl
  • pepř
  • špetka přírodního cukru
  • 2-3 lžíce jemné strouhanky
  • špetka sušeného nebo čerstvého tymiánu
  • 120-150 g ementálu
  • 1 lžíce slivovice nebo jablečné pálenky
  • 4-5 lžic smetany
Zapékací rendlík vymažeme plátkem másla. Zbylé máslo rozdělíme na 2 poloviny. Jednu polovinu vložíme do pánvičky společně s osminkami jablek a nakrájenou cibulí na klínky.

Společně orestujeme, osolíme, opepříme a přidáme maso, které osmahneme ze všech stran.


Když se maso zatáhne a změkne, přidáme špetku přírodního cukru a necháme ho zkaramelizovat.

Poté přilijeme malé množství alkoholu a necháme za stálého mícháme spojit s podušenou směsí jablek a cibule.

V jídle nám zůstane jen příjemná voňavá stopa, o kterou se postará jak slivovička, tak i kapka jablečné pálenky (nejlépe calvadosu).

Směs masa a omáčky přemístíme do předem vymazaného rendlíku, zakápneme malým množstvím smetany a posypeme nastrouhaným ementálem, který jsme předem smíchali s jemnou strouhankou a tymiánem. Na povrch pokrmu položíme zbylé plátky másla a ve vyhřáté troubě zapékáme při teplotě 180 °C tak dlouho, dokud nebude ementálská poklička řádně vypečená a křupavá. Maso pod ní zůstane měkké a šťavnaté. O to se už postarají rozdušená jablka s cibulí.


Recept na voňavé kuřátko přijde v podzimním čase určitě vhod. Maso před přípravou doporučuji vykostit. Lépe se nám pod sýrovou pokličkou udusí a bude dříve měkké. Použít můžeme i kuřecí plátky z prsíček nebo křehké maso krůtí.


Dobrou chuť!


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
Ke knize si můžete objednat i stolní kalendáře na rok 2011 (Rande s gurmánkou - mix receptur nebo kalendář Sladký rok)
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Shira313 Shira313 | 17. října 2010 v 16:58 | Reagovat

Vyzerá to veľmi lákavo a sýto :o) Najbližšie vyskúšam.
Včera som piekla perličku s kyslou kapustou a anglickou slaninkou a k tomu pyré zo zemiakov a čierneho koreňa - celkom vydarená kombinácia...

2 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 17. října 2010 v 18:22 | Reagovat

Lákavé.

3 Janah Janah | Web | 17. října 2010 v 19:02 | Reagovat

Hmm, voní to až sem. :-b

4 cindicek cindicek | E-mail | 17. října 2010 v 19:34 | Reagovat

MIlá Šárko, recept vypadá úžasně. Jen si lámu hlavu s tím, jakou přílohu zvolit? :-)

5 DolceVita DolceVita | Web | 17. října 2010 v 19:56 | Reagovat

[1]: Shira313:

Perlička je trefa do černého :-) Už několikrát jsem se s ní popasovala a vždy to mělo velký úspěch. Slaninka perličce sluší a s "kyslou kapustou" musela být velmi harmonická na chuti. Bramborové pyré s černým kořenem je doslova královská příloha, která celé jídlo vykopla rovnou do gurmánského nebe. Mňam! Určitě bych se olizovala nekonečně dlouho ... :-)

6 DolceVita DolceVita | Web | 17. října 2010 v 19:57 | Reagovat

[2]: TlusŤjoch:

Všechna jídla v kastrůlku jsou lákavá :-)

7 DolceVita DolceVita | Web | 17. října 2010 v 19:58 | Reagovat

[3]: Janah:

Podzim je takový zvláštně voňavý čas a dobré jídlo tomu jen přispívá :-)

8 DolceVita DolceVita | Web | 17. října 2010 v 19:59 | Reagovat

[4]: cindicek:

Správná připomínka :-) U nás se to jedlo jenom tak. Velmi často servíruji takovéto pokrmy ve francouzském stylu - jen tak s rozpečenou bagetkou v doprovodu dobrého vína. Určitě by se mohla udělat dobrá bramborová kaše a vhodně by jídlo doplnila. To už záleží na fantazii každého z nás. S přílohou jsem to tentokrát ošidila, ale nechyběla :-)

9 Madla Madla | Web | 18. října 2010 v 12:32 | Reagovat

Krásně voňavé a jednoduché jídlo s pravou domáckou atmosférou. Kombianci jablek a křehkého drůbežího masa mám moc ráda, takže určitě brzy vyzkouším. Jen si asi do rendlíku navíc přihodím i nevyloupané stroužky česneku :-) pokud by se k cibulovo-jablečné směsi přidala i syrové, na tenká kolečka nakrájené brambory, bylo by postaráno i o přílohu ... :-D

10 Tom Tom | 18. října 2010 v 14:53 | Reagovat

Dárek pro každou příležitost. Vánoce, svátky i narozeniny. http://www.potesenicko.cz

11 Bali Bali | Web | 18. října 2010 v 17:54 | Reagovat

Hezké, hezké, takové skoro normandské ;-)
Přesně tak, u nás bych také servírovala s bagetou nebo bych k jablíčkám přidala i nějaký ten brambor.

12 DolceVita DolceVita | Web | 19. října 2010 v 17:04 | Reagovat

[9]: Madla:

Vaření v kastrůlku je zábavné a v podstatě se tam dá šoupnout i něco jiného a bude to chutnat znovu výborně :-) U nás se doma se říká, že k dobrému jídlu se má přikusovat dobré víno, proto někdy přílohu považuji za nadbytečnou, ale klidně by se tam nějaký ten brambor mohl schovat a nebylo by to na škodu :-D

13 DolceVita DolceVita | Web | 19. října 2010 v 17:06 | Reagovat

[11]: Bali:

Kouzelná Normandie - země tří velkých C - Calvados, Cidre a Camembert :-)

Nakonec ten fešák Ementál by tam být nemusel. Poklička by se mohla udělat z hedvábně rozpuštěného Camembertu. Ovšem ... potom by nekřupala :-)

14 anežka anežka | 19. října 2010 v 20:48 | Reagovat

Já mám ráda maso s jablky,ovšem tento recept vypadá dokonale :-) já to jím i s rýží...dobrou rýží.....

15 Vilemína Vilemína | Web | 20. října 2010 v 12:03 | Reagovat

Taky se chystám na kombinaci kuřete s jablky, tahle vypadá dobře!

16 DolceVita DolceVita | Web | 20. října 2010 v 16:29 | Reagovat

[14]: anežka:

Proti rýži vůbec žádný dišputát :-)

17 DolceVita DolceVita | Web | 20. října 2010 v 16:32 | Reagovat

[15]: Vilemína:

Je to má osvědčená kombinace, určitě vyzkoušej - jemné kuřecí maso se sladkokyselými jablky krásně harmonizuje a lahodí oku i chuti :-) Nikdy jsem neměla kombinaci masa a ovoce v oblibě, ale za poslední dobu jsem si i tuto lehkou extravaganci oblíbila natolik, že se ke svým oblíbeným receptům s chutí a důvěrou vracím. K podzimu mi tyto kombinace vyloženě sednou! O ovoce u nás doma nouze není, tak mi takové vaření sedí :-)

18 Eva Eva | 22. října 2010 v 11:27 | Reagovat

Dobrý den. Recept vypadá opět úžasně, já jsem častá návštěvnice Vašich stránek. Jen jsem se k tomuto receptu chtěla zeptat, kolik tak asi použít toho ementálu (v seznamu ingrediencí jsem ho nenašla), možná přehlédla. Také se tam píše, že po vymazání rendlíku se má zbylé máslo rozdělit na 2 poloviny. Jedna se použije na pánev s jablky a cibulí a co s tou druhou půlkou? Omlouvám se za takový pedantský dotaz :-), ale jsem kuchařka začátečnice, tak proto... Vaše recepty a fotky jsou úžasné, tak se u Vás hodně inspiruji, líbí se mi vaření takto s poetikou. S pozdravem a díky Eva

19 Zdeněk Kmoch Zdeněk Kmoch | E-mail | Web | 22. října 2010 v 18:05 | Reagovat

Zajímavá kombinace vypadá to nebezpečně chutně

20 DolceVita DolceVita | Web | 22. října 2010 v 21:48 | Reagovat

[18]: Eva:

Díky za připomínku :-) Upravila jsem v textu receptu všechny záležitosti kolem másla. Všude je ho třeba kousek (na vymazání kastrůlku, na orestování jablek a cibule, zbytek se může položit na strouhanku se sýrem před zapékáním. Mám radost, že tímto způsobem se dají vychytat všechny drobné nepřesnosti v receptu. Pokud jde o sýr, nechávám to na citu, protože každá zapékací nádobka má jinou velikost a sýr se strouhankou by se neměl sypat ve vysoké vrstvě, špatně by se to propékalo. Vezměte to podle oka, nic se tím nedá pokazit, fotografie přípravy fungují jako malý návod, jak na to :-) Děkuji za milý komentář a za pochvalu. Moc ráda vás vítám na mých stránkách a je mi potěšením, že touto cestou spolu vaříme :-) Přeji krásný víkend. Šárka

21 DolceVita DolceVita | Web | 22. října 2010 v 21:49 | Reagovat

[19]: Zdeněk Kmoch:

Díky ;-)

22 Martíííno =D Martíííno =D | Web | 23. října 2010 v 14:43 | Reagovat

Já mám hlad :D

23 Eva Eva | 25. října 2010 v 7:49 | Reagovat

[20]: DolceVita:
Moc děkuji za doplnění. Jsem opravdu Váš velký fanda. Jste pro mě důkazem, že vařit se dá i jinak než deset kasických českých jídel pořád dokola, často i naprosto bez fantazie v jakémkoliv ochucování, jak často bývá v Česku zvykem. Já nejsem žádný odborník, pořád se spíš učím, ale ráda zkouším a objevuji nové... Zdraví Eva

24 DolceVita DolceVita | Web | 26. října 2010 v 0:44 | Reagovat

[23]: Eva:

Rádo se stalo :-)Snažím se o to, aby v naší kuchyni nebyla nuda, ale občas mi to doma zazlívají, protože jen málokdy vědí, co dobrého na stůl dostanou a beru jim prý radost z těšení se předem :-) Tak jako vy, ráda zkouším a objevuji nové chutě. Je to zábavné a nemůže to nikdy omrzet ... doufám ;-)

Děkuji za milý kompliment, těší mě, že trochu radosti přináším svými recepty i do jiných domácností.

Zdraví Šárka ;-)

25 Veverka Veverka | E-mail | 30. října 2010 v 11:23 | Reagovat

Vcera jsem tento recept zkousela a byla prekvapena, jak byl vytecny. Ta krusticka nahore s tou strouhankou - proste dokonala :p Vase stranky jsou pro me take vzdy inspiraci!

26 DolceVita DolceVita | Web | 31. října 2010 v 11:47 | Reagovat

[25]: Veverka:

Křupavá poklička jídlu sluší :-) Jsem moc ráda, že se recept osvědčil a mám radost za zprávu, která to potvrzuje. Díky a přeji krásnou halloweenskou neděli ;-) Šárka

27 HanaS HanaS | 31. října 2010 v 14:11 | Reagovat

Tak já jsem si tento recept vybrala právě pro halloweenskou neděli a rovněž potvrzuji, že to byla vynikající kombinace. Použila jsem stehenní řízky, takže šťavnatost masa byla jablky a cibulí o to víc umocněna. Jako přílohu jsem zvolila rýži, ta jde našim dvěma malým strávníkům víc než brambory :) Děkuji za inspiraci a sváteční oběd a i Vám a celé rodině přeji krásnou sváteční halloweenskou neděli :))

28 DolceVita DolceVita | Web | 31. října 2010 v 19:05 | Reagovat

[27]: HanaS:

Jablka s cibulí si celkem notují a šťavnaté kousky kuřecího stehýnka tomu dala tu pravou noblesu. Věřím tomu, že to bylo moc dobré, když to prošlo u nejmenších strávníků. Ti jsou vždy nekompromisní - chutná/nechutná :-) Mám radost, že recept prošel právě u nich. Ale největší zásluhu na tom má "maminčina (Hančina) kuchyně".

Hezký zbytek magického halloweenského večera všem ;-)

29 eva eva | E-mail | 4. listopadu 2010 v 16:47 | Reagovat

Tak o halloweenské neděli jsme měli vaši super dýňovou polévku... je fakt, že se jí všichni báli a nakonec moooc chutnala - takže tenhle víkend bude kuře s jablky a váš cibulovej koláč :-) konečně vím, co vařit... po těch létech mi došla fantazie...díky díky díky :-)

30 DolceVita DolceVita | Web | 5. listopadu 2010 v 20:03 | Reagovat

[29]: Evi, tak ať chutná i víkendové počasí :-) Má být krásně, tzn. že se všechno musí podařit.

P.S.
Já díky! Je fajn vedět, že spolu vaříme :-)

31 lukas lukas | E-mail | Web | 4. ledna 2011 v 9:53 | Reagovat

Smekám, všechny Vaše výtvory vypadají úchvatně. I tento a myslím, že to i dobře chutná.

32 Martin Martin | 15. ledna 2011 v 22:14 | Reagovat

jak jsem psal jiz u slaneho kolace - tenhle recept je uzasny. kombinace je nezvykla ale vyborna

33 see-ajka15 see-ajka15 | E-mail | Web | 11. února 2011 v 18:07 | Reagovat

vypadá to moc dobře

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama