Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Bramborové noky bez brambor aneb přepychová nouze

26. října 2010 v 8:12 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Brambory

noky se zeleninou a tunakem
Bramborové noky s restovanou zeleninou a tuňákem. Název receptu není krátký, ale ve fázi přípravy to bude krátký proces. Chutné jídlo nás nemusí přikovat do kuchyně na dlouhé hodiny. Tentokrát jsem po sobě nechtěla žádné mimořádné výkony při hnětení těsta na domácí bramborové noky ani jiné virtuózní hmaty. Dnes žádné brambory pořebovat nebudeme, přesto si na nich pochutnáme. Dobrých bramborových polotovarů moc není, ale trvanlivé noky mi doma téměř nikdy nechybí. Když chci vařit brambory a trochu to ošvindlovat, spolehnu se na noky.

S jejich asistencí budu do půl hodinky po dobrém jídle sedět se založenýma rukama na spokojeném žaludku.

Když nemám čas a mám hlad - nezdržuji se a jdu vařit :-) Bramborové noky jsou vděčný materiál, proto si je určitě upravujete na nekonečnou řadu způsobů i vy. Nedávno jsem je "z nouze" nachystala s restovanou zeleninou a konzervovaným tuňákem. Bylo to tak dobré, že si to s velkou chutí zopakuji a omlouvám se, že jsem něco takového nazvala "nouzí."


Bramborové noky s restovanou zeleninou a tuňákem
Připrava je jednoduchá, obrázky dokonale návodné - fotorecept bude krátký

Zažehněte pod pánví a rozpusťte kousek másla. Přepuštěné je nejlepší, nikdy se nepřepálí. Když ho nemáte, dejte ke kousku čerstvého másla pár kapek dobrého olivového oleje (ten můžete použít i z tuňákové konzervy). Na másle si osmahneme hrubě nastrouhanou zeleninu (1 až 2 mrkve, kousek celeru). Přidat se může i jemně nasekaná cibulka. Použila jsem jednu mrňavou šalotku.

restovaná zelenina
Za stálého míchání zeleninu restujeme a opékáme ze všech stran. Mezitím než se zelenina pěkně orestuje a provoní kuchyň, postavíme si na vedlejší plotýnku velký hrnec s vodou a ohřejeme ji k bodu varu. Osolíme a zavaříme noky. Vaří se jen 2 minuty! Sáček vyjde na 2 porce.

bramborové noky

K orestované zelenině přidáme malou konzervu tuňáka. Dávám přednost tuňáku naloženému v olivovém oleji. Promícháme se zeleninou, lehce osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem, popřípadě přikápneme trochu citrónové šťávy.

konzervavaný tuňák
 K takto připravenému základu ze zeleniny s tuňákem přidáme créme fraiche (ideálně s bylinkami, ale ty tam můžete dodat ve stavu čerstvém sami). Pokud nemáte créme fraiche (krém freš) po ruce (to se dá předpokládat), vezměte si trochu zakysané smetany. Do pokrmu stačí přidat jen 2 lžíce, protože noky by neměly v žádném případě plavat v omáčce.

creme fraiche

Co je créme fraiche a jak si ho doma snadno vyrobit? Až budete mít někdy víc času, můžete to vyzkoušet. Pokud se na tento krok mám podívat z dietního úhlu, dal by se použít i bílý jogurt.

noky se zeleninou a tunakem 1
Uvařené a odkapané noky smícháme v pánvi se základem a společně pár minut prohřejeme. Servírujeme na nahřáté talíře, ideálně velké hluboké. V konečné fázi můžeme přidat pro osvěžení nasekanou plocholistou zelenou petrželku a pustit se do jídla :-)
noky se zeleninou a tunakem 2

Máte pocit, že tomu ještě něco chybí ? Dostali jste chuť na parmazán? A to je ten moment, kdy by vás každý italský kuchař měl chybit za rukáv a trvat na tom, že na italské noky s rybou se parmazán ze zásady nikdy nedává. Sýr je výrazný a krade rybě show! Jídlo s rybou musí chutnat jako jídlo s rybou. S jemnými bramborovými noky a na másle restovanou zeleninou se umí chutné kousky tuňáka velmi noblesně zasnoubit. Dejte tomu páru šanci na lásku a nedovolte, aby jim parmazán zásnuby kazil.


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
Ke knize si můžete objednat i stolní kalendáře na rok 2011 (Rande s gurmánkou - mix receptur nebo kalendář Sladký rok)
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 26. října 2010 v 8:57 | Reagovat

Tuňáka já nejraději samotného ...

2 Mami Mami | Web | 26. října 2010 v 10:10 | Reagovat

Zajímavý a rychlý recept. Jenom mám dotaz, co je to přepuštěné máslo v zásobě? Jak se skladuje a kde se dá koupit. My kupujeme vždy máslo čerstvé a nikdy mě nenapadlo, že existuje přepuštěné. Děkuji

3 Terezka Terezka | Web | 26. října 2010 v 10:42 | Reagovat

Šárko, gnocchi v mé potravinové skříňce také nikdy nechybí a ráda po nich v časové tísni sáhnu. Já je ale nevařím, ale orestuji na másle, čímž získají parádní kůrčičku a přidáním smetany, rajčat či creme fraiche "dojdou" a jsou v momentě podávání dokonalé. Měj se hezky, psala jsem ti mail, tak se budu těšit na odpověď, až najdeš chviličku.

4 Janah Janah | Web | 26. října 2010 v 22:02 | Reagovat

Noky se u nás také usídlily - nejradši je máme se špenátem nebo s brynzou :-b

5 DolceVita DolceVita | Web | 27. října 2010 v 13:15 | Reagovat

[1]: TlusŤjoch:

Já taky :-) Ale někdy se neubráním tomu, abych to zkusila i jinak. Mám hrozně ráda italské telecí plátky s tuňákovou omáčkou, ale našla bych i jiné dokonalé tuňákové dvojice :-)

6 farfalla farfalla | 27. října 2010 v 13:17 | Reagovat

2. prepustene maslo se myslim v cesu nekupuje(leda v nejakych zdravych vyzivachú, v nemecku ho mivaji ve vetsich plastovych krabickach, ale da se jednoduse prepustit a prelit treba do sklenic... obsirneji treba tady (doufam ze to nevadi) http://www.cuketka.cz/?p=794

7 DolceVita DolceVita | Web | 27. října 2010 v 13:20 | Reagovat

[2]: Mami:

Přepuštěné máslo je vynikající záležitost a uchovává máslo dlouho v té nejlepší kvalitě a takto upravené máslo se nepřepaluje a krásně se na něm smaží. Pořídit se dá i v obchodě (nakupuji ho nejčastěji v Makru), ale dá se snadno vyrobit i doma. Omlouvám se, že se v tuto chvilku nemohu tématu přepuštěného másla věnovat, ale vybrala jsem pro vás ty nejlepší odkazy na netu:
(zde se o přepuštěném másle - nejlepším tuku na vaření na světě vůbec, dozvíte vše :-) Díky za dotaz a přeji pěkný den. Šárka

http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99epu%C5%A1t%C4%9Bn%C3%A9_m%C3%A1slo

http://www.cuketka.cz/?p=794

http://loskutak.nova.cz/clanek/recepty/jak-se-spravne-dela-ryba-a-prepustene-maslo.html

8 DolceVita DolceVita | Web | 27. října 2010 v 13:22 | Reagovat

Kde koupit přepuštěné máslo?

např. zde ho mají v nabídce:

http://shop.gwstudio.cz/ajurveda/ghi-prepustene-maslo-284

9 DolceVita DolceVita | Web | 27. října 2010 v 13:26 | Reagovat

[3]: Terezka:

Ahoj ;-) Konečně jsem našla čas a napsala ti odpověď na tvou milou zprávu do mailu. Noky orestovaná na pánvi jsou exkluzivní. Někdy je dělávám jako rychlou přílohu k pečenému masu a nemá to chybu. Vařené jsou jemné a velmi dobře stravitelné, tak je často dělám s rajčatovou omáčkou s bylinkami nebo se špenátem, sýrem, smetanou. Toto byl takový rychlý nový nápad a vůbec mě to nezklamalo :-) Asi budu opakovat. Pořád nějak nemám na nic čas, tak se tyhle rychlovky báječně hodí. Měj se prima. Šárka

10 DolceVita DolceVita | Web | 27. října 2010 v 13:27 | Reagovat

[4]: Janah:

No jo, s brynzou by to šlo také! :-) A rozpuštěnou slaninkou :-)))

P.S.
Že by konkurence haluškám? :-)

11 DolceVita DolceVita | Web | 27. října 2010 v 13:34 | Reagovat

[6]: farfalla:

V nabídce Makra je přepuštěné máslo celkem běžně, ale na druhou stranu zase není běžné, aby tam chodil každý nakupovat :-) Já si ho někdy dělám sama, ale poslední dobou jsem si nakoupila větší zásobu právě v Makru, protože se při svém vaření bez něj neobejdu. Pokud nepoužiji olivový olej, tak určitě sáhnu pro přepuštěné máslo, protože právem patří k nejlepšímu tuku na světě. Voní, dlouho vydrží a nepřepaluje se.

Cuketka se tématu věnoval opravdu poctivě, tak takový odkaz s chutí vítám a vůbec to nevadí :-) Díky!!! Šárka ;-)

12 Lenka Lenka | 30. října 2010 v 19:12 | Reagovat

Nejjednodušší je noky udělat jako se dělají knedlíky s vajíčkem:)

dobré jsou taky se sýrovými omáčkami nebo jen tak se slaninou na cibulce.

Ale už jsme je měli i s gulášem...

13 DolceVita DolceVita | Web | 31. října 2010 v 11:54 | Reagovat

[12]: Lenka:

To souhlasím! U nás doma jsou noky s vajíčkem v kurzu :-) Když jsou vejce čerstvá a domácí, tak to bramborové nočky povyšuje do gastronomického nebe. Vše osmahnuté na másle a posypané pěknou hromádkou čerstvě nasekané pažitky nebo cibulkové natě. Mám je ráda s houbami, se sýrovou omáčkou, s rajským sugem a jako příloha k omáčce namají chybu. A s guláškem? .... Dnes se u nás doma dělá jelení guláš ... už voní z hrnce a já řeším otázku, zda noky nebo špecle? Na nátlak rodiny se vrhám na špecle, ale ty nočky by si se zvěřinovým gulášem sedly pěkně do noty. Díky za zprávu a za dobrý tip na noky s vajíčkem :-) Malé kulinární zázraky se nesmí přehlížet.

Hezkou halloweenskou neděli. Šárka ;-)

14 Catalina Catalina | Web | 2. listopadu 2010 v 17:44 | Reagovat

V těchto chvílích mě mrzí, že mám alergii na mrkev :(
Chtěla bych se ale zeptat, kde kupujete Creme fraiche? Vím, že v Praze se dá určitě sehnat, ale tak nějak žiju na opačném konci republiky. Prodává se v nějakém tom hypermarketu (já jsem ho tam totiž nikdy neviděla)?

15 DolceVita DolceVita | Web | 3. listopadu 2010 v 11:50 | Reagovat

[14]: Catalina:

V tomto receptu vlastně o mrkev vůbec nejde. Jde o noky a ty jsou ve všech úpravách dokonalé :-) Creme fraiche není všude k mání, ale pořídila jsem ho tuším v Globusu a často nakupuji v Makru, tak tam ho také mají. Bohužel ani já nenakupuji v Praze, kde se dá dnes sehnat téměř cokoli, ale jsem zvyklá vyhledávat zajímavý sortiment, na který jsem byla zvyklá v dobách žití mimo republiku a ono se mi to někdy daří i na malém městě. Objevím něco, kolem čeho druzí chodí bez povšimnutí. Pokud nebude Creme fraiche, dá se v podstatě nahradit hustou zakysanou smetanou. Měj se hezky a díky za komentář s dotazem. Šárka ;-)

16 Billinka Billinka | E-mail | Web | 3. listopadu 2010 v 12:21 | Reagovat

jééj dobre to vyzeráá ;D

17 romajzlo romajzlo | E-mail | Web | 4. listopadu 2010 v 16:23 | Reagovat

http://myslivostarybarstvi.blog.cz/
mrknete seeeeeeeeee a napiste komentare

18 Catalina Catalina | E-mail | Web | 6. listopadu 2010 v 19:02 | Reagovat

[15]:Moc děkuju za odpověď. Příště až pojedu do Globosu, tak se tam po něm určitě podívám :)

19 Dv Dv | 6. listopadu 2010 v 20:22 | Reagovat

Také jsem podlehla přepuštěnému máslu a teď nechápu, jak jsem mohla vařit bez něj :) U nás se oblíbená kombinace noků s lososem a špenátem - nic objevného, ale celkem úspěšná rychlovka.

20 DolceVita DolceVita | Web | 7. listopadu 2010 v 10:29 | Reagovat

[18]: Catalina:

Určitě to bude stát za to :-)

21 DolceVita DolceVita | Web | 7. listopadu 2010 v 10:34 | Reagovat

[19]: Dv:

Že jo! Tohle máslo je zázrak :-) Neumím si představit rybu jinak, než připravovanou na kousku přepuštěného másla spojeného s loužičkou dobrého olivového oleje.

Noky s lososem a špenátem nikdy nemohou zklamat. Na talíři je ještě sypu opraženými nasekanými oříšky. Je to moc dobré :-)

22 laurdes laurdes | E-mail | Web | 8. listopadu 2010 v 12:01 | Reagovat

Ahoj :))
ráda bych tě pozvala na můj malinkatý e-shop s korálkovými výrobky. Pokud se ti něco zalíbí, tak si výrobek můžeš objednat. Jinak se také můžeme domluvit na spolupráci, např. výměna ikonek. Můžeš se ozvat na icq: 420-613-929. . . laurdes

23 Hanka Hanka | 8. listopadu 2010 v 19:18 | Reagovat

Zdravím Šárko, právě jsme si pochutnali na výše uvedeném receptu a jsem nadšená :-) Přestože dělám podobnou směs na špagety (místo celeru petržel+navíc cuketu a víno). Ale ty noky mě dostali - nejsem zvyklá je moc používat, ale bylo to opravdu výtečné a hlavně rychlé. Díky za tipy!!! H.

24 DolceVita DolceVita | Web | 9. listopadu 2010 v 11:19 | Reagovat

[22]: laurdes:

Díky za pozvání na tvůj blog, ale pokud jde o výměnu odkazů, tak upřednostňuji ty, které se slučují s tématem mého blogu. Ať se korálkům i tobě dobře daří ;-)

25 DolceVita DolceVita | Web | 9. listopadu 2010 v 11:22 | Reagovat

[23]: Hanka:

I já zdravím, Hanko,
díky za milou zprávu. Ono to vypadá od prvního pohledu trochu podezřele a ne moc lákavě, ale řekla bych, že je to opravdu moc dobré. Dá se do toho ze zeleniny přidat téměř cokoli a nic se tím nepokazí. Tyhle noky jsou skvělá věc, když je málo času, proč je nevyměnit za obligátní špagety? :-) Když mám víc času, dělám si bramborové noky sama doma, ale to už potom nemohu hovořit o jídle z kategorie "bleskovek" :-)

Díky moc za zprávu a přeji pěkný den. Šárka ;-)

26 Michelle Michelle | E-mail | 9. listopadu 2010 v 11:43 | Reagovat

Vařila jsem noky o víkendu příteli a mělo to velký úspěch:-). Vaše stránky navštěvuji velice ráda a děkuji za ně. Nedávno jsem také pekla "váš" dýňový koláč a jen se po něm zaprášilo. Skvělé recepty!

27 DolceVita DolceVita | Web | 9. listopadu 2010 v 13:37 | Reagovat

[26]: Michelle:

Tak to je pro mě velké vyznamenání, když se recepty daří i jinde a zbude po nich dobrý dojem :-) Díky moc za zprávu a za všechny návštěvy - minulé, současné i budoucí.

P.S.
Potěšení je na mé straně! Díky ;-)

Šárka

28 Jezerel Vaniva Jezerel Vaniva | 24. listopadu 2010 v 10:38 | Reagovat

Šárko, moc vám děkuju za tento recept. Včera jsem uvařila a můj muž, který jinak na tuňáka kouká jako na nutné zlo, se oblizoval až za ušima. Prý si to mám pamatovat a zase někdy uvařit. A to já tedy určitě ještě někdy uvařím, protože to vážně bylo vynikající :-)

29 DolceVita DolceVita | Web | 25. listopadu 2010 v 1:09 | Reagovat

[28]: Jezerel Vaniva:

Je výhoda, když našim mužům chutná i to, s čím nemáme v kuchyni tolik práce ;-) U nás to také zafungovalo, tak pánové mají stejný vkus. Díky za zprávu ;-)

30 Jana Jana | 27. listopadu 2010 v 12:18 | Reagovat

Zkusila jsem a je to opravdu výborné!
Děkuji za recept,máte skvělou fantazii :)

31 DolceVita DolceVita | Web | 28. listopadu 2010 v 23:50 | Reagovat

[30]: Jana:

Díky za odvahu recept vyzkoušet :-)

32 Radka Radka | 13. prosince 2010 v 9:22 | Reagovat

Dobrý den, Šárko! Podobné jídlo (místo noků těstoviny) vařím dětem několik let s velkým úspěchem. Chápu italský postoj, ale děti na sýru trvají, takže strouháme aspoň eidam. Je to zaručená rychlovka. Díky za připomenutí, dnes mám večeři vymyšlenou i s malou obměnou.

33 moajli moajli | 30. prosince 2010 v 14:41 | Reagovat

Dobrý den, máte prosím někdo zkušenost s polotovarem opravdu lehkých dobrých Gnocchi?
Zatím co jsem zkoušela, tak jsou tvrdé, pumlíčovité bácy do žaludku.......

34 lukas lukas | E-mail | Web | 3. ledna 2011 v 9:52 | Reagovat

Hned bych si dal, seš fakt třída i když tohle není uplná gastronomie vypadá to dobře.

35 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 6. ledna 2011 v 2:42 | Reagovat

[32]: Radka:

Když na tom děti trvají, to musí jít italské zásady stranou a člověk si to přizpůsobí vlastní chuti. Proti tomu nemůže nikdo nic namítat :-) Rychlovky jsou jednoznačně v tom dnešním spěchu třeba. V zásobě mám několik dobrých tipů, které z času na čas s úspěchem použiji :-)

36 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 6. ledna 2011 v 2:44 | Reagovat

[33]: moajli:

Dají se objevit i chutné nočky. Musím zjistit tu mou oblíbenou značku, která je opravdu velmi chutná. Noky se dají celkem snadno připravit i doma a to se jim potom nedá vůbec nic vytknout. Doporučuji :-)

37 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 6. ledna 2011 v 2:46 | Reagovat

[34]: lukas:

I obyčejné domácí vaření může mít nějaký ten půvab :-) Velká gastronomie to tedy není, ale když si se správnými surovinami tohle jídlo připravím, nikdy mě to neurazí. A to mám své vrtochy a ráda si vybírám :-)

38 BRIGGS20Jean BRIGGS20Jean | E-mail | Web | 7. září 2011 v 5:09 | Reagovat

Make your own life more simple take the <a href="http://bestfinance-blog.com/topics/mortgage-loans">mortgage loans</a> and everything you require.

39 personal loans personal loans | E-mail | Web | 6. října 2011 v 21:35 | Reagovat

According to my own monitoring, thousands of persons all over the world get the business loans from good creditors. So, there is a good possibility to find a commercial loan in all countries.

40 Kikipal Kikipal | E-mail | Web | 25. června 2012 v 15:55 | Reagovat

Pěkný....

41 charlotte olympia charlotte olympia | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:28 | Reagovat

Q. What kind of key opens the door on Thanksgiving?
http://www.shoesgreat.com/

42 muslim wedding dresses muslim wedding dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 4:44 | Reagovat

Q. What did the carpet say to the floor?
http://www.threedress.net/

43 spagetti straps wedding dresses spagetti straps wedding dresses | E-mail | Web | 2. května 2013 v 10:17 | Reagovat

Q. Why don't you see giraffes in elementary school?
http://www.spelldress.net/prom-dresses.html

44 versant versant | Web | 9. září 2016 v 6:27 | Reagovat

půjčka s ručením auta :-|

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama