Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Říjen 2010

Bramborové noky bez brambor aneb přepychová nouze

26. října 2010 v 8:12 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Brambory

noky se zeleninou a tunakem
Bramborové noky s restovanou zeleninou a tuňákem. Název receptu není krátký, ale ve fázi přípravy to bude krátký proces. Chutné jídlo nás nemusí přikovat do kuchyně na dlouhé hodiny. Tentokrát jsem po sobě nechtěla žádné mimořádné výkony při hnětení těsta na domácí bramborové noky ani jiné virtuózní hmaty. Dnes žádné brambory pořebovat nebudeme, přesto si na nich pochutnáme. Dobrých bramborových polotovarů moc není, ale trvanlivé noky mi doma téměř nikdy nechybí. Když chci vařit brambory a trochu to ošvindlovat, spolehnu se na noky.

S jejich asistencí budu do půl hodinky po dobrém jídle sedět se založenýma rukama na spokojeném žaludku.

Když nemám čas a mám hlad - nezdržuji se a jdu vařit :-) Bramborové noky jsou vděčný materiál, proto si je určitě upravujete na nekonečnou řadu způsobů i vy. Nedávno jsem je "z nouze" nachystala s restovanou zeleninou a konzervovaným tuňákem. Bylo to tak dobré, že si to s velkou chutí zopakuji a omlouvám se, že jsem něco takového nazvala "nouzí."


Bramborové noky s restovanou zeleninou a tuňákem
Připrava je jednoduchá, obrázky dokonale návodné - fotorecept bude krátký

Zažehněte pod pánví a rozpusťte kousek másla. Přepuštěné je nejlepší, nikdy se nepřepálí. Když ho nemáte, dejte ke kousku čerstvého másla pár kapek dobrého olivového oleje (ten můžete použít i z tuňákové konzervy). Na másle si osmahneme hrubě nastrouhanou zeleninu (1 až 2 mrkve, kousek celeru). Přidat se může i jemně nasekaná cibulka. Použila jsem jednu mrňavou šalotku.

restovaná zelenina
Za stálého míchání zeleninu restujeme a opékáme ze všech stran. Mezitím než se zelenina pěkně orestuje a provoní kuchyň, postavíme si na vedlejší plotýnku velký hrnec s vodou a ohřejeme ji k bodu varu. Osolíme a zavaříme noky. Vaří se jen 2 minuty! Sáček vyjde na 2 porce.

bramborové noky

K orestované zelenině přidáme malou konzervu tuňáka. Dávám přednost tuňáku naloženému v olivovém oleji. Promícháme se zeleninou, lehce osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem, popřípadě přikápneme trochu citrónové šťávy.

konzervavaný tuňák
 K takto připravenému základu ze zeleniny s tuňákem přidáme créme fraiche (ideálně s bylinkami, ale ty tam můžete dodat ve stavu čerstvém sami). Pokud nemáte créme fraiche (krém freš) po ruce (to se dá předpokládat), vezměte si trochu zakysané smetany. Do pokrmu stačí přidat jen 2 lžíce, protože noky by neměly v žádném případě plavat v omáčce.

creme fraiche

Co je créme fraiche a jak si ho doma snadno vyrobit? Až budete mít někdy víc času, můžete to vyzkoušet. Pokud se na tento krok mám podívat z dietního úhlu, dal by se použít i bílý jogurt.

noky se zeleninou a tunakem 1
Uvařené a odkapané noky smícháme v pánvi se základem a společně pár minut prohřejeme. Servírujeme na nahřáté talíře, ideálně velké hluboké. V konečné fázi můžeme přidat pro osvěžení nasekanou plocholistou zelenou petrželku a pustit se do jídla :-)
noky se zeleninou a tunakem 2

Máte pocit, že tomu ještě něco chybí ? Dostali jste chuť na parmazán? A to je ten moment, kdy by vás každý italský kuchař měl chybit za rukáv a trvat na tom, že na italské noky s rybou se parmazán ze zásady nikdy nedává. Sýr je výrazný a krade rybě show! Jídlo s rybou musí chutnat jako jídlo s rybou. S jemnými bramborovými noky a na másle restovanou zeleninou se umí chutné kousky tuňáka velmi noblesně zasnoubit. Dejte tomu páru šanci na lásku a nedovolte, aby jim parmazán zásnuby kazil.


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
Ke knize si můžete objednat i stolní kalendáře na rok 2011 (Rande s gurmánkou - mix receptur nebo kalendář Sladký rok)

Kuře v rendlíku s jablky a křupavou pokličkou z ementálu

17. října 2010 v 14:41 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Maso
Tohle jídlo vám krom chutného prožitku přinese do bytu teplo a vůni. Přesně taková hřejivá mají být jídla v podzimním jídelníčku. Na kuře pečené v rendlíku toho moc potřeba není, ale každé pečení si žádá trochu času navíc. Úžasně se kuře v rendlíku připravuje na chalupě za pomoci kachlových kamen, ale poslouží nám i klasická kuchyňská trouba.


Kuře v rendlíku s jablky a pokličkou z ementálu
pro 4 osoby potřebujeme:
  • 600 g drůbežího masa (mohou to být kuřecí stehýnka - doporučuji vykostit)
  • 3 - 4 jablka
  • 2 cibule
  • 100 g másla (na vymazání kastrůlku, na orestování jablek a cibule, plátek můžeme položit před zapékáním na povrch pokrmu)
  • sůl
  • pepř
  • špetka přírodního cukru
  • 2-3 lžíce jemné strouhanky
  • špetka sušeného nebo čerstvého tymiánu
  • 120-150 g ementálu
  • 1 lžíce slivovice nebo jablečné pálenky
  • 4-5 lžic smetany
Zapékací rendlík vymažeme plátkem másla. Zbylé máslo rozdělíme na 2 poloviny. Jednu polovinu vložíme do pánvičky společně s osminkami jablek a nakrájenou cibulí na klínky.

Společně orestujeme, osolíme, opepříme a přidáme maso, které osmahneme ze všech stran.


Když se maso zatáhne a změkne, přidáme špetku přírodního cukru a necháme ho zkaramelizovat.

Poté přilijeme malé množství alkoholu a necháme za stálého mícháme spojit s podušenou směsí jablek a cibule.

V jídle nám zůstane jen příjemná voňavá stopa, o kterou se postará jak slivovička, tak i kapka jablečné pálenky (nejlépe calvadosu).

Směs masa a omáčky přemístíme do předem vymazaného rendlíku, zakápneme malým množstvím smetany a posypeme nastrouhaným ementálem, který jsme předem smíchali s jemnou strouhankou a tymiánem. Na povrch pokrmu položíme zbylé plátky másla a ve vyhřáté troubě zapékáme při teplotě 180 °C tak dlouho, dokud nebude ementálská poklička řádně vypečená a křupavá. Maso pod ní zůstane měkké a šťavnaté. O to se už postarají rozdušená jablka s cibulí.


Recept na voňavé kuřátko přijde v podzimním čase určitě vhod. Maso před přípravou doporučuji vykostit. Lépe se nám pod sýrovou pokličkou udusí a bude dříve měkké. Použít můžeme i kuřecí plátky z prsíček nebo křehké maso krůtí.


Dobrou chuť!


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
Ke knize si můžete objednat i stolní kalendáře na rok 2011 (Rande s gurmánkou - mix receptur nebo kalendář Sladký rok)

Pivní štrúdl s jablky, pivními rozinkami a pivní glazurou

10. října 2010 v 11:03 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně
štrúdl z pivního těsta
Recept na pivní štrúdl mohl podle pověsti vzniknout v pivovarské kuchyni, kde o pivo nikdy nebývala nouze. Původ receptu neznám, ale v lidové kuchyni je rozšířen již od doby, kam mi paměť sahá. Pekla ho i moje maminka a recept si pochvalovala. Provázela ho dobrá pověst, že těsto se vůbec netrhá, nelepí a pěkně se vyvaluje na tenoučko. Jablkové moučníky k podzimu patří, sáhla jsem si do lednice pro černé pivo a do starého sešitu pro rukou psaný recept. Dávno jsem si slibovala, že ho musím vyzkoušet a přepsat, tak dnešní "velkopardubická" neděle je tou nejlepší příležitostí pro méně tradiční podzimní moučník.

pivní štrúdl s jablky

Pivní štrúdl s jablky, pivními rozinkami a pivní glazurou - recept
  • 500 g hladké mouky (v receptu je připsáno, že můžu použít též mouku polohrubou a těsto bude lépe lístkovat!)
  • špetka soli do mouky
  • 250 g ztuženého tuku (rukou připsaná poznámka - lze použít kostku vychlazeného másla nebo Heru)
  • ¼ litru tmavého piva (vyměřeno na 16 polévkových lžic piva)
  • rozpuštěný plátek másla na potření štrúdlu
  • na náplň oloupeme cca 6-8 ks jablek, přidáme moučkový cukr s vanilkou, lžičku skořice, sekané ořechy, lžíci jemné suchárkové strouhanky (popřípadě strouhaného perníku), rozinky namočené v pivu doslazené medem
  • 1 vejce na potření štrúdlu před pečením
  • na pivní glazuru upotřebíme zbylé pivo po namáčení rozinek, přidáme med a tenký plátek másla - zahřejeme

Mouku provzdušníme prosetím přes síto a přidáme špetku soli a nastrouhaný tuk. Použijeme struhadlo s velkými slzičkami. Zaděláme s pivem a vypracujeme těsto, které zformujeme do bochánku. Nahřejeme kastrůlek a těsto necháme přikryté v teple cca 20 až 30 minut odpočinout. Poté si bochánek rozdělíme na 2 poloviny a každou vyválíme na pomoučeném vále na tenoučko. Placku pomašlujeme rozpuštěným máslem, posypeme bílou jemně mletou strouhankou a poklademe na tenké plátky nakrouhanými jablky. Ochutíme moučkovým cukrem s přidáním vanilky a mleté skořice. Přidáme sekané vlašské ořechy a předem namočené rozinky v misce s tmavým pivem a doslazené medem. Štrúdl stočíme, opatrně přeneseme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při teplotě cca 170 °C po dobu 45 minut.

pivní štrúdl s jablky 1

Upečený horký pivní štrúdl můžeme obyčejně pocukrovat a podávat, ale pro náruživější pivní efekt jsem si vymyslela okrášlení pivní glazurou. Použijeme zbylé pivo z namáčení rozinek, které je lehce doslazené medem (podle chuti můžeme medu přidat) a zahřejeme krátce na kamnech. V pivní glazuře necháme rozpustit tenký plátek másla a horký štrúdl touto směsí po vytažení z trouby potřeme. Když se glazura vpije do těsta a udělá voňavý lesklý nátěr, pocukrujeme jemným moučkovým cukrem a můžeme podávat. Místo kávy si k pivnímu štrúdlu uděláme pro změnu pivní punč ;-)


Měl by pivní štrúdl šanci u vás doma? Jestli nějaký pivní moučník pečete, tak se můžete pochlubit a dodat odvahu těm, kteří si myslí, že pivo do cukrařiny nepatří :-)


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
Ke knize si můžete objednat i stolní kalendáře na rok 2011 (Rande s gurmánkou - mix receptur nebo kalendář Sladký rok)