Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Smažené hříbky s bylinkami v sýrové strouhance s jogurtovým dresinkem

18. září 2010 v 7:26 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Houby
smažené houbové řízky
O houby letos není žádná nouze a každý recept na jejich úpravu se bude hodit. Vynikající houbový předkrm si připravíme z větších hřibů. Stačí houby nakrájet na plátky, obalit v křupavé strouhance a dozlatova osmažit. Pro pikantnější chuť hub si připravíme jogurtovo smetanový dresink plný zelených bylinek.

košík s houbami

Smažené hříbky s bylinkami v sýrové strouhance s jogurtovým dresinkem

  • čerstvé tvrdé hřiby - nejlépe velké kloboučky (cca 500 g)
  • sůl
  • pepř
  • 1 citrón
  • hladká mouka
  • 1-2 vejce
  • jemná strouhanka
  • 3 lžíce parmezánu nebo jiného tvrdého sýru
  • olej na smažení
  • 1 kelímek jogurtu nebo kysané smetany
  • 2-3 lžíce majonézy
  • nasekané zelené bylinky podle chuti (petrželka, bazalka, rozmarýn, pažitka)
  • špetka ostrého chilli koření
Houby očistíme a hlavičky nakrájíme na větší plátky. Osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a lehce opepříme. Takto připravené houby obalíme v hladké mouce, protáhneme je rozšlehanými vejci a obalíme ve strouhaném sýru. Poté znovu namočíme do vajec a obalíme v jemné strouhance. V horkém oleji smažíme po obou stranách dozlatova a po usmažení přebytečný tuk osušíme savým papírem. Smažené hříbky rozložíme na talíř a podáváme s kouskem citrónu. Smažená houbová sousta si můžeme namáčet do jogurtového dresinku s bylinkami.

smažené hříbky

Příprava jogurtového dresinku:
Jogurt rozšleháme s ochucenou majonézou a přidáme hrst nasekaných čerstvých zelených bylinek se špetkou chilli koření nebo jemně nasekané čerstvé chilli papričky. Zapíjíme vínem a přikusujeme krajíček chleba nebo bílého pečiva. Osmažené hříbky na míse obložíme celými lístky bylinek.


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
Ke knize si můžete objednat i stolní kalendáře na rok 2011 (Rande s gurmánkou - mix receptur nebo kalendář Sladký rok)
 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Christina Christina | Web | 18. září 2010 v 9:14 | Reagovat

tak to bych si asi nedala, ale zajímavý recept :-)

2 Venca Venca | Web | 18. září 2010 v 9:35 | Reagovat

Hmm, kuchtící blogy mám moc rád, tak doufám, že tu pochytím trochu inspirace :)

3 Madla Madla | 18. září 2010 v 12:09 | Reagovat

Pěkná obměna klasického smaženého houbového řízku. Já mám moc ráda smažené bedly, ty bych si hned dala .. a s pikantním lehoučkým dresinkem - mňam. učiněná slast.

4 toffo toffo | Web | 18. září 2010 v 14:41 | Reagovat

Více než bedlové mi chutnají právě řízky z hřibů, dokonce z babek, babkové řízky podle mého mínění nejvíc houbověvoní.
Add Madla a bedly, můj strejda Tonda (protřelý starý mládenec a na stará "kolena" labužník) mi radil, jak na mladé, zcela nerozvinuté bedly. Naplnit je ochuceným mletým masem a upéct je na sádle v troubě.

5 yamashi yamashi | Web | 19. září 2010 v 16:13 | Reagovat

jo houby.... :/

6 sigrid sigrid | 20. září 2010 v 16:54 | Reagovat

Spousta hub má při smažení v trojobalu své kouzlo. Kromě hříbků (ty stejně vedou), máme rádi i bedly a moc nám chutnají i masáci se svou zvláštně kořeněnou chutí, která smažením vynikne. Bylinkový dresink je tuze lákavý, co ale musím zkusit hned jak donesu další porci hříbků z lesa, je ten prvotní obal z parmazánu.

7 Tom Tom | 22. září 2010 v 12:16 | Reagovat

plno hudby, videoklipů a další zdarma ke stažení http://www.mp3stahuj.cz

8 DolceVita DolceVita | Web | 23. září 2010 v 0:05 | Reagovat

[1]: Christina:

Není řízek jako řízek :-)

9 DolceVita DolceVita | Web | 23. září 2010 v 0:06 | Reagovat

[2]: Venca:

Něco inspirativního se tu doufám najde :-)

10 DolceVita DolceVita | Web | 23. září 2010 v 0:08 | Reagovat

[3]: Madla:

Bedly jsou úžasné :-) Když jsou ještě mladé a mají zavřené kloboučky jsou báječné naplněné nádivkou. Ty větší, co mají hlavu jako paraplíčko jsou moc chutné smažené na sádle s kmínem. Se sádlem člověk musí opatrně, ale je to lahůdka :-)

11 DolceVita DolceVita | Web | 23. září 2010 v 0:12 | Reagovat

[4]: toffo:

Věřím tomu! Ona ta babka není zas tak podřadná houbička, za kterou ji mnozí mají :-) Já na ně nedám dopustit a všera jsem jich čistila pěknou hramadu. Dostala jsem plnou bedničku a pěkných tvrdých babek v ní byla přesila. Nejdříve jsem je umučila v pánvi a důkladně orestovala a druhý den putovaly do mrazničky. Ven vyjdou až v zimě a určitě z nich bude ta nejlepší houbová smaženice :-) Letos je těch hub nějak moc a už slábne chuť.

12 DolceVita DolceVita | Web | 23. září 2010 v 0:17 | Reagovat

[6]: sigrid:

Smažené houby jsou asi nejlákavější pochoutkou :-) Dokonce i průmyslově pěstované žampióny jsou senzační. Ale stejně se nic nevyrovná tomu, když si na houby zajdeme sami. Každá houbová trofej chutná ještě o poznání lépe :-) Letos jsem nenašla nic převratného, ale jako správný hledač se raduji i z mrňavého hříbku. Masáků letos roste opravdu dost. Dělala jsem z nich i vynikající guláš s paprikami a našlo by se ještě dost jiné inspirace. Houby si zaslouží v kuchyni víc pozornosti :-)

Ať nám ta houbařská sezóna ještě dlouho vydrží :-) Venku už podzim hraje všemi barvami a to mu moc sluší.

13 Eliška Eliška | Web | 25. září 2010 v 0:52 | Reagovat

Ač houby moc nejím (jen smažené a jen bedly a růžovky), tak na ně hrozně ráda chodím do lesa a vždycky mám radost, když nějakou houbičku najdu, protože dost blbě vidím, takže se kolikrát stane, že ostatní najdou plný košík a já sotva pár hlaviček. O to větší radost ale pak mám:-D

14 DolceVita DolceVita | Web | 25. září 2010 v 19:25 | Reagovat

[13]: Eliška:

Je to docela častý jev, že se na houby chodí s chutí, ale už nejsme při chuti, když je máme konzumovat :-) V mém případě to tak moc neplatí, ale nikdy mi nevadí poloprázdný košík, hlavně že jsem venku na čerstvém vzduchu. Z toho mám taky velkou radost. Nejde o množství, jde o tu lesní pohodu :-)

Hezký víkend, Eliško a děkuji za komentář. Šárka

15 Smiley-Aduska Smiley-Aduska | Web | 26. září 2010 v 9:56 | Reagovat

mmmmm:) Vypadá to dobře ;))

16 bubble-cat bubble-cat | Web | 27. září 2010 v 10:52 | Reagovat

Nevypadá to špatně na pohled,ale hřiby mi jaksi nechutnají

17 mm mm | Web | 28. září 2010 v 10:41 | Reagovat

Ahoj tvůj blog/web je vážně moc hezký
zajdeš prosím na náš ?
http://magic-dance.tk/

moc děkujeme

18 www.znamodpoved.cz www.znamodpoved.cz | E-mail | Web | 28. září 2010 v 13:16 | Reagovat

ta omáčka vypadá jako tatarka.

19 ss ss | 28. září 2010 v 14:50 | Reagovat

Toto je hvezda lásky
*, a když ji domesíce pošleš 15 lidem (i mně), budeš chodit s tím, koho
milujes.....Když nepošles, ztratiš milovanou osobu.....navždy. Tvoje budoucí
láska si uvedomí, že te miluje.Neco dobrého se stane zítra mezi 13:00 a 14:00
hodinou, je jedno kde budeš! Priprav se na šok

20 cntm cntm | E-mail | 29. září 2010 v 21:42 | Reagovat

Úžasný blog a skvělá kreativní autorka.Blog jsem objevila nedávno a nyní ho budu navštěvovat ještě častěji.Nechystáš nějaký vánoční speciál?Miluji Vánoce a zvláště třeba ty americký-tvůj vylepšený recept na dýňový koláč je absolutně úžasný!

21 cntm cntm | 29. září 2010 v 21:43 | Reagovat

Ahoj úžasný blog a skvělá kreativní autorka!

22 cntm cntm | 29. září 2010 v 21:44 | Reagovat

Miluji tvůj recept na vylepšený dýňový koláč-nechystáš náhodou vánoční speciál-Vánoce miluji a tvoje nápady by mohly být super

23 Pipi Pipi | Web | 2. října 2010 v 12:35 | Reagovat

Vypadá to nádherně!

24 DolceVita DolceVita | Web | 3. října 2010 v 16:38 | Reagovat

[22]: cntm:

Vylepšení dýňovému koláči prospělo, to souhlasím :-) Určitě kolem vánoc chystám nějaké nové recepty na blog a určitě se najde i nějaký originál, který bude stát za vyzkoušení :-)

25 Luky Luky | E-mail | Web | 7. ledna 2011 v 10:11 | Reagovat

Ten dresing zní pohodově, zkusím ho hned jak se mi bude hodit. Díky za racept

26 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 7. ledna 2011 v 12:55 | Reagovat

[25]: Luky:

Dobrý dresing se určitě někdy hodit bude :-) Díky!

27 Deny Deny | E-mail | Web | 12. ledna 2011 v 9:09 | Reagovat

Tohle bych si dal hned teď, mňam

28 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 12. ledna 2011 v 10:20 | Reagovat

[27]: Deny:

Taky bych nebyla proti! Jen kdyby byl materiál :-)

29 fake panerai classic watches fake panerai classic watches | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 4:49 | Reagovat

Very inspirational post! Thank you!.
http://www.latewatches.com/tag-slr.html

30 http://www.legumesetcompagnie.fr http://www.legumesetcompagnie.fr | Web | 7. listopadu 2014 v 4:03 | Reagovat

To zaručí, že budou v dobré kondici a snadno k mání. Žádné velké běhání, všechno jsem se dá opatřit během krátké chvilky. Určitě se to podaří i vám

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama