Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Hříbky s jablky, medem a tymiánem

30. září 2010 v 21:36 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Houby
košík plný hub

Jablko je symbolem pokušení, pokusila jsem se s jeho pomocí osvěžit chuť čerstvě nasbíraných hub. Dnešní houbový pokrm připravím pod přísným diktátem podzimu a vezmu do kuchyně jen takové suroviny, které mají svou ideální sezónu. To zaručí, že budou v dobré kondici a snadno k mání. Žádné velké běhání, všechno jsem se dá opatřit během krátké chvilky. Určitě se to podaří i vám ;-) Pokud si troufnete na tento recept.

jablka v sadu

Houby letos rostou hojně, došla jsem si pro košík hříbků a cestou se stavila u místního včelaře. Aby jídlo vonělo dokonale lesem, sáhla jsem po sklenici s lesním medem. V sadu dozrála jablka a v zahradě roste tymián. Krom másla, soli a pánve jsem nepotřebovala nic víc. Snad jen špetku čerstvě mletého pepře a kousek pečiva k tomu. Neotevřít si láhev vína, to by se mohlo jevit jako neodpustitelný hřích, protože podávat se bude velká houbová dobrota.

hříbky s jablky, medem a tymiánem

Hříbky s jablky, medem a tymiánem

Potřebujeme:
  • 700 g čerstvých hub krájených na větší kousky
  • 60 g másla na smažení (nejlépe přepuštěného)
  • 3 jablka nakrájená na plátky
  • 1 lžíce lesního medu
  • snítka tymiánu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
Ve woku nebo v pánvičce rozpustíme plátek másla a přidáme očištěné a nakrájené čerstvé houby. Připravovala jsem z hřibů smrkových, dubových, hnědých (podborováků) a nechyběly ani suchohřiby žlutomasé (babky). Na mírném plameni restujeme houby společně s tenkými plátky jablek a tymiánem 15 minut. Nezapomeneme osolit. Když se z hub vydusí všechna voda, přidáme med. Ještě chvilku opékáme. Připepříme čerstvě namletým pepřem z mlýnku. Nebude-li tymián k dosažení, můžeme použít i nasekanou plocholistou petrželku. Podáváme jako předkrm s kouskem rozpečené bagetky.

Nemějte strach, že s tímto receptem vkročíte do říše sladkých pokrmů a houby ztratí svou přirozenou tvář. Naopak! Tímto spojením houby získají na zajímavosti a to mi vnuklo další možnosti použití ;-)

hříbky s jablky, medem a tymiánem
Houby můžete připravovat ve větších kouscích a podávat jen s rozpečenou bagetkou s bylinkovým máslem.

pravý hříbek

Čtenářská SOUTĚŽ
Chodíte na houby? Jestli jo a máte chuť si zasoutěžit, tak pošlete svůj úlovek a foto uvařené houbové dobroty i s receptem na adresu info@gurmanka.cz. Příspěvky budou zveřejněny na stránkách Gurmánka.cz v rubrice "Vaše houbové superrecepty" a tři z nich budou odměněny kalendářem z edice Rande s gurmánkou 2011 ;-)


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
Ke knize si můžete objednat i stolní kalendáře na rok 2011 (Rande s gurmánkou - mix receptur nebo kalendář Sladký rok)
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 katinka katinka | 30. září 2010 v 22:51 | Reagovat

Krásny úlovok Šárko. Skvelé, takže už len sa zapojiť vo vyhlásenej súťaže. Hubám a lesu zdar!

2 Honza Honza | 30. září 2010 v 23:06 | Reagovat

Houbovou dobrotu vyzkouším. Díky!

3 DolceVita DolceVita | Web | 1. října 2010 v 8:37 | Reagovat

[1]: katinka:

Když vydrží počasí, bude říjen provoněný houbovými dobrotami :-) Jsem zvědavá, co dobrého si zapálení sběrači hub připravují. Určitě do toho vaření zapojí hodně fantazie a recepty budou stát za vyzkoušení ;-)

4 DolceVita DolceVita | Web | 1. října 2010 v 8:38 | Reagovat

[2]: Honza:

Tak ať chutná!

5 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 1. října 2010 v 9:14 | Reagovat

Velmi zajímavá kombinace :-). Jako vždy přijdeš s něčím novým a neotřelým!

6 Bali Bali | Web | 1. října 2010 v 10:19 | Reagovat

Líbí moc; to udělám! Mam ráda neobvyklé kombinace ;-)
Jeden houbový kokotkový rcp ti taky pošlu.
Případné ceny se vzdávám, myslím, že ten kalendář budu mít i tak ;-)

7 DolceVita DolceVita | Web | 1. října 2010 v 10:24 | Reagovat

[5]: coco-choc:

Fantazie je nepředvídatelná věc :-) Ráda zkouším nové chutě a tohle opravdu vyšlo lépe než jsem čekala. Je to taková podzimní variace na houbový pokrm se vším všudy. Parfém podzimu namíchaný z vůně příjemně nakyslých jablek, stopa sladkého medu a vůně tymiánu s houbovým buketem spolu velmi příjemně harmonizují. Ať nám počasí vydrží a houby rostou co nejdéle :-)

8 DolceVita DolceVita | Web | 1. října 2010 v 10:26 | Reagovat

[6]: Bali:

:-)))) Pošli rcp, budu se těšit na kouzelnou dobrotu z nějaké parádní kokotky :-) Na kalendář si udělej místo. Letos jsou to dva různé žánry, ale oba patří do kuchyně :-)

9 La cuoca La cuoca | E-mail | Web | 3. října 2010 v 0:20 | Reagovat

Pozor, varování: Houby voní skrz obrazovku! :) Jedno velké MŇAM.

10 DolceVita DolceVita | Web | 5. října 2010 v 18:04 | Reagovat

[9]: La cuoca:

Pozor, varování :o)
Všechny blogy o jídle jsou na vlastní nebezpečí. Tomu vašemu též jedno velké MŇAM ;-)

11 deamosh deamosh | Web | 9. října 2010 v 22:54 | Reagovat

no vypadá to zajímavě :) kombinace hřibů a medu mi příjde dost originální :)

12 DolceVita DolceVita | Web | 10. října 2010 v 12:24 | Reagovat

[11]: deamosh:

V každém případě si houby s lesním medem do chuťové noty sednou, protože k lesu mají blízko :-) Ráda vymýšlím nové kombinace chutí, ale snažím se to dělat s citem :-) Díky za komentář, prima neděli. Š.

13 HaF HaF | Web | 1. listopadu 2010 v 21:37 | Reagovat

Jako obvykle slintavý recept...! Já toho teď moc nenafotím, na výpravě došlo k nehodě a "umřel" foťák. Aspoň se mohu o to víc věnovat vaření! (ale nebude dokumentace) Inspirací je tu všude dost!

14 DolceVita DolceVita | Web | 3. listopadu 2010 v 11:40 | Reagovat

[13]: HaF:

Tak to je mi tě moc líto! Foťák chybí, to si umím představit. V kuchyni bez foťáku budeš mít volné ruce a tím pádem tě nebude nic zdržovat, ale zase bude škoda, že se s námi nebudeš moci podělit a pěkné výsledky navařených dobrot. Přeji ti, aby zase nějaký pěkný foťáček seděl brzy ve tvé kuchyňce a dělal ti radost při práci i při výletování. Ono je pořád co fotit, viď? Měj se moc hezky. Šárka

15 lukas lukas | E-mail | Web | 6. ledna 2011 v 9:48 | Reagovat

Vypadáto exelentně a to spojení chutí.

16 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 2. února 2011 v 1:22 | Reagovat

[15]: lukas:

Díky ;-) Je to zajímavá kombinace ve které se snoubí chutě co spolu v podstatě hodně souvisí. Chutná to harmonicky :-)

17 JillRich22 JillRich22 | E-mail | Web | 13. září 2011 v 1:53 | Reagovat

I had a dream to start my organization, however I didn't earn enough of cash to do that. Thank God my close friend said to utilize the <a href="http://bestfinance-blog.com">loan</a>. Therefore I took the small business loan and made real my desire.

18 Michalka Michalka | E-mail | Web | 8. listopadu 2011 v 12:40 | Reagovat

Good článek, ale nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko....:D

19 personal loans personal loans | E-mail | Web | 4. ledna 2012 v 0:30 | Reagovat

If you want to buy a car, you will have to get the personal loans. Moreover, my sister all the time uses a credit loan, which supposes to be really reliable.

20 papers research papers research | E-mail | Web | 27. října 2012 v 3:22 | Reagovat

Go to marvelousessays company to purchase academic essays and You’ll surely acquire master research writing.

21 directory submission services directory submission services | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:35 | Reagovat

I do not really like to turn to different corporations to solve my problems. However, I am not a specialist in website submission hence I must request blog posting services to aid me.

22 wedding bridesmaid dresses wedding bridesmaid dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:28 | Reagovat
23 wholesale bridal gowns wholesale bridal gowns | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:08 | Reagovat
24 christian louboutin on sale christian louboutin on sale | E-mail | Web | 2. května 2013 v 9:58 | Reagovat

A. My pop is bigger than yours.
http://www.shoesfloor.com/site/ghd

25 http://www.lancelpascherfr.fr http://www.lancelpascherfr.fr | Web | 7. listopadu 2014 v 4:03 | Reagovat

To zaručí, že budou v dobré kondici a snadno k mání. Žádné velké běhání, všechno jsem se dá opatřit během krátké chvilky. Určitě se to podaří i vám

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama