Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Září 2010

Hříbky s jablky, medem a tymiánem

30. září 2010 v 21:36 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Houby
košík plný hub

Jablko je symbolem pokušení, pokusila jsem se s jeho pomocí osvěžit chuť čerstvě nasbíraných hub. Dnešní houbový pokrm připravím pod přísným diktátem podzimu a vezmu do kuchyně jen takové suroviny, které mají svou ideální sezónu. To zaručí, že budou v dobré kondici a snadno k mání. Žádné velké běhání, všechno jsem se dá opatřit během krátké chvilky. Určitě se to podaří i vám ;-) Pokud si troufnete na tento recept.

jablka v sadu

Houby letos rostou hojně, došla jsem si pro košík hříbků a cestou se stavila u místního včelaře. Aby jídlo vonělo dokonale lesem, sáhla jsem po sklenici s lesním medem. V sadu dozrála jablka a v zahradě roste tymián. Krom másla, soli a pánve jsem nepotřebovala nic víc. Snad jen špetku čerstvě mletého pepře a kousek pečiva k tomu. Neotevřít si láhev vína, to by se mohlo jevit jako neodpustitelný hřích, protože podávat se bude velká houbová dobrota.

hříbky s jablky, medem a tymiánem

Hříbky s jablky, medem a tymiánem

Potřebujeme:
  • 700 g čerstvých hub krájených na větší kousky
  • 60 g másla na smažení (nejlépe přepuštěného)
  • 3 jablka nakrájená na plátky
  • 1 lžíce lesního medu
  • snítka tymiánu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
Ve woku nebo v pánvičce rozpustíme plátek másla a přidáme očištěné a nakrájené čerstvé houby. Připravovala jsem z hřibů smrkových, dubových, hnědých (podborováků) a nechyběly ani suchohřiby žlutomasé (babky). Na mírném plameni restujeme houby společně s tenkými plátky jablek a tymiánem 15 minut. Nezapomeneme osolit. Když se z hub vydusí všechna voda, přidáme med. Ještě chvilku opékáme. Připepříme čerstvě namletým pepřem z mlýnku. Nebude-li tymián k dosažení, můžeme použít i nasekanou plocholistou petrželku. Podáváme jako předkrm s kouskem rozpečené bagetky.

Nemějte strach, že s tímto receptem vkročíte do říše sladkých pokrmů a houby ztratí svou přirozenou tvář. Naopak! Tímto spojením houby získají na zajímavosti a to mi vnuklo další možnosti použití ;-)

hříbky s jablky, medem a tymiánem
Houby můžete připravovat ve větších kouscích a podávat jen s rozpečenou bagetkou s bylinkovým máslem.

pravý hříbek

Čtenářská SOUTĚŽ
Chodíte na houby? Jestli jo a máte chuť si zasoutěžit, tak pošlete svůj úlovek a foto uvařené houbové dobroty i s receptem na adresu info@gurmanka.cz. Příspěvky budou zveřejněny na stránkách Gurmánka.cz v rubrice "Vaše houbové superrecepty" a tři z nich budou odměněny kalendářem z edice Rande s gurmánkou 2011 ;-)


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
Ke knize si můžete objednat i stolní kalendáře na rok 2011 (Rande s gurmánkou - mix receptur nebo kalendář Sladký rok)

Smažené hříbky s bylinkami v sýrové strouhance s jogurtovým dresinkem

18. září 2010 v 7:26 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Houby
smažené houbové řízky
O houby letos není žádná nouze a každý recept na jejich úpravu se bude hodit. Vynikající houbový předkrm si připravíme z větších hřibů. Stačí houby nakrájet na plátky, obalit v křupavé strouhance a dozlatova osmažit. Pro pikantnější chuť hub si připravíme jogurtovo smetanový dresink plný zelených bylinek.

košík s houbami

Smažené hříbky s bylinkami v sýrové strouhance s jogurtovým dresinkem

  • čerstvé tvrdé hřiby - nejlépe velké kloboučky (cca 500 g)
  • sůl
  • pepř
  • 1 citrón
  • hladká mouka
  • 1-2 vejce
  • jemná strouhanka
  • 3 lžíce parmezánu nebo jiného tvrdého sýru
  • olej na smažení
  • 1 kelímek jogurtu nebo kysané smetany
  • 2-3 lžíce majonézy
  • nasekané zelené bylinky podle chuti (petrželka, bazalka, rozmarýn, pažitka)
  • špetka ostrého chilli koření
Houby očistíme a hlavičky nakrájíme na větší plátky. Osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a lehce opepříme. Takto připravené houby obalíme v hladké mouce, protáhneme je rozšlehanými vejci a obalíme ve strouhaném sýru. Poté znovu namočíme do vajec a obalíme v jemné strouhance. V horkém oleji smažíme po obou stranách dozlatova a po usmažení přebytečný tuk osušíme savým papírem. Smažené hříbky rozložíme na talíř a podáváme s kouskem citrónu. Smažená houbová sousta si můžeme namáčet do jogurtového dresinku s bylinkami.

smažené hříbky

Příprava jogurtového dresinku:
Jogurt rozšleháme s ochucenou majonézou a přidáme hrst nasekaných čerstvých zelených bylinek se špetkou chilli koření nebo jemně nasekané čerstvé chilli papričky. Zapíjíme vínem a přikusujeme krajíček chleba nebo bílého pečiva. Osmažené hříbky na míse obložíme celými lístky bylinek.


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
Ke knize si můžete objednat i stolní kalendáře na rok 2011 (Rande s gurmánkou - mix receptur nebo kalendář Sladký rok)