Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Tvarožník s borůvkami - navíc kopa další inspirace v borůvkovém tónu

29. července 2010 v 16:24 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně
tvarožník s borůvkami

Tvarožník s borůvkami je náhradní alternativou za báječný křupavý borůvkový koláč, kterého se stejně nikdy nenabažím, ale abych nebyla podezírána pro nedostatek invence, zběhla jsem ke starému dobrému tvarohovému moučníku. A tím je dokonalý tvarožník. Recept jsem zařadila do stolního kalendáře na příští rok, který nese název "Sladký rok" a dovolím si upozornit, že v těchto dnech by se již mohl objevit na pultech. Kdo rád sladké pečení, na každý týden tam najde nějakou tu dobrotu. Kdo pečení nerad, pro toho jsem nachystala druhý kalendář takový, aby nikoho neošidil o chutný kousek masa a jiné sezónní speciality. I když se to nezdá, rok 2011 je v kalendářové branži dávno za námi a já začínám skládat recepty týden po týdnu pro rok 2012 ;-) Ale nač předbíhat dobu? Je tu letošní sezóna borůvek a posílám vám tedy jeden recept, jak si na nich pochutnat ve spojení s tvarožníkem.

TVAROŽNÍK s borůvkami
  • 120 g piškotových drobků nebo rozdrcené sušenky s chutí másla
  • 2 lžíce mandlových lupínků nebo sekaných oříšků (event. strouhaného kokosu nebo kukuřičných lupínků, müsli, ovesných vloček)
  • 2 žloutky
  • 1 celé vejce
  • 2 vaničky měkkého tvarohu (500 g)
  • 1 lžíce maizeny (kukuřičného škrobu)
  • strouhaná citrónová kůra
  • 100 g moučkového cukru
  • (borůvky nebo ovoce podle sezóny)
Rozdrcené drobky smícháme s rozpuštěným máslem, mandlovými lupínky a podle chuti s kapkou alkoholu. Touto směsí vyložíme dno dortového formy a pěkně upěchujeme, aby se vytvořila spodní křupavá placka.

tvarožník - sušenková krusta

V míse rozmícháme 2 žloutky + 1 celé vejce s cukrem a tvarohem. Bílky ušleháme v jiné míse v tuhý sníh a poté je zapracujeme do tvarohového krému. Se sněhem pracujeme lehce, aby náplň zůstala nadýchaná. Do dortové formy nalijeme tvarohový krém se sněhem a sem tam ho prohodíme ovocem.

tvarožník s borůvkami - před pečením
V předehřáté troubě na 150 °C upečeme pěkně dolatova. Budeme potřebovat cca 1 hodinu času. Před podáváním tvarožníku prospěje, když ho necháme pěkně vychladnout a nejíme ho horký. Trochu strpení se nám rozhodně vyplatí.

tvarožník s borůvkami

Dobrou chuť ;-)

tvarožník s borůvkami1

P.S.
Mami, díky za tento nostalgický recept, který jsem našla ve tvém starém sešitu, který možná hledáš, ale já ti ho už nevrátím ;-))) Na tvarožník s borůvkami přijeď!

tvarožník s borůvkami - nakrojený
Možná nemáte z nějakého důvodu v oblibě tvaroh a tvarožník vás nedostal na kolena ;-) Nevadí! Pro tento případ tu mám pro vás takové malé borůvkové lahůdkářství. Třeba si vyberete trochu jinou borůvkovou radost na talíři a nebudete odcházet s prázdným žaludkem.


Pro velké borůvkové fanatiky ještě pozvánka do malého borůvkového lahůdkářství:


Borůvkový koláč = absolutní letní klasika.

Recept mám na stránkách, proto mohu s důvěrou poskytnout i odkaz. Můj koláč je křehký, těsta v něm moc nehledejte, ale borůvek je tam opravdu velká hromada. Přikryté jsou máslovou drobenkou.

borůvkový koláč

V horkém letním počasí přijde vhod nepečený ledničkový dort. Recept na přípravu předkládám a s ovocem můžete podle libosti experimentovat. Nemusí to být vždy jen borůvky, ale luxusní zážitek přivodí i maliny a jahody.

borůvkový dort - jogurtový nepečený

Palačinky a lívance s borůvkami.

Tak to je asi to nejjednodušší, co si můžete s čerstvými borůvkami dopřát.

palačinky s borůvkami
Borůvkové muffiny

Dokonalé a bleskové pohoštění pro chvilky u kávy. Recept na chutné a lehké muffinové těsto z jogurtu je k mání v mé kuchařské knize Rande s gurmánkou.

borůvkové muffiny
Výčet dobrot by nemohl být kompletní, kdyby tu nebyl úžasný recept na Borůvkovec.

Borůvkovec - borůvkový koláč

Milovníci klasiky by mi neodpustili absenci borůvkových knedlíků se žahourem.

Recept na žahour je tady:

Borůvkový žahour smetanový
  • 1/2 kg čerstvých borůvek
  • 70 g cukru
  • 1 lžíce másla
  • 10 g Solamylu (škrobové moučky)
  • 1/4 l husté sladké smetany
Borůvky vhodíme do kastrolku, přidáme máslo, cukr, podlijeme malou naběračkou vody a vaříme cca 15 minut. Ve studené smetaně rozmícháme škrobovou moučku, přidáme k borůvkám, chvilku povaříme a podáváme. Žahourem (borůvkovou omáčkou) přeléváme kynuté sladké knedlíky, palačinky i lívanečky.

Pokud jde o knedlíky, tak kompletně o celém českém knedlíkovém desateru jsem se zmiňovala ve své kuchařské knize Rande s gurmánkou v české kuchyni, tak bych toto téma uzavřela.


V archivu už toho moc na téma borůvky nemám, ale padla mi do oka keramická figurka. Má totiž pěkné borůvkové korálky kolem krku.
keramika do zahrady

Jestli je tu někdo, kdo se diví proč tu chybí ten jeho nejoblíbenější borůvkový recept, tak si ho bude muset udělat doma sám :-) Nebudete litovat, protože co si kdo navaří, to si taky sám sní ;-)



Konec borůvkové mánie, než mi vychladne tvarožník s borůvkami, stihnu upéct borůvkový koláč ;-)

Ještě závěrem slíbený náhled na titulní stránky stolních kalendářů, které jsem připravila pro rok 2011 a měly by se v těchto dnech objevit v prodeji na příslušných místech. První dva stolní kalendáře obsahují mix sezónních receptur. Obsahově jsou stejné, ale liší se velikostí. Kalendář vázanka je závěsný.

Mé kalendáře pro rok 2011


Kalendář s názvem Sladký rok 2011 se prezentuje obrázkem banánového chlebíčku s čokoládou a kokosem. Na každý týden jedna sladká dobrota.

banánový chlebíček s kokosem a čokoládou

Třeba takový koláč s černým rybízem nebo jostou s makovým smetanovým krémem.

koláč s jostou a makovou smetanou
Najde se tam celá řáda domácích specialitek.


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.



 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 29. července 2010 v 16:45 | Reagovat

Jako vždy krásné! Pobavila mě věta o možném nedostatku invence :-D. Tvarožník dělám trochu jinak, Tvůj recept mi připomíná postupem spíše cheesecake, ale co na tom sejde, výsledek je perfektní. Kalendář si rozhodně budu muset pořídit. A kdy bude vůbec nová kuchařka?

2 Bali Bali | Web | 29. července 2010 v 16:46 | Reagovat

Já se z tebe zblázním. Dnes jsem si koupila 500 g tvarohu na zcela něco jiného (lívanečky od Nigelly). Ale ten tvarožník mne tedy bere. Tak teď nevím co :- )))

3 DolceVita DolceVita | Web | 29. července 2010 v 17:33 | Reagovat

[1]: coco-choc:

Kolem vaření je vždycky nějaká legrace :-) Jsem zvědavá, jak se budou doma dnes tvářit ... k večeři bude totiž borůvkový koláč ... a nic víc :-) Nějak se u nás ty borůvky přemnožily.

Tvarožník se dá dělat na různé způsoby, ale tenhle mi připomíná mládí. Recept je z doby, kdy hospodyňky neměly o fantastické dobrotě jménem cheesecake ani potuchy. Na ten tvůj tvarožník se ráda podívám. Na blogu máš samé senza dobroty, kterým se dá důvěřovat ;-)

Protože pořád něco připravuji a jdu z termínu do termínu, nějak jsem tu knihu ještě nenachystala k tisku, ale už s tím moc práce nebude. Letošní léto bych si ještě chtěla užít beze spěchu a ničím si nekazit dovolenou ;-)

4 DolceVita DolceVita | Web | 29. července 2010 v 17:35 | Reagovat

[2]: Bali

Tak to máš základní kámen receptu. Na tom tvarohu se dá vystavět celý tvarožník :-) Určitě vyzkoušej, protože je lahodný a jsem zvědavá, jak ti bude chutnat. Nemusí být ani s borůvkami, v zimě budou stačit rozinky v rumu :-)

5 toffo toffo | Web | 29. července 2010 v 20:04 | Reagovat

Na Kolínské boudě jsem zaslechla "vtipný" komentář:"Proč tu mají všechno s borůvkama?"
Že by byla borůvková sezóna a nacházeli bychom se zrovna v Krkonoších, kde se to jen modrá?

6 Aneris Aneris | E-mail | Web | 29. července 2010 v 20:38 | Reagovat

Bezva inspirace, tvaroh mám moc ráda. A Šárko, mám praktický dotaz - vidím dobře, že na dno formy na ten tvarožník máte vyložené pečícím papírem a ten "přicvaknutý" bočnicí formy?

7 Radka Radka | 29. července 2010 v 21:07 | Reagovat

Šárko, prosím, kolik toho rozpuštěného másla? Mám pocit, že to v receptu chybí. Děkuju.

8 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 29. července 2010 v 21:36 | Reagovat

Jak jsou v něčem borůffky, musí to být dobré.

9 DolceVita DolceVita | Web | 29. července 2010 v 21:54 | Reagovat

[5]: toffo:

Chtěla bych tam být taky ;-))))) Letos budu Krkonoším nevěrná, jak se zdá ...

10 DolceVita DolceVita | Web | 29. července 2010 v 22:00 | Reagovat

[6]: Aneris:

Ano, je to tak. Lépe se upečené dílo transportuje z formy na servírovací talíř. Ale tentokrát jsem to nestihla a fotografovala i s papírovou podložkou rovnou ;-) Během chvilky nebylo co fotografovat ...

P.S.
Prohlížela jsem si fotografie zahrady a obdivuji všechny ty pestrobarevné kytičky. Kopretiny šarlatové, hortenzie a další skvosty ;-) Krása a pohoda dýchá z těch fotografií.

11 DolceVita DolceVita | Web | 29. července 2010 v 22:01 | Reagovat

[7]: Radka:

Radko, másla jenom plátek, aby se ta spodní sušenková vrstvička pěkně slepila. Díky za dotaz, do textu doplním ;-)

12 DolceVita DolceVita | Web | 29. července 2010 v 22:02 | Reagovat

[8]: TlusŤjoch:

Tak to tedy musí! A černé jahody také dojem nepokazí ;-)

13 Obchůdek ;) Obchůdek ;) | Web | 30. července 2010 v 10:29 | Reagovat

Ahojky mám obchůdek s všelijakými věcmi pokud budeš chtít můžeš se tam i podívat a snad se ti tam i něco zalíbí ;)

14 Madla Madla | Web | 30. července 2010 v 16:22 | Reagovat

Koláček musí být úžasný! Všechno, co je s tvarohem miluju a podobné koláče páchám dosti často. Jen tenkou křupavou krustičku tvořím z těsta křehkého, ale asi se nechám inspirovat a vyzkouším tvůj sušenkový podklad.
Jen škoda, že tady u nás v Uničově nemůžu na krásné tmavěmodré korálky nikde narazit. :-(

15 Gretusiq Gretusiq | Web | 31. července 2010 v 17:24 | Reagovat

WoW naaaaaaaaaaadhernyyy blog....

16 Iris Iris | 1. srpna 2010 v 15:17 | Reagovat

Ahoj Šárko,
loni jsem Tvůj kalendář nesehnala,kde jsou prodejná místa? Ďekuji Iris

17 • ♥ •  D & V • ♥ • • ♥ • D & V • ♥ • | Web | 2. srpna 2010 v 13:55 | Reagovat

Mnam

AHojky máš upe krásný blog ♥ mrkni se taky na můj :-) promiň za reklámku :( ale....ten tvůj blog doslova mě uchvátil

Tady je můj blog:
http://dv-twilight-saga.blog.cz/

:-) Budu ráda když navštívíš :-P :D

18 Jana Jana | E-mail | Web | 2. srpna 2010 v 20:53 | Reagovat

Borůvky mám moc ráda a z těch fotek jsem dostala chuť na něco dobrého :) vyrážím směr lednice :))

19 DolceVita DolceVita | Web | 3. srpna 2010 v 0:06 | Reagovat

[14]: Madla:

Sušenky jsou na takovou krustičku ideální. Pokud jsou máslové, je to dokonalé :-) Tvaroh a borůvky, ty nikdy nic nezkazí, tak se borůvkový tvarožník vrhnu určitě brzy znovu.

P.S.
Pokud se nenechám zlákat na malé tvarohové knedlíčky se žahourem ;-) - mám je v plánu.

20 DolceVita DolceVita | Web | 3. srpna 2010 v 0:07 | Reagovat

[15]: Gretusiq:

Wow - díky ;-)

21 DolceVita DolceVita | Web | 3. srpna 2010 v 0:11 | Reagovat

[16]: Ahoj Iris,

pokud jde o prodejní místa kalendářů, být by měly u vybraných knihkupců (např. Neoluxor atd. a potom též v prodejnách papírnictví, ve větších obchodních centrech, kde se prodávají též knihy (Globus, Kaufland, atd.) - tam všude byly k mání loni. I na poště jsem kalendáře viděla. Jde o to, že distribuci nezajišťuji já, tak to pouštím ze zřetele, ale určitě by k sehnání někde být měly.

Díky za dotaz a měj se hezky. Šárka ;-)

22 Issynka Issynka | Web | 3. srpna 2010 v 17:24 | Reagovat

vypadaji dost dobre! :)

23 Zdeněk Zdeněk | 5. srpna 2010 v 6:56 | Reagovat

Šárko, Vy ale dovedete vyvolat nostalgii! Vzpominam na boruvkovy kolac, ktery pekla moje babicka. To uz je doba... Vsak take co jineho by se v lete na hajovne delalo, nez chodilo na houby a na boruvky a sbiralo drevo, aby bylo cim topit. :-)

24 DolceVita DolceVita | Web | 5. srpna 2010 v 22:00 | Reagovat

[23]: Zdeňku,

to je pro mě dokonalá představa, vzpomínat na babičku z hájovny. Závidím ty vzpomínky ;-) Tam to borůvky do koláče měly opravdu jenom kousíček, nestačilo z nich vyvonět ani jehličí a už se na upečený koláč krájel. Dokonalé! ;-)

25 Simushka Simushka | Web | 8. srpna 2010 v 13:16 | Reagovat

ten tvarožník vypadá dobře asi ho vyzkouším =)

26 Pivli Pivli | Web | 20. srpna 2010 v 8:16 | Reagovat

Tak oba kalendáře už mám doma. Jsou skvělé, vzala jsem několik, budou se hodit jako dárečky, tak doufám, že mi doma nakonec nějaký zbude. :-)
Zakoupeno v Knihách Dobrovský v Arkádách na Pankráci. ŠLa jsem tam pro úplně něco jiného a odešla s taškou plnou kalendářů. :-)
BTW: Šárčin borůvkový koláč s drobenkou je dokonalý. Už nedělám jiné těsto, pouze střídám ovoce. letos už byl s jahodami, borůvkami, meruňkami a ostružinami. Pod ovoce přidávám většinou tvaroh se zakysanou smetanou (možno přidat i vajíčko), lehce oslazený a ovoněný vanilkovou essencí. Lepší těsto jsem neochutnala. Slaboučké, voňavé a neskutečně dobré. Doporučuji vyzkoušet, krásně se s ním pracuje.

27 DolceVita DolceVita | Web | 21. srpna 2010 v 1:34 | Reagovat

[25]: Simushka:

Určitě nezklame ;-)

28 DolceVita DolceVita | Web | 21. srpna 2010 v 1:38 | Reagovat

[26]: Pivli:

Pár výtisků kalendáře mám, ale budu muset zakoupit též nějakou malou zásobu. Až se vrátím z dovolené, tak se poohlédnu po nejbližším prodejním místě. Distribuci sama nedělám, tak nemám tak dokonalý přehled, kde je sehnat :-) Měj se krásně, díky za zprávu a moc tě zdravím z Milána, kde momentálně jsem, ale budu se přesouvat blíž k jihu. Počasí je letní, tak si není nač stěžovat ;-)

29 Ondřej Růžička Ondřej Růžička | E-mail | Web | 27. srpna 2010 v 11:25 | Reagovat

Vyhlašuji dobrovolnou volnočasovou aktivitu Vám všem. Pošlete mi na můj email: ondrone@gmail.com svou fotku a já ji uveřejním na svém blogu. K ní připojím plnohodnotné hodnocení, takže se dozvíte, jak působíte. Neváhejte a využijte tuto neobvyklou nabídku právě teď.

30 Eliška Eliška | Web | 25. září 2010 v 0:58 | Reagovat

Tady se ale člověk naslintá na tomhle blogu:-D Ač je jedna ráno jdu si ukrojit kus bábovky (cena útěchy)....:-D

31 DolceVita DolceVita | Web | 25. září 2010 v 19:30 | Reagovat

[30]: Eliška:

Psát a číst o jídle je moc nebezpečné :-) Člověka ta chuť ne a ne opustit. Ještě že u sebe nemám kus dobré bábovky. To bych nejspíš neodolala a podlehla pokušení :-)

32 Rose Rose | Web | 27. září 2010 v 15:01 | Reagovat

ten tvarožník s borůvkami musím vyzkoušet... vypadá lákavě :)

33 DolceVita DolceVita | Web | 27. září 2010 v 23:55 | Reagovat

[32]: Rose:

S čistým svědomím doporučuji :-)

34 replica watches replica watches | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:32 | Reagovat

Q. Why did Tommy throw the clock out of the window?
http://www.theirwatches.com/

35 vintage lace wedding dresses vintage lace wedding dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:32 | Reagovat

awesome song david guetta super star rocking music bookmarks this Thanks for post. Its really good for me becuase i m big fan of david guetta.
http://www.spelldress.net/cocktail-dresses.html

36 Mellifera Mellifera | Web | 15. ledna 2016 v 17:47 | Reagovat

úrok z půjčky a dph 8-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama