Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Na másle opékaný květák s bramborem, nudný recept bez překvapení

20. července 2010 v 12:54 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Zelenina
opékaný květák na másle
Že je květák hloupá zelenina si rozhodně nemyslel Mark Twain, protože jinak by ho nenapadlo pronést větu, že: 
"Květák není nic jiného než zelí s vysokoškolským vzděláním."


Název receptu rozhodně nikoho ze židle nezvedne a těžko u něj zažít kulinární vzrušení. Brambory s květákem - to je jako manželství po 30 letech. Ti dva si sednou do noty, ale nikdo z nich neočekává žádné prudké touhy ani laškování. S květákem si udržuji milostný vztah tak dlouho, že se přestávám snažit zaujmout své chuťové papily zbytečně velkou kuchyňskou předehrou. Vrhám se na něj v té jeho prachobyčejné prostotě. Ráda ho mám vařený se solí. Oželím i delikátní holandskou omáčku. Jindy se trochu víc rozvášním a vymyslím něco nápaditějšího. To se přistihnu, že mu říkám mazlivě "karfiol" a do jeho přípravy vnáším o špetku víc něhy ;-) Třeba nadívaný květák po italsku.

nadivany kvetak do italsku
Špetka půvabu květáku v této úpravě nechybí. Naparádila jsem si ho do italských tónů, kde nechybí ani pěkná porce výrazného sýru a hodně čarují bylinky.

Já bych dneska ale zůstala při zdi, představivost a fantazii strkám do kapsy a pokusím se nalákat své okolí na obyčejné brambory s květákem. Když nezaberou, nevadí. S chutí se do něj pustím sama ;-)
  

Na másle opékaný květák s bramborem

  • 1 větší květák
  • stejné množství brambor (ale když jich bude o něco méně, květáku to prospěje)
  • větší špetka pálivé papriky nebo čerstvé nasekané chilli papričky
  • na špičku lžičky karí koření
  • špetka drceného kmínu
  • špetka mletého zázvoru
  • špetka čerstvě mletého pepře
  • sůl
  • máslo (používám přepuštěné)
  • čerstvá pažitka nebo petrželka
  • (proč nezkusit i jiné bylinky? je to jenom na vás)
  • se 100%ní jistotou si na talíři osmahnutý květák pokapu čerstvou citrónovou šťávou a přidám i lžičku olivového oleje
  • když budu mít po ruce pikantní ostrou omáčku, udělám si na kraji talíře malou loužičku, tak jako dneska ;-)
  • určitě vás květák s bramborem bude inspirovat a ještě si tuhle pochoutku na talíři dotvoříte přesně podle svého vlastního gusta
opékaný květák s bramborem
pohled do pánve je opravdu příšerně nudný a fádní


Brambory i květák předem lehce ovaříme a poté necháme vychladnout a nakrájíme na přiměřeně velké kostky, které budu společně v pánvi opékat na másle. Když je květák s bramborem pěkně opečen, přidáme koření a dobře promícháme. Servírujeme na nahřáté talíře a podle chuti přidáme zelené bylinky. Nic víc není potřeba. Brambory s květákem mohou být díky koření příjemnou změnou, která je na hony vzdálená od všech těch dokonale prosmažených květákových růžiček, s vejci upražených mozečků a dalších notoricky známých receptů, které se během sezóny otočí v každé domácnosti určitě několikrát. V záloze mám pár neotřelých tipů, na které tu nechám odkazy. To pro případ, že by se někdo do květáku zamiloval tak, že by chtěl neúnavně experimentovat ;-) Což mohu jen s klidným srdcem doporučit.

Květák je král a na královské tabuli si užíval velké pozornosti i jedné korunované hlavy. Bylo v tom trochu záludnosti od zhýralé Madame du Barry, ale kdo by něco takového ženě nebo snad dokonce nebohému květáku vyčítal? Ona všechno dělala jen z lásky :-)

 I když květák není sám o sobě synonymem hříchu ani prostopášnosti, měl pro něj slabost sám francouzský král Ludvík XV. Vášeň pro hřích a pro tuto nenápadnou košťálovou zeleninu u něj zažehla okouzlující Jeane Bécuová, která na francouzský dvůr vstoupila jako hraběnka du Barry. Z pařížského nevěstince vešla tato šarmantní kráska přímo do ložnice Ludvíka XV., krále Francie. V náruči nejmocnějšího muže nahradila zesnulou madam de Pompadour a stala se tak na dlouhé roky jeho oficiální milenkou. Spolu sdíleli lože a spolu usedali k prostřenému stolu. Král ztratil hlavu pro všechno, co milovala. Není divu, že se doslova zbláznil do velejemné krémové květákové polévky, kterou mu jeho milovaná vlastnoručně vařívala. Protože madame du Barry oplývala vtipem i chytrostí, určitě by myslela na to, že stále stejná polévka jednoho dne omrzí. Proto jsem dnes z květáku připravila něco úplně jiného, ale stále se stejně neodolatelnou vůní. Svůdně koketní květákové tartaletky na dva způsoby by neměly nenechat krále klidným :-) Sire, nemáte chuť na malou květákovou neřest? - úryvek z mého receptu - celý ho najdete zde.

květák opékaný s bramborem

Dobrá rada do kuchyně: Květák vaříme zásadně vždy bez pokličky. Proč? Aby v něm nezůstaly sirné látky, které květák v hojné míře obsahuje a kazí jeho chuť. Po uvaření květák přelijeme studenou vodou, aby růžičky zůstaly bělostné a pevné. Koření zmírňuje jeho nadýmavé účinky, proto si ho dopřejte podle chuti a fantazie.

květák na záhoně
A když se vám povede vypěstovat si květák vlastníma rukama, bude k němu váš vztah rozněžnělý ;-) Květák ze záhonku, od zelináře nebo ze supermarketu? Na původu mi nezáleží. Vždycky to dopadne stejně … bez ohledu na jeho vzezření, bílý, zelený, nafialovělý ... broccoflower, cauliflower, romanesco, karfiol ... svému osudu neujde.

Samou láskou ho sním!

Jestli se ve společnosti květáku budete s příborem v ruce nudit, je to jenom vaše vina ;-)

Květák je sofistikovaná zelenina a musíte mít pro něj o trochu víc pochopení. Možná pak se dostaví očekávané kulinární vzrušení. O tom, že se rozbuší i srdce nebudu nikomu nic povídat, protože to je jenom pro vyvolené, do květáku permanentně zamilované ;-)

květák na záhoně
Je libo pár řádků květákové poezie? Tak tady ji máte.


Vy si s květákem koketujte pěkně po svém a nechte se tou jeho chutí svést co nejčastěji. A pokud chcete své mistrovské triky prozradit, my - milovníci květáku - se budeme těšit.

Perlička závěrem:
Jestli vedle vás spí osoba, která ze spánku umí skřípat zubama, tak jí dejte před spaním chroupat květákovou syrovou růžičku. Prý to přejde :-) I když se květák nezdá, má 2x větší obsah vitamínu C než pomeranče.


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 20. července 2010 v 13:42 | Reagovat

Jak se říká: "V jednoduchosti je krása!" Osobně květák zbožňuji také v prach prosté úpravě: al dente povařené květákové růžičky si namáčím do jogurtu, který jemně ochutím bylinkovou solí a přimáčknu řádné množství česneku :-). Příště ale zkusím Tvou variantu s kořením, zatím jsem s kořením moc neexperimentovala, tak bude na čase začít ;-).

2 DolceVita DolceVita | Web | 20. července 2010 v 14:47 | Reagovat

[1]: coco-choc:

To jsem si říkala, když jsem na tyhle fotky koukala. Měla jsem pocit, že o takovém receptu se nedá vůbec nic napsat. Ale to jsem se trochu spletla, protože když se chce, tak se dá napsat i o vzduchoprázdnu docela poutavě :-) Samo koření dělá divy, tak je úžasné pozorovat, jak se s jeho vlivem chuť pokaždé jinak mění. To tě bude rozhodně bavit. Pro koření mám vrátka otevřená vždycky. Na zahradě v truhlíku mi krásně roste koriandr, tak budu během léta ještě trochu experimentovat právě s ním.

Na každý začátek je vždycky ten správný čas ;-)

3 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 20. července 2010 v 20:52 | Reagovat

Květák (karfiól) mám rád i syrový!

4 DolceVita DolceVita | Web | 20. července 2010 v 23:06 | Reagovat

[3]: TlusŤjoch:

Ze syrového a nastrouhaného se dělával docela zajímavý salát. Myslím si, že tam patřila kysaná smetana, jarní cibulka, koření a víc už nebylo ničeho třeba.

5 Madla Madla | Web | 21. července 2010 v 11:57 | Reagovat

I já patřím k milovnicím květáku a to mi připomíná, že už jsem ho dlouho nedělala, což je moje velká škoda. S květákem se opravdu nudit nedá. Mám ho mo cráda zapékaný jen s rajčaty a plátky česneku, lehce osolený aopepřený. Ale takhle ho určitě taky brzy zkusím. A verze coco-choc je taky báječná!

6 DolceVita DolceVita | Web | 21. července 2010 v 12:57 | Reagovat

[5]: Madla:

Každý milovník květáku má nějakou tu svou oblíbenou verzi a všechny rozhodně stojí za vyzkoušení :-) Květáková nuda asi nikdy nenastane, z toho se můžeme jenom radovat a vzájemně se inspirovat. Díky za další dobrý nápad, jakou cestou se do květáku pustit ;-)

7 HanaS HanaS | 24. července 2010 v 13:59 | Reagovat

Ten nadívaný květák vypadá božsky! Receptík by nebyl??? :)

8 jednorožec jednorožec | E-mail | 24. července 2010 v 21:57 | Reagovat

Ach, Květák... říkalo se tak jedné pohledné dívce, vlastním jménem asi Květa?

Ale to zabíhám. Mám ho nejčastěji uvařený (bobkový list a nebo nové koření mu jen přidá na vůni) a pak za horka "tossed", neboli vržený a poválený ve strouhance na másle trochu opražené.

Všiml jsem si, že umělecky založení kuchtíci tu používají tenké podélné řezy květáku jako ozdobu. Zatknuté do pokrmu to vyhlíží jako silhouetta nějakého stromu.

9 DolceVita DolceVita | Web | 25. července 2010 v 11:42 | Reagovat

[7]: HanaS:

U nadívaného květáku platí, že šaty nedělají jenom člověka, ale i květák :-) Od pohledu je to fešák. Nadívaný je gorgonzolou a recept jsem sestavila v jižanském duchu. Určitě se o něm brzy zmíním, protože by mohl zaujmout svou chutí i jednoduchostí přípravy.

10 HanaS HanaS | 25. července 2010 v 13:17 | Reagovat

Tak to se budu už moc těšit! Gorgonzolu totiž miluju a v kombinaci s květákem a tou mňam omáčkou, co se rýsuje na fotce, to bude určitě úúúžasné :)

11 DolceVita DolceVita | Web | 26. července 2010 v 11:08 | Reagovat

[8]: jednorozec:

Květák ... říkalo se učiteli, co měl jméno Květoslav ;-)

Strouhanka s máslem je ďábelský vynález a krom květáku sluší i chřestu a téměř každé povařené zelenině. Proti takové hostině nemám vůbec žádné výhrady a s chutí bych si do květáku zakrojila :-)

Květákové ozdoby jsou opravdu zajímavé. Viděla jsem takovou zajímavou kompozici na květákovém pyré. V kombinaci s brokolicí to působilo velmi efektně.

12 DanCha DanCha | 28. července 2010 v 13:39 | Reagovat

Právě jsem sklidila ze stolu a musím říct, že to pro mě byla delikatesa, rozhodně žádná nuda :-). Také o vaření květáku bez pokličky jsem se tu dozvěděla poprvé...a určitě to funguje.
Děkuju Vám, Šárko, za spoustu inspirace a vždy výborné jídlo. Hezké léto, ať se Vám daří.

13 melkor melkor | E-mail | 28. července 2010 v 15:08 | Reagovat

Květák je nejlepší v risottu,když rýže podruhé vypije vývar,na drobné růžičky rozebrat,povařit a spolu s vývarem přidávat k rýži.Květákem nešetřit,na 500g rýže tu největší hlavu co seženete.

14 DolceVita DolceVita | Web | 28. července 2010 v 23:19 | Reagovat

[12]: DanCha:

Díky za milou zprávu a za vyzkoušení této květákové receptury ;-) Je to vážně inspirativní zelenina, i obyčejné jídlo dokáže snadno nadchnout. Je moc fajn, že nás květák opět nezklamal!

Přeji pohodové léto a k té dokonalé pohodě i hodně dobrého a letně naladěného jídla. Ať se všechno daří a čas plyne pomalu ;-) Šárka

15 DolceVita DolceVita | Web | 28. července 2010 v 23:21 | Reagovat

[13]: melkor:

Tak tomu se říká dokonalý soulad ;-) Květákové rizoto jsem již nachystala a nafotila, abych ho mohla přidat k dalším chutným květákovým receptům pro inspiraci ostatním. A jsem moc ráda, že nejsem sama, komu kombinace rýže a této zeleniny na chuti opravdu lahodí :-)

Díky moc za tento inspirativní komentář!!!

Š.

16 iloveserialy iloveserialy | Web | 29. července 2010 v 10:58 | Reagovat

:D

17 Lůc Mác Lůc Mác | Web | 29. září 2010 v 21:46 | Reagovat

květák mám moc ráda a nikdy mi nepřišel nudný, a naopak tento recept se mi velice líbí, určitě je to moc pěkný nápad, smažený ani na mozeček ráda nemám, jsem pro nějaké zdravější variace... :)

18 Lůc Mác Lůc Mác | Web | 30. září 2010 v 17:32 | Reagovat

omlouvám se, dala jsem špatný web :)

19 Spaghetti Straps Wedding Dresses Spaghetti Straps Wedding Dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:00 | Reagovat

I just sent this post to a bunch of my friends as I agree with most of what youre saying here and the way youve presented it is awesome.
http://www.felldress.org/

20 designer wedding dresses designer wedding dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:51 | Reagovat

Q. What happens to a hamburger that misses a lot of school?
http://www.standdress.com/wedding-dresses-lace-wedding-dresses.html

21 fake montblanc villeret watches fake montblanc villeret watches | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:09 | Reagovat
22 mini dresses mini dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:22 | Reagovat

A. He wanted to make up his mind!
http://www.queweddingdresses.org/

23 kromer kromer | Web | 18. června 2015 v 21:28 | Reagovat

půjčka bez doložení příjmu banka :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama