Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Dort - nepečený, smetanový, jahodový, dobře vychlazený

1. července 2010 v 1:23 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně
dort jahodový nepečený
Ještě jsem do úvodu nestihla napsat, že je šíleně jednoduchý a moc dobrý. Je to přesně ten typ dortu, co se hodí k létu. Je totiž vychlazený a osvěžující. Tento recept nebude nikoho nutit rozpouštět si želatinové plátky, šlehat smetanu a nebude vyžadovat žádné extra velké kuchařské dovednosti. Recept zvládnete levou zadní.

jahodovy dort nepeceny smetanovy

Nepečený jahodový dort ze zakysané krémové smetany


  • miska čerstvých jahod
  • 1 balíček dětských piškotů nebo italské Savoiardy
  • moučkový cukr podle chuti (4 až 5 lžic)
  • zakysaná krémová smetana - s obsahem tuku cca 20 %
  • dortový korpus nebo jiná vhodná forma

Stačí si připravit dortovou formu (korpus) střední velikosti. Spodek formy vyložíme dětskými piškoty. Můžete použít i pravé italské Savoiardy, ale nutné to není. S těmi českými kulatými si v tomto případě s klidem vystačíme. Na piškoty naneseme kysanou krémovou smetanu. Kupte si tu, co má vyšší procento tuku (20%) - třeba takovou - předem ji smíchejte s moučkovým cukrem podle chuti. S cukrem šetřete, jahody jsou sladké dost. Na vrstvičku kysané krémové smetany s cukrem naneseme jahody (rozpůlené nebo naplátkované) a na jahody zase slabou vrstvičku smetany. Na smetanu vrstvu piškotů. A můžeme si to celé zase pěkně zopakovat.

Snažte se o to, aby se jahody neválely po piškotách, ale měly pod sebou i nad sebou vždycky tenkou smetanovou peřinku. Tím docílíme, že se piškoty nerozmáčí a budou pěkně držet tvar. Když je dortík hotov, můžeme ho na povrchu ozdobit jahodami, ale bezpodmínečně nutně mu musíme dát čas, aby se v chladničce vychladil. Po 3 až 4 hodinách můžeme servírovat. Kousky by měly pěkně držet tvar a nedělat vám žádnou ostudu. Jahody na české zahradě dozrávají, času na takový dortík je pořád dost a dost.

košík s čerstvými jahodami


Jahodový nepečený dortík mi připravila Simonka a byl vážně výtečný. Tímto za něj moc děkuji ;-)

Kdo chce jahodově hodovat a zároveň spořit čas, ten si může recept vyzkoušet. Nebo se podělit o své poznatky s nepečenými dortíky. A kdo chce poslat i fotku nějakého parádního kousku, tak může. Budu se těšit ;-)

Krásné, dlouhé, voňavé a pohodové léto!


Závěrem ještě jeden nápad na dortík pro letní pohoštění:

ledovy malinovy dort

Ledový malinový dort - skočte si na stránky www.gurmanka.cz pro recept. Za chvilku může být tento sněhově bílý dort ozdobou vaší ledničky.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

15 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Domísek Domísek | Web | 1. července 2010 v 2:32 | Reagovat

Oh mňám ! Ale pozdě. Všechny jahody, ten obrovský košík, co je na fotce .. spapala jsem to během 15 ti minut :D :(

2 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 1. července 2010 v 8:48 | Reagovat

To dělávala babička. A mohl jsem po něm utlouct ...

3 Knedlikova Knedlikova | E-mail | Web | 1. července 2010 v 8:52 | Reagovat

Over-dependence on cream and sponge - what I really don't like about Czech cakes...

4 Chloë Noir Chloë Noir | Web | 1. července 2010 v 9:13 | Reagovat

Nieco podobne zvykne robit aj moja mama...fakt idealne na leto :D Aj ked u nas to nikdy nevydrzi dostatocne dlho v chladnicke :D

5 Jája Jája | Web | 1. července 2010 v 11:37 | Reagovat

Ty recepty vipadaj fakt dobře jako tvuj blog.Už se těším až je skusim MMMŇaaaaaaaaaaammmmmmm.

6 yannka yannka | 1. července 2010 v 14:58 | Reagovat

Zelatina do techto dortiku mi taktez netreba - jen tu zakysanou smetanu micham cca pul napul s uslehanou slehackou. Kdyz ma dortik dost casu v lednicce, zelatina mi v nem vubec nechybi. Tu si schovavam na panna cottu :)
3: What's wrong with cream and sponge? :)) This dessert is very simple but the taste is excellent. As for this blog, there are plenty of other cake recipes, some of them quite uniqe, I think...

7 Lucie Lucie | E-mail | Web | 1. července 2010 v 21:09 | Reagovat

Tenhle vzdycky delala nase babi, nekdy i s jinym ovocem a vsichni se po nem mohli utlouct... Ja jsem delala 2x tenhle (o uspore casu se ale hovorit neda...)
http://luciedvorakova.blogspot.com/2010/05/jahodovy-dort-narozeninovy.html

8 Madla Madla | Web | 2. července 2010 v 9:40 | Reagovat

Přesně tak, tenhle dortík je úplně ideálním moučníkem na horké léto. Já zakysanou smetanu kombinuju taktéž s ušlehanou šlehačkou a tak vím, že je to dortík jednoduchý a hříšně dobrý. :-)
Jen ty jahody se mi vyhýbají jako čert kříži :-( a ke kupovaným nemám důvěru.

9 Vilemína Vilemína | E-mail | Web | 2. července 2010 v 12:19 | Reagovat

Taky myslím, že jsme tenhle nepečený dělali dříve jen ze zakysanky bez ničeho. Kombinace s jahodami je skvělá, asi nejlepší, a hlavně, nemám ráda jahody tepelně upravené, většinou z nich vznikají "plži", co znám od jiných, sama tolik jahod, abych je ještě pekla v koláči, nemívám....ale třeba takhle
http://vilemina.blog.cz/1006/snadne-livanecky-s-jahodami#komentare
byly též dobré:)

10 Jakub Bukáček Jakub Bukáček | E-mail | 2. července 2010 v 15:54 | Reagovat

Ahoj,
maminka také dělá podobný, jen občas namísto jahod dá banán nebo kiwi. Jakub

11 Jakub Bukáček Jakub Bukáček | E-mail | 3. července 2010 v 19:25 | Reagovat

Ahoj Šárko,

tak jsem vyzkoušel a zde je výsledek - http://www.flickr.com/photos/51402011@N08/

Použil jsem tedy smetanu klasik, ale dopadlo to také dobře. Pžísliš nejsem spokojený se vzhledem, ale příště se určitě zadaří lépe.

Šárko, mohl bych prosím použít tebou napsaný recept jako popis na facebook ke svým fotografiím? Vlořím i odkaz na tvůj web. Díky Jakub

12 Lůc Mác Lůc Mác | Web | 3. července 2010 v 23:20 | Reagovat

takové jednoduché osvěžení :) právě mám jahody na spotřebování a tohle příjde vhod :) a navíc hezky osvěžující v tomto letním počasí

13 Radka Radka | Web | 5. července 2010 v 17:31 | Reagovat

hm same dobroty sem pridavate

14 Lady*Citrus Lady*Citrus | Web | 6. července 2010 v 17:40 | Reagovat

Páááni, to opravdu zní dobře a lehce, myslím, že to zkusím... XD

15 Čivava Čivava | Web | 7. července 2010 v 19:26 | Reagovat

to vypadá skvěle! škoda, že to z toho obrázku nejde vytáhnout :D

16 Kačuta Kačuta | Web | 7. července 2010 v 20:08 | Reagovat

[15]: Souhlasím já jahody miluju a tuto je úžasný

17 DolceVita DolceVita | Web | 8. července 2010 v 0:49 | Reagovat

Díky všem za přízeň nepečeným dortíkům !!! :-) Jsou geniální a pro léto jako stvořené.

18 DolceVita DolceVita | Web | 8. července 2010 v 0:51 | Reagovat

[6]: yannka:

Šlehačka tu zakysanku pěkně nadlehčí. I tak jsem to několikrát zkoušela. Ale když to chci mít opravdu fofrem, udělám to jenom takhle jednoduše ;-)

19 DolceVita DolceVita | Web | 8. července 2010 v 0:52 | Reagovat

[7]: Lucie:

Ten tvůj jahodový je ale pohledný !!! ;-)

20 jednorožec jednorožec | 8. července 2010 v 0:53 | Reagovat

No3,Knedlikova: Why so harsh?
What does corresponding English summer dessert, say Eton Mess "overdepend" on then? Cream and meringue?

Šárko,(trochu OT), dělal jsem dnes sekanou dle vašeho recepisu. Byla nááádherná. Díkes!

21 DolceVita DolceVita | Web | 8. července 2010 v 0:54 | Reagovat

[8]: Madla:

A co ty jahody nahradit malinami? Zrovna jsem neodolala a z vlastní úrody se pustila do nepečeného kulatého malinového zázraku z jogurtu. Právě jsem dojedla poslední kousek a kochám se fotografiemi :-)

22 DolceVita DolceVita | Web | 8. července 2010 v 0:56 | Reagovat

[9]: Vilemína:

Lívanečky s jahodami jsou famózní! :-) Já mám v rezervě jeden zajímavý recept na pečené jahody a není to vůbec špatné. I když čerstvé jsou čerstvé, s tím nic nenaděláme. Příroda je nejlepší kuchař a místo horké plotny peče slunečními paprsky neskonale lahodné dobroty.

23 DolceVita DolceVita | Web | 8. července 2010 v 0:57 | Reagovat

[10]: Jakub Bukáček:

Ovoce se dá podle chuti obměňovat a vykouzlit si zase jiný sladký zážitek :-)

24 DolceVita DolceVita | Web | 8. července 2010 v 0:59 | Reagovat

[11]: Jakub Bukáček:

To vypadá parádně !!! Opravdu krásné fotky. A nejen toho dortíku :-) Samozřejmě můžeš použít ten popis, nemám nic proti tomu. Jen se omlouvám, že jsem reagovala až tak se zpožděním. Byla jsem zaneprázdněná letním lenošením :-)

25 DolceVita DolceVita | Web | 8. července 2010 v 1:00 | Reagovat

[12]: Lůc Mác:

Dokud jsou jahody, mělo by se toho pořádně využít ;-)

26 DolceVita DolceVita | Web | 8. července 2010 v 1:04 | Reagovat

[20]: jednorožec:

Já také díkes! ;-) Jsem přesvědčená, že sekaná je právě taková, jaký je její tvořitel. Ingredience se nedají naprostě přesně odvážit a musí tam přijít špetka toho a špetička onoho a nesmí se zapomenout na kousek tamtoho. O chuti rozhoduje zásadně ten, kdo ji připravuje :-) Gratuluji k úspěchu! Sekanou mám moc ráda a docela dlouho jsem se do ní nepustila. Mea culpa!

27 jednorožec jednorožec | 8. července 2010 v 1:27 | Reagovat

27: Sekaná je spíš záležitost na chladnější sezónu, ale sedla! Moje verse vašeho receptu byla nadupaná čerstvými zelenými natěmi. Šišky trůnily na voru pořízeném z tužších výhonů cibule nabíhající do květu. Podlité suchým sherry. K tomu kedlubnové "zelí" z mladičké brukve a nové brambory ručně lopatkou vydolované.

Jahody na naší zahradě jsou nyní prakticky historií. Začínají maliny, čehož si velmi dobře všimli bystrozrací a za úsvitu vstávající holubi, straky a kosové. Snad něco zbyde i na nás.

28 Bali Bali | Web | 8. července 2010 v 10:38 | Reagovat

Sakra, zrovna včera jsem dostala od sousedky misku jahod, zakysanku nemam, ale určitě bude v lednici creme fraiche, piškoty doma nemívám, ale savoiardi ano, ale zrovna jich mam nějaký zbytek. Skočim k sousedům vyžebrat pár piškotů a hurá na to ;-)

29 Bali Bali | Web | 8. července 2010 v 11:20 | Reagovat

Tak už se to chladí a ani jsem nežebrala. Savoiardi jsem doplnila růžovými piškoty z Reims ;-)

30 DolceVita DolceVita | Web | 9. července 2010 v 9:32 | Reagovat

[29]: Bali:

Tak to já přijedu na tu dobrotu za tebou :-) U nás se v lednici nic nechladí, krom nějaké té lahvičky alkoholu. Ale chystám se na maliny ;-)

31 DolceVita DolceVita | Web | 9. července 2010 v 9:35 | Reagovat

[27]: Jednorožec:

Verze vašeho receptu zní báječně. Kedlubnové zelí je mimořádná záležitost a ráda si ho sama ve své kuchyni připomenu. A na maliny se moc těším ;-) Mám keřík velkoplodých a žlutých. Ty žluté mě udivují svou sladkou chutí a je jich zatím dost, tak si musím pospíšit se sklizní, aby mi je nesklidil někdo rychlejší :-)

P.S.
Sekaná je celoroční záležitost ;-)
Když se připraví s pořádnou náloží zelených čerstvých bylinek, sedne i k létu :-)Po vašem vzoru se do ní příště pustím. Bude s kedlubnovým zelím! Díky za inspiraci.

32 Lůc Mác Lůc Mác | Web | 10. července 2010 v 23:55 | Reagovat

[25]: to je pravda, už jsem se do něj teď několikrát pustila, je to prostě lahoda :)

33 ♥♥SinulQa♥♥ ♥♥SinulQa♥♥ | E-mail | Web | 11. července 2010 v 18:17 | Reagovat

woooooooooooooooooow dala by som si *.*

34 kralicka kralicka | Web | 16. července 2010 v 20:55 | Reagovat

Ahojky prosím vás moooc hlásněte pro mě na http://vse-stmivanisaga.blog.cz/1007/zacalo-1-kolo-sonc
jsem tam jako Králíček s celebritou Nikki Reed
moooc vám děkuji a jestli taky chcete abych vám někam hlásla tak jukněte na můj blog a napište

35 Klára Klára | E-mail | Web | 17. července 2010 v 5:23 | Reagovat

Vypadá úžasně - roste vám vše dříve než nám, jsme o tolik zpoždění !!!jak já bych si dala už maliny!! :-)))

36 DolceVita DolceVita | Web | 20. července 2010 v 0:19 | Reagovat

[35]: Klára:

Tím ukrutným vedrem všechna další ještě zpola zralá úroda vzala za své a už na keříku není vůbec nic :-(

37 Eva Eva | Web | 10. března 2011 v 22:25 | Reagovat

Krása

38 Lůca Lůca | E-mail | 30. března 2011 v 7:26 | Reagovat

K prvnímu smetanovýmu dortu: musím použít formu s těmi boky? Aby se to s jinou formou dalo vůbec vyklopit... JInak dobrý recepty ;)

39 DolceVita DolceVita | Web | 30. března 2011 v 11:05 | Reagovat

Lůca:

Jistota je jistota a taková rozepínací dortová forma se fakt nikdy neztratí. I kdyby měla sloužit jen na tyto nepečené varianty, v létě se bude hodit! :-)

40 Lůca Lůca | 30. března 2011 v 19:00 | Reagovat

[39]: A kdybych dala navrch vrstvu piškotů tak by to teoreticky mohlo udržet tvar při vyklápění:D....nemyslíš? :)

41 belenizubu belenizubu | Web | 16. května 2011 v 18:07 | Reagovat

Ten si taky děláme a nemůžeme si ho vynachválit. Je jednoduchý a ta výborná chuť:-)

42 Jitka Papežová Jitka Papežová | E-mail | 22. května 2011 v 7:44 | Reagovat

Výborné recepty, děkuji za inspiraci, budu se sem ráda vracet pro další, Všem gurmánům, přeji krásnou slunečnou neděli, s pozdravem faninka www.gurmanky,cz Jitule

43 DolceVita DolceVita | Web | 24. května 2011 v 12:28 | Reagovat

[40]: Lůca:

Myslím si, že teoreticky vzato by to mělo fungovat :-)

44 DolceVita DolceVita | Web | 24. května 2011 v 12:29 | Reagovat

[41]: belenizubu:

V jednoduchosti je krása :-) Čerstvé sladké jahody jsou základem úspěchu.

45 DolceVita DolceVita | Web | 25. května 2011 v 1:29 | Reagovat

[42]: Jitka Papežová:

Díky za pochvalu :-) Přeji krásné a gurmánsky vydařené léto. Šárka

46 Pavol Pavol | E-mail | Web | 14. března 2012 v 23:08 | Reagovat

No a je to.

47 Mirča Mirča | 21. září 2012 v 17:26 | Reagovat

Trochu nezvládáš pravopis!!!![5]:

48 Tina Tina | Web | 23. července 2013 v 14:40 | Reagovat

To vypadá krásně.

49 Dona Dona | Web | 4. srpna 2013 v 13:59 | Reagovat

Výborné recepty.

50 Jan Jan | Web | 17. září 2013 v 13:59 | Reagovat

Moc pěkný blogík. Zase někdy mrknu

51 Mila Mila | Web | 17. září 2013 v 14:00 | Reagovat

No jasně souhlas

52 Renata Dušková Renata Dušková | Web | 29. dubna 2014 v 13:04 | Reagovat

Proč to dělat složitě, když to jde jednoduše? Krásný nápad na rychlou mňamku. Máte výborný recepty, jen tak dál. :-)

53 Zuzana Zuzana | Web | 13. června 2014 v 16:17 | Reagovat

Vypadá to na grandiozní mňamku...zítra to zkusím. díky

54 Boliestka Boliestka | E-mail | Web | 26. června 2014 v 18:31 | Reagovat

My doma dávame miesto jahôd marhule.

55 Lenka Lenka | E-mail | Web | 3. července 2014 v 10:07 | Reagovat

Vypadá úžasně :) Asi si ho udělám :)

56 Andrea Andrea | Web | 25. září 2014 v 17:49 | Reagovat

Už se mi sbíhají sliny :-)

57 Renata Renata | Web | 25. září 2014 v 17:50 | Reagovat

Už vím, co udělám o víkendu ..

58 Lenka Lenka | Web | 25. září 2014 v 17:50 | Reagovat

Jahodový dort mám nejradši

59 Denisa Denisa | Web | 25. září 2014 v 17:51 | Reagovat

Vypadá báječně, určitě vyzkouším

60 Tamara Tamara | Web | 25. září 2014 v 17:52 | Reagovat

Skvělá stránka, ukládám si do oblíbených

61 Hanka Hanka | Web | 25. září 2014 v 17:53 | Reagovat

Oceňuji jednoduchou přípravu a velmi dobrou chuť

62 Julča Julča | Web | 25. září 2014 v 17:54 | Reagovat

Mňam, jahody jsou mé oblíbené ovoce

63 Renča Renča | Web | 1. října 2014 v 8:57 | Reagovat

Je je paráda.

64 Žaneta Žaneta | Web | 1. října 2014 v 8:58 | Reagovat

Taky to zkusím

65 Marta Marta | E-mail | Web | 6. června 2015 v 22:09 | Reagovat

Joo, jahůdky, těmi nikdy nepohrdnu :)

66 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 11. června 2015 v 12:18 | Reagovat

Jahody mám a jdu na to, honí mne mlsná a věděla jsem, že u tebe určitě najdu nápad na dobrotku, díky.

67 Michal Michal | E-mail | Web | 14. června 2015 v 17:32 | Reagovat

Kdybys dostal dollar za každou chvíli kdy jsi mě pobavil, tak je z tebe milionář! :D

68 Texas Texas | 28. června 2015 v 18:26 | Reagovat
69 Misha Misha | Web | 2. července 2015 v 20:48 | Reagovat

Vypadá to skvěle. Hned bych to upekla, ale nevím jestli by to vybíravé irské jazýčky ocenily... Navíc si nejsem jistá že tu seženu smetanu :/

70 originators originators | Web | 7. června 2016 v 18:20 | Reagovat

modrá půjčka :-P

71 A. l Our-Health.blog.cz A. l Our-Health.blog.cz | Web | 23. června 2016 v 16:27 | Reagovat

Dort vypadá velice, velice dobře!!! Když už začíná jahodové šílenství, určitě vyzkouším :)

72 Petra Petra | E-mail | 4. září 2016 v 16:47 | Reagovat

Je skvělý🎂👍👏👍

73 Radka Radka | Web | 3. června 2017 v 14:00 | Reagovat

Skvělý recept na báječný dort. Díky moc za sdílení :)

74 Veronika Veronika | Web | 3. června 2017 v 14:57 | Reagovat

To je parádní dort, to jsem jako malá u babičky měla hodně často a je vynikající!

75 Lucifer Lucifer | E-mail | Web | 4. června 2017 v 12:11 | Reagovat

Zamyšlení nad extrémy
GVKB
01
Nejde si nevšimnout toho, že jsou zde extrémy, nejvíce na nás působí extrémy u počasí a potom extrémy u ekonomiky, s extrémy se setkáme i v přírodě a vesmíru, takový je život. Rád fotografuji, pokud narazím na extrémy tak mám problémy, někdy je zvládnu, ale většinou je bohužel nezvládnu.
02
Pro pochopení toho co je to extrém bych použil rychlost aut na silnici, extrémem je pomalý traktor, nebo rychlé závodní auto s mladým člověkem, který porušuje vyhláškou povolenou rychlost.
03
Jak se vyrovnat s extrémy v nás a okolo nás? Někdy stačí málo a problém je vyřešen a jindy zase poznáme, že problém vyřešit nejde, naše možnosti jsou velmi omezené, zázraky jsou možné akorát ve snu nebo v pohádkách.
04
Podívejme se třeba na konflikty mezi jedinci a konflikty mezi národy, příčinou konfliktu je toužení po úspěchu, toužení je nám proto soužením, většinou je naše štěstí spojeno s tím, že naši konkurenti budou nešťastní.
05
Poslední dobou se mnoho hovoří i ideologických problémech u politiky a náboženství, ve jménu nějakého velikého ideálu dochází k extremismu, a mnoho lidí zbytečně umírá, nebo se dostává do deprese a bídy.
06
Problém s nepřizpůsobivými jedinci co jsou závislí na sociálních dávkách je způsoben ideologickými problémy které z lidí udělali ubožáky. Pokud tvrdě zasahujeme proti konzumaci drog, musíme brát extrémní ideologie jako nebezpečnou drogu, je třeba lidi léčit nejenom z toho že konzumují chemické drogy ale i z toho že konzumují extrémní ideologie, takovou extrémní ideologií je; Hinduismus, Islamismus, Judaismus, Komunismus, Nacismus, atd.
07
Křesťanství je mladá tolerantní ideologie která není extrémní, a tak zde nejsou s křesťanstvím problémy, sice zde bylo krátké období ve kterém se upalovali kacíři, ale toto krátké období už skončilo, a bylo prohlášeno za extrémistické vykolejení víry, v Ježíše Krista.
08
Extremismus poznáme podle násilí, řešit rasový problém pomocí plynových komor v nacistickém koncentráku, to je ideologický extrém, který by se už neměl v budoucnosti nikdy a nikde už opakovat, lidi nejsou dobytek, který lze v plynových komorách vraždit po milionech!
09
Kudy ven ze světa plného extrémů? Je třeba začít lidi pomocí GVKB dotazníků co budou na internetu digitalizovat a po digitalizaci se budou těla lidí v krematoriu eliminovat. Místo lidí zde budou v civilizaci jenom GVKB roboti co budou využívat informace získané ze skenování lidí.
10
Berme to jako když se ze starého počítače uloží data na externí HDD a potom se tato data nahrají do nového počítače, člověk není tělo, je to především duše, tělo to je jenom dočasný genetický obal pro duši. Nejsou lidi tak nejsou s lidmi ani problémy, pokud nejde něco už evolučně opravit, musíme to za nové nahradit, neberte si to lidi osobně, je to jenom evoluce, která je zde pro vaše dobro.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama