Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Tousty s chřestem - důstojná chřestová rozlučka

29. června 2010 v 13:39 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Zelenina
tousty s chřestemNež za čerstvým chřestem a chřestovou sezónou zaklapnu vrátka, mám ve zvyku se s ním ještě naposledy rozloučit. Nejraději mám chuť chřestu s vůní másla. První euforii prožívají všichni labužníci okamžitě začátkem jara, kdy nedočkavě nakupují první chřestové proutky a těší se až budou v rychlém tempu kroužit osmičky při míchání holandské omáčky. Co si budeme říkat, ten nejjednodušší způsob podávání chřestu mu neobyčejně sluší. Já chřestové pobláznění prožívám až do poslední možné chvilky. Asi to bude láska.

Kdo má chřest opravdu upřímně rád, dopustí se na něm možná i nějakého drobnějšího hříchu, protože ho prostě vaří tak dlouho, dokud to jde. A tím pádem se přestane omezovat jen na tu skvělou holandskou omáčku a vymýšlí drobné extravagance. Jakmile se čerstvý chřest se mnou potká, může si být jist, že ho vezmu k nám domů. Tím pádem mi musí každý konzervativní labužník odpustit, že dnes nebude chřest "zase" s holandskou omáčkou :-) Dnes byla chuť na chřestové chlebíčky.

tousty s chřestem 2

Chřestové chlebíčky aneb tousty s chřestem

  • svazek bílého chřestu
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 1 lžíce strouhanky
  • krajíčky bílého toastového chleba
  • sůl a pepř
  • čerstvé vejce
  • naťová cibulka a pažitka (to už jenom pro parádu)

Bílý chřest jsem oloupala, to se musí vždycky důkladně, ale nevařila jsem ho. Jen v přepuštěném másle na pánvi orestovala po dobu cca 5 až 7 minut (?), nepočítala jsem a spolehla se na instinkt. Výhoda přepuštěného másla je, že se nepřepaluje. Naše výhoda je, že se přepuštěné máslo dá koupit i v obchodní síti. Protože dost dlouho vydrží, můžeme ho mít stále po ruce.

Bílý toustový chleba jsem opekla v toustéru, pomazala plátkem dobrého másla (Ramu a s ní spřažené kamarády nechte raději mimo hru), můžete obložit plátkem dobré šunky a navršit chřestové kousky. Když nemáte chuť na šunku, nebo prostě uzeninu nepreferujete, dejte si na horký toust jen čerstvé volské oko, jako jsem to udělala já. Tak to dělám nejraději, protože si užívám komfortu opravdu těch nejčerstvějších vajec. Poté stačilo mořskou solí lehounce posolit, čerstvým pepřem lehce poprášit a začít stolovat.

chřest na másle se strouhankou

Já si pro chutný a křupavý výsledný dojem dávám na poslední minutku do pánve k opečeným chřestovým kouskům lžíci jemné strouhanky (když bude domácí, bude to stoprocentní) a jen krátce ji v másle prohřeji, aby zavoněla a vypila zbytky másla, které ulpělo na pánvi. Přidám kapku citrónové šťávy, aby se osvěžila chuť a mladou natí zelené cibulky si přidám ještě nějaký ten vitamín navíc.

tousty s chřestem 1

A takhle rychle si můžete s chřestem pohrát a vykouzlit si malé teplé sousto na vidličku. Jenže to byl jenom recept na okraj, nebylo to ani žádné vaření. Když chřestová rozlučka, tak bude důstojná :-) Jdu rozpálit troubu a připravit si všechno potřebné. Chřest tu s námi už dlouho nebude a mně po něm bývá smutno. Možná ještě nachystám něco kulinárně hodnotnějšího :-)

CHŘEST (Asparagus officinalis) z čeledi liliovitých je vytrvalá rostlina a její dužnaté, dlouhé kořeny tvoří mohutný kořenový systém. Na kořenovém krčku jsou krátké dužnaté oddenky, z nichž vyrůstají výhonky. Výhonky se konzumují v mladém stavu a nazývají se pazochy.

Plané formy chřestu pocházejí z Orientu, odkud se rozšířil do střední a jižní Evropy. Už Julius Caesar jedl rád chřest s rozehřátým máslem. Sezóna chřestu je krátká - od konce jara do léta - ale v supermarketu na chřest narazíte téměř po celý rok. Nejchutnější je ten čerstvě sklizený, proto o chřest dovážený z dalekých krajů nemají labužníci pražádný zájem. Nejoblíbenější úprava chřestu je vaření v páře, ale chřest se může i smažit. Stačí na to malé množství olivového oleje. Tento jednoduchý způsob přípravy (mimochodem jsem ho použila pro přípravu toustů) umí krásně zvýraznit přirozenou chuť chřestu. Bude opravdu vynikající. Víte o tom, že jemné chřestové hlavičky lze konzumovat i syrové?

chřest v zahradě

Nepotkali jsme se náhodou s chřestem v nějaké bylinkové zahradě? Docela mu to sluší i v této nativní podobě.

víno ze sklepa

I když to bylo opravdu jednoduché jídlo, nesáhla jsem po lahvi nějakého bezduchého vína. Otevřela jsem si lahůdku, co jsem si ji vyhmátla ve sklepích na zámku ve Valticích(lehká hádanka pro znalce vína a milovníky barokní architektury :-) Oficiální stránky zámku Valtice najdete ZDE.
Jak se jmenuje tento zámek?
Určitě si nenechte ujít návštěvu Salónu vín České republiky. Prožijete léto třeba v růžovém opojení, protože tohle víno k létu prostě sedí.

růžové víno

Má chřestová rozlučka byla důstojná ;-) Ale stejně si myslím, že to ještě neskončilo ...

Kolikrát jste si v letošní sezóně na chřestu pochutnali vy? Jestli jste to nestihli, máte opravdu tu poslední příležitost.

Odkazy na články a recepty s chřestovou tematikou:



Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 29. června 2010 v 13:56 | Reagovat

Chřest je pochoutka ...

2 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 29. června 2010 v 14:33 | Reagovat

Jo a všechno nejlepší k zítřejšímu svátku ...

3 DolceVita DolceVita | Web | 29. června 2010 v 14:34 | Reagovat

[2]: TlusŤjoch:

Moc děkuji za milé přání ;-)

4 KLÁRA KLÁRA | E-mail | Web | 29. června 2010 v 16:33 | Reagovat

Vypadají báječně toasty - je to ostuda, ale musím se přiznat, že jsem ještě nikdy nejedla chřest. Jsem to ale gurmán na dvě věci :-))). Zkusím to napravit ! :-)

Valtice? :-))

5 Vojta Vojta | 29. června 2010 v 18:24 | Reagovat

Ve Valticích, že? :) A přímo v zámecké vinotéce, nebo od některého z místních vinařů?

6 Helli Helli | 29. června 2010 v 19:02 | Reagovat

Které z vín jsi na zámku ve Valticích vyhmátla, Šárko? Pokud se nepletu, tak na fotografii je úplně vpravo v pozadí vidět část vlašských ryzlinků, v centru fotky jsou veltlíny, müllerka a neuburské. Návštěvu sklepení valtického zámku, kde sídlí Salon vín České republiky, můžu každému doporučit. Momentálně tam mají i letní prezentaci růžových vín - pro teplé letní večery jsou jako dělaná!

7 Knedlikova Knedlikova | E-mail | Web | 30. června 2010 v 8:02 | Reagovat
8 Jarmila Jarmila | Web | 30. června 2010 v 8:34 | Reagovat

Všechno nejlepší k dnešnímu svátku, hlavně hodně zdraví. :-)

9 primula primula | Web | 30. června 2010 v 9:38 | Reagovat

Také se připojuji s přáním všeho nejlepšího k svátku. V článku mne zaujala jedna věc a sice, že se dá koupit hotové přepuštěné máslo. Prosím o informaci jak vypadá. Baleno v balíčku, kelímku, případně v kterém marketu. Děkuji, asi jsem slepá a nikdy jsem se s ním nesetkala, vyrábím si ho sama. Zdravím.

10 Madla Madla | Web | 30. června 2010 v 10:00 | Reagovat

Krásné a opravdu důstojné rozloučení se s chřestem. Já si letos poprvé v životě také pořádně zachřestila.
Po počátečním seznámení se s chřestem, kdy jsem z něj udělal jen jednoduchý předkrm v italském střihu:http://madlinakuchyne.blog.cz/1005/hratky-s-chrestem-prvni-predkrm
jsem se vrhla i na klasiku - chřestovou polévku:
http://madlinakuchyne.blog.cz/1006/sametove-jemna-chrestova-polevka
Pak už padly veškeré zábrany a já chřest zapékala - http://madlinakuchyne.blog.cz/1005/hratky-s-chrestem-druhy-predkrm
hrála jsem si i s risottem se dvěma druhy chřestu: http://madlinakuchyne.blog.cz/1006/hebke-risotto-s-bilym-a-zelenym-chrestem
A má chřestová rozlučka patřila krásně barevnému chřestovému koláči, který jsem s manželem shltli ještě horký jen tak ve dvou :-)
tady je odkaz:http://madlinakuchyne.blog.cz/1006/chrestovy-kolac-plny-chuti
A já už se těším na příští rok, protože se ze mě stala opravdová milovnice této vskutku královské zeleniny. A chřest chutnal dokonce i mému ročnímu synkvoi :-)
Tvůj recept je svkělý a sází na osvědčenou klasiku, protože kombinace másla + opečené strouhanky +chřestu a jakkoli upraveného vejce prostě nemá chybu!
takže chřestu zdar!

11 DolceVita DolceVita | Web | 30. června 2010 v 14:49 | Reagovat

[4]: Klárka:

Náhodou je to moc taktické, když si necháme v rezervě nějaké nepoznané chutě :-) Chřest je skvělý, hlavně ten rituál kolem. Jaro, vůně másla, jemná holandská omáčka, vynikající šunka, dobré víno a především to těšení se na další chřestovou sezónu. Mé první seznámení s chřestem bylo velkolepé. Přímo v alsaské hospůdce, kde se čerstvý chřest pěstuje. To bylo dokonalé.

12 DolceVita DolceVita | Web | 30. června 2010 v 14:50 | Reagovat

[4]: Klárka:

VALTICE se nedají neuhodnout :-) Bingo!

13 DolceVita DolceVita | Web | 30. června 2010 v 14:52 | Reagovat

[5]: Vojta:

Zašla jsem do zámecké vinotéky, ale pokušení zastavit se cestou domů i u oblíbeného vinaře mi nedalo a skončila jsem i tam :-) Ještě že doma máme celkem prostorný vinný sklípek. Už v něm tolik místa není :-)

A to je dobře! V létě se musí dodržovat pitný režim ;-)

14 DolceVita DolceVita | Web | 30. června 2010 v 14:55 | Reagovat

[6]: Helli:

Pořídila jsem si především skvělý vinařský koš s přihrádkami na 6 vín. To až si je budeme nosit z našeho sklípku na stůl, aby to bylo pohodlnější. A potom do každé přihrádky jeden speciálek + nějakou tu skvělou růžovou zábavu na léto :-) Mám pro tebe obrázek, který ještě přidám rovnou do článku. Vím moc dobře, že Valtice byly tvým nedávným cílem. V jednom dnu se toho moc stihnout nedá, ale Salon vín jsem stihla prolétnout ;-)

15 DolceVita DolceVita | Web | 30. června 2010 v 14:56 | Reagovat

[7]: Knedlikova:

Hello, thank you very much for the nice story from Valtice, I really appreciated it. I wish you a nice Summer.
Bye
Sarka

16 DolceVita DolceVita | Web | 30. června 2010 v 14:56 | Reagovat

[8]: Jarmila:

Děkuji moc za milé přání :-) Přeji pěkný den, Šárka

17 DolceVita DolceVita | Web | 30. června 2010 v 15:01 | Reagovat

[9]: primula:

Děkuji moc za přání :-) Přepuštěné máslo se vyrobit dá, ale koupila jsem si ho v půlkilovém kelímku - jedno v Makru jiné v Globusu. Ráda na něm smažím v létě rybky, restuji zeleninu i čerstvé houby. Moc dlouho mi nevydrží :-) Někde budu mít i fotku. Jedno je německé, druhé italské. Ale domácí výroba je celkem snadná, tak si ho můžeme i vlastnoručně přepustit.

18 DolceVita DolceVita | Web | 30. června 2010 v 15:03 | Reagovat

[10]: Madla:

Chřestu zdar a vítej v klubu chřestových fanatiků :-))) To se budu těšit na příští sezónu a na tvé chřestové další nápady. Vaří se s ním vskutku báječně, protože to vlastně není žádná věda a dá se s ním krásně experimentovat. Stačí čerstvý chřest a špatka fantazie ;-)

19 angels-mystery angels-mystery | Web | 30. června 2010 v 15:15 | Reagovat

Dobrej blog, hlavně konečně blog co neni o tom samim Tokio hotel už sem dnes prolezla pár blogů a všude se objevujou na prvnim článku :P :D

20 Jirka Jirka | E-mail | Web | 1. července 2010 v 19:30 | Reagovat

Mmmm tady to opravdu voní.A já kvůli té práci http://sites.google.com/site/wwwpraceat/ Nemám čas ani na vaření.

21 HanaS HanaS | 2. července 2010 v 9:49 | Reagovat

Milá paní Šárko,
zase jeden receptík de luxe! Včera jsem předložila chřestové toasty manželovi k večeři a náramně si pochutnal. Já samozřejmě taky. Asi vyrazím pro chřest i dnes, pokud uspěju a bude repete, abychom si to loučení s chřestem užili. Je to opravdová lahůdka, děkuji!
Teď si dělám zálusk na uveřejněný nepečený jahodový dort, mňam :)

22 dada93 dada93 | 2. července 2010 v 21:34 | Reagovat

Chtěl bych doporučit vám web nebankovní půjčky rychlá půjčka do 24 hodin. Navštivte následující web pro srovnání firem. http://blog.pujcky-penez.info/ Nabízí půjčky na směnku a nebankovní rychlé půjčky bez registru a půjčky bez ručitele.!!!JA VÁM TO DOPORUČUJi!!!

23 pasiondegavilanes03 pasiondegavilanes03 | E-mail | Web | 11. července 2010 v 13:56 | Reagovat

Ahoj máš mooooc pěkný blogís! Strašně se mi líbí dess. Kdybys chtěl/a skočit na můj, byl bych hodně rád. Klidně mi přidej i komentář, hlasuj v ankretách a nebo se zůčastni soutěžeadoptuj  si postavu...Více se dozvíš na mým blogu ;)))

24 Ramona31Hewitt Ramona31Hewitt | E-mail | Web | 1. srpna 2011 v 19:00 | Reagovat

People deserve good life time and <a href="http://bestfinance-blog.com/topics/home-loans">home loans</a> or financial loan can make it much better. Just because people's freedom relies on money state.

25 exekucedrazbynemovitosti exekucedrazbynemovitosti | E-mail | Web | 18. srpna 2011 v 14:39 | Reagovat

Pomoc s exekuci i dražbou na http://www.exekuce-drazby-nemovitosti.cz Menší půjčky bez zástavy!

26 cocktail dresses cocktail dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:24 | Reagovat
27 satin prom dresses satin prom dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 4:41 | Reagovat

A. He couldn't concentrate!
http://www.queweddingdresses.org/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama