Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Slunce - seno - jahodové knedlíky (a ještě mnohem víc)

18. června 2010 v 16:28 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně
ovocné knedlíky s jahodami z tvarohového těsta
Červen je ve znamení červeného ovoce, určitě nezaškodí trochu letní jahodové poezie. Letos u nás v zahradě léto nezačalo první hrstí třešní, nějak se neurodilo, ale na záhon s jahodami se mohu vždycky spolehnout. Dnes zavrhuji jahody a šampaňské, zahrada ve mně probouzí touhu na sladké kulaté knedlíky. První ovocné knedlíky vařené z čerstvého ovoce jsou u nás doma vždycky ty jahodové. Až po nich přijdou meruňkové a na švestkové je času dost. Když jahodové knedlíky, tak s jahodovou omáčkou. Pěkně teplou, která hebký a lehoučký tvarohový knedlík nezalehne svou hutnou podstatou, ale krásně povznese trochu výš do jahodového opojení. První skromná porce jahod z vlastní zahrady se za pár minut rozprostře na dno talíře. Mám na to spolehlivý a jednoduchý recept.
ovocné knedlíky

Ovocné knedlíky tvarohové - dnes budou jahodové - možná i s jahodovou merendou

množství pro 2 osoby
Potřebujeme:
  • 500g měkkého tvarohu (polotučného)
  • 1 plný čtvrtlitrový hrnek polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 2 čerstvé žloutky
Na okrášlení do talíře:
  • plátek rozpuštěného másla
  • strouhaný tvrdý tvaroh
  • moučkový cukr na posypání
Jahodová omáčka
Když je jahod dost, udělám si jahodovou omáčku se smetanou. Smetanu zahřeji v kastrolku a přidám hladce rozmačkané jahody s cukrem. Vše krátce společně prohřeji a servíruji s ovocnými knedlíky, aby jahodová chuť uvnitř vystoupala až na povrch knedlíku, je potřeba trochu pomoci. Třeba lehkou jahodovou omáčkou.

Merenda - tak se říká rozmačkanému ovoci se smetanou a cukrem. Nejčastěji to jsou jahody, ale mohou to být i meruňky, borůvky, atd. Před pár dny jsem si koupila Merendu s jahodovou příchutí v obchodě. Jedná se o nový mlékárenský výrobek
z Valašského Meziříčí. Kysaný jogurtový nápoj s jahodovou příchutí potěší každého, kdo preferuje zdravou a kvalitní stravu. Obsahuje živé mléčné bakterie, které napomáhají lepšímu vstřebávání živin a vitamínů z potravy a malé procento tuku. Merenda z "Valmezu" mě moc potěšila.

ovocné knedlíky

Recept na přípravu jahodových knedlíků z tvarohového těsta

Měkký tvaroh smícháme s prosátou moukou se špetkou soli a přidáme čerstvé žloutky. Na pracovní desce dobře propracujeme a uhněteme hladké a tvárné těsto, které se nelepí na ruce. Do pěti minut bude hotovo. Těsto necháme pod utěrkou chvilku odpočinout a zatím si můžeme postavit na kamna hrnec s vodou, ve které budeme knedlíky vařit. Těsto lehce podsypeme moukou a rozválíme na plát, ze kterého vykrajujeme přiměřeně velké čtverečky, do kterých balíme vždy po jednom kousku jahody (podle potřeby a sezóny můžeme sáhnout i po jiném vhodném ovoci). Každý knedlík dobře zabalíme v dlani a zaváříme do vroucí vody. Mám vyzkoušené, že po 8 minutách varu vyplavou na hladinu a to je jasný signál, že je musíme vyndat z vody ven. Děrovanou lžící vyndáme do mísy, každý knedlík propíchneme vidličkou, aby z něj vyšla pára a podáváme na nahřátých talířích přelité máslem, posypané strouhaným tvrdým tvarohem a ocukrované. Když budete mít chuť udělat si k nim jahodovou omáčku (merendu), máte ji za chviličku na stole.zahradní houpačka
Přišel čas vystrojit si pořádnou zahradní "merendu" s ovocnými knedlíky. Dnes nebudu prostírat u stolu, ale sednu si do houpací sítě zavěšené na větvi kudrnaté vrby a vychutnám si první plody ze zahrady přímo v ovocném sadu.

jahodova uroda

Jahody:
Někomu stačí stručné zjištění, že jsou prostě dobré! Někdo chce vědět trochu víc, tak přidávám ještě jednu lžíci informační jahodové omáčky :-) Planě rostoucí jahody rostly již v době kamenné, už ve starém Římě platily za neobyčejnou lahůdku, řecký lékař Hippokrates odhalil jejich léčivé účinky. Ve středověku neexistovala snad žádná klášterní zahrada, aby na ní nerostly voňavé červené plody jahodníku. Byly to drobné plody, srovnatelné s dnešními lesními jahodami. Velkoplodé odrůdy jahodníků byly dovezeny z Ameriky a v Evropě se jimi mohl pochlubit i francouzský král Ludvík XV., kterému mísy velkoplodých jahod nosil přímo z přepychových zámeckých zahrad jeho zahradník. Nejen pro svou chuť a vůni se staly nejoblíbenějších letním ovocem. Pro svůj vysoký obsah zinku v semínkách patří jahody mezi afrodiziaka a přisuzuje se jim čarovná moc, která umí pobídnout sexuální výkonnost.

Bylo odhaleno jejich pozitivní působení na naše zdraví a dnes se ví, jak velkou zásobárnou vitamínu jahody jsou. Krom minerálních látek obsahují i množství vitaminů, přičemž obsah vitaminu C je téměř srovnatelný s obsahem v citrusových plodech. Jahody našly své místo i v lidovém léčitelství. Slouží k pročištění zažívacího traktu, při chorobách jater, artróze i revmatismu. Mají pozitivní vliv při vysokém krevním tlaku, žaludečních vředech, chudokrevnosti i při srdečním onemocnění.

V lidovém léčitelství se jahody tradičně využívaly k pročištění zažívacího traktu, zlepšení látkové výměny, při dně, chorobách jater, artróze a revmatismu. Působí pozitivně také při srdečním onemocnění, vysokém krevním tlaku, žaludečních vředech a chudokrevnosti. Jahody výrazně zvyšují sexuální výkonnost obojího pohlaví, což je to dáno podle odborníků vysokým obsahem zinku v semínkách tohoto ovoce.

jahodový dortík z cukrárny
Na jahodový dortík si můžu skočit do cukrárny, ale moc často to nedělám. Mnohem raději si z domácích jahod něco dobrého udělám sama. Letos mě předbíhají slimáci a začali sklízet o něco dříve než já. Asi mi těch jahod moc nezbude, ale i tak už s nimi mám plány. Stačí sáhnout k osvědčeným domácím recepturám.


V jaké podobě máte jahody nejraději vy?
U nás jsou v kurzu třeba takové ...

Lívanečky s jahodami - těmi nikdy nepohrdnu

Lívanečky s jahodami
Horká jahodová omáčka s vanilkovou zmrzlinou - v létě osvěží
horká jahodová omáčka
Letní jahodový dort s krémem s krémem - krásně vypadá a ještě lépe chutná - můžete si ho načančat podle svého a je nespornou výhodou, že jahody jsou na něm ve stavu čerstvém. Skvělý je cukrářský krém a připravit ho není tak těžké.

jahodový dort s cukrářským krémem
Čerstvé jahody parfémované mátou, cukrem, koňakem
- to je můj delikátní letní dezertík (a skoro vůbec se po něm nepřibere :-)
čerstvé jahody parfémované mátou, cukrem, koňakem - jahodový tataráček
Pečený pudink, jahody a vafle - podávejte dobře vychlazené, pochvala vás nemine
pečený pudink, jahody a vafle
Jahody se šlehačkou! - klasika co nestárne - a domácí šlehačce ještě žádná konkurence ve spreji nenarostla (do pohárku může klidně spadnout i nějaká ta malina)

jahody se šlehačkou
Užijte si krásné jahodové léto ;-)
Třeba vám k tomu poslouží nějaký dobrý receptík, který jsem pro vás připravila.



Není všechno něžné, co se červená. Jahody jsou panovačnými královničkami zahrady s ďábelsky svůdnými úmysly.


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Žirafka Žirafka | Web | 18. června 2010 v 16:37 | Reagovat

Fotky vypadají moc lákavě. Jahody miluju, takže kdyby se daly obrázky sníst, moc bych ti jich tu nenechala ;-)

2 Jana Jana | Web | 18. června 2010 v 16:57 | Reagovat

To jsou nádherné fotografie! Moc lákavé - hned bych se zakousla do jakéhokoliv jídla na nich :o)

3 Robyk Robyk | Web | 18. června 2010 v 17:01 | Reagovat

Ňam! :-D

4 malpis malpis | Web | 18. června 2010 v 17:12 | Reagovat

miluju jahody

5 Marta Marta | 19. června 2010 v 11:48 | Reagovat

Šárko vypadá to úžasně!!! Ty tvarohové knedlíky dělám taky, jsou výborné! akorát tu polohrubou mouku ještě kombinuju napůl se strouhankou - knedlíky jsou pak ještě o něco kypřejší...:-)

6 Bali Bali | Web | 19. června 2010 v 14:21 | Reagovat

I když jsem dnes dostala krásné jahody, tak právě peču tvůj výborný borůvkový koláč. Ty knedle bych si ale dala, bohužel je už nestihnu, ani zítra :-(

7 Klára Klára | E-mail | Web | 19. června 2010 v 20:00 | Reagovat

Nádhera - já mám zatím jahody bohužel zelené a z květáku a kedlubny se mi knedlíky dělat nechtějí :-))))), ještě týden a taky se na to vrhnu !!!

8 Eva Eva | 19. června 2010 v 20:10 | Reagovat

Šárko, já mám nejraději tvarohové knedlíčky - bez té jahody uvnitř - tak velikosti golfového míčku a navrch je poleju právě tou omáčkou merendou. Chuť jahod tak zůstane krásně zachována. V knedlících mě připadají takové mdlé.

9 Fleurette Fleurette | E-mail | Web | 20. června 2010 v 22:03 | Reagovat

Šárko, děkuji za milý komentář!
U Vás to také krásně voní skvělýma dobrotama!!! Jahodové knedlíky miluji!!¨
Krásný týden
Fleurette

10 vilemina vilemina | Web | 21. června 2010 v 10:16 | Reagovat

Jahody vždy stihneme sníst čerstvé, tak jsou i nejlepší, po tepelné úpravě mi moc nechutnají. Šlehačka, smetanová zmrzlina nebo vaječný likér jim sluší nejlíp! Až jich budu mít přebytek, chstám se na tvrohové knedlíčky (pázdné) s jahodovou omáčkou navrch.

11 toffo toffo | Web | 22. června 2010 v 8:21 | Reagovat

Také jako Vilemína, vařím malé tvarohové knedlíčky - spíše nočky, vykrajuji je lžičkou, utopené v talíři merendy. Rozmačkané jahody s cukrem dolaďuji kapkou sladké smetany. Můžeme se po nich utlouct :-).

12 prokopka prokopka | Web | 22. června 2010 v 15:32 | Reagovat

čau máš to tu moc hezké a hodně nových nápadů vaření který sem ještě nikdy neznala hele a budeš tak hodná a koukneš se mi na můj blog??? prosím prosím ale prosimtě neber to jako reklamu
díky

13 Kotina Kotina | 22. června 2010 v 21:52 | Reagovat

no Vy Šárko umíte žít :))) to jsou fotky nádhera :)

14 Zdeněk Zdeněk | 25. června 2010 v 10:57 | Reagovat

Souhlasim s Kotinou - umite zit par excellence. :-)
Pokud jde o jahody, jsem odkazany v sezone na maloobchodni sit. Jakekoli slozite recepty u me nepripadaji v uvahu (jen nostalgicky vzpominam na vsechny ty dobrutky, ktere se v tech starych dobrych casech delaly), takze jahody konsumuju v nativnim stavu, pripadne s trochou sojoveho mleka.

15 jira59 jira59 | E-mail | 25. června 2010 v 12:29 | Reagovat

Polykám sliny, ale nepomáhá to. Je jich prostě moc ( Pavlovův reflex) Asi musím udělat stojku, aby zatekly zpátky, kam patří !!! :-)

16 Antonín Antonín | E-mail | 26. června 2010 v 22:07 | Reagovat

Děvčata, dobrou chuť. Jednu malou radu. Hrubou mouku v tvarohovém těstě nahraďte co nejhrubší krupicí. Čím hrubší, tím je těsto po uvaření nadýchanější. Pokud nahradíte cukr cukralozou / třetina kcal hodnoty cukru a vyrobeno na přírodní bázi s výbornou chutí / jsou kupodivu tvarohové ovocné knedlíky dietní. Antonín

17 katinka katinka | 27. června 2010 v 21:50 | Reagovat

Cesto na tvarohové knedlíčky je odskúšané. Verdikt - vynikajúce. Rrčite záleží na tvarohu, aký do nich dáte. Ten, čo som zohnala ja, bol vážený, skôr mäkší, než suchý. Miesto jahôd som dala marhule, keďže ich sezóna už začína. Vynikajúci recept, môžem iba odporučiť.

18 dada93 dada93 | 27. června 2010 v 22:16 | Reagovat

Chtěl bych doporučit web nebankovní rychlá půjčka do 24 hodin. Navštivte následující web pro srovnání firem. http://blog.pujcky-penez.info/ Nabízí půjčky na směnku a nebankovní rychlé půjčky bez registru a půjčky bez ručitele.

19 DolceVita DolceVita | Web | 28. června 2010 v 20:23 | Reagovat

[1]: Žirafka:

Obrázky vyvolávají muka obraznosti :-) Zvláště ty gastronomické jsou velmi provokativní. Sama mám stejné pocity, když na nějaké pěkné fotky narazím.

20 DolceVita DolceVita | Web | 28. června 2010 v 20:24 | Reagovat

Jana:

Jsem ráda, že fotky vhodně doplňují jahodové povídání. jsou tu od toho, aby vzbudily chuť :-)

21 DolceVita DolceVita | Web | 28. června 2010 v 20:25 | Reagovat

[3]: Robyk: :-D

22 DolceVita DolceVita | Web | 28. června 2010 v 20:25 | Reagovat

[4]: malpis: já taky! :-)

23 DolceVita DolceVita | Web | 28. června 2010 v 20:27 | Reagovat

[5]: Marta:

Tak to je moc dobrý nápad. Slyšela jsem o tom, ale zatím jsem to nepraktikovala. Těsto na tvarohových knedlících je tenoučké, a to dělá tu pravou exkluzivitu ovocných knedlíků. Hodně ovoce v pusu, málo těsta kolem :-)

24 DolceVita DolceVita | Web | 29. června 2010 v 0:50 | Reagovat

[6]: Bali:

Na borůvkový koláč zatím nemám materiál, ale určitě si ho letos neodpustím :-)

25 DolceVita DolceVita | Web | 29. června 2010 v 0:53 | Reagovat

[7]: Klára:

To už tak bývá :-) Když jsem byla koncem května ve Švýcarsku, všechno kvetlo. Vrátila jsem se domů a příroda kolem nás se teprve probouzela do jara. V případě jahod se počkat vyplatí :-) Květákové a kedlubnové knedle by nemusely být tak špatné :-))) Ale jahody se takové konkurence opravdu obávat nemusí.

26 DolceVita DolceVita | Web | 29. června 2010 v 0:56 | Reagovat

[8]: Eva:

To je na mou duši báječné :-) Já nevím, proč u nás doma chtějí mít jahody uvnitř i na povrchu :-) Ale v dobře připraveném tvarohovém těstě se pevná čerstvá jahoda nerozpadne. Proces vaření je krátký a to jahodám prospívá. Ovšem malé tvarohové knedlíčky s merendou, to je lahůdka. Občas též dělávám.

27 DolceVita DolceVita | Web | 29. června 2010 v 0:56 | Reagovat

[9]: Fleurette: Díky ;-)

28 DolceVita DolceVita | Web | 29. června 2010 v 0:58 | Reagovat

[10]: Vilemina:

Čerstvé jahody = zázrak přírody :-) Je to tak. Ale stejně se nechám každý rok zlákat na nějakou jahodovou dobrotu a upeču bublaninu, uválím knedlíky a připravím merendu. Téměř nikdy nezapomenu na domácí zavařeninu. Tu mám nejraději.

29 DolceVita DolceVita | Web | 29. června 2010 v 1:02 | Reagovat

[11]: toffo:

Jahodové inspirace je pořád víc než dost :-) Ty vykrajované nočky lžičkou se mi líbí !!! Proč se snažit o malé pravidelné knedlíčky, když nočky jsou tak půvabné a nemusí být jeden jako druhý :-)

30 DolceVita DolceVita | Web | 29. června 2010 v 1:03 | Reagovat

[13]: Kotina:

Žít se má tak, aby se člověk v ničem nešidil :-) Snažím se :-)))

31 DolceVita DolceVita | Web | 29. června 2010 v 1:07 | Reagovat

[14]: Zdeněk:

Jahodám nativní stav sluší. To už věděl pan Romanoff :-) Jahody Romanoff mám spojené s létem a je škoda, že není běžné je v jahodové sezóně dostat v české restauraci. Za hranicemi umějí jahodové sezóny daleko lépe využít a jahodové dobroty jsou hitem sezónního jídelníčku.

32 DolceVita DolceVita | Web | 29. června 2010 v 1:09 | Reagovat

[15]: jira59:

:-))) díky za vtipný komentář - takové pocity mám často, když procházím na netu blogy o dobrém jídle :-) je to zrádné

33 DolceVita DolceVita | Web | 29. června 2010 v 1:11 | Reagovat

[16]: Antonín:

Díky za parádní rady! Je pravda, že hrubá krupice umí divy. Ráda ji přidávám při pečení do těsta a výsledkem je výtečná italská ciabatta. Určitě vyzkouším ;-)

34 DolceVita DolceVita | Web | 29. června 2010 v 1:11 | Reagovat

[17]: katinka:

Děkuji za pozitivní zprávu ;-)

35 HanaS HanaS | 6. července 2010 v 0:10 | Reagovat

Dnes, tedy vlastně už včera, došlo na Vaše tvarohové jahodové knedlíky i s jahodovou omáčkou...malá změna plánu. Byly móóóc dobré, holky se mohly utlouct hlavně po omáčce.
I když to byla tedy piplačka a nakonec jsem spotřebovala asi dvojnásobné množství mouky než se těsto dalo jakž takž zvládnout možná proto, že jsem použila vaničkový tvaroh), stálo to za to! Děkuju za další lahůdku! xxx

36 KytiNikki KytiNikki | Web | 13. července 2010 v 10:49 | Reagovat

Mňam! :P vypadá to všechno moc lákavě, hned běžím na zharadu pro jahody :)

37 DolceVita DolceVita | Web | 14. července 2010 v 14:15 | Reagovat

[35]: HanaS:

Díky Hanko za pozitivní jahodovou zprávu :-) Vaničkový tvaroh nebývá nejlepší, je moc vodnatý, ale i tak to dopadlo naprosto grandiózně, jak to tady tak čtu :-) Gratuluji k povedené receptuře a přeji pěkný letní čas plný sluníčka a báječných dobrot.

38 Pipi Pipi | Web | 18. července 2010 v 15:02 | Reagovat

Bože, jahody jsou dobré prostě jakkoliv! Ale v knedlících, posypaných tvarohem a politými máslem a medem... ach jo... jdu do zásob pro něco sladkého... :-)

39 DolceVita DolceVita | Web | 20. července 2010 v 0:35 | Reagovat

[38]: Pipi:

I já první jahodové knedlíky pasuji na naprosto božskou událost. Potom jim konkurují meruňkové, borůvkové a čas se zvolna sune ke švestkám. Ač je mám ráda, je to už smutný konec léta ... a tím pádem je po čerstvých ovocných dobrotách veta.

40 dbartkova dbartkova | E-mail | 20. července 2010 v 9:12 | Reagovat

krása jenom pohledět s papali bysme všechno a ta zahrádka ta taky nemá chybu stou houpačkou my co bydlíme v bytovce by to byla balada.8-)

41 DolceVita DolceVita | Web | 20. července 2010 v 11:50 | Reagovat

[40]: dbartkova:

Lidičky z bytovky by i malou zahrádku ocenili, já vím. V tom je to trochu nespravedlivé, ale na druhou stranu zase odpadá starost s udržováním trávy a jinými zahradními neřestmi a nepopulárnimi pracemi. Mě ze všeho nejvíc baví právě ta houpačka :-) To je balada. Zdravím, zdravím, zdravím a přeji moc pěkný letní čas. Šárka

42 yannka yannka | 20. července 2010 v 16:27 | Reagovat

Já nejsem proti občasnému ušetření práce, ale tohle
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=86831
už mi připadá přitažené za vlasy, co myslíte? :)

43 DolceVita DolceVita | Web | 20. července 2010 v 23:04 | Reagovat

[42]: yannka:

Nic proti rychlovkám, ale i rychlá jízda má mít svá pravidla :-))) - to beru jako velký přestupek proti knedlíku i jahodám.

44 Stáňa Stáňa | E-mail | 30. června 2013 v 21:21 | Reagovat

Do tvarohového těsta na ovocné knedlíky doporučuji malou špetku kypřícího prášku - je to maličkost, ale těsto to nadlehčí a je to fakt dobré.

45 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. července 2013 v 14:11 | Reagovat

[44]: Stáňa:

U nás se nedává, ale proti zaběhaným rituálům jinde nic nemám :-) Díky za komentář a přeji krásné jahodové léto .-) Šárka

46 ramona ramona | 15. července 2013 v 17:53 | Reagovat

neberu vám to nadšení z letních dobrot,ale proč ne knedlíčky s jahodovou omáčkou ? Merenda je úplně jiný význam slova = svačinka čehokoliv v italštině,takže tak...!!!

47 Jana Jana | E-mail | Web | 27. ledna 2015 v 10:36 | Reagovat

Já si na knedlíkách vždycky ráda smlsnu, je to lahoda :) Kde najít recepty? Na Top women http://topwomen.cz/

48 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 13. července 2016 v 1:04 | Reagovat

[46]: ramona:

Merenda je sice ve významu slova v IT svačinkou, ale ve staročeském lidovém slovníku se tento výraz používá pro ovocnou omáčku :-) Tyto podobnosti se jednoduše nedají slučovat. Před pár lety moje dcera měla na toto téma dokonce vlastní pořad v italském rádiu, neboť v Itálii již léta žije. Recepty na českou merendu, ve významu slova "omáčka z rozmačkaného ovoce" se objevují ve všech historických českých kuchařských knihách a zejména v lidové  mluvě u nás v jižních Čechách jsou běžným výrazem. A jahodová merenda s knedlíky je opravdu vynikající! :-) Díky za komentář a přeji prima léto. Šárka

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama