Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Červen 2010

Tousty s chřestem - důstojná chřestová rozlučka

29. června 2010 v 13:39 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Zelenina
tousty s chřestemNež za čerstvým chřestem a chřestovou sezónou zaklapnu vrátka, mám ve zvyku se s ním ještě naposledy rozloučit. Nejraději mám chuť chřestu s vůní másla. První euforii prožívají všichni labužníci okamžitě začátkem jara, kdy nedočkavě nakupují první chřestové proutky a těší se až budou v rychlém tempu kroužit osmičky při míchání holandské omáčky. Co si budeme říkat, ten nejjednodušší způsob podávání chřestu mu neobyčejně sluší. Já chřestové pobláznění prožívám až do poslední možné chvilky. Asi to bude láska.

Kdo má chřest opravdu upřímně rád, dopustí se na něm možná i nějakého drobnějšího hříchu, protože ho prostě vaří tak dlouho, dokud to jde. A tím pádem se přestane omezovat jen na tu skvělou holandskou omáčku a vymýšlí drobné extravagance. Jakmile se čerstvý chřest se mnou potká, může si být jist, že ho vezmu k nám domů. Tím pádem mi musí každý konzervativní labužník odpustit, že dnes nebude chřest "zase" s holandskou omáčkou :-) Dnes byla chuť na chřestové chlebíčky.

tousty s chřestem 2

Chřestové chlebíčky aneb tousty s chřestem

  • svazek bílého chřestu
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 1 lžíce strouhanky
  • krajíčky bílého toastového chleba
  • sůl a pepř
  • čerstvé vejce
  • naťová cibulka a pažitka (to už jenom pro parádu)

Bílý chřest jsem oloupala, to se musí vždycky důkladně, ale nevařila jsem ho. Jen v přepuštěném másle na pánvi orestovala po dobu cca 5 až 7 minut (?), nepočítala jsem a spolehla se na instinkt. Výhoda přepuštěného másla je, že se nepřepaluje. Naše výhoda je, že se přepuštěné máslo dá koupit i v obchodní síti. Protože dost dlouho vydrží, můžeme ho mít stále po ruce.

Bílý toustový chleba jsem opekla v toustéru, pomazala plátkem dobrého másla (Ramu a s ní spřažené kamarády nechte raději mimo hru), můžete obložit plátkem dobré šunky a navršit chřestové kousky. Když nemáte chuť na šunku, nebo prostě uzeninu nepreferujete, dejte si na horký toust jen čerstvé volské oko, jako jsem to udělala já. Tak to dělám nejraději, protože si užívám komfortu opravdu těch nejčerstvějších vajec. Poté stačilo mořskou solí lehounce posolit, čerstvým pepřem lehce poprášit a začít stolovat.

chřest na másle se strouhankou

Já si pro chutný a křupavý výsledný dojem dávám na poslední minutku do pánve k opečeným chřestovým kouskům lžíci jemné strouhanky (když bude domácí, bude to stoprocentní) a jen krátce ji v másle prohřeji, aby zavoněla a vypila zbytky másla, které ulpělo na pánvi. Přidám kapku citrónové šťávy, aby se osvěžila chuť a mladou natí zelené cibulky si přidám ještě nějaký ten vitamín navíc.

tousty s chřestem 1

A takhle rychle si můžete s chřestem pohrát a vykouzlit si malé teplé sousto na vidličku. Jenže to byl jenom recept na okraj, nebylo to ani žádné vaření. Když chřestová rozlučka, tak bude důstojná :-) Jdu rozpálit troubu a připravit si všechno potřebné. Chřest tu s námi už dlouho nebude a mně po něm bývá smutno. Možná ještě nachystám něco kulinárně hodnotnějšího :-)

CHŘEST (Asparagus officinalis) z čeledi liliovitých je vytrvalá rostlina a její dužnaté, dlouhé kořeny tvoří mohutný kořenový systém. Na kořenovém krčku jsou krátké dužnaté oddenky, z nichž vyrůstají výhonky. Výhonky se konzumují v mladém stavu a nazývají se pazochy.

Plané formy chřestu pocházejí z Orientu, odkud se rozšířil do střední a jižní Evropy. Už Julius Caesar jedl rád chřest s rozehřátým máslem. Sezóna chřestu je krátká - od konce jara do léta - ale v supermarketu na chřest narazíte téměř po celý rok. Nejchutnější je ten čerstvě sklizený, proto o chřest dovážený z dalekých krajů nemají labužníci pražádný zájem. Nejoblíbenější úprava chřestu je vaření v páře, ale chřest se může i smažit. Stačí na to malé množství olivového oleje. Tento jednoduchý způsob přípravy (mimochodem jsem ho použila pro přípravu toustů) umí krásně zvýraznit přirozenou chuť chřestu. Bude opravdu vynikající. Víte o tom, že jemné chřestové hlavičky lze konzumovat i syrové?

chřest v zahradě

Nepotkali jsme se náhodou s chřestem v nějaké bylinkové zahradě? Docela mu to sluší i v této nativní podobě.

víno ze sklepa

I když to bylo opravdu jednoduché jídlo, nesáhla jsem po lahvi nějakého bezduchého vína. Otevřela jsem si lahůdku, co jsem si ji vyhmátla ve sklepích na zámku ve Valticích(lehká hádanka pro znalce vína a milovníky barokní architektury :-) Oficiální stránky zámku Valtice najdete ZDE.
Jak se jmenuje tento zámek?
Určitě si nenechte ujít návštěvu Salónu vín České republiky. Prožijete léto třeba v růžovém opojení, protože tohle víno k létu prostě sedí.

růžové víno

Má chřestová rozlučka byla důstojná ;-) Ale stejně si myslím, že to ještě neskončilo ...

Kolikrát jste si v letošní sezóně na chřestu pochutnali vy? Jestli jste to nestihli, máte opravdu tu poslední příležitost.

Odkazy na články a recepty s chřestovou tematikou:



Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

Slunce - seno - jahodové knedlíky (a ještě mnohem víc)

18. června 2010 v 16:28 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně
ovocné knedlíky s jahodami z tvarohového těsta
Červen je ve znamení červeného ovoce, určitě nezaškodí trochu letní jahodové poezie. Letos u nás v zahradě léto nezačalo první hrstí třešní, nějak se neurodilo, ale na záhon s jahodami se mohu vždycky spolehnout. Dnes zavrhuji jahody a šampaňské, zahrada ve mně probouzí touhu na sladké kulaté knedlíky. První ovocné knedlíky vařené z čerstvého ovoce jsou u nás doma vždycky ty jahodové. Až po nich přijdou meruňkové a na švestkové je času dost. Když jahodové knedlíky, tak s jahodovou omáčkou. Pěkně teplou, která hebký a lehoučký tvarohový knedlík nezalehne svou hutnou podstatou, ale krásně povznese trochu výš do jahodového opojení. První skromná porce jahod z vlastní zahrady se za pár minut rozprostře na dno talíře. Mám na to spolehlivý a jednoduchý recept.
ovocné knedlíky

Ovocné knedlíky tvarohové - dnes budou jahodové - možná i s jahodovou merendou

množství pro 2 osoby
Potřebujeme:
  • 500g měkkého tvarohu (polotučného)
  • 1 plný čtvrtlitrový hrnek polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 2 čerstvé žloutky
Na okrášlení do talíře:
  • plátek rozpuštěného másla
  • strouhaný tvrdý tvaroh
  • moučkový cukr na posypání
Jahodová omáčka
Když je jahod dost, udělám si jahodovou omáčku se smetanou. Smetanu zahřeji v kastrolku a přidám hladce rozmačkané jahody s cukrem. Vše krátce společně prohřeji a servíruji s ovocnými knedlíky, aby jahodová chuť uvnitř vystoupala až na povrch knedlíku, je potřeba trochu pomoci. Třeba lehkou jahodovou omáčkou.

Merenda - tak se říká rozmačkanému ovoci se smetanou a cukrem. Nejčastěji to jsou jahody, ale mohou to být i meruňky, borůvky, atd. Před pár dny jsem si koupila Merendu s jahodovou příchutí v obchodě. Jedná se o nový mlékárenský výrobek
z Valašského Meziříčí. Kysaný jogurtový nápoj s jahodovou příchutí potěší každého, kdo preferuje zdravou a kvalitní stravu. Obsahuje živé mléčné bakterie, které napomáhají lepšímu vstřebávání živin a vitamínů z potravy a malé procento tuku. Merenda z "Valmezu" mě moc potěšila.

ovocné knedlíky

Recept na přípravu jahodových knedlíků z tvarohového těsta

Měkký tvaroh smícháme s prosátou moukou se špetkou soli a přidáme čerstvé žloutky. Na pracovní desce dobře propracujeme a uhněteme hladké a tvárné těsto, které se nelepí na ruce. Do pěti minut bude hotovo. Těsto necháme pod utěrkou chvilku odpočinout a zatím si můžeme postavit na kamna hrnec s vodou, ve které budeme knedlíky vařit. Těsto lehce podsypeme moukou a rozválíme na plát, ze kterého vykrajujeme přiměřeně velké čtverečky, do kterých balíme vždy po jednom kousku jahody (podle potřeby a sezóny můžeme sáhnout i po jiném vhodném ovoci). Každý knedlík dobře zabalíme v dlani a zaváříme do vroucí vody. Mám vyzkoušené, že po 8 minutách varu vyplavou na hladinu a to je jasný signál, že je musíme vyndat z vody ven. Děrovanou lžící vyndáme do mísy, každý knedlík propíchneme vidličkou, aby z něj vyšla pára a podáváme na nahřátých talířích přelité máslem, posypané strouhaným tvrdým tvarohem a ocukrované. Když budete mít chuť udělat si k nim jahodovou omáčku (merendu), máte ji za chviličku na stole.zahradní houpačka
Přišel čas vystrojit si pořádnou zahradní "merendu" s ovocnými knedlíky. Dnes nebudu prostírat u stolu, ale sednu si do houpací sítě zavěšené na větvi kudrnaté vrby a vychutnám si první plody ze zahrady přímo v ovocném sadu.

jahodova uroda

Jahody:
Někomu stačí stručné zjištění, že jsou prostě dobré! Někdo chce vědět trochu víc, tak přidávám ještě jednu lžíci informační jahodové omáčky :-) Planě rostoucí jahody rostly již v době kamenné, už ve starém Římě platily za neobyčejnou lahůdku, řecký lékař Hippokrates odhalil jejich léčivé účinky. Ve středověku neexistovala snad žádná klášterní zahrada, aby na ní nerostly voňavé červené plody jahodníku. Byly to drobné plody, srovnatelné s dnešními lesními jahodami. Velkoplodé odrůdy jahodníků byly dovezeny z Ameriky a v Evropě se jimi mohl pochlubit i francouzský král Ludvík XV., kterému mísy velkoplodých jahod nosil přímo z přepychových zámeckých zahrad jeho zahradník. Nejen pro svou chuť a vůni se staly nejoblíbenějších letním ovocem. Pro svůj vysoký obsah zinku v semínkách patří jahody mezi afrodiziaka a přisuzuje se jim čarovná moc, která umí pobídnout sexuální výkonnost.

Bylo odhaleno jejich pozitivní působení na naše zdraví a dnes se ví, jak velkou zásobárnou vitamínu jahody jsou. Krom minerálních látek obsahují i množství vitaminů, přičemž obsah vitaminu C je téměř srovnatelný s obsahem v citrusových plodech. Jahody našly své místo i v lidovém léčitelství. Slouží k pročištění zažívacího traktu, při chorobách jater, artróze i revmatismu. Mají pozitivní vliv při vysokém krevním tlaku, žaludečních vředech, chudokrevnosti i při srdečním onemocnění.

V lidovém léčitelství se jahody tradičně využívaly k pročištění zažívacího traktu, zlepšení látkové výměny, při dně, chorobách jater, artróze a revmatismu. Působí pozitivně také při srdečním onemocnění, vysokém krevním tlaku, žaludečních vředech a chudokrevnosti. Jahody výrazně zvyšují sexuální výkonnost obojího pohlaví, což je to dáno podle odborníků vysokým obsahem zinku v semínkách tohoto ovoce.

jahodový dortík z cukrárny
Na jahodový dortík si můžu skočit do cukrárny, ale moc často to nedělám. Mnohem raději si z domácích jahod něco dobrého udělám sama. Letos mě předbíhají slimáci a začali sklízet o něco dříve než já. Asi mi těch jahod moc nezbude, ale i tak už s nimi mám plány. Stačí sáhnout k osvědčeným domácím recepturám.


V jaké podobě máte jahody nejraději vy?
U nás jsou v kurzu třeba takové ...

Lívanečky s jahodami - těmi nikdy nepohrdnu

Lívanečky s jahodami
Horká jahodová omáčka s vanilkovou zmrzlinou - v létě osvěží
horká jahodová omáčka
Letní jahodový dort s krémem s krémem - krásně vypadá a ještě lépe chutná - můžete si ho načančat podle svého a je nespornou výhodou, že jahody jsou na něm ve stavu čerstvém. Skvělý je cukrářský krém a připravit ho není tak těžké.

jahodový dort s cukrářským krémem
Čerstvé jahody parfémované mátou, cukrem, koňakem
- to je můj delikátní letní dezertík (a skoro vůbec se po něm nepřibere :-)
čerstvé jahody parfémované mátou, cukrem, koňakem - jahodový tataráček
Pečený pudink, jahody a vafle - podávejte dobře vychlazené, pochvala vás nemine
pečený pudink, jahody a vafle
Jahody se šlehačkou! - klasika co nestárne - a domácí šlehačce ještě žádná konkurence ve spreji nenarostla (do pohárku může klidně spadnout i nějaká ta malina)

jahody se šlehačkou
Užijte si krásné jahodové léto ;-)
Třeba vám k tomu poslouží nějaký dobrý receptík, který jsem pro vás připravila.



Není všechno něžné, co se červená. Jahody jsou panovačnými královničkami zahrady s ďábelsky svůdnými úmysly.


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

Co nového na kopci? Voní tam "domácí" jídlo a nechybí pohoda

3. června 2010 v 1:29 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Co rozhodně stojí za to!
www.vegereceptynakazdyden.blog.cz
Co nového na kopci? Voní tam "domácí" jídlo se vším všudy a nechybí pohoda. A tak je to tam každý den.

Zvu vás na návštěvu tam, kde je cítit teplo domova a na stůl se prostírá jen jídlo "domácí". A když říkám domácí, tak mi to v tomto případě můžete věřit. Na kopci se žije v těsném kontaktu s přírodou a do kuchyně tak přicházejí suroviny z vlastní zahrady a okolní přírody. Kdy jste naposledy měli chleba s čerstvě utrženou pažitkou? Ale neptám se jen na pažitku. Ten chleba musí být domácí a máslo přirozeně též. Doma u Klárky se jí zdravě a vegetariánsky. Lze uvařit každý den v roce jiné vegetariánské jídlo? Odpověď zní: Jde to!

www.vegereceptynakazdyden.blog.cz

A právě o tom je Klárčin blog s adresou www.conovehonakopci.blog.cz. Stránky vznikly v březnu 2010, ale za tu poměrně krátkou dobu se tam najde plno skvostného povídání a přirozeně i spousta domácích receptů. Náhled do rejstříku za to stojí.

Je libo domácí balkánský sýr nebo raději mozzarellu? Škubánky servírované i s věnečkem pampelišek, chléb domácí kváskový, sladké makové housky nebo raději koláč rebarborový? Všechno je k mání.

www.vegereceptynakazdyden.blog.cz

Na těchto stránkách se vaří podle bezbřehé fantazie Klárky, ale též podle Sandtnerky a ctí se zásady České stravy lidové od Úlehlové-Tilschové. Když Klárka natrhá zeleninu ze zahrádky, než si stihne umýt ruce a pustit se do vaření, už má nejméně 3 nápady, co s ní udělá za kouzla. I když jde o recept "co dům dá", je na stole vždycky velká a laskavá hostina. Mezi tím vším vařením se na kopci stihne navařit domácí mýdlo, postarat se o čtyřnohé přátele a věnovat se s maximální péčí dětem. Když děti dostanou možnost něco dobrého samy uvařit, zhostí se toho naprosto profesionálně. Třeba taková krupicová kaše dětí, je mistrovsky zvládnutým kouskem. Ale nechtěla jsem tu všechno prozrazovat, protože potom bych vás připravila o radost z poznávání nových věcí a o tu domácí pohodu, která doma u Klárky na kopci panuje. Co nového na kopci? To se zajděte jedním klikem podívat na webové stránky.

www.vegereceptynakazdyden.blog.cz

(S dovolením je tu jen pár fotografií přímo z místa dění) - vše ostatní si najdete na stránkách a určitě tam toho objevíte ještě mnohem víc. Takové pohodové a nefalšované "domácí" vaření jsem vážně dlouho neochutnala, proto jsem si tuhle adresu nemohla nechat jenom pro sebe. Kde na to všechno ta Klárka bere čas? To se neptám. Ona je totiž velmi pilná a šikovná ;-)


Klárko, díky! … za tu velkou spoustu inspirace a za laskavá slova navíc :-)



Jaký mistrovský "domácí kousek" zvládnete vy?


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.