Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Máte rádi kuchyňské vychytávky? Tak tady jedna je

20. května 2010 v 8:17 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Gastronomické zajímavosti
kuchyňská vychytávka
Kuchyňské vychytávky bývají vtipné :-) Této jsem neodolala. Jedná se o patentovaný švýcarský vynález s předlouhým názvem, ale ten zatím nebudu prozrazovat.

Malá hádanka pro vás:
K čemu tato vychytávka může sloužit?

Držím palce při hádání. Vůbec netrvalo dlouho a bylo uhodnuto ;-) Pravdu má David, protože je to vychytávka na rozbíjení a loupání vařených vajec naměkkdo. Spodní kovový kalíšek se nasadí na uvařené vejce, kulička se posune po tyčce až na samý konec a potom se nechá volným pádem spadnout na skořápku. Náraz způsobí, že se na skořápce odrazí pravidelná poklička, která se špičkou lžičky zvedne a můžeme si na vařeném vajíčku pochutnat.

Nejkurióznější je ovšem samotný název švýcarského originálu. Určitě je nejdelší na světě :-)

EIERSCHALENSOLLBRUCHSTELLENVERURSACHER


Kdo má chuť na nový recept, brzy ho přidám, ale zatím může přijmout pozvání na Cibulový koláč, který byl právě čerstvě upečen na stránkách Gurmánka.cz (celé znění receptu je zde)

Když už je řeč o švýcarském vynálezu, je tu i malá švýcarská jarně naladěná reportáž. Kdo dává před hádáním a jídlem přednost pohybu a turistice, může si skočit na výlet do švycarské Basileje a přilehlého okolí.
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 David David | 20. května 2010 v 9:15 | Reagovat

Snad nezkazím hádání ostatním, ale toto udělátko slouží k delikátnímu rozbíjení vařených vajíček. A funguje. ;)

2 ruda-199 ruda-199 | 20. května 2010 v 9:59 | Reagovat

minutovník k určení času navaření ruda-199

3 Bali Bali | Web | 20. května 2010 v 11:38 | Reagovat

Tak to by mne nenapadlo :- )))

4 xxx xxx | Web | 20. května 2010 v 14:46 | Reagovat

zaujímavé :)

5 Jarmila Jarmila | Web | 20. května 2010 v 15:00 | Reagovat

Pomůcka při svařování mléka, aby nepřeteklo. :-))

6 yannka yannka | 20. května 2010 v 16:23 | Reagovat

Též by šlo použít jako těžítko na ubrousky:)

7 Papaja Papaja | Web | 20. května 2010 v 21:01 | Reagovat

Ta nejspodnější část skrývá jehlu, která propichuje vejce před vařením?
P.
:-D

8 DolceVita DolceVita | Web | 21. května 2010 v 8:59 | Reagovat

[1]: David:

Gratuluji! Správná odpověď padla rychleji než jsem čekala.

PS:
Vy s touto "blbůstkou" máte osobní zkušenosti? Opravdu to funguje :-)

9 DolceVita DolceVita | Web | 21. května 2010 v 9:01 | Reagovat

[2]: ruda-199:

Taková vychytávka by se mi líbila :-) Ta malá kulička by se mohla pomalu posouvat po tyčce od vrchu až dolů a měla by to stihnout za dobu, která je nutná k uvaření vajec na měkko :-) Sama jsem si něco takového myslela, když jsem tu věcičku poprvé držela v ruce.

A pak jsem zjistila, že je to úplně jinak :-) Díky za tip!

10 DolceVita DolceVita | Web | 21. května 2010 v 9:03 | Reagovat

[3]: Bali:

To napadne jenom Švýcary :-))))
Das Original - special Edition - EIERSCHALENSOLLBRUCHSTELLENVERURSACHER - i název je šílený :-)

11 DolceVita DolceVita | Web | 21. května 2010 v 9:04 | Reagovat

[4]: xxx: někdy až neuvěřitelné :-)

12 DolceVita DolceVita | Web | 21. května 2010 v 9:05 | Reagovat

[5]: Jarmila:

Jé, to by bylo pěkné! :-)

13 DolceVita DolceVita | Web | 21. května 2010 v 9:06 | Reagovat

[6]: yannka:

To ano! Těžké je to opravdu dost. Sama jsem hledala všechny možnosti využití, ale když jsem si všimla toho dlouhatananánského názvu na obalu, začalo mi to být pomalu jasné. Ale stejně jsem tomu nevěřila do té doby, než jsem to ráno u snídaně vyzkoušela :-)

14 DolceVita DolceVita | Web | 21. května 2010 v 9:08 | Reagovat

[7]: Papaja:

A to by byla vychytávka! Ty jsi vynálezce :-) Mám doma takový elektrický strojek na vaření vajec (jasně že ho nepoužívám a vařím vejce jako normální člověk ve vodě na plotně), ale od jeho používání mě odradilo to, že je potřeba vejce na špičce propichovat. A to jde opravdu strašně špatně! Kdyby tam ta jehla byla, určitě by to byl snadný způsob, jak to vejce pěkně bezbolestně propíchnout :-)

15 DolceVita DolceVita | Web | 21. května 2010 v 9:10 | Reagovat

Díky všem za tipování! :-)

Pro příště mám ještě jednu kuchyňskou zajímavost, ale vy vždycky všechno uhodnete :-))))) Mám z toho radost!

16 sigrid sigrid | 21. května 2010 v 14:32 | Reagovat

Ten zvon na vajíčka je naprosto úžasné zařízení. Poprvé jsem ho viděla u své německé spolutchýně, která ho koupila na "nějakém veletrhu designu". Oproti tradičnímu odsekávání špičky, kdy se deset minut rozmýšlím, kudy vést sek, abych vejce nepřepůlila a ve finále se mi podaří seknout sebe nebo souseda u stolu :), je to úžasné vylepšení. Jenomže hledám, ptám se a není. Takže vida! Kroky je nutno zaměřit do Švýcar.

Papajo, v pomůckách pro slepce existuje malý plastový kalíšek, do nějž se umístí vejce tupým koncem a lehce stiskne. Vyjede malý hrot, který vajíčko propíchne. Zavolej si na SONS do Krakovské, kde teď mají prodejnu, já ho kupovala mamince kdysi dávno na Harfě, ale tam už, myslím, nejsou. Ovšem když použiješ špendlík se skleněnou hlavičkou, který nepropíchne tupým koncem prst, zjistíš, že to jde víc než snadno.

17 DolceVita DolceVita | Web | 21. května 2010 v 16:08 | Reagovat

[16]: sigrid:

Navštívila jsem v Basileji jeden vyhlášený designový obchod s kuchařskými potřebami a tam objevila tuto vtipnou vychytávku :-) Sice jsem tam šla shánět něco úplně jiného, ale takhle to většinou dopadá. Člověk odchází s něčím úplně jiným. Užitečná věcička to je ;-)

18 yannka yannka | 24. května 2010 v 10:06 | Reagovat

Nevím jak to mamka a babička dělají, ale u nás se vajíčka nikdy nepropichovaly a přesto nikdy nepopraskaly. Mně ovšem bez propíchnutí popraskají vždy spolehlivě, a stejně spolehlivě si propíchnu ruku špendlíkem - proto již dlouho používám skvělý propichovač vajec od Kucheprofi (jediný slušný obrázek jsem našla na http://designtoplease.co.uk/acatalog/kpeggpricker_info.html). Má i "aretaci" jehly, tj. když je "off", jehla je hezky schovaná vevnitř:)

19 yannka yannka | 24. května 2010 v 10:08 | Reagovat

pardon, oprava - samozřejmě Kuchenprofi

20 DolceVita DolceVita | Web | 25. května 2010 v 19:16 | Reagovat

[18]: yannka:

Na vajíčka také nechodím s jehlou a většinou se jim při vaření nic nestane. Je fakt, že vodu hodně osolím. To kdyby byly skořápky křehké, tak aby nevytekl bílek. Na odkaz jsem koukla, je to zajímavé :-)

21 fake watches for sale fake watches for sale | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:25 | Reagovat

A. He wanted the lesson to be very clear!
http://www.theirwatches.com/

22 J. J. | Web | 17. června 2013 v 13:10 | Reagovat

Zajímavá vychytávka, zajímalo by mě, jestli to opravdu spolehlivě funguje :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama