Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Houbová šťavnatá omeleta z trouby s hermelínovým krémem

8. května 2010 v 17:17 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Houby


houbová omeleta s hermelínovým krémem
Houbová šťavnatá omeleta s hermelínovým krémem bude zrovna tak vynikající, když sáhnete po pravém camembertu. Ostatně i starý dobrý brie by se dal použít. Na tržnici s čerstvými houbami v Basileji jsem se přesvědčila, že čerstvé houby jsou již k mání, ale pro tento recept jsou vhodné i snadno dostupné žampióny. Nejlepšího výsledku dosáhneme s houbami čerstvými, tak si jich opatříme pěknou hrstičku (v záloze mám pro vás ještě jeden zajímavý houbový recept).

Cestou domů přikupte ještě nějakou mladou cuketku, pórek a samozřejmě sýr s bílou plísní na povrchu. Omeletka se bez vajec neobejde, ale když je ještě vylepšíte hermelínovým krémem, společně prošleháte, bude to dokonalé. Předkládám vám tento můj experiment k vyzkoušení a posouzení. Omeleta je rychlé a atraktivní jídlo, zejména v jarním období můžeme zkoušet různé chuťové kombinace a čarovat s bylinkami a mladou křehkou zeleninou. Na mou experimentální houbovou šťavnatou omeletu z trouby s hermelínovým krémem si nachystejte:

·         6 vařených brambor
·         300 g čerstvých hub (žampiónů, hříbků nebo směs podle sezóny)
·         50 g másla
·         2 lžíce olivového oleje
·         1 pórek
·         1 mladá cuketka
·         sůl
·         pepř
·         drcený kmín
·         100 g sýra na strouhání

hermelínový krém:
·         1 hermelín (nebo jiný sýr s bílou plísní na povrchu)
·         1 dl mléka nebo smetany
·         4 vejce
·         bylinková sůl (vegeta nebo směs bylinek podle chuti)

Vařené brambory oloupeme a nakrájíme na větší kusy. Čerstvé houby očistíme a pokrájíme na plátky, které osmahneme v pánvi na másle. Okořeníme solí, pepřem a špetkou drceného kmínu. Cuketku nakrájíme na kolečka a pórek též. Ve velké pánvi zahřejeme olivový olej, přidáme brambory, zeleninu a osmahnuté houby. Společně pár minut restujeme a když je vše osmahnuté, osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Zapékací nádobu (vhodná je koláčová) vymažeme máslem a obsah pánve rozprostřeme po celé ploše. Nyní si připravíme hermelínový krém. Do mixéru nebo ponorným šlehačem v míse rozmixujeme 1 ks hermelínu s 1 dl mléka nebo smetany a 4 ks vajec. Hladký hermelínový krém okořeníme bylinkovou solí. Pro lepší chuť přidáme čerstvé sezónní bylinky a povrch omelety posypeme hrubě strouhaným sýrem. Troubu předehřejeme na 180 °C a pečeme přibližně 40 minut. Když hermelínový krém zezlátne, šťavnatá omeletka je hotova.

houbová omeleta s hermelínovým krémem 1

Recept jsem vytvořila speciálně pro čtenáře časopisu Houbař, který by měl být právě v těchto dnech v prodeji. Houbaři se v něm dozvědí, co všechno už nyní v našich lesích roste a další zajímavosti z mykologie. Recepty jsou tam k mání rovnou dva a tentokrát jsem kapitolu nazvala velmi jednoduše - Houbová omeleta.

Jako bonus přikládám foto z tržnice od houbového stánku s čerstvými voňavými houbičkami (hříbky, lišky, krémové žampióny, smrže, atd.) - z toho už se dá uvařit nejedna zajímavá specialitka.

stánek s čerstvými houbami v Basileji
K čerstvým houbám jste si mohli přikoupit pytlík houbových těstovin, aromatické oleje nebo rozdrcené houbové prášky či směs hub sušených a ovoněných bylinkami. Nebyl problém ochutnat domácí smržovou omáčku nebo si dát risotto s houbami. U stánku to bylo jako v houbovém ráji. Méně zkušené hospodyňky si nechaly poradit, jak s houbami naložit v kuchyni a mohli si ke svému nákupu přibalit a malou houbovou kuchařku, která se na stánku nabízela automaticky k nákupu.

čerstvé smrže

Titěrné lištičky byly poměrně dobře dočištěné. Stačil jen jemný tah štětečkem a mohly putovat rovnou do pánve. Smetanová omáčka s domácími těstovinami si o křupavé lištičky přímo žebrá. Všechny houby byly krásně čisté a na požádání je prodavač naplátkoval. Švýcaři jsou péčí svých trhovců doslova rozmazlováni. Na druhou stranu, komu z nás by se to nelíbilo :-) Mně se po tom stýská!

čerstvé lišky

Domácí těstoviny ležely na pultě hned vedle a mohli jste si sáhnout i po lahvičce lanýžového oleje, který chuť houbových jídel vykopne rovnou do gurmánského nebe.

houbové těstoviny
Reportáž z basilejské tržnice si vyžaduje samostatný článek, protože tam toho bylo k vidění opravdu mnoho. A to podotýkám, že tržnice na centrálním náměstí před radnicí má otevřeno každý den po celičký rok.

smrže

Nejlepší jsem si nechala na úplný konec - Bömische-Morchel - smrže z Čech. Koupila jsem si sáček čerstvých raviolek se smržovou náplní. Bylo to výtečné, ale nechci provokovat svým vlastním nadšením. Pořádná tržnice mi tu u nás jednoznačně chybí. Houby si snad letos budeme moci "utrhnout" rovnou v lese, ale takový houbový krámeček bych měla opravdu ve velké oblibě. Jen kdyby tu nějaký poblíž byl. Nadšení Švýcarskem se odrazí i v mém druhém receptu, který bude brzy na stránkách Gurmanka.cz - odkaz sem přidám.

Houbový stánek má i své vlastní webové stránky, tak ho můžete navštívit alespoň díky internetu. Škoda jen, že vůně zůstala doma v Basileji ;-)

Těm, co houby mají též rádi, budu přát dobrý a dlouhý houbový rok ;-) Sezóna je před námi!

Když už jsem tuto recepturu propojila se Švýcarskem, pojďte se mnou na švýcarský výlet do Dornachu. Tento článek vás tam trochu vtáhne a možná i jarně a pozitivně naladí.


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 8. května 2010 v 17:29 | Reagovat

Houby jsou náramná věc ...

2 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 8. května 2010 v 19:00 | Reagovat

Jsem úplně vždy unešená z trhů v sousedním Německu, ale takové "houbové hody" jsem ještě neviděla. Naprostá bomba :-). Hned bych se do Švýcarska vydala. Houby sice nijak zvlášť nemusím - žampiony, hlívu, příp. i lišky sice ano, ale s ostatními houbami si moc netykám, i když je moc ráda  sbírám. Omeleta vypadá opět více než lákavě ;-).

3 toffo toffo | Web | 8. května 2010 v 20:06 | Reagovat

Mě se houby obloukem vyhýbají, přesto je ráda sbírám. Vloni jsem našla svého (teprve) prvního křemenáče. Vlastně nám houby vloni na dovolenou nádherně vyšly. Donesly jsme plné koše a měli "houbové orgie." Smaženici, omáčku, řízky. Po houbách bych se utloukla... :-)

4 HaF HaF | Web | 8. května 2010 v 23:24 | Reagovat

To by se vařilo a zkoušelo nových receptů! Na houby vyrážíme sice každý rok, ale takový výběr jsem ještě nikde neviděla. Nádhera.

5 DolceVita DolceVita | Web | 9. května 2010 v 0:45 | Reagovat

[1]: TlusŤjoch:

Taky si myslím ;-)

6 DolceVita DolceVita | Web | 9. května 2010 v 0:49 | Reagovat

[2]: coco-choc:

Když vezmeme v úvahu, že houbová sezóna teprve začíná, není to špatná nabídka :-) Švýcaři houby milují, ale moc vášnivými sběrači nejsou. Houby se tam převážně kupují a sběr je povolen jen omezený. Většinou houbychtiví přátelé jezdívali na sběr hub do Francie. Ale houbový stánek na tržnici byl nepřehlédnutelný! Už jenom ta vůně každého pronásledovala. Poslední roky mě baví na houby chodit, ale bude to tím, že kolem nás jsou naprosto luxusní lesy jako z pohádky. Některé houby si jenom vyfotím a stačí mi to ke štěstí :-)

7 DolceVita DolceVita | Web | 9. května 2010 v 0:55 | Reagovat

[3]: toffo:

To je radost, když se najde takový křemenáč :-) Umím si to představit. Já loni našla jednoho naprosto gigantického na místě, kudy chodil snad každý. Na kraji lesa u hráze rybníka, doslova tím obrovským kloboukem na té hrázi překážel. Když jsem se pro něj chtěla shýbnout, opalovala se opodál zmije. Pes ji zahnal a byly houbové hody :-) Ta houba tam nebyla osamocená, ale tak už to chodí. I když nenajdu nic, je to příjemný relax. Ale vymýšlení houbových receptur je čím dál tím složitější, když nenajdu žádný "materiál" na své pokusy :-)

8 DolceVita DolceVita | Web | 9. května 2010 v 0:58 | Reagovat

[4]: HaF:

Na švýcarské tržnici jim to servírují opravdu pěkně pod nos :-) Takovou tržnici bych tu chtěla mít pěkně po ruce. Té krásné zeleniny, ovoce, květin a všeho ostatního, to by byl ráj. Takhle to máme trochu dobrodružnější, když musíme mnoho věcí shánět, ale zase se více orientujeme na lokální "poklady" - viz tvůj chmelíček ;-)

9 Bali Bali | Web | 9. května 2010 v 10:19 | Reagovat

Tak to nemá chybu, takový stánek jsem snad neviděla ani ve Francii.
(ale to asi kecám :-)) )
Nedávno jsme měli u přátel biftek se smržovou omáčku, to byla pohádka. U nás jsem na tuto houbu nikdy nenarazila. Ale pamatuji doby, kdy jsme nakupovávali smrže na Centrálním trhu v Budapešti, babka tam toho měla hromady, mňam.
My jsme houbaři, tak se už těšíme na liškové omelety, quiche, hříbky s petrželkou a česnekem, opečené masáky a bedly na másle,...

10 DolceVita DolceVita | Web | 9. května 2010 v 11:08 | Reagovat

[9]: Bali:

V sezóně je to tam s houbami ještě o třídu lepší. Bílé hřiby se prodávají v lískách natříděné podle velikosti /kupovávala jsem nejčastěji dovoz z Itálie/. Houbičky byly jedna jako druhá. Trochu to postrádalo tu pravou houbařskou romantiku, ale na tu jsem tenkrát stejně neměla čas :-))) Dneska si na ně zajdu na hráz rybníka a vždycky nějakého praváku najdu. I když je mrňavý, vždycky dobře voní a o tom to celé houbaření je :-)

11 Madla Madla | Web | 9. května 2010 v 18:00 | Reagovat

Nádherná omeletka, na kterou bych se s chutí vrhla. A já bych ji určitě hned nacpala do kokotek :-) Už se moc těším, až začne houbová sezóna a jak mě bude maminka zásobobvat svými cuketovými výpěstky.
Houbový trh je opravdu nádherný, je to pastva pro všechny smysly, škoda, že u nás takové nejsou, hned bych pro ně lobbovala :-)

12 DolceVita DolceVita | Web | 10. května 2010 v 12:27 | Reagovat

[11]: Madla:

Do těch se dá nacpat snad všechno :-))) A vždycky to krásně vypadá! Na tržnici jsem se fakt pokochala a nevěděla jsem, kam dřív skočit. Do objektivu se toho vejde víc než do tašky, tak jsem nakupovala ve velkém i pohledem a teď se mohu přehrabovat ve svém archivu. V tomto období pořád někde něco roste a kvete, všude to voní. I když nebudou houby, najdeme si jiné radosti. To všichni umíme ;-)

13 maja maja | Web | 30. května 2010 v 18:56 | Reagovat

podivej se pls na muj blog : http://majala.blog.cz/

14 one shoulder bridesmaid dresses one shoulder bridesmaid dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:08 | Reagovat
15 http://www.longchamppascherf.fr http://www.longchamppascherf.fr | Web | 7. listopadu 2014 v 4:07 | Reagovat

Cestou domů přikupte ještě nějakou mladou cuketku, pórek a samozřejmě sýr s bílou plísní na povrchu. Omeletka se bez vajec neobejde, ale když je ještě vylepšíte hermelínovým krémem

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama