Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Dvojité rösti aneb plněná bramborová omeleta s houbami a mletým masem

25. května 2010 v 20:09 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Houby
bramborové rösti s masem a hříbky
Základem pro pravé švýcarské rösti jsou brambory. Předem krátce povařené, nastrouhané a pěkně dokřupava opečené. Ze základního receptu švýcarské kuchyně jsem rösti připravovala již mnohokrát. Až nyní jsem si řekla, proč je nezkusit vylepšit houbami a pro milovníky masa přidat i pikantní masovou směs. Křupavé brambory dole, křupavé brambory nahoře, šťavnatá masovo houbová náplň uprostřed. A zase z toho byl opravdu zajímavý houbový nápad, který mohu všem s klidným srdcem doporučit. Netradičně jsem zvolila místo čerstvých hub naložené hříbky ve sladkokyselém nálevu. Co taky doma s nimi, když po vydatných jarních deštích houby porostou jako z vody?

bramborové rösti s masem a hříbky 1

Dvojité rösti aneb plněná bramborová omeleta s houbami a mletým masem

  • 6 brambor uvařených ve slupce
  • 80 g čerstvého másla (krájíme na plátky)
  • 1 sklenička naložených hříbků ve sladkokyselém nálevu
  • 1 cibule (bílá nebo červená)
  • 300 g mletého masa (mix hovězího a vepřového)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • hrst petrželky (může být podušený listový špenát nebo mladé kopřivy)
  • 150 g sýra (např. ovčí, balkánský, řecká feta) - doporučuji slaný sýr
  • 3 vejce
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý rozmarýn
Brambory uvaříme ve slupce. Po vychladnutí je oloupeme a nastrouháme na struhadle s velkými slzičkami. Zapékací nádobu vymažeme máslem a na dno rozložíme nastrouhanou směs brambor. Posolíme, okořeníme čerstvě mletým pepřem a rukama lehce upěchujeme.

bramborové rösti s masem a hříbky 2

V pánvi rozehřejeme olivový olej a osmahneme jemně nasekanou cibuli. Když zesklovatí, přidáme mleté maso a zvolna ho restujeme tak dlouho, dokud není pěkně osmahnuté a nevsákne se všechna šťáva, kterou maso pustilo.

mleté maso osmahnuté
Máme-li čerstvé bylinky, přimícháme je k masové směsi. Nejlepší je listový špenát nebo spařené a krátce podušené mladé kopřivové lístky nebo medvědí česnek.

spařené kopřivy
Osolíme, opepříme a masovou směs rozprostřeme na první bramborovou vrstvu.

bramborové rösti s masem a hříbky 3

Hříbky naložené ve sladkokyselém nálevu necháme okapat a krátce je osmahneme na plátku másla.

hříbky ve sladkokyselém nálevu
Pokud nemáte naložené hříbky, může to být i směs hub. Proti čerstvým houbám nemůže mít nikdo námitky :-)
naložené hříbky restované

Přidáme k nim vejce a nastrouhaný sýr. Když použijeme mnou doporučovaný slaný sýr, tak nemusíte vejce solit vůbec.

restované naložené hříbky se sýrem
Smažíme tak dlouho, dokud se vejce nesrazí, ale přesto by měla zůstat vláčná a krémová.

restované naložené hříbky se sýrem a vejci
Vaječnou směs s houbami rozprostřeme na masovou vrstvu. Tím nám vznikla vynikající náplň. Nyní ji musíme přikrýt opět vrstvou strouhaných brambor.

bramborové rösti s masem a hříbky 4

Postrouhané brambory rozprostřeme po celém povrchu, podle potřeby osolíme, opepříme a posypeme mladými lístečky rozmarýnu. Na povrch bramborové omelety rozložíme několik tenkých plátků másla a vše vložíme do předem zahřáté trouby na 180 °C. Pečeme cca 40 minut.

bramborové rösti s hříbky a mletým masem 5
Až začnou kousky brambor pěkně červenat, můžeme omeletu nést na stůl. Je voňavá a příjemně sytá. Určitě po takové omeletě nebude mít nikdo hlad. Pokud ji nechcete dělat z naložených hub, můžete rozhodně použít i houby čerstvé. Varianta s houbami ve sladkokyselém nálevu je zajímavá, mohu doporučit.

rösti s hříbky a mletým masem 7
Co si budeme říkat, ona to není omeleta v pravém slova smyslu, ale já jsem si ji pracovně tak nazvala :-) Na opravdové rösti stejně jednou přijde řada. Dělám je totiž moc ráda. A za tu dobu jsem si našla i pár fíglů, jak je nejlépe otočit a na čem smažit, aby byly opravdu křupavé a voňavé. To je totiž základem celého úspěchu ;-)

Mleté maso se dá z celého receptu galantně vyřadit a hned je tu chutné a vydatné bezmasé jídlo.

Dobrou chuť ;-)

P.S.
Jdu přemýšlet zase o nějakém jiném houbovém jídle. Je konec měsíce a to je čas na další houbovou specialitu, kterou bych měla překvapit čtenáře houbařského časopisu :-) Všechno už tu bylo, nejspolehlivější cesta k překvapení vede přes vlastní nápad něčeho nového.


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Já | Web | 25. května 2010 v 20:20 | Reagovat

Mňam....mám zase hlad (a to jsem právě snedla plný talíř domácí svíčkové)
Zvláště z toho obrázku s houbičkami....*slintá* :D

2 Zdeněk Zdeněk | 26. května 2010 v 8:07 | Reagovat

Ty hříbečky mi připomenuly šťastné časy prožité na hájovně. V létě se chodilo na houby i několikrát denně a zdaleka se nesbíralo vše jedlé. :-) A také se ty drobné hříbky a křemenáče zavařovaly, aby bylo, až nebude.
Jídlo vypadá hezky a napodobovací pud mne vede k tomu, abych se pokusil o nějakou jednodušší variantu.

3 Madla Madla | Web | 26. května 2010 v 10:37 | Reagovat

Nádherně jednoduché a syté jídlo, které se přesně hodí do dnešních sychravých a propršených dní. Hned bych si dala.
To abych šla zase do obchodu, ze kterého jsem se zrovna šťastně vrátila (ulovila jsem parmezán - jev v našem městečku zcela nevídaný :-))
Ještě by se mi moc líbilo zasypat celé jídlo dokřupava vysmaženou libovou slaninkou. Ale to už by byla dietní sebevražda :-)

4 Zdeněk Zdeněk | 26. května 2010 v 13:50 | Reagovat

[3]:Madlo, ještě slaninu??? Už tak je to dost bomba - vejce, maso, sýr. Jak já to vidím, je to vlastně recept na 3 jídla. :-))))

5 jednorožec jednorožec | 27. května 2010 v 3:23 | Reagovat

Re: Zdeněk,4: Vidím to podobně. Milá Šárka je zde, myslím, mírně mimo sezónu. Dyk jsme skoro v červnu!

Já vím, museli jsme dnes zase zatopit v krbu a zabalit se do houní a plédů, ale duševně požaduji recepty na nadcházející nejdelší dny a nejkratší noci v roce!
Prosím, please, bitte, SVP, etc.!

6 toffo toffo | Web | 27. května 2010 v 13:29 | Reagovat

Náhodou, prý rostou. Plný košík hřibů kovářů, zaslechla jsem v čekárně u lékaře!

7 sigrid sigrid | 27. května 2010 v 16:20 | Reagovat

Pánové, když z toho vynecháte maso, jak Šárka navrhuje, a použijete houby nasbírané při procházce mezi dvěma děšti a domácí vajíčko od sousedky, máte z toho až nostalgicky prázdninové jídlo:).

8 nella nella | E-mail | 27. května 2010 v 18:40 | Reagovat

šárko, vypadá to nádherně! kam na ty svoje geniální nápady chodíš?! asi do jihočeského lesa co, a přitom najdeš
i pár hub do další lahůdky :-) super!!!

9 DolceVita DolceVita | Web | 27. května 2010 v 20:49 | Reagovat

[1]: Já:

Je fajn, když obrázky vzbudí chuť i v momentě, když vůbec žádný hlad nemáme. To po dobré svíčkové nebývá :-)

10 DolceVita DolceVita | Web | 27. května 2010 v 20:56 | Reagovat

[2]: Zdeněk:

Život na hájovně musel být snový :-) Zrovna v sobotu se na jednu pěknou hájovnu u Bechyně chystám. S kamarády tam slavíme jedny chlapské kulaté narozeniny, tak jsem zvědavá, jestli bude na stole něco vonět "lesem" :-)

Pokud jde o jídlo v tomto receptu, je to taková záležitost, kde lze skutečně suroviny ubírat :-) V podstatě jsou bramborové rösti zcela sebevědomé jídlo a brambory v této podobě miluji. Toto je jen takový kompromis pro ty, co si stěžují, když v jídle kousek masa chybí. Ale pokud mám zhodnotit celek, bylo to chutné a zajímavé jídlo, kterému nebylo co vytknout. Kdo si troufne vyzkoušet, jistě mi dá za pravdu :-)

11 DolceVita DolceVita | Web | 27. května 2010 v 20:58 | Reagovat

[3]: Madla:

Je to opravdu syté jídlo, které se do propršených jarních dnů hodilo přesně k okamžiku, ve kterém jsem ho vytvářela :-)

12 DolceVita DolceVita | Web | 27. května 2010 v 21:03 | Reagovat

[5]: jednorožec:

Určitě nebudu sezónu obcházet a raději se vrhnu na něco mnohem víc jarního :-) Ostatně bych to i měla v úmyslu, ale jednou do měsíce musím uvařit s houbami, tak jsem to pro tuto chvíli vyřešila tímto způsobem. Před pár dny houby ještě nerostly, ale dnes jsem v ruce držela krásné hříbky. A byla kulajda :-) Přirozeně s čerstvým koprem a domácími zastřenými vejci. I když polévky nejsou zrovna ta nejideálnější jarní krmě, jihočeská kulajda k létu patří :-)

13 DolceVita DolceVita | Web | 27. května 2010 v 21:06 | Reagovat

[6]: toffo:

Já už je našla :-) Na louce žampióny, u lesa hříbky.

Nebylo do čeho sbírat a kapsa byla malá :-) Ale na košík by to zatím nevydalo, i když ... třeba zítra budou houbové žně. Pro jistotu si opráším košík a naostřím nožík :-)

14 DolceVita DolceVita | Web | 27. května 2010 v 21:13 | Reagovat

[7]: sigrid:

Přesně tak :-) V tomto receptu jde o úpravu brambor, do kterých si opravdu můžeme nakonec dát jen to, co chceme. Ale za tuto variantu se stejně trochu přimlouvám :-) Bylo to moc chutné.

P.S.
Navzdory létu jsem o víkendu jela kolem Dačic a v jedné známé hospůdce pořádali víkendové zvěřinové hody. I když touto dobou by to nikdo nečekal, štamgastů tam bylo dost :-) Ochutnala jsem kančí roštěnou s liškami na smetaně a kopru a sáhla si i vedle do talíře, kde byl naservírován královský srnec na smetaně s jemnou chutí křenu a špekové knedlíky. Na červen skoro šílené, ale naprosto famózně připravené. Na ořechové palačinky už mi místo nezbylo :-)

15 DolceVita DolceVita | Web | 27. května 2010 v 21:16 | Reagovat

[8]: nella:

Naložené hříbky jsou opravdu z místního lesa. Když není možnost courat se Pařížskou ulicí a hledět do výloh, courám lesem a koukám se pod nohy :-) Ono se vždycky něco pěkného najde. Nemít ale doma psí slečnu, nebyla bych v tom "jihočeském jehličí" tak často :-)

16 toffo toffo | Web | 28. května 2010 v 8:28 | Reagovat

Včera jsem zuřivě šlapala do kopce na kole, jela jsem z práce, ale přesto jsem koutkem oka zahlédla pana Buchara, jak jde procházky a v ruce nesl jako dlaň velkého hřiba (smrkového?)a dva další pořádné hříbky s tmavou hlavou. Je to starý pán, takže dlouho a daleko po lese určitě nebloudil. Což mě tedy setsakramentsky láká, podívat se o víkendu do lesa podívat. Asi zlanařím muže na focení :-).

17 DolceVita DolceVita | Web | 28. května 2010 v 12:41 | Reagovat

[16]: toffo:

Fotky od tvého muže - to by bylo něco !!! :-) Představuji si, co asi nosí z lesa Jirka Hladík z krkonošské Zvoničky :-) To byly vždy exemplární kousky.

18 DolceVita DolceVita | Web | 28. května 2010 v 12:42 | Reagovat

[Smazaný komentář] Jaile:

Reklamu tohoto rázu nepodporuji - nekompromisně mažu! Díky za pochopení a za ušetření mého času ;-)

19 Beruška Beruška | E-mail | Web | 30. května 2010 v 17:51 | Reagovat

Všechny ingredience jsem měla doma včetně balkánského sýra a omeleta se právě peče. Jen místo uvařených nastrouhaných brambor, jsem nakrájela syrové brambory na velmi tenké plátky. Po upečení se podobají bramborovým lupínkům a tuto úpravu máme rádi. Krásně to tu voní a už se mi sbíhají sliny.

20 zuzinnek zuzinnek | 30. května 2010 v 21:45 | Reagovat

OPÍŠI SI TENTO RECEPT. DÍKY

21 DolceVita DolceVita | Web | 2. června 2010 v 12:46 | Reagovat

[19]: Beruška:

Díky za zprávu z kuchyně :-) To je dobrý nápad s brambory na tenké plátky - určitě to bylo moc dobré. Tu vůni skoro cítím.

22 HaF HaF | 4. června 2010 v 23:51 | Reagovat

Opět skvělý recept.Sice u mě vyvolal pozdně letní-podzimní nostalgii, ale při dnešním počasí se není čemu divit. Zároveň mě to vyhnalo do špajzky zkontrolovat stav našich sladkokyselých naložených hříbků-sopláčků.Můžem zkoušet receptík,malá zásobička tam ještě je!!!

23 DolceVita DolceVita | Web | 6. června 2010 v 12:23 | Reagovat

[22]: HaF:

Je to trochu vydatnější jídlo, ale určitě stojí za vyzkoušení. Včera jsem našla první bílý hřib. Byl to kapitální kousek a rostl si pěkně na rybniční hrázi. Stál mi v cestě, dnes jde do slaného koláče :-)

24 KLarka KLarka | E-mail | Web | 26. září 2010 v 16:16 | Reagovat

Moc pěkný blogísek ..týjo opravdu povedený..a ta návštěvnost ...fakt moc gratuluji :-)
A moc skvělý nápad s tím vařením :D moc přeji

25 http://www.louisvuittonfrance.fr http://www.louisvuittonfrance.fr | Web | 7. listopadu 2014 v 4:05 | Reagovat

To zaručí, že budou v dobré kondici a snadno k mání. Žádné velké běhání, všechno jsem se dá opatřit během krátké chvilky. Určitě se to podaří i vám

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama