Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Květen 2010

Dvojité rösti aneb plněná bramborová omeleta s houbami a mletým masem

25. května 2010 v 20:09 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Houby
bramborové rösti s masem a hříbky
Základem pro pravé švýcarské rösti jsou brambory. Předem krátce povařené, nastrouhané a pěkně dokřupava opečené. Ze základního receptu švýcarské kuchyně jsem rösti připravovala již mnohokrát. Až nyní jsem si řekla, proč je nezkusit vylepšit houbami a pro milovníky masa přidat i pikantní masovou směs. Křupavé brambory dole, křupavé brambory nahoře, šťavnatá masovo houbová náplň uprostřed. A zase z toho byl opravdu zajímavý houbový nápad, který mohu všem s klidným srdcem doporučit. Netradičně jsem zvolila místo čerstvých hub naložené hříbky ve sladkokyselém nálevu. Co taky doma s nimi, když po vydatných jarních deštích houby porostou jako z vody?

bramborové rösti s masem a hříbky 1

Dvojité rösti aneb plněná bramborová omeleta s houbami a mletým masem

  • 6 brambor uvařených ve slupce
  • 80 g čerstvého másla (krájíme na plátky)
  • 1 sklenička naložených hříbků ve sladkokyselém nálevu
  • 1 cibule (bílá nebo červená)
  • 300 g mletého masa (mix hovězího a vepřového)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • hrst petrželky (může být podušený listový špenát nebo mladé kopřivy)
  • 150 g sýra (např. ovčí, balkánský, řecká feta) - doporučuji slaný sýr
  • 3 vejce
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý rozmarýn
Brambory uvaříme ve slupce. Po vychladnutí je oloupeme a nastrouháme na struhadle s velkými slzičkami. Zapékací nádobu vymažeme máslem a na dno rozložíme nastrouhanou směs brambor. Posolíme, okořeníme čerstvě mletým pepřem a rukama lehce upěchujeme.

bramborové rösti s masem a hříbky 2

V pánvi rozehřejeme olivový olej a osmahneme jemně nasekanou cibuli. Když zesklovatí, přidáme mleté maso a zvolna ho restujeme tak dlouho, dokud není pěkně osmahnuté a nevsákne se všechna šťáva, kterou maso pustilo.

mleté maso osmahnuté
Máme-li čerstvé bylinky, přimícháme je k masové směsi. Nejlepší je listový špenát nebo spařené a krátce podušené mladé kopřivové lístky nebo medvědí česnek.

spařené kopřivy
Osolíme, opepříme a masovou směs rozprostřeme na první bramborovou vrstvu.

bramborové rösti s masem a hříbky 3

Hříbky naložené ve sladkokyselém nálevu necháme okapat a krátce je osmahneme na plátku másla.

hříbky ve sladkokyselém nálevu
Pokud nemáte naložené hříbky, může to být i směs hub. Proti čerstvým houbám nemůže mít nikdo námitky :-)
naložené hříbky restované

Přidáme k nim vejce a nastrouhaný sýr. Když použijeme mnou doporučovaný slaný sýr, tak nemusíte vejce solit vůbec.

restované naložené hříbky se sýrem
Smažíme tak dlouho, dokud se vejce nesrazí, ale přesto by měla zůstat vláčná a krémová.

restované naložené hříbky se sýrem a vejci
Vaječnou směs s houbami rozprostřeme na masovou vrstvu. Tím nám vznikla vynikající náplň. Nyní ji musíme přikrýt opět vrstvou strouhaných brambor.

bramborové rösti s masem a hříbky 4

Postrouhané brambory rozprostřeme po celém povrchu, podle potřeby osolíme, opepříme a posypeme mladými lístečky rozmarýnu. Na povrch bramborové omelety rozložíme několik tenkých plátků másla a vše vložíme do předem zahřáté trouby na 180 °C. Pečeme cca 40 minut.

bramborové rösti s hříbky a mletým masem 5
Až začnou kousky brambor pěkně červenat, můžeme omeletu nést na stůl. Je voňavá a příjemně sytá. Určitě po takové omeletě nebude mít nikdo hlad. Pokud ji nechcete dělat z naložených hub, můžete rozhodně použít i houby čerstvé. Varianta s houbami ve sladkokyselém nálevu je zajímavá, mohu doporučit.

rösti s hříbky a mletým masem 7
Co si budeme říkat, ona to není omeleta v pravém slova smyslu, ale já jsem si ji pracovně tak nazvala :-) Na opravdové rösti stejně jednou přijde řada. Dělám je totiž moc ráda. A za tu dobu jsem si našla i pár fíglů, jak je nejlépe otočit a na čem smažit, aby byly opravdu křupavé a voňavé. To je totiž základem celého úspěchu ;-)

Mleté maso se dá z celého receptu galantně vyřadit a hned je tu chutné a vydatné bezmasé jídlo.

Dobrou chuť ;-)

P.S.
Jdu přemýšlet zase o nějakém jiném houbovém jídle. Je konec měsíce a to je čas na další houbovou specialitu, kterou bych měla překvapit čtenáře houbařského časopisu :-) Všechno už tu bylo, nejspolehlivější cesta k překvapení vede přes vlastní nápad něčeho nového.


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.


16. chřestové slavnosti v Ivančicích byly zahájeny

21. května 2010 v 17:51 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Povídání (nejen) o jídle
cerstvy chrest na trznici

Pokud vám to čas a okolnosti dovolí, vydejte se směrem k Ivančicím. Určitě to bude příjemný zážitek (nejen) s dobrým jídlem. Program toho, co je na slavnostech k vidění si dobře prohlédněte.
21. KVĚTNA - 22. KVĚTNA 2010



Pár chřestových rad a tipů zase v mé kuchařské knize "Rande s gurmánkou"



Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

Máte rádi kuchyňské vychytávky? Tak tady jedna je

20. května 2010 v 8:17 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Gastronomické zajímavosti
kuchyňská vychytávka
Kuchyňské vychytávky bývají vtipné :-) Této jsem neodolala. Jedná se o patentovaný švýcarský vynález s předlouhým názvem, ale ten zatím nebudu prozrazovat.

Malá hádanka pro vás:
K čemu tato vychytávka může sloužit?

Držím palce při hádání. Vůbec netrvalo dlouho a bylo uhodnuto ;-) Pravdu má David, protože je to vychytávka na rozbíjení a loupání vařených vajec naměkkdo. Spodní kovový kalíšek se nasadí na uvařené vejce, kulička se posune po tyčce až na samý konec a potom se nechá volným pádem spadnout na skořápku. Náraz způsobí, že se na skořápce odrazí pravidelná poklička, která se špičkou lžičky zvedne a můžeme si na vařeném vajíčku pochutnat.

Nejkurióznější je ovšem samotný název švýcarského originálu. Určitě je nejdelší na světě :-)

EIERSCHALENSOLLBRUCHSTELLENVERURSACHER


Kdo má chuť na nový recept, brzy ho přidám, ale zatím může přijmout pozvání na Cibulový koláč, který byl právě čerstvě upečen na stránkách Gurmánka.cz (celé znění receptu je zde)

Když už je řeč o švýcarském vynálezu, je tu i malá švýcarská jarně naladěná reportáž. Kdo dává před hádáním a jídlem přednost pohybu a turistice, může si skočit na výlet do švycarské Basileje a přilehlého okolí.

Pizza s křupavým zeleným chřestem

11. května 2010 v 8:08 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Slané pečení
pizza s chřestem
Andiamo a prendere una pizza! Komu nechutná chřest ať zůstane doma :-) Kdo ho má rád, může si skočit pro recept na stránky Gurmanka.cz. Najde tam něco malého, něco slaného, něco chřestového. Pojďte na pizzu!

Pizza s křupavým zeleným chřestem, sýrem a ořechy



Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

Houbová šťavnatá omeleta z trouby s hermelínovým krémem

8. května 2010 v 17:17 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Houby


houbová omeleta s hermelínovým krémem
Houbová šťavnatá omeleta s hermelínovým krémem bude zrovna tak vynikající, když sáhnete po pravém camembertu. Ostatně i starý dobrý brie by se dal použít. Na tržnici s čerstvými houbami v Basileji jsem se přesvědčila, že čerstvé houby jsou již k mání, ale pro tento recept jsou vhodné i snadno dostupné žampióny. Nejlepšího výsledku dosáhneme s houbami čerstvými, tak si jich opatříme pěknou hrstičku (v záloze mám pro vás ještě jeden zajímavý houbový recept).

Cestou domů přikupte ještě nějakou mladou cuketku, pórek a samozřejmě sýr s bílou plísní na povrchu. Omeletka se bez vajec neobejde, ale když je ještě vylepšíte hermelínovým krémem, společně prošleháte, bude to dokonalé. Předkládám vám tento můj experiment k vyzkoušení a posouzení. Omeleta je rychlé a atraktivní jídlo, zejména v jarním období můžeme zkoušet různé chuťové kombinace a čarovat s bylinkami a mladou křehkou zeleninou. Na mou experimentální houbovou šťavnatou omeletu z trouby s hermelínovým krémem si nachystejte:

·         6 vařených brambor
·         300 g čerstvých hub (žampiónů, hříbků nebo směs podle sezóny)
·         50 g másla
·         2 lžíce olivového oleje
·         1 pórek
·         1 mladá cuketka
·         sůl
·         pepř
·         drcený kmín
·         100 g sýra na strouhání

hermelínový krém:
·         1 hermelín (nebo jiný sýr s bílou plísní na povrchu)
·         1 dl mléka nebo smetany
·         4 vejce
·         bylinková sůl (vegeta nebo směs bylinek podle chuti)

Vařené brambory oloupeme a nakrájíme na větší kusy. Čerstvé houby očistíme a pokrájíme na plátky, které osmahneme v pánvi na másle. Okořeníme solí, pepřem a špetkou drceného kmínu. Cuketku nakrájíme na kolečka a pórek též. Ve velké pánvi zahřejeme olivový olej, přidáme brambory, zeleninu a osmahnuté houby. Společně pár minut restujeme a když je vše osmahnuté, osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Zapékací nádobu (vhodná je koláčová) vymažeme máslem a obsah pánve rozprostřeme po celé ploše. Nyní si připravíme hermelínový krém. Do mixéru nebo ponorným šlehačem v míse rozmixujeme 1 ks hermelínu s 1 dl mléka nebo smetany a 4 ks vajec. Hladký hermelínový krém okořeníme bylinkovou solí. Pro lepší chuť přidáme čerstvé sezónní bylinky a povrch omelety posypeme hrubě strouhaným sýrem. Troubu předehřejeme na 180 °C a pečeme přibližně 40 minut. Když hermelínový krém zezlátne, šťavnatá omeletka je hotova.

houbová omeleta s hermelínovým krémem 1

Recept jsem vytvořila speciálně pro čtenáře časopisu Houbař, který by měl být právě v těchto dnech v prodeji. Houbaři se v něm dozvědí, co všechno už nyní v našich lesích roste a další zajímavosti z mykologie. Recepty jsou tam k mání rovnou dva a tentokrát jsem kapitolu nazvala velmi jednoduše - Houbová omeleta.

Jako bonus přikládám foto z tržnice od houbového stánku s čerstvými voňavými houbičkami (hříbky, lišky, krémové žampióny, smrže, atd.) - z toho už se dá uvařit nejedna zajímavá specialitka.

stánek s čerstvými houbami v Basileji
K čerstvým houbám jste si mohli přikoupit pytlík houbových těstovin, aromatické oleje nebo rozdrcené houbové prášky či směs hub sušených a ovoněných bylinkami. Nebyl problém ochutnat domácí smržovou omáčku nebo si dát risotto s houbami. U stánku to bylo jako v houbovém ráji. Méně zkušené hospodyňky si nechaly poradit, jak s houbami naložit v kuchyni a mohli si ke svému nákupu přibalit a malou houbovou kuchařku, která se na stánku nabízela automaticky k nákupu.

čerstvé smrže

Titěrné lištičky byly poměrně dobře dočištěné. Stačil jen jemný tah štětečkem a mohly putovat rovnou do pánve. Smetanová omáčka s domácími těstovinami si o křupavé lištičky přímo žebrá. Všechny houby byly krásně čisté a na požádání je prodavač naplátkoval. Švýcaři jsou péčí svých trhovců doslova rozmazlováni. Na druhou stranu, komu z nás by se to nelíbilo :-) Mně se po tom stýská!

čerstvé lišky

Domácí těstoviny ležely na pultě hned vedle a mohli jste si sáhnout i po lahvičce lanýžového oleje, který chuť houbových jídel vykopne rovnou do gurmánského nebe.

houbové těstoviny
Reportáž z basilejské tržnice si vyžaduje samostatný článek, protože tam toho bylo k vidění opravdu mnoho. A to podotýkám, že tržnice na centrálním náměstí před radnicí má otevřeno každý den po celičký rok.

smrže

Nejlepší jsem si nechala na úplný konec - Bömische-Morchel - smrže z Čech. Koupila jsem si sáček čerstvých raviolek se smržovou náplní. Bylo to výtečné, ale nechci provokovat svým vlastním nadšením. Pořádná tržnice mi tu u nás jednoznačně chybí. Houby si snad letos budeme moci "utrhnout" rovnou v lese, ale takový houbový krámeček bych měla opravdu ve velké oblibě. Jen kdyby tu nějaký poblíž byl. Nadšení Švýcarskem se odrazí i v mém druhém receptu, který bude brzy na stránkách Gurmanka.cz - odkaz sem přidám.

Houbový stánek má i své vlastní webové stránky, tak ho můžete navštívit alespoň díky internetu. Škoda jen, že vůně zůstala doma v Basileji ;-)

Těm, co houby mají též rádi, budu přát dobrý a dlouhý houbový rok ;-) Sezóna je před námi!

Když už jsem tuto recepturu propojila se Švýcarskem, pojďte se mnou na švýcarský výlet do Dornachu. Tento článek vás tam trochu vtáhne a možná i jarně a pozitivně naladí.


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.