Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Duben 2010

Banán a tisíc křupavých máslových drobečků

13. dubna 2010 v 23:37 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně
banánový moučník
Recept na sladký moučník, po kterém možná i zhubnete :-)

Taky rádi banány? Tak to bude recept přímo pro vás. Když k tomu připočtu javorový sirup, tak mám na jazyku zase chuť úžasného nedělního dezertu, který jsem si musela udělat rovnou 2x. První zkušební verzi jsem nestihla ohodnotit, proto jsem se do pečení pustila okamžitě znovu. Na tenhle banánový nápad není třeba nic extra, ale výsledek rozhodně extra bude. Pokud ovšem máte rádi banány. Bez nich by to nebylo ono :-)

banánový moučník
Těžko hledat název pro tak jednoduchý recept, ale nějaké pojmenování by si rozhodně zasloužil. Nazvala jsem ho "kraple". Kraple si pamatuji z dětských let. Upečené křupavé větší čtverečky, křehoučké těsto samá bublina, jen co jsem se poprvé zakousla, snášelo se mi hejno mrňavých drobečků do klína. Všechno to, co nepopadalo z pusy ven, ale dostalo se do žaludku, zanechalo ve mně silný dojem :-) Já na kraple nedám dopustit. A to jsem ještě před pár dny netušila, jak vynikající mohou být kraple s banánem. Tak honem na recept. Budete se divit, jak málo někdy stačí k vytržení :-)



Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

Velikonoční mazanec podle receptu z fary

2. dubna 2010 v 23:49 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně
velikonoční mazanec právě upečený

Bez mazance nejsou Velikonoce. Je to totiž to nejtypičtější velikonoční pečivo, které by na svátečním stole chybět nemělo. Mazanec peču podle farského receptu po babičce, protože mám na něj ty nejlepší vzpomínky a bez nadsázky, ten její byl nejlepší ;-)

Mazanec se peče na "bílou sobotu", je nejvyšší čas s ním začít. O velikonočních tradicích jsem dnes napsala povídání. Můžete si čtením ukrátit čas, až budete mít zaděláno a těsto bude odpočívat. Mazanec, jidáše, beránek a staré velikonoční tradice.


Velikonoční mazanec podle farského receptu
  • 750 g polohrubé mouky
  • 375 ml mléka
  • 40 g čerstvého pekařského droždí
  • 2 žloutky
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g čerstvého poctivého másla
  • 2 lžíce rozinek předem namočených v rumu
  • 2 lžíce oloupaných a nasekaných mandlí na nudličky
  • nastrouhaná kůra z menšího omytého citrónu
  • 1 lžíce vanilkového cukru (odpovídá 1 ks sáčku)
  • špetka soli
  • špetka strouhaného muškátového oříšku nebo květu
  • 1 vejce na potření mazance
  • tuk na vymazání pečicího plechu
  • určitě bych volila pečicí papír a ušetřila si práci s mytím plechu

Postup přípravy:
Mouku prosijeme do mísy a pěkně ji provzdušíme. Poté smícháme s moučkovým cukrem, přidáme i cukr vanilkový, špetku soli, špetku strouhaného muškátového oříšku nebo květu a jemně nastrouhanou citrónovou kůru. V malém kastrolku rozpustíme máslo a necháme ho trochu prochladnout.

Mezitím si připravíme kvásek. Polovinu dávky mléka zahřejeme tak, aby bylo vlahé. Rozdrobíme do něj kvasnice, přidáme lžíci cukru, trochu mouky a umícháme řídké těstíčko, které necháme dobře zkynout.

Když kvásek nakyne, přidáme ho do mísy k mouce. Ve zbylém mléce rozmícháme 2 žloutky a přidáme vše do těsta. Zalijeme rozpuštěným a prochladlým máslem a těsto zpracováváme vařečkou tak dlouho, až se přestane lepit na stěny mísy a nechytá se ani vařečky. Těsto bývá tužší, ale musí být pěkně hladké. Vyndáme ho z mísy na vál a rukama propracujeme. Když přestane lepit a nechytá se ani válu, je připravené k dalšímu kynutí.

Vložíme ho zpět do mísy, povrch zaprášíme trochu moukou a na teplém místě necháme těsto kynout asi hodinu. Poté těsto vyjmeme z mísy, znovu na pracovním vále propracujeme a přidáme rozinky a nasekané mandle (malou hrst mandlí si necháme na okrášlení bochánku). Do těsta dobře zapracujeme a znovu opakujeme proces kynutí.

Z nakynutého těsta vytvarujeme na válu pravidelný kulatý bochánek, položíme ho na plech vyložený pečicím papírem nebo jen na vymazaný plech tukem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě chvilku kynout na plechu před vlastním pečením. Zpravidla 15-20 minut stačí. Před pečením povrch bochánku pomažeme rozšlehaným vejcem a okrášlíme nasekanými mandlemi. Když vajíčko na bochánku zaschne, je potřeba ostrým nožem nakrojit bochánek do tvaru kříže. To můžeme udělat i ostrými nůžkami.

Troubu rozehřejeme na střední teplotu (cca 180 °C) a vložíme do ní připravený velikonoční mazanec. Po 5 až 7 minutách pečení teplotu trouby zmírníme na cca 150 °C a pečeme dalších cca 50 až 60 minut. Pokud se nám bude zdát, že mazanec na povrchu rychle tmavne, můžeme ho ochránit překrytím alobalem. Zda je správně upečen, prozradí vpíchnutí špejle do středu. Pokud na ní neulpí ani kousek těsta, mazanec je správně upečen a může jít z trouby ven. Doma upečený mazanec nám stylově ozdobí velikonočně prostřený stůl. Kdo chce, může si mazanec ocukrovat, aby byl ještě pěknější než je ;-)

Mazanec můžeme dobře uchovat i několik dnů, ale je potřeba ho dobře zabalit a skladovat v chladu. U nás nikdy dlouho nevydrží, protože jsme názoru, že čerstvý je nejlepší. Pokud jde o přípravu mazance, je možné si těsto připravit večer a nechat kynout až do druhého dne (letos to dělám právě tak). Vy postup zvolte podle možností a nálady. Nebo na to jděte mazaně ;-)


velikonoční mazance 1

Mazaný recept na mazanec (bez kynutí)

Jak udělat mazanec mazaně? Zkuste ho bez kynutí.

Recept jsem nakoupila ze sousedského ústního podání, ale když jsem si ho zapisovala, tak jsem mohla expresní mazanec bez kynutí ochutnat. Byl chutný, proto je tu na něj recept.

  • 100 g poctivého čerstvého másla
  • 500 g polohrubé prosáté mouky
  • 2 lžíce strouhaných mandlí
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 2 velká čerstvá vejce
  • 50 g krupicového cukru
  • hrst zlatých rozinek (nejlépe předem namočených v rumu)
  • trochu strouhané citrónové kůry
  • 1 lžíce mandlových plátků na posypání
  • pečicí papír
  • když není, stačí vymazat plech sádlem nebo jiným tukem

Expresní mazanec bez kynutí jsem sama nepekla, dělám ten tradiční kynutý, ale ochutnala jsem ho a vůbec nebyl špatný. Recept je zde k dispozici, kdo chce, nechť to podle něj na poslední chvilku zkusí a proces kynutí mazaně obejde.

Postup přípravy:
Změklé máslo třeme v míse s cukrem tak dlouho, až se napění. V ten moment postupně přidáme vejce a přistrouhneme omytou citrónovou kůru z půlky menšího citrónu. Přidáme rozinky předem namočené v rumu, strouhané mandličky a mléko. Mouku přesejeme a rozdělíme na dvě poloviny (provzdušnění mouce opravdu prospěje a mazanec bude kypřejší a nadýchanější). Do první poloviny mouky (250 g) přidáme špetku soli a vsypeme ji do mísy k ostatním surovinám. Druhou polovinu mouky promícháme s kypřícím práškem do pečiva a zapracujeme do těsta v míse. Z těsta vypracujeme na pracovní desce bochánek, položíme ho na pečicí plech vyložený papírem na pečení nebo si plech pod bochánkem vymažeme tukem. V troubě pečeme zvolna cca 70 minut.


Veselé Velikonoce VŠEM!


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.